Πώς να διορθώσετε κατεστραμμένους τομείς στα Windows 10

Οι σκληροί δίσκοι αντικαθίστανται σιγά σιγά από SSD, αλλά η μετάβαση θα πάρει μερικά χρόνια πριν οι SSD γίνουν mainstream και οι HDD εξαφανιστούν εντελώς. Ένας από τους λόγους που οι χρήστες προτιμούν έναν SSD έναντι ενός σκληρού δίσκου, εκτός από την τιμή, είναι επειδή οι SSD έχουν μικρή διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους.

διόρθωση κακών τομέων στα Windows 10

Κακοί τομείς στους σκληρούς δίσκους

Ένα κοινό πρόβλημα με τους σκληρούς δίσκους είναι οι κακοί τομείς. Ένας κακός τομέας είναι βασικά ο χώρος στη μονάδα δίσκου που είναι ελαττωματικός. Δεν μπορείτε να διαβάσετε ή να γράψετε δεδομένα σε αυτό. Μπορεί να υπάρχουν ήδη δεδομένα σε έναν κακό τομέα, αλλά η ανάγνωση ή η ανάκτησή τους μπορεί να μην είναι δυνατή.

  Πώς να αντιγράψετε και να διατηρήσετε και τα δύο αρχεία στην Εξερεύνηση αρχείων των Windows 10

Κακοί τομείς, ενώ συνηθισμένοι στους σκληρούς δίσκους μπορεί να συμβούν και στους SSD. Μερικές φορές, μπορούν να διορθωθούν, ενώ άλλες φορές, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει.

Σάρωση για κακούς τομείς

Για να μπορέσετε να διορθώσετε κακούς τομείς, πρέπει να γνωρίζετε πού βρίσκονται και πόσο κακό είναι το πρόβλημα. Για να βρείτε κατεστραμμένους τομείς, μπορείτε να εκτελέσετε μια απλή σάρωση.

Υπάρχουν δύο απλοί τρόποι σάρωσης για κατεστραμμένους τομείς.

Εξερεύνηση αρχείων

Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων.
Μεταβείτε σε Αυτό το PC.
Κάντε δεξί κλικ σε ένα διαμέρισμα/μονάδα δίσκου και επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού περιβάλλοντος.
Μεταβείτε στην καρτέλα Εργαλεία και κάντε κλικ στην επιλογή Έλεγχος.
Αφήστε τη σάρωση να ολοκληρωθεί.
Επαναλάβετε για όλες τις μονάδες δίσκου.

Γραμμή εντολών

Ανοίξτε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή.
Εκτελέστε αυτήν την εντολή: chkdsk /F /R
Αφήστε την εντολή να ολοκληρωθεί. Θα επιστρέψει μια λίστα με κακούς τομείς στη μονάδα δίσκου.

  Πώς να ορίσετε την προτίμηση προσαρμογέα δικτύου στα Windows 10

Διορθώστε τους κατεστραμμένους τομείς στα Windows 10

Τα Windows 10 δεν μπορούν να διορθώσουν κατεστραμμένους τομείς. Αφού βρείτε τους κατεστραμμένους τομείς στον σκληρό σας δίσκο, ελέγξτε πόσο μεγάλο μέρος της μονάδας έχει χαθεί σε κατεστραμμένους τομείς. Ανάλογα με τη ζημιά, δοκιμάστε μία από τις επιδιορθώσεις που αναφέρονται παρακάτω.

1. Αντικαταστήστε τον σκληρό δίσκο ή τον SSD

Εάν η μονάδα δίσκου σας έχει πολλούς κατεστραμμένους τομείς, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να τους διορθώσετε. Θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων στα οποία έχετε πρόσβαση και, στη συνέχεια, να εξετάσετε την αντικατάσταση της μονάδας δίσκου.

Μπορείτε να κλωνοποιήσετε την παλιά, κατεστραμμένη μονάδα δίσκου σας στη νέα μονάδα δίσκου, αλλά δεν το συνιστούμε για μια μονάδα δίσκου που έχει κατεστραμμένους τομείς. Αντιγράψτε με μη αυτόματο τρόπο τα δεδομένα και εγκαταστήστε τα Windows 10 νέα, εάν χρειάζεται.

2. Διορθώστε σφάλματα δίσκου

Εάν υπάρχουν μόνο λίγοι, μικροί και αραιοί κατεστραμμένοι τομείς σε μια μονάδα δίσκου, ενδέχεται να είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από αυτούς ή ακόμη και η διόρθωση τους.

  Τρόπος αναζήτησης στο μητρώο των Windows για κλειδί, τιμή ή δεδομένα

Ανοίξτε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή.
Εκτελέστε αυτήν την εντολή: chkdsk C: /f
Επαναλάβετε αυτήν την εντολή για όλες τις μονάδες δίσκου του συστήματός σας. το τμήμα “C:” υποδηλώνει το γράμμα μονάδας δίσκου.

Εργαλεία ανάκτησης δεδομένων

Εάν έχετε έναν πάρα πολλούς κακούς τομείς, τα δεδομένα σας ενδέχεται να χαθούν. Εάν δεν έχετε αντίγραφο ασφαλείας του, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία ανάκτησης δεδομένων για να το επαναφέρετε. Βεβαιωθείτε ότι διαχειρίζεστε τις προσδοκίες σας, καθώς ένας κακός τομέας δεν επιτρέπει πάντα την ανάκτηση δεδομένων.

συμπέρασμα

Οι σκληροί δίσκοι έχουν γίνει πιο γρήγοροι και εναλλακτικοί, διατίθεται ταχύτερη αποθήκευση με τη μορφή SSD, αλλά εξακολουθούν να έχουν τους περιορισμούς τους. Μερικές φορές, οι μονάδες δίσκου μπορεί να έχουν αυτούς τους κακούς τομείς εκτός συσκευασίας. Εάν η μονάδα δίσκου σας είναι καινούργια, μπορείτε πιθανώς να την αντικαταστήσετε υπό την εγγύηση. Η φυσική βλάβη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακούς τομείς, γι’ αυτό να προσέχετε πώς χειρίζεστε το υλικό σας.