Πώς να διορθώσετε προβλήματα ήχου στα Windows 10

Ξεκινάτε ένα παιχνίδι για υπολογιστή ή κάνετε streaming μια ταινία, αλλά δεν ακούτε ήχο. Επιφανειακά, δεν υπάρχει προφανής λόγος για την έλλειψη ήχου. Αυτός ο οδηγός σάς δείχνει πώς να διορθώσετε προβλήματα ήχου στα Windows 10.

Δυστυχώς, τα προβλήματα ήχου μπορεί να είναι δύσκολα. Τα προβλήματα θα μπορούσαν απλώς να βρίσκονται σε λογισμικό τρίτων κατασκευαστών, απαιτώντας μια ενημέρωση κώδικα. Τα προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να προέρχονται από τα ίδια τα Windows 10 ή το υποκείμενο υλικό. Οι πιθανές επιδιορθώσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση νέων προγραμμάτων οδήγησης, την προσαρμογή ρυθμίσεων ή ακόμα και την επαναφορά σε προηγούμενο σημείο επαναφοράς.

Αυτός ο οδηγός ξεκινά με τα εύκολα βήματα και προχωρά πιο βαθιά στα Windows 10, εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα ήχου.

Πρώτα ελέγξτε για απλές επιδιορθώσεις

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να φωνάζεις στον υπολογιστή για προβλήματα ήχου που προκύπτουν από το ακούσιο πάτημα του κουμπιού σίγασης του μικροφώνου.

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι ο ήχος δεν είναι σε σίγαση στο τέλος του υπολογιστή. Εάν το πληκτρολόγιό σας διαθέτει χειριστήρια έντασης ήχου, πατήστε ένα πλήκτρο ή γυρίστε ένα ρυθμιστικό για να δείτε εάν η γραμμή έντασης ήχου στην οθόνη ανεβαίνει και χαμηλώνει. Μπορείτε επίσης να εμφανίσετε τη γραμμή εργασιών για να εξετάσετε το εικονίδιο «ηχείου» που είναι σταθμευμένο δίπλα στο ρολόι του συστήματος.

Όπως φαίνεται παρακάτω, ένα “X” δίπλα στο εικονίδιο εικονικού ηχείου σημαίνει ότι ο ήχος σας είναι σε σίγαση. Απλώς κάντε κλικ στο κουμπί του ηχείου για να αναπτύξετε τον πίνακα έντασης.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο εικονίδιο του ηχείου στα αριστερά του ρυθμιστικού για να καταργήσετε τη σίγαση.

Θα πρέπει επίσης να επαληθεύσετε ότι ο ήχος δεν έχει τεθεί σε σίγαση ή δεν έχει απενεργοποιηθεί στο άκρο του υλικού. Για παράδειγμα, τα ηχεία σας μπορεί να έχουν κουμπιά έντασης ήχου ή μπορεί να έχουν αποσυνδεθεί κατά λάθος από τον υπολογιστή ή την πρίζα.

Ομοίως, τα ακουστικά ή το μικρόφωνό σας μπορεί να περιλαμβάνουν ενσωματωμένους επιλογείς έντασης ήχου που είναι απενεργοποιημένοι ή μπορεί απλώς να έχουν αποσυνδεθεί από τον υπολογιστή.

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει τα in-line χειριστήρια ενός ακουστικού Logitech για ήχο (καντράν) και ένα ενσωματωμένο μικρόφωνο (εναλλαγή).

Μια άλλη απλή λύση είναι να επαληθεύσετε ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή πρόγραμμα που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας. Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ίδια την εφαρμογή ή το πρόγραμμα που χρειάζεται επιδιόρθωση ή ο ήχος έχει απενεργοποιηθεί ή απενεργοποιηθεί από μέσα.

  Πώς να διαγράψετε έναν χρήστη στα Windows 10

Αυτό το παράδειγμα δείχνει τον ήχο σε σίγαση στο YouTube.

Άλλες διορθώσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν την εγκατάσταση όλων των ενημερώσεων των Windows 10 ή την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Επαληθεύστε την Προεπιλεγμένη συσκευή ήχου

Γενικά, θα πρέπει να έχετε μόνο μία εγκατεστημένη συσκευή ήχου. Ωστόσο, η λίστα συσσωρεύεται μόλις αρχίσετε να συσσωρεύετε εξωτερικές συσκευές όπως το HTC Vive, ένα ασύρματο χειριστήριο Xbox, ένα ακουστικό και ούτω καθεξής.

Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου αλλάζετε από ένα σετ μικροφώνου-ακουστικού στα ενσωματωμένα ηχεία ενός φορητού υπολογιστή, αλλά τα Windows 10 εξακολουθούν να εξάγουν ήχο μέσω του αποσυνδεδεμένου ακουστικού σας.

Μπορείτε να επαληθεύσετε την προεπιλεγμένη συσκευή ήχου με έναν από τους δύο τρόπους: από τη γραμμή εργασιών ή μέσω του Πίνακα Ελέγχου.

Η διαδρομή της γραμμής εργασιών

Κάντε κλικ στο εικονίδιο «ηχείο» δίπλα στο ρολόι του συστήματος. Θα δείτε ένα όνομα που παρατίθεται πάνω από το αναδυόμενο πλαίσιο έντασης ήχου. Κάντε κλικ στο όνομα για να εμφανιστεί μια αναδυόμενη λίστα με την ένδειξη “Επιλογή συσκευής αναπαραγωγής” και επιλέξτε μια διαφορετική συσκευή ήχου μέχρι να ακούσετε έναν ήχο.

Εάν κανένα από αυτά δεν λειτουργεί, προχωρήστε στο βήμα “Εκτέλεση της αντιμετώπισης προβλημάτων”.

Η διαδρομή του πίνακα ελέγχου

Πατήστε το πλήκτρο Windows, πληκτρολογήστε «Πίνακας Ελέγχου» στο πεδίο αναζήτησης της γραμμής εργασιών και επιλέξτε την εφαρμογή επιφάνειας εργασίας Πίνακας Ελέγχου στα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, επιλέξτε «Υλικό και Ήχος» στο κύριο μενού του Πίνακα Ελέγχου, ακολουθούμενο από «Ήχος» στον επόμενο πίνακα.

Το αναδυόμενο παράθυρο Ήχος εμφανίζεται στην οθόνη. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή ήχου σας έχει οριστεί ως προεπιλογή. Εάν όχι, κάντε κλικ στην καταχώριση της συσκευής για να την επιλέξετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “Ορισμός προεπιλογής”. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “OK” για να ολοκληρώσετε.

Εκτελέστε το πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων

Τα Windows 10 προσφέρουν ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων που σαρώνει το σύστημα και προσφέρει πιθανές διορθώσεις.

Πατήστε το πλήκτρο Windows, πληκτρολογήστε «Ήχος» στο πεδίο αναζήτησης της γραμμής εργασιών και επιλέξτε «Εύρεση και επίλυση προβλημάτων με την αναπαραγωγή ήχου» στα αποτελέσματα. Αυτό ανοίγει ένα εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων στον Πίνακα Ελέγχου.

Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων μεταβαίνοντας στο Έναρξη > Ρυθμίσεις > Σύστημα > Ήχος > Αντιμετώπιση προβλημάτων.

Αφού το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων πραγματοποιήσει σάρωση για συσκευές ήχου, επιλέξτε τη συσκευή που θέλετε να αντιμετωπίσετε και κάντε κλικ στο κουμπί «Επόμενο».

Τα Windows 10 σαρώνουν για προβλήματα. Ακολουθήστε τυχόν διαθέσιμες οδηγίες για να επιλύσετε τα προβλήματα ήχου.

Επανεκκινήστε τις Υπηρεσίες ήχου

Πατήστε το κλειδί των Windows, πληκτρολογήστε «Υπηρεσίες» στο πεδίο αναζήτησης της γραμμής εργασιών και επιλέξτε την εφαρμογή Υπηρεσίες για επιφάνεια εργασίας στα αποτελέσματα.

Στο παράθυρο Υπηρεσίες, θα χρειαστεί να επανεκκινήσετε τρεις υπηρεσίες:

Κλήση απομακρυσμένης διαδικασίας (RPC)
Windows Audio
Windows Audio Endpoint Builder

  35 Καλύτερο λογισμικό Windows της χρονιάς 2014

Για κάθε υπηρεσία, κάντε ένα μόνο κλικ για να επιλέξετε, κάντε δεξί κλικ για να ανοίξετε το μενού της υπηρεσίας και, στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή “Επανεκκίνηση”. Εάν η “Επανεκκίνηση” είναι γκρι, δοκιμάστε την επιλογή “Ανανέωση”.

Απενεργοποιήστε τις βελτιώσεις ήχου

Αυτές οι «βελτιώσεις» που παρέχονται από προμηθευτές υλικού ήχου και τη Microsoft στοχεύουν να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι το υποκείμενο ζήτημα.

Πληκτρολογήστε “Πίνακας Ελέγχου” στο πεδίο αναζήτησης της γραμμής εργασιών και επιλέξτε την εφαρμογή επιφάνειας εργασίας του Πίνακα Ελέγχου που προκύπτει.

Επιλέξτε «Υλικό και Ήχος» στο κύριο μενού του Πίνακα Ελέγχου, ακολουθούμενο από «Ήχος» στον επόμενο πίνακα.

Επιλέξτε τη συσκευή ήχου που εμφανίζεται στην καρτέλα “Αναπαραγωγή” και κάντε δεξί κλικ για να ανοίξετε ένα μενού. Επιλέξτε την επιλογή “Ιδιότητες” στο κάτω μέρος.

Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Ιδιότητες Ηχείων / Ακουστικών, κάντε κλικ στην καρτέλα «Βελτιώσεις». Επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο “Απενεργοποίηση όλων των ηχητικών εφέ” (ή “Απενεργοποίηση όλων των βελτιώσεων”). Επιβεβαιώστε την αλλαγή κάνοντας κλικ στο κουμπί “OK”.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ενδέχεται να μην έχετε ορίσει τη σωστή συσκευή ήχου ως προεπιλογή. Ακολουθήστε τις οδηγίες διαδρομής του Πίνακα Ελέγχου για να ορίσετε την προεπιλεγμένη συσκευή ήχου. Εάν αυτό εξακολουθεί να μην λειτουργεί, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

Αλλαγή μορφής ήχου

Η τρέχουσα μορφή ήχου ενδέχεται να μην λειτουργεί σωστά με το υλικό του υπολογιστή σας. Για να δείτε αν συμβαίνει αυτό, πληκτρολογήστε “Πίνακας Ελέγχου” στο πεδίο αναζήτησης της γραμμής εργασιών και επιλέξτε την εφαρμογή επιφάνειας εργασίας του Πίνακα Ελέγχου που προκύπτει.

Επιλέξτε «Υλικό και Ήχος» στο κύριο μενού του Πίνακα Ελέγχου, ακολουθούμενο από «Ήχος» στον επόμενο πίνακα.

Επιλέξτε τη συσκευή ήχου που εμφανίζεται στην καρτέλα Αναπαραγωγή και κάντε δεξί κλικ για να ανοίξετε ένα μενού. Επιλέξτε την επιλογή “Ιδιότητες” στο κάτω μέρος.

Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Ιδιότητες Ηχείων / Ακουστικών, κάντε κλικ στην καρτέλα “Για προχωρημένους”. Στην ενότητα “Προεπιλεγμένη μορφή” εμφανίζεται ένα αναπτυσσόμενο μενού. Επιλέξτε διαφορετική μορφή και κάντε κλικ στο κουμπί «Δοκιμή» για να δείτε εάν λειτουργεί μια διαφορετική μορφή. Εάν ναι, κάντε κλικ στο κουμπί «Εφαρμογή» και στη συνέχεια στο κουμπί «ΟΚ».

Εάν η αλλαγή της μορφής ήχου δεν λειτουργεί, προχωρήστε στην ενημέρωση του προγράμματος οδήγησης ήχου.

Ενημερώστε το πρόγραμμα οδήγησης

Υπάρχουν δύο τρόποι ενημέρωσης του προγράμματος οδήγησης ήχου. Πολλοί προκατασκευασμένοι υπολογιστές από την Dell, την HP και άλλες, εγκαθιστούν μια εφαρμογή “κέντρου εντολών” που σαρώνει τη συσκευή σας και εγκαθιστά ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης.

Για παράδειγμα, οι υπολογιστές Alienware αποστέλλονται με το SupportAssist που σαρώνει για παλιά προγράμματα οδήγησης, προβλήματα υλικού κ.λπ. Εκτελέστε αυτές τις εφαρμογές για να ελέγξετε για ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης.

Η δεύτερη προσέγγιση είναι η μη αυτόματη ενημέρωση του προγράμματος οδήγησης μέσω της Διαχείρισης Συσκευών. Για να ξεκινήσετε, κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και επιλέξτε «Διαχείριση Συσκευών» στο αναδυόμενο μενού.

  Πώς να ανοίξετε τη Διαχείριση εργασιών στα Windows 11

Επιλέξτε και αναπτύξτε την καταχώριση «Χειριστήρια ήχου, βίντεο και παιχνιδιών» για να εμφανίσετε όλες τις διαθέσιμες συσκευές ήχου. Κάντε κλικ μία φορά στην κύρια συσκευή σας—αυτό το παράδειγμα χρησιμοποιεί Realtek Audio—και, στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ για να ανοίξετε ένα αναδυόμενο μενού. Επιλέξτε την επιλογή «Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης».

Επιλέξτε «Αυτόματη αναζήτηση για ενημερωμένο λογισμικό προγράμματος οδήγησης» στο παρακάτω παράθυρο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε νέα προγράμματα οδήγησης στον ιστότοπο του κατασκευαστή της κάρτας ήχου και να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Εάν ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή, επιλέξτε την επιλογή “Αναζήτηση στον υπολογιστή μου για λογισμικό προγράμματος οδήγησης”. Απλώς κατευθύνετε τα Windows 10 στη θέση λήψης.

Μια άλλη επιλογή “Browse My Computer for Driver Software” είναι η εγκατάσταση συμβατών προγραμμάτων οδήγησης από μια λίστα. Επομένως, αντί να εισαγάγετε μια τοποθεσία λήψης, κάντε κλικ στην επιλογή «Επιτρέψτε μου να επιλέξω από μια λίστα διαθέσιμων προγραμμάτων οδήγησης στον υπολογιστή μου».

Βεβαιωθείτε ότι το πλαίσιο “Εμφάνιση συμβατού υλικού” είναι επιλεγμένο και επιλέξτε ένα από τα προγράμματα οδήγησης που αναφέρονται στο επόμενο παράθυρο. Κάντε κλικ στο κουμπί “Επόμενο” για να ολοκληρώσετε.

Απεγκαταστήστε και επανεγκαταστήστε τη συσκευή ήχου σας

Καταργήστε εντελώς τη συσκευή ήχου σας και αφήστε τα Windows 10 να εντοπίσουν και να εγκαταστήσουν ξανά το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης.

Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, επιλέξτε «Διαχείριση Συσκευών» στο μενού περιβάλλοντος.

Μόλις εμφανιστεί η Διαχείριση Συσκευών στην οθόνη σας, επιλέξτε και αναπτύξτε την καταχώριση «Ελεγκτές ήχου, βίντεο και παιχνιδιών». Κάντε κλικ μία φορά στην κύρια συσκευή σας—αυτό το παράδειγμα χρησιμοποιεί Realtek Audio—και, στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ για να ανοίξετε ένα αναδυόμενο μενού. Επιλέξτε την επιλογή «Κατάργηση εγκατάστασης συσκευής» και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Τα Windows 10 θα πρέπει να εγκαταστήσουν ξανά το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης ήχου μετά την επανεκκίνηση. Για έλεγχο, επιστρέψτε στη Διαχείριση Συσκευών και δείτε εάν η συσκευή ήχου σας εμφανίζεται στην ενότητα “Ελεγκτές ήχου, βίντεο και παιχνιδιών”.

Εάν δεν υπάρχει, κάντε ένα μόνο κλικ για να επιλέξετε την κατηγορία και στη συνέχεια κάντε δεξί κλικ για να ανοίξετε ένα αναδυόμενο μενού. Επιλέξτε την επιλογή «Σάρωση για αλλαγές υλικού» του μενού.

Εάν η συσκευή ήχου σας εξακολουθεί να μην εμφανίζεται, πιθανότατα έχετε προβλήματα υλικού που δεν μπορεί να επιλύσει η ενημέρωση/ανανέωση του προγράμματος οδήγησης.

Εκτελέστε επαναφορά συστήματος

Τέλος, εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, ελπίζουμε ότι τα Windows 10 δημιούργησαν ένα σημείο επαναφοράς πριν ξεκινήσουν τα προβλήματα ήχου.

Πληκτρολογήστε “Επαναφορά” στο πεδίο αναζήτησης της γραμμής εργασιών και επιλέξτε “Δημιουργία σημείου επαναφοράς” στα αποτελέσματα.

Κάντε κλικ στο κουμπί «Επαναφορά Συστήματος» στο ακόλουθο παράθυρο Ιδιότητες συστήματος για να εκκινήσετε την υπηρεσία.

Στην οθόνη εμφανίζεται ένα παράθυρο Επαναφοράς Συστήματος. Κάντε κλικ στο κουμπί «Επόμενο» για να συνεχίσετε.

Στο επόμενο βήμα, κάντε κλικ στο πλαίσιο δίπλα στο “Εμφάνιση περισσότερων σημείων επαναφοράς” και επιλέξτε ένα σημείο επαναφοράς που χρονολογείται πριν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα ήχου. Κάντε κλικ στο κουμπί «Επόμενο» για να συνεχίσετε.

Κάντε κλικ στο κουμπί “Τέλος” και τα Windows 10 θα προχωρήσουν στην επαναφορά του υπολογιστή σας.