Πώς να δοκιμάσετε το Microsoft Edge Beta σε Linux

Το πρόγραμμα περιήγησης Microsoft Edge για Linux έχει εισέλθει σε έκδοση beta. Με την έκδοση beta, οι χρήστες Linux μπορούν πλέον να συνδεθούν στο πρόγραμμα περιήγησης στο Linux με τον λογαριασμό τους Microsoft, να συγχρονίσουν σελιδοδείκτες και τη δυνατότητα χρήσης πολλών άλλων συναρπαστικών λειτουργιών. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης Microsoft Edge Beta που λειτουργεί σε Linux.

Microsoft Edge Beta σε Linux

Σημείωση: Η έκδοση beta δεν είναι ίδια με την έκδοση ανάπτυξης του Microsoft Edge. Είναι πιο σταθερό αλλά εξακολουθεί να είναι επιρρεπές σε σφάλματα.

Οδηγίες εγκατάστασης Ubuntu

Η έκδοση του Microsoft Edge Beta στο Ubuntu εγκαθίσταται καλύτερα μέσω ενός πακέτου DEB με δυνατότητα λήψης. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού. Για να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας του Ubuntu, πατήστε Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητήστε “Terminal” στο μενού της εφαρμογής.

Με το παράθυρο του τερματικού ανοιχτό και έτοιμο για χρήση, εκτελέστε την παρακάτω εντολή wget για να πραγματοποιήσετε λήψη του πιο πρόσφατου πακέτου Microsoft Edge Beta DEB στον υπολογιστή σας. Η λήψη θα πρέπει να διαρκέσει μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

wget https://packages.microsoft.com/repos/edge/pool/main/m/microsoft-edge-beta/microsoft-edge-beta_91.0.864.27-1_amd64.deb

Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη του πακέτου στον υπολογιστή σας Ubuntu, μπορεί να ξεκινήσει η εγκατάσταση του Microsoft Edge Beta. Χρησιμοποιώντας την εντολή apt install, εγκαταστήστε την εφαρμογή.

sudo apt install ./microsoft-edge-beta_91.0.864.27-1_amd64.deb

Οδηγίες εγκατάστασης του Debian

Για να εγκαταστήσετε το Microsoft Edge Beta στο Debian Linux, πρέπει να κάνετε λήψη του πιο πρόσφατου πακέτου DEB από τη Microsoft. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού με Ctrl + Alt + T ή αναζητήστε “Terminal” στο μενού της εφαρμογής για να ξεκινήσετε.

  Πώς να συγχρονίσετε αυτόματα τα αρχεία μεταξύ υπολογιστών Linux με συγχρονισμό

Στο παράθυρο του τερματικού, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή wget για να πραγματοποιήσετε λήψη του πιο πρόσφατου πακέτου Microsoft Edge DEB. Η λήψη θα πρέπει να διαρκέσει μόνο μερικά δευτερόλεπτα, καθώς είναι μικρή.

wget https://packages.microsoft.com/repos/edge/pool/main/m/microsoft-edge-beta/microsoft-edge-beta_91.0.864.27-1_amd64.deb

Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, μπορεί να ξεκινήσει η εγκατάσταση. Χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή dpkg, εγκαταστήστε το πιο πρόσφατο πακέτο Microsoft Edge Beta DEB στον υπολογιστή σας.

sudo dpkg -i microsoft-edge-beta_91.0.864.27-1_amd64.deb

Μετά την εγκατάσταση του πακέτου Edge DEB, πρέπει να διορθώσετε τυχόν ζητήματα εξάρτησης που προέκυψαν κατά την εγκατάσταση. Για να το διορθώσετε, πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή.

sudo apt-get install -f

Οδηγίες εγκατάστασης του Arch Linux

Για να δουλέψετε το Microsoft Edge Beta στο Arch Linux, θα χρειαστεί να το εγκαταστήσετε μέσω του AUR. Για να ξεκινήσετε, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή pacman για να εγκαταστήσετε τα πακέτα “git” και “base-devel”.

Σημείωση: δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πακέτο AUR; Εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε τις γενικές οδηγίες Linux.

sudo pacman -S git base-devel

Μετά την εγκατάσταση των δύο παραπάνω πακέτων, θα χρειαστεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα Trizen AUR. Αυτό το εργαλείο θα διευκολύνει την έναρξη και λειτουργία του Microsoft Edge Beta μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς καθόλου σκληρή δουλειά.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
cd trizen/
makepkg -sri

Μόλις η εφαρμογή Trizen είναι σε λειτουργία και εκτελείται, εγκαταστήστε την εφαρμογή Microsoft Edge Beta στο Arch Linux χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή trizen -S.

trizen -S microsoft-edge-beta-bin

Οδηγίες εγκατάστασης Fedora

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Microsoft Edge Beta στο Fedora Linux, θα πρέπει να κατεβάσετε το πιο πρόσφατο πακέτο RPM. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T ή αναζητώντας “Terminal” στο μενού της εφαρμογής.

  Πώς να κάνετε το Linux να μοιάζει με τα Windows XP

Με ανοιχτό το παράθυρο του τερματικού, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή εγκατάστασης dnf για να εγκαταστήσετε το πιο πρόσφατο πακέτο Microsoft Edge Beta RPM απευθείας από το διαδίκτυο, εξ αποστάσεως.

sudo dnf install https://packages.microsoft.com/yumrepos/edge/microsoft-edge-beta-91.0.864.27-1.x86_64.rpm 

Οδηγίες εγκατάστασης OpenSUSE

Όσοι χρησιμοποιούν OpenSUSE Linux θα πρέπει να εγκαταστήσουν το Microsoft Edge Beta μέσω του αρχείου πακέτου RPM με δυνατότητα λήψης. Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητώντας “τερματικό” στο μενού της εφαρμογής.

Μέσα στο παράθυρο του τερματικού, χρησιμοποιήστε την εντολή λήψης wget για να πάρετε το πιο πρόσφατο αρχείο πακέτου RPM απευθείας από τη Microsoft. Αυτή η λήψη θα πρέπει να διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

wget https://packages.microsoft.com/yumrepos/edge/microsoft-edge-beta-91.0.864.27-1.x86_64.rpm 

Αφού ολοκληρωθεί η λήψη, μπορεί να ξεκινήσει η εγκατάσταση του Microsoft Edge Beta. Χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή εγκατάστασης zypper, ρυθμίστε το Microsoft Edge Beta στον υπολογιστή σας OpenSUSE Linux.

sudo zypper install microsoft-edge-beta-91.0.864.27-1.x86_64.rpm 

Γενικές οδηγίες εγκατάστασης Linux

Εάν δεν χρησιμοποιείτε κανένα βασικό λειτουργικό σύστημα Linux, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να λειτουργήσει το Edge Beta, μπορείτε. Απαιτεί απλώς κάποια χειροκίνητη διαμόρφωση. Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή wget για να πραγματοποιήσετε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης Beta.

Λάβετε υπόψη ότι οι εξαρτήσεις για το Edge Beta θα διαφέρουν, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα Linux που χρησιμοποιείτε. Εάν δεν γνωρίζετε ποιες εξαρτήσεις να εγκαταστήσετε, ανατρέξτε σε αυτές που αναφέρονται στο Σελίδα Edge Beta AUR, καθώς θα σας δώσουν μια ιδέα για το τι χρειάζεστε.

Σημείωση: με κάθε ενημέρωση Edge Beta, θα πρέπει να κάνετε λήψη της νέας ενημέρωσης και να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες με μη αυτόματο τρόπο.

wget https://packages.microsoft.com/repos/edge/pool/main/m/microsoft-edge-beta/microsoft-edge-beta_91.0.864.27-1_amd64.deb

Μετά τη λήψη του πιο πρόσφατου πακέτου, θα χρειαστεί να εξαγάγετε τα περιεχόμενα του πακέτου DEB. Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να αποκτήσετε πρόσβαση στο αρχείο data.tar.xz μέσα στο πακέτο Microsoft Edge beta DEB χρησιμοποιώντας την εντολή ar.

ar x microsoft-edge-beta_91.0.864.27-1_amd64.deb data.tar.xz

Μόλις εξαχθεί το αρχείο από το πακέτο DEB, δημιουργήστε έναν νέο φάκελο που ονομάζεται “edge-beta-install” χρησιμοποιώντας την εντολή mkdir. Αυτός ο φάκελος θα φιλοξενήσει όλα τα εξαγόμενα δεδομένα, ώστε να μπορούμε να εργαστούμε μαζί του χωρίς να μπλέκει με τα άλλα αρχεία του συστήματός σας.

mkdir -p ~/edge-beta-install/

Στη συνέχεια, αποσυμπιέστε το αρχείο δεδομένων στον φάκελο που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Μπορείτε να εξαγάγετε τα πάντα χρησιμοποιώντας την εντολή tar xvf. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη συνάρτηση -C για να αντιγράψετε όλα τα εξαγόμενα αρχεία στον νέο φάκελο “edge-beta-install”.

tar xvf data.tar.xz -C ~/edge-beta-install/

Χρησιμοποιώντας την εντολή CD, μετακινηθείτε στο φάκελο “edge-beta-install”. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή rsync για να συγχρονίσετε όλους τους φακέλους από το φάκελο “edge-beta-install” στα αρχεία του συστήματός σας.

  Τι είναι το TTY στο Linux; (και Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή tty)

Σημείωση: πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το πακέτο Rsync για να κάνετε αυτό το βήμα του οδηγού. Εάν δεν το έχετε εγκαταστήσει, αναζητήστε το “rsync” και εγκαταστήστε το.

cd ~/edge-beta-install/

sudo rsync -a etc/ /etc/

sudo rsync -a opt/ /opt/

sudo rsync -a usr/ /usr/

Μόλις εκτελεστούν όλες οι παραπάνω εντολές, το Edge Beta θα πρέπει να εγκατασταθεί και θα είναι σε θέση να εκκινήσει. Εάν η εφαρμογή δεν ξεκινήσει, πιθανότατα δεν έχετε εγκαταστήσει τις σωστές εξαρτήσεις. Για να το διορθώσετε, ανατρέξτε στη σελίδα Arch Linux AUR για το Edge Beta, διαβάστε τις εξαρτήσεις και προσπαθήστε να τις εγκαταστήσετε για το λειτουργικό σας σύστημα Linux, καθώς είναι πιθανώς παρόμοιες.