Πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε το TeamViewer σε Linux

Ένας πραγματικά γρήγορος τρόπος για απομακρυσμένη σύνδεση σε υπολογιστή Linux χωρίς ταλαιπωρία είναι το Teamviewer. Είναι ένα δημοφιλές εργαλείο μεταξύ των επαγγελματιών πληροφορικής. Όσον αφορά το λογισμικό, είναι δύσκολο να νικηθεί. Ειδικά επειδή το εργαλείο όχι μόνο προσφέρει έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο απομακρυσμένης πρόσβασης σε υπολογιστές, αλλά διευκολύνει επίσης τη συνομιλία με το άτομο στην άλλη άκρη, την κοινή χρήση αρχείων εμπρός και πίσω, ακόμη και την αποθήκευση συνδέσεων υπολογιστή για αργότερα. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το TeamViewer σε Linux.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εγκατάσταση του Teamviewer σε Linux

Όταν πρόκειται για εγκατάσταση του Teamviewer σε Linux, καμία διανομή δεν είναι ίδια. Η εταιρεία συνολικά έχει κάποια μεγάλη υποστήριξη για χρήστες Linux, αλλά ορισμένες διανομές αγαπούν περισσότερο από άλλες. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε το εργαλείο να λειτουργεί στον υπολογιστή σας Linux.

Ubuntu και Debian

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν PPA ή αποθετήρια Debian που να φέρουν το εργαλείο TeamViewer. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το TeamViewer είναι ένα ιδιόκτητο πρόγραμμα και είναι παράνομη η διανομή του λογισμικού. Επιπλέον, δεν είναι ανοιχτού κώδικα, οπότε αυτό σημαίνει ότι οι συντηρητές του λειτουργικού συστήματος δεν θα ήθελαν να το κάνουν ούτως ή άλλως. Ευτυχώς, οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν το λογισμικό χρησιμοποιώντας ένα αρχείο πακέτου Debian.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Linux σε ένα Chromebook με το Crouton

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης, μεταβείτε στο επίσημη ιστοσελίδα και επιλέξτε το κουμπί λήψης κάτω από το “Ubuntu, Debian”. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταβείτε στο κέλυφος του Bash στο φάκελο “Λήψεις” στον υπολογιστή σας.

cd ~/Downloads

Μόλις φτάσετε εκεί, χρησιμοποιήστε το εργαλείο dpkg για να εγκαταστήσετε το λογισμικό.

Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε Debian, βεβαιωθείτε ότι ο χρήστης σας έχει πρόσβαση στο sudo. Εάν όχι, κάντε το. Εναλλακτικά, κάντε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώντας τη ρίζα (su) αντί για την εντολή sudo.

sudo dpkg -i teamviewer*.deb

Καθώς αυτό το λογισμικό εγκαθίσταται, ενδέχεται να προκύψουν ορισμένα ζητήματα. Ο θεατής ομάδας μπορεί να πει ότι ορισμένες εξαρτήσεις δεν ικανοποιούνται. Ένας γρήγορος τρόπος για να το διορθώσετε είναι να χρησιμοποιήσετε:

Ubuntu και τρέχον Debian

sudo apt install -f

Παλιό Debian

sudo apt-get install -f

Arch Linux

Για προφανείς νομικούς λόγους, το Arch Linux δεν διανέμει το Teamviewer. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες πρέπει να εγκαταστήσουν το λογισμικό μέσω του AUR. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε πρώτα ένα τερματικό και εγκαταστήστε τις απαραίτητες εξαρτήσεις για τη δημιουργία του Teamviewer.

Σημείωση: Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο το αποθετήριο πολλαπλών lib στο αρχείο /etc/pacman.conf, διαφορετικά το Teamviewer δεν θα δημιουργήσει σωστά.

sudo pacman -S lib32-libpng12 lib32-dbus lib32-libxinerama lib32-libjpeg6-turbo lib32-libxtst

Με τις εξαρτήσεις εγκατεστημένες, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη διαδικασία δόμησης. Ξεκινήστε πηγαίνοντας στο Σελίδα Teamviewer AUR, και κάνοντας κλικ στο “λήψη στιγμιότυπου”. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταβείτε στο φάκελο “Λήψεις”.

cd ~/Downloads

Μέσα στις λήψεις, εξαγάγετε το αρχείο στιγμιότυπου AUR Teamviewer.

tar -xvzf teamviewer.tar.gz

Εισαγάγετε το φάκελο του αρχείου στιγμιότυπων που έχει εξαχθεί με την εντολή CD.

cd teamviewer

Τέλος, δημιουργήστε ένα πακέτο Arch με την εντολή makepkg.

makepkg

Όταν τελειώσει το makepkg, εγκαταστήστε το πακέτο χρησιμοποιώντας τη διαχείριση πακέτων pacman.

sudo pacman -U teamviewer-*.pkg.tar.xz

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει την υπηρεσία teamviewer μέσω systemd πριν χρησιμοποιήσετε το λογισμικό:

sudo systemctl enable teamviewerd
sudo systemctl start teamviewerd

Fedora και OpenSUSE

Οι χρήστες Fedora και OpenSUSE είναι τυχεροί, καθώς και τα δύο αυτά λειτουργικά συστήματα υποστηρίζονται επίσημα (μέσω δυαδικού αρχείου με δυνατότητα λήψης) από το Teamviewer. Για να εγκαταστήσετε το λογισμικό στο σύστημά σας, μεταβείτε στην επίσημη σελίδα και κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί λήψης κάτω από το “RedHat, CentOS, Fedora, SUSE”.

  Πώς να φιλοξενήσετε έναν διακομιστή Mumble σε Linux

Οδηγίες Fedora

Αρχικά, χρησιμοποιήστε την εντολή CD στο τερματικό για να μεταβείτε στο φάκελο “Λήψεις”.

cd ~/Downloads

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το εργαλείο πακέτου dnf για να εγκαταστήσετε το λογισμικό.

sudo dnf install teamviewer_*.i686.rpm

Οδηγίες OpenSUSE

Χρησιμοποιήστε το CD για να μεταβείτε στο φάκελο “Λήψεις” στον υπολογιστή σας.

cd ~/Downloads

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το εργαλείο πακέτου zypper για να εγκαταστήσετε το λογισμικό στον υπολογιστή σας.

sudo zypper install teamviewer_*.i686.rpm

Γενικές οδηγίες Linux

Παρόλο που το Teamviewer δεν έχει δημιουργήσει ένα δυαδικό αρχείο με δυνατότητα εγκατάστασης για κάθε μεμονωμένη διανομή Linux που έγινε ποτέ, έχει βρει έναν τρόπο να επιτρέπει σε όλους να χρησιμοποιούν το προϊόν τους. Εάν δεν χρησιμοποιείτε μια κύρια διανομή Linux, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε λήψη του αρχείου προέλευσης. Δεν απαιτείται μεταγλώττιση. Αντίθετα, απλώς κατεβάστε το αρχείο αρχειοθέτησης tar.gz, εξάγετε το και εκτελέστε το δυαδικό αρχείο μέσα σε αυτό!

  Πώς να εγγράψετε Screencast GIF σε Linux

Για να κατεβάσετε, μεταβείτε στην επίσημη σελίδα και αναζητήστε “Άλλα συστήματα (δεν υποστηρίζονται επίσημα)”.

Εξαγάγετε το και δεν είστε σίγουροι γιατί δεν λειτουργεί; Ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε:

tv-setup checklibs

Χρήση του Teamviewer σε Linux

Η σύνδεση μέσω Teamviewer είναι πολύ εύκολη, ακόμη και σε Linux. Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε την εφαρμογή στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, ζητήστε το αναγνωριστικό συνεργάτη και τον κωδικό πρόσβασης από το άτομο με το οποίο πρόκειται να συνδεθείτε.

Αφού τα αποκτήσετε, εισαγάγετε το αναγνωριστικό συνεργάτη στο πλαίσιο κειμένου. Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που ζητά έναν “κωδικό πρόσβασης”. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης που σας δόθηκε. Από εδώ, θα συνδεθείτε στον απομακρυσμένο υπολογιστή και θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο.

Από εδώ και πέρα, όλα είναι πολύ απλά. Χρησιμοποιήστε το ποντίκι σας για πλοήγηση στον απομακρυσμένο υπολογιστή. Επιπλέον, κάντε κλικ στο «ήχος/βίντεο» για να συνομιλήσετε με το άτομο στην άλλη άκρη. Αν θέλετε να κάνετε κάποιον άλλο να συνδεθεί μαζί σας, απλώς κοινοποιήστε το αναγνωριστικό συνεργάτη και τον κωδικό πρόσβασης σε αυτόν.

Τα εργαλεία πελάτη/κεντρικού υπολογιστή Teamviewer είναι διαθέσιμα για λήψη σε άλλες πλατφόρμες εκτός από το Linux. Κυρίως: Android, Windows, Μακ, iOS και άλλοι.