Πώς να εγκαταστήσετε προγράμματα οδήγησης στο Ubuntu

Εάν μετακομίσατε πρόσφατα στο Ubuntu από τα Windows ή το macOS και ψάχνετε έναν τρόπο να εγκαταστήσετε προγράμματα οδήγησης στο Ubuntu, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Έχουμε προσθέσει 4 λεπτομερείς μεθόδους ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης στο Ubuntu, από τη λήψη πρόσθετων προγραμμάτων οδήγησης μέχρι την εγκατάσταση των πιο πρόσφατων προγραμμάτων οδήγησης γραφικών της Nvidia. Εκτός από αυτό, έχουμε γράψει ξεχωριστά άρθρα σχετικά με τον τρόπο εναλλαγής μεταξύ Wayland και Xorg στο Ubuntu και έχουμε συγκεντρώσει τα καλύτερα εργαλεία εγγραφής οθόνης στο Ubuntu για νέους χρήστες στο Linux. Σε αυτήν τη σημείωση, ας προχωρήσουμε και ας μάθουμε πώς να εγκαταστήσετε μη αυτόματα προγράμματα οδήγησης στο Ubuntu.

Εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης στο Ubuntu (2022)

Σε αυτό το σεμινάριο, προσθέσαμε 4 τρόπους εγκατάστασης προγραμμάτων οδήγησης στο Ubuntu. Από την ενημέρωση πρόσθετων προγραμμάτων οδήγησης μέχρι τη μετάβαση στον πιο πρόσφατο κλάδο για ενημερώσεις αιχμής, έχουμε καλύψει τα πάντα. Μπορείτε να επεκτείνετε τον παρακάτω πίνακα και να μετακινηθείτε σε οποιαδήποτε ενότητα θέλετε.

Σημείωση: Οι παρακάτω μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί σε έκδοση Ubuntu 22.04.1 LTS (Jammy Jellyfish) και λειτουργούν άψογα.

Εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης στο Ubuntu από λογισμικό και ενημερώσεις (μέθοδος GUI)

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, τα προγράμματα οδήγησης στο Ubuntu ή στο Linux είναι ενσωματωμένα απευθείας στον πυρήνα και τα χειρίζεται το σύστημα αυτόματα. Έτσι, κάθε φορά που ενημερώνεται ο πυρήνας, τα προγράμματα οδήγησης διορθώνονται επίσης αμέσως. Σε αντίθεση με τα Windows, δεν χρειάζεται να βρείτε και να εγκαταστήσετε με μη αυτόματο τρόπο καθένα από τα προγράμματα οδήγησης.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για γραφικές συσκευές και συσκευές υλικού Wi-Fi, καθώς υπάρχουν προγράμματα οδήγησης αποκλειστικής χρήσης και ανοιχτού κώδικα. Ακόμη και για αυτές τις συσκευές, το Ubuntu διευκόλυνε την εγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης μέσω μιας διεπαφής GUI. Δείτε πώς εγκαθιστάτε προγράμματα οδήγησης στο Ubuntu από το μενού Πρόσθετα προγράμματα οδήγησης.

  Δημιουργήστε εσωτερικούς συνδέσμους με τα 10 κορυφαία πρόσθετα WordPress

1. Πρώτα απ ‘όλα, ανοίξτε το App Launcher στο Ubuntu και ανοίξτε το “Λογισμικό και ενημερώσεις”. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε απευθείας τα “Πρόσθετα προγράμματα οδήγησης”.

2. Στη συνέχεια, μεταβείτε στην ενότητα “Πρόσθετα προγράμματα οδήγησης”. Εδώ, μπορείτε να δείτε ότι χρησιμοποιεί ήδη το προτεινόμενο πρόγραμμα οδήγησης (ιδιόκτητο και δοκιμασμένο) για την κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GT 730.

3. Σε περίπτωση που θέλετε να μετακινηθείτε σε πρόγραμμα οδήγησης ανοιχτού κώδικα ή να κάνετε υποβάθμιση σε παλαιότερο πρόγραμμα οδήγησης γραφικών, επιλέξτε το από τις επιλογές και κάντε κλικ στο «Εφαρμογή αλλαγών». Τώρα, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και θα μεταβείτε στη συγκεκριμένη έκδοση του προγράμματος οδήγησης.

Εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης στο Ubuntu από το τερματικό (μέθοδος CLI)

1. Εάν θέλετε να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης στο Ubuntu από το Terminal, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας μια δέσμη εντολών. Πρώτα, ανοίξτε το Terminal από την εφαρμογή εκκίνησης ή πατώντας τη συντόμευση “Ctrl + Alt + T”.

2. Τώρα, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να παραθέσετε τα προγράμματα οδήγησης. Είναι ένα είδος Διαχείρισης Συσκευών στο Ubuntu αλλά στη διεπαφή της γραμμής εντολών. Στον υπολογιστή μου, εμφανίζει την κάρτα γραφικών Nvidia.

ubuntu-drivers devices

3. Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε ποιο πρόγραμμα οδήγησης θα εγκαταστήσετε. Για παράδειγμα, για να εγκαταστήσετε το πιο πρόσφατο προτεινόμενο πρόγραμμα οδήγησης που είναι το nvidia-driver-470, εκτελέστε την εντολή με τον παρακάτω τρόπο.

sudo apt install nvidia-driver-470

ή

sudo ubuntu-drivers install nvidia:470

4. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε την παρακάτω εντολή για να εγκαταστήσετε αυτόματα όλα τα προτεινόμενα προγράμματα οδήγησης στο Ubuntu.

sudo ubuntu-drivers autoinstall

4. Μετά την εγκατάσταση, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και θα μεταβείτε στην πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση. Εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε την τρέχουσα έκδοση του προγράμματος οδήγησης.

nvidia-smi

Εγκαταστήστε τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης Nvidia (Beta) στο Ubuntu

Οι χρήστες που θέλουν να είναι στο bleeding edge μπορούν να εγκαταστήσουν τα προγράμματα οδήγησης beta Nvidia στο Ubuntu. Απλά πρέπει να προσθέσετε ένα νέο αποθετήριο PPA. Εδώ είναι οι εντολές που πρέπει να ακολουθήσετε.

  Διορθώστε το σφάλμα εγγραφής δίσκου Dota 2

1. Ανοίξτε το Terminal στο Ubuntu και εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να προσθέσετε το πρόγραμμα οδήγησης γραφικών PPA.

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa

2. Μετά από αυτό, εκτελέστε τις παρακάτω εντολές για να ενημερώσετε όλα τα πακέτα.

sudo apt update
sudo apt upgrade

3. Τώρα, εκτελέστε την παρακάτω εντολή και θα εμφανίσει όλα τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων τόσο των σταθερών όσο και των beta εκδόσεων. Ωστόσο, στην περίπτωσή μου, το 470 είναι το πιο πρόσφατο πρόγραμμα οδήγησης, αντικαθιστώντας ακόμη και την έκδοση beta που έχει αριθμό έκδοσης 465. Έτσι μπορώ άνετα να μείνω στο 470.

ubuntu-drivers devices

4. Εάν εμφανιστεί μια νέα έκδοση για την κάρτα γραφικών σας, μπορείτε να εκτελέσετε την παρακάτω εντολή για να εγκαταστήσετε τα προγράμματα οδήγησης beta Nvidia. Απλώς αντικαταστήστε το 470 με την πιο πρόσφατη έκδοση beta.

sudo apt install nvidia-driver-470

Εγκαταστήστε προγράμματα οδήγησης Nvidia στο Ubuntu χρησιμοποιώντας το επίσημο πρόγραμμα εγκατάστασης

Παρόμοια με τον τρόπο λήψης προγραμμάτων οδήγησης Nvidia στα Windows, μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε παρόμοια βήματα στο Ubuntu. Ωστόσο, αυτό απαιτεί να απενεργοποιήσετε πλήρως τη διεπαφή GUI και να εφαρμόσετε τις αλλαγές μέσω της γραμμής εντολών. Μετά από αυτό, πρέπει να ενεργοποιήσετε ξανά τη διεπαφή GUI. Ναι, η διαδικασία είναι λίγο χρονοβόρα και περίπλοκη, αλλά αν θέλετε να προχωρήσετε με αυτήν τη μέθοδο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα. Φροντίστε να θυμάστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας προτού μεταβείτε στα βήματα.

1. Αρχικά, ανοίξτε τη Nvidia δικτυακός τόπος και εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας γραφικών σας. Επιλέξτε “Κλάδος παραγωγής” για σταθερό και “Κλάδος νέων δυνατοτήτων” για προγράμματα οδήγησης beta.

2. Στην επόμενη σελίδα, πραγματοποιήστε λήψη του προγράμματος οδήγησης Nvidia για το σύστημά σας Ubuntu. Θα κατεβάσει ένα αρχείο σε μορφή .run.

3. Στη συνέχεια, εντοπίστε το αρχείο που κατεβάσατε και κάντε δεξί κλικ πάνω του. Μετά από αυτό, ανοίξτε τις “Ιδιότητες”.

  Πώς να αποκρύψετε το περιεχόμενο ειδοποιήσεων σε ένα κλειδωμένο iPhone όπως το iPhone X

4. Μεταβείτε στην καρτέλα “Δικαιώματα” και ενεργοποιήστε το “Να επιτρέπεται η εκτέλεση αρχείου ως πρόγραμμα”.

5. Έχοντας κάνει αυτό, τώρα πρέπει να μεταβείτε στη λειτουργία Κονσόλας κειμένου. Πατήστε “Ctrl + Alt + F3” για έξοδο από τη διεπαφή GUI. Μην ανησυχείτε, για να επαναφέρετε τα πάντα όπως πριν, πατήστε “Ctrl + Alt + F2”.

Σημείωση: Έχω εισαγάγει SSH στον υπολογιστή Ubuntu από το Chromebook μου για να καταγράψω την οθόνη. Μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετικό στο σύστημά σας.

6. Στη λειτουργία κονσόλας κειμένου, πληκτρολογήστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας στο Ubuntu και συνδεθείτε. Μετά από αυτό, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να απενεργοποιήσετε τον διακομιστή γραφικών.

sudo systemctl isolate multi-user.target

7. Τώρα, ξεφορτώστε το πρόγραμμα οδήγησης Nvidia που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή εκτελώντας την παρακάτω εντολή.

sudo modprobe -r nvidia-drm

8. Τέλος, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης. Φροντίστε να αντικαταστήσετε το όνομα αρχείου με το πραγματικό όνομα του ληφθέντος αρχείου. Ίσως χρειαστεί να μετακινηθείτε στο φάκελο “Λήψεις” πριν εκτελέσετε το σενάριο.

cd Downloads
sudo sh filename.run

9. Αυτό θα ανοίξει το πρόγραμμα εγκατάστασης της γραμμής εντολών. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη και θα μπορείτε να εγκαταστήσετε εύκολα τα προγράμματα οδήγησης Nvidia στο Ubuntu.

10. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να ενεργοποιήσετε τον διακομιστή εμφάνισης.

sudo systemctl start graphical.target

11. Ίσως χρειαστεί να εκτελέσετε ένα ακόμη βήμα. Εκτελέστε την έξοδο για να κλείσετε την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας και πατήστε “Ctrl + Alt + F2” για να επαναφέρετε τη διεπαφή GUI.

12. Τώρα, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και το πρόγραμμα οδήγησης Nvidia στο Ubuntu θα πρέπει να αναβαθμιστεί στην πιο πρόσφατη έκδοση.

Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης στο Ubuntu χρησιμοποιώντας 4 εύκολους τρόπους

Αυτές είναι οι μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ενημερώσετε και να εγκαταστήσετε προγράμματα οδήγησης στο Ubuntu. Έχω αναφέρει τόσο γραφικές μεθόδους όσο και μεθόδους γραμμής εντολών, οπότε με βάση την προτίμησή σας, μπορείτε να επιλέξετε μία. Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι από εμάς. Αν ψάχνετε για έναν γρήγορο τρόπο εγκατάστασης αρχείων Deb στο Ubuntu, έχουμε έναν ειδικό οδηγό για εσάς. Και για να εγκαταστήσετε την Python στο Ubuntu, κατευθυνθείτε στον συνδεδεμένο οδηγό μας για λεπτομερείς οδηγίες. Τέλος, εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.