Πώς να διορθώσετε έναν υπολογιστή Linux που δεν εκκινεί

Έχετε ποτέ ενεργοποιήσει τον υπολογιστή σας Linux μόνο για να διαπιστώσετε ότι δεν θα φορτώσει και δεν ξέρετε τι να κάνετε; Όταν ο υπολογιστής σας δεν γυρίζει, η αντιμετώπιση προβλημάτων γίνεται πολύπλοκη. Αρχικά, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να εκτελέσετε ελέγχους στο λειτουργικό σύστημα ή στο υλικό σας. Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδέσει τα πάντα σωστά. Τούτου λεχθέντος, μόνο και μόνο επειδή ο υπολογιστής σας δεν θα εκκινήσει δεν σημαίνει ότι είναι νεκρός ή ότι πρέπει να ανανεώσετε το λειτουργικό σας σύστημα. Ωστόσο, μην επανεγκαταστήσετε αυτό το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σας Linux. Αντίθετα, ακολουθήστε αυτό το σεμινάριο για να διορθώσετε έναν υπολογιστή Linux που δεν εκκινεί.

Θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή που λειτουργεί για να ακολουθήσετε αυτό το σεμινάριο, επειδή περιλαμβάνει τη λήψη εικόνων δίσκου και την εγγραφή τους σε USB.

Rescuing Grub με Super Grub Disk

Ο ευκολότερος τρόπος για να φορτώσετε έναν υπολογιστή Linux με σπασμένο bootloader δεν είναι να ταλαιπωρηθείτε με την προτροπή διάσωσης Grub. Αντίθετα, μεταβείτε σε άλλον υπολογιστή (ή φτιάξτε αυτόν τον δίσκο νωρίτερα) και κατεβάστε το Super Grub Disk. Είναι ένας ζωντανός δίσκος που μπορεί να εντοπίσει όλα τα λειτουργικά συστήματα σε οποιονδήποτε υπολογιστή και μετά να τα εκκινήσει. Αυτό το εργαλείο είναι εξαιρετικό, ειδικά για εκείνους που ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι ο υπολογιστής τους δεν θα φορτώσει σωστά το Grub.

  Πώς να εγκαταστήσετε το θέμα εικονιδίων Captiva σε Linux

Πρώτα, κατεβάστε την εικόνα του δίσκου. Στη συνέχεια, εγγράψτε το Super Grub Disk σε ένα CD/DVD ή δημιουργήστε μια μονάδα flash USB με δυνατότητα εκκίνησης. Συνιστούμε το Χαράκτης Εργαλείο απεικόνισης USB καθώς είναι εύκολο στη χρήση και διαθέσιμο σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες.

Με το Super Grub Disk καμένο, ήρθε η ώρα να το φορτώσετε και να το χρησιμοποιήσετε. Ξεκινήστε εισάγοντας τις ρυθμίσεις BIOS του υπολογιστή σας. Σε αυτήν την περιοχή, αλλάξτε τη σειρά εκκίνησης έτσι ώστε να φορτωθεί πρώτα το ζωντανό USB stick (ή το εγγεγραμμένο CD/DVD).

Όταν φορτώνει το Super Grub Disk, εμφανίζεται ένα μενού. Η μόνη επιλογή στο μενού που έχει σημασία εδώ είναι η “ανίχνευση και εμφάνιση μεθόδων εκκίνησης”. Επιλέξτε το με το πλήκτρο enter στο πληκτρολόγιο. Ο ζωντανός δίσκος θα βρει κάθε πιθανό λειτουργικό σύστημα που μπορεί να φορτώσει.

Ο δίσκος Super Grub εκτυπώνει μια λίστα με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Χρησιμοποιώντας το πλήκτρο βέλους, επιλέξτε το λειτουργικό σύστημα που δεν θα φορτωνόταν προηγουμένως.

Σημείωση: Το Super Grub Disk μπορεί συνήθως να φορτώσει μια κατεστραμμένη διανομή Linux επειδή βρίσκει αρχεία όπως η εικόνα εκκίνησης, αντί για τα αρχεία διαμόρφωσης Grub. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και αυτό το εργαλείο δεν θα μπορεί να φορτώσει κατεστραμμένα λειτουργικά συστήματα. Εάν συμβαίνει αυτό, εξετάστε το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης ή δοκιμής ορισμένων από τις άλλες επιλογές στο εσωτερικό του ζωντανού δίσκου.

Επανεγκατάσταση του Grub

Με τη βοήθεια του Super Grub Disk, φορτώσατε ξανά την εγκατάσταση Linux, παρά το γεγονός ότι το Grub είναι χαλασμένο. Τώρα είναι η ώρα να εγκαταστήσετε ξανά το Grub, ώστε όλα να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

  Πώς να βελτιστοποιήσετε ένα SSD σε Linux

Διάταξη διαμερίσματος σε στυλ BIOS/MBR

Εγκαταστήστε ξανά το Grub στην κύρια εγγραφή εκκίνησης του σκληρού δίσκου.

sudo grub-install --recheck --target=i386-pc /dev/sda

Στη συνέχεια, δημιουργήστε ξανά ένα νέο αρχείο διαμόρφωσης. Αυτό είναι απαραίτητο, διαφορετικά ο bootloader ενδέχεται να μην γνωρίζει ότι έχουν γίνει αλλαγές.

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Διάταξη διαμερίσματος σε στυλ GPT/EFI

grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot --bootloader-id=grub

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Πώς να εγκαταστήσετε το Grub σε μονάδα USB για ανάκτηση έκτακτης ανάγκης

Το Grub δεν σπάει συχνά, αλλά όταν σπάει, καταστρέφεται ολόκληρη η μέρα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πάντα καλό να υπάρχει μια διαδικασία ανάκτησης σε περίπτωση που συμβεί αυτό. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η χρήση του Super Grub Disk είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, υπάρχει και μια εναλλακτική.

Δεδομένου ότι το Linux είναι τόσο ευέλικτο, είναι πραγματικά δυνατό να εγκαταστήσετε τον bootloader Grub απευθείας σε μια μονάδα flash. Με αυτόν τον τρόπο, εάν η εγκατάσταση του Linux αρνηθεί να εκκινήσει με το bootloader εγκατεστημένο στον σκληρό δίσκο, μπορείτε να συνδέσετε μια μονάδα USB και να τη φορτώσετε ούτως ή άλλως. Εδώ είναι τα βήματα για να το ρυθμίσετε.

Σημείωση: Η μονάδα flash ΠΡΕΠΕΙ να είναι διαμορφωμένη ως Fat32!

Πρώτα, δημιουργήστε έναν φάκελο USB στο /mnt.

mkdir -p /mnt/usb

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή lsblk για να μάθετε τι φέρει την ετικέτα της μονάδας USB. Σε αυτό το σεμινάριο, θα καλέσουμε τη μονάδα flash /dev/sdc. Μπορείτε να το ονομάσετε διαφορετικά αν θέλετε.

  Πώς να παίξετε το Left 4 Dead 2 στο Linux

Τοποθετήστε το δίσκο USB στο φάκελο USB στο /mnt που δημιουργήθηκε νωρίτερα.

mount /dev/sdc1 /mnt/usb

Στη συνέχεια, εκτελέστε την εγκατάσταση του Grub στη μονάδα flash USB.

grub-install --target=i386-pc --debug --boot-directory=/mnt/usb/boot /dev/sdc

Lastly, generate a configuration file for the USB drive.
grub-mkconfig -o /mnt/usb/boot/grub/grub.cfg

Χρησιμοποιήστε το Rescatux

Καμία από τις επιλογές που αναφέρονται παραπάνω δεν λειτουργεί για εσάς; Μην ανησυχείς! Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να ανακτήσετε μια κατεστραμμένη εγκατάσταση Grub στο Linux. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε Rescatux. Όπως το Super Grub Disk, είναι ένας ζωντανός δίσκος διάσωσης bootloader Grub. Εκτός από το να εντοπίζει αυτόματα μεθόδους εκκίνησης και να επιτρέπει στον χρήστη να εκκινήσει, μπορεί πραγματικά να διορθώσει αυτόματα προβλήματα Grub/Grub2.

Αυτό είναι τέλειο για όσους έχουν ακολουθήσει αυτό το σεμινάριο και έχουν διαπιστώσει ότι η επανεγκατάσταση του Grub μέσω της γραμμής εντολών δεν βοήθησε. Κατεβάστε το δίσκο και ακολουθήστε τις οδηγίες (για το Super Grub Disk) που αναφέρονται παραπάνω για να δημιουργήσετε έναν ζωντανό δίσκο.

Επιπλέον, μάθετε πώς να εκκινείτε χειροκίνητα με τη γραμμή εντολών Grub, εάν αποτύχουν όλα τα άλλα, μέχρι διαβάζοντας το εγχειρίδιο GNU grub. Είναι μια περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία για την οποία δεν αξίζει να μιλήσουμε καθώς το Super Grub Disk κάνει το ίδιο, αλλά αν όλες οι επιλογές έχουν αποτύχει και αυτή είναι η μόνη επιλογή, διαβάστε την, γιατί θα σας βοηθήσει.

συμπέρασμα

Το Grub υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αλλά όσο υπάρχει, έχει προκαλέσει αμέτρητα προβλήματα. Μερικές φορές το Grub αποτυγχάνει να εκκινήσει από το πουθενά, μερικές φορές σπάει ένα αρχείο διαμόρφωσης και μερικές φορές αρνείται να φορτώσει εντελώς. Ας ελπίσουμε ότι οι συμβουλές και τα κόλπα σε αυτό το άρθρο θα διορθώσουν έναν υπολογιστή Linux που δεν θα εκκινεί στις περισσότερες περιπτώσεις.