Πώς να διορθώσετε τους αριθμούς που πληκτρολογείτε στο πληκτρολόγιό σας αντί για γράμματα

Πληκτρολογείτε στον φορητό υπολογιστή σας και, ξαφνικά, κάποια από τα κλειδιά αρχίζουν να καταχωρούνται ως αριθμοί και σύμβολα αντί για γράμματα. Τι συμβαίνει? Πιθανότατα, η απάντηση βρίσκεται στο κλειδί Num Lock. Να γιατί — και πώς να το διορθώσετε.

Τι είναι το Num Lock;

Το Num Lock, συντομογραφία για το “number lock”, είναι ένα χαρακτηριστικό των πληκτρολογίων υπολογιστή που χρονολογείται από το ο πρώτος υπολογιστής της IBM το 1981. Για να εξοικονομήσει χώρο στο πληκτρολόγιο, η IBM αποφάσισε να δημιουργήσει πλήκτρα στο αριθμητικό πληκτρολόγιο εκτελέστε διπλή λειτουργία και ως αριθμητικά πλήκτρα και ως πλήκτρα κέρσορα. Για την εναλλαγή των τρόπων λειτουργίας μεταξύ τους, η IBM παρουσίασε το Num Lock κλειδί.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα τυπικής θέσης αριθμητικού πληκτρολογίου σε πληκτρολόγιο επιφάνειας εργασίας.

Με το Num Lock ενεργοποιημένο, το αριθμητικό πληκτρολόγιο σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή λειτουργεί σαν ένα πληκτρολόγιο μηχανής που προσθέτει αριθμούς και σύμβολα (όπως *, / και +) που αντιπροσωπεύουν μαθηματικές πράξεις. Με το Num Lock απενεργοποιημένο, το πληκτρολόγιο καταχωρείται ως πλήκτρα κέρσορα (όπως βέλος πάνω και κάτω) και ορισμένα πλήκτρα επεξεργασίας (όπως Αρχική σελίδα και Εισαγωγή).

  Πώς να κάνετε το ξεκλείδωμα δακτυλικών αποτυπωμάτων πιο ακριβές σε ένα τηλέφωνο

Τι διαφορετικό έχει το Num Lock σε φορητό υπολογιστή;

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές δεν διαθέτουν ειδικά αριθμητικά πληκτρολόγια, επομένως το Num Lock λειτουργεί διαφορετικά σε αυτά. Αντί να αλλάξει τα πλήκτρα του δρομέα σε αριθμούς, μετατρέπει ένα τμήμα των γραμμάτων QWERTY στο πληκτρολόγιο σε εικονικό αριθμητικό πληκτρολόγιο.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα πληκτρολογίου κατασκευασμένο από την Acer για φορητό υπολογιστή Windows 10. Όταν πατάτε το πλήκτρο Num Lock (που φαίνεται εδώ με επισήμανση σε κόκκινο ορθογώνιο), 15 από τα πλήκτρα αλλάζουν λειτουργίες σε ένα προσομοιωμένο αριθμητικό πληκτρολόγιο. Όταν τα πιέζετε, καταχωρούνται ως το σύμβολο που τονίζεται στον κόκκινο κύκλο.

Ο φορητός υπολογιστής σας πιθανότατα θα φαίνεται διαφορετικός από αυτό, αλλά πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν κάποια παραλλαγή χρήσης πλήκτρων στη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου ως αριθμητικό πληκτρολόγιο με Num Lock.

Ως αποτέλεσμα, εάν πατήσετε το πλήκτρο Num Lock κατά λάθος σε έναν φορητό υπολογιστή, μπορεί να έχετε ένα πρόβλημα που μοιάζει με αυτό.

  Πώς να στείλετε μυστικά αυτοκαταστροφικά μηνύματα στο Viber

Σε αυτήν την περίπτωση, πληκτρολογείτε αριθμούς αντί για γράμματα επειδή το πλήκτρο Num Lock είναι ενεργοποιημένο. Δείτε πώς μπορείτε να το απενεργοποιήσετε.

Πώς να απενεργοποιήσετε το Num Lock σε φορητό υπολογιστή

Το πρώτο βήμα για να απενεργοποιήσετε το Num Lock είναι να βρείτε το πλήκτρο Num Lock στο πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας. Η θέση του μπορεί να διαφέρει πολύ ανάλογα με τον κατασκευαστή φορητού υπολογιστή, αλλά συνήθως βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του πληκτρολογίου.

Αναζητήστε ένα μικρό κλειδί που λέει κάποια παραλλαγή του “Num Lock”, “NumLk” ή ακόμα και ένα μικρό σύμβολο κλειδαριάς με έναν αριθμό 1 μέσα.

Για παράδειγμα, εδώ είναι η θέση του κλειδιού Num Lock σε φορητό υπολογιστή Acer.

Σε αυτήν την περίπτωση, το πλήκτρο Num Lock διπλασιάζεται ως κλειδί F12 και από προεπιλογή είναι Num Lock.

Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές μπορεί να σας ζητήσουν να κρατήσετε πατημένο ένα πλήκτρο λειτουργίας (που συνήθως ονομάζεται “Fn”) ενώ πιέζετε το Num Lock για να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε.

  Τρόπος προβολής πρόσφατων εκδόσεων αρχείων στα Έγγραφα Google

Επίσης, ορισμένα πληκτρολόγια φορητών υπολογιστών μπορεί να έχουν μια ενδεικτική λυχνία που δείχνει εάν το Num Lock είναι ενεργοποιημένο ή απενεργοποιημένο. Για παράδειγμα, αυτό το βίντεο YouTube δείχνει τη θέση του πλήκτρου Num Lock και την ενδεικτική λυχνία του σε ένα πληκτρολόγιο φορητού υπολογιστή Sony VAIO.

Ο φορητός υπολογιστής σας θα ποικίλλει. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον εντοπισμό του κλειδιού Num Lock, δοκιμάστε να αναζητήσετε έναν συνδυασμό του ονόματος κατασκευαστή + “laptop” + “numlock key location” στο Google, και μπορεί να βρείτε ιστότοπους με οδηγίες συγκεκριμένες για τον φορητό υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, Google “lenovo laptop numlock key location” και θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το κλειδί Num Lock σε διάφορους φορητούς υπολογιστές ThinkPad.

Πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων Num Lock

Τώρα που ξέρετε για το κλειδί Num Lock, μπορείτε εύκολα να το απενεργοποιήσετε αν ποτέ κατά λάθος βρεθείτε να πληκτρολογείτε ξανά αριθμούς. Εάν θέλετε να λαμβάνετε μια ηχητική ειδοποίηση όταν πατάτε το πλήκτρο Num Lock, ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για να κάνετε τον υπολογιστή σας να αναπαράγει έναν ήχο όταν πληκτρολογείτε το πλήκτρο Num Lock, ώστε να γνωρίζετε εάν το πατήσατε κατά λάθος. Υπάρχει επίσης ένας τρόπος να δείτε μια ειδοποίηση στη γραμμή εργασιών σας εάν ενεργοποιήσετε το Num Lock.

Καλή τύχη και καλή πληκτρολόγηση!