Πώς να διορθώσετε έναν αργό ή μη αποκρινόμενο Mac

Είναι αργός ο Mac σας; Βλέπεις τον περιστρεφόμενο τροχό του θανάτου κάθε μέρα; Μην το ανέχεσαι! Δείτε πώς μπορείτε να διαγνώσετε το πρόβλημα, ώστε να μπορέσετε να το διορθώσετε.

Πώς να διαγνώσετε έναν υποτονικό Mac

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Mac σας μπορεί να έχει προβλήματα απόδοσης. Εάν μπορείτε να καταλάβετε τι φταίει, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να το διορθώσετε. Μπορείτε να διορθώσετε τις πιο κοινές αιτίες ενός αργού Mac μόνοι σας και σχετικά εύκολα. Ακολουθούν μερικές από τις ευκολότερες συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να επιταχύνετε το Mac σας.

Τα προβλήματα υλικού, ωστόσο, αποτελούν την εξαίρεση. Εάν το Mac σας έχει πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο στοιχείο, η επιδιόρθωση γίνεται πιο περίπλοκη. Ακόμη και επιτραπέζιοι υπολογιστές όπως το iMac είναι εμφανώς δύσκολο να επισκευαστούν μόνοι σας—η Apple χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες κόλλας και συγκόλλησης στη διαδικασία κατασκευής της.

Σε ένα χειρότερο σενάριο, μπορείτε πάντα να ζητήσετε από την Apple να ρίξει μια ματιά. Εάν κάνετε κράτηση α δωρεάν ραντεβού Genius σε ένα Apple Store, εκτελούν ένα πλήρες σύνολο διαγνωστικών στο μηχάνημά σας. Από εκεί, θα πρέπει να μπορούν να προτείνουν μια λύση για το πρόβλημα. Εάν θέλετε η Apple να επισκευάσει το μηχάνημά σας, θα πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας εάν έχει λήξει η εγγύηση, εκτός εάν έχετε AppleCare.

Θυμηθείτε, είναι δωρεάν να κλείσετε ένα ραντεβού σε ένα Apple Store, να μάθετε τι συμβαίνει με το μηχάνημά σας και πόσο θα κοστίσει η επισκευή. Η εταιρεία σας χρεώνει για επισκευές μόνο αφού έχει τη συγκατάθεσή σας να τις πραγματοποιήσει.

Διακοπές εφαρμογής: Πώς το λογισμικό μπορεί να επιβραδύνει το Mac σας

Όταν το λογισμικό δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να κάνει το μηχάνημά σας να μην ανταποκρίνεται. Μερικές φορές, μόνο η εφαρμογή που έχει διακοπεί εμφανίζει αυτήν τη συμπεριφορά. Άλλες φορές, το λογισμικό που δεν συμπεριφέρεται σωστά μπορεί να επιχειρήσει να καταστρέψει ολόκληρο τον υπολογιστή σας μαζί του.

Εάν υποψιάζεστε ότι μια εφαρμογή έχει καταρρεύσει, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιό της στο Dock, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Επιλογή στο πληκτρολόγιό σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην Αναγκαστική έξοδο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη συντόμευση πληκτρολογίου Command+Option+Esc για αναγκαστική έξοδο από την τρέχουσα εφαρμογή.

Εάν δεν είστε βέβαιοι ποια εφαρμογή έχει διακοπεί ή πιστεύετε ότι κάποια έχει διακοπεί στο παρασκήνιο, ξεκινήστε το Activity Monitor. Κάντε κλικ στην καρτέλα “CPU” και προβάλετε τη στήλη “% CPU” με φθίνουσα σειρά. Με αυτόν τον τρόπο, οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν την περισσότερη επεξεργαστική ισχύ εμφανίζονται στην κορυφή. Εάν εντοπίσετε οτιδήποτε χρησιμοποιεί περισσότερο από το δίκαιο μερίδιό του, κάντε κλικ σε αυτό και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “X” για να τερματίσετε τη διαδικασία.

Μερικές φορές, προβλήματα απόδοσης προκαλούνται από διαρροές μνήμης, όπου μια συγκεκριμένη εργασία ή διαδικασία καταναλώνει όλη τη διαθέσιμη μνήμη. Για να δείτε τη μνήμη, κάντε κλικ στην καρτέλα «Μνήμη» και αναδιατάξτε τη στήλη «Μνήμη» φθίνουσα για να δείτε παρόμοια αποτελέσματα. Μπορείτε να σκοτώσετε διαδικασίες με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε μια εφαρμογή που έχει διακοπεί.

  Πώς να παρουσιάσετε στο Google Meet

Οι διεργασίες που έχουν διακοπεί τελείως εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα με τις λέξεις “Δεν ανταποκρίνεται” δίπλα τους στην Παρακολούθηση δραστηριότητας. Μπορείτε να τα σκοτώσετε και να τα επανεκκινήσετε. Εάν αντιμετωπίζετε επανειλημμένα προβλήματα με τις ίδιες εφαρμογές, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε κάτι άλλο (ή να στείλετε στον προγραμματιστή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Χώρος στο δίσκο: Το Mac σας χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει

Ο χαμηλός χώρος στο δίσκο είναι μια άλλη κοινή αιτία επιβράδυνσης του macOS. Χωρίς αρκετό ελεύθερο χώρο στη δισκέτα εκκίνησης, το macOS δεν μπορεί να εκτελέσει σενάρια συντήρησης και διεργασίες παρασκηνίου που κρατούν τον υπολογιστή σας σταθερό. Δυστυχώς, η Apple δεν προσδιορίζει ακριβώς πόσος ελεύθερος χώρος απαιτείται για να κρατήσει το Mac σας χαρούμενο.

Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να διατηρείτε το 15 τοις εκατό του δίσκου εκκίνησης ελεύθερο ανά πάσα στιγμή. Αυτός ο αριθμός ισχύει κυρίως για φορητούς υπολογιστές με μικρές μονάδες δίσκου. Ένας iMac με μονάδα δίσκου 3 TB απαιτεί πολύ μικρότερο ποσοστό για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του macOS. Αλλά είναι επίσης πολύ πιο δύσκολο να γεμίσεις ένα iMac 3 TB από ένα MacBook Air 128 GB.

Εάν εργάζεστε με μεγάλα αρχεία ή δημιουργείτε πολλά προσωρινά αρχεία (όπως για επεξεργασία βίντεο ή φωτογραφιών), θα πρέπει να διατηρήσετε τόσο ελεύθερο χώρο στη μονάδα δίσκου σας όσο το συνολικό μέγεθος αυτών των προσωρινών αρχείων.

Για να δείτε πόσο ελεύθερο χώρο έχετε στο Mac σας, κάντε κλικ στο εικονίδιο της Apple στην επάνω αριστερή γωνία και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Σχετικά με αυτό το Mac. Κάντε κλικ στην καρτέλα “Αποθήκευση” για να δείτε μια ανάλυση της τρέχουσας χρήσης του δίσκου σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να ελευθερώσετε χώρο στο Mac σας.

Πόροι συστήματος: Σπρώχνετε πολύ το Mac σας;

Το Mac σας έχει έναν πεπερασμένο αριθμό διαθέσιμων πόρων, ο οποίος περιορίζεται από παράγοντες όπως οι πυρήνες του επεξεργαστή, η διαθέσιμη μνήμη RAM και η παρουσία ειδικής κάρτας γραφικών. Εάν γνωρίζετε πόσο μακριά μπορείτε να προωθήσετε το Mac σας, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα απόδοσης στο μέλλον.

Μερικές συνήθεις εργασίες που μπορεί να ωθήσουν το Mac σας στην άκρη είναι:

Πάρα πολλές ανοιχτές καρτέλες στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
Το Hungry λογισμικό, όπως το Photoshop, ανοίγει στο παρασκήνιο.
Παίζοντας παιχνίδια 3D με ένταση γραφικών.
Εργασία με τεράστια αρχεία βίντεο και φωτογραφιών ή απόδοση βίντεο.
Κάνοντας δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω (ή παρόμοιες εντατικές διαδικασίες) ταυτόχρονα.

Εάν έχετε ανοιχτές εκατοντάδες καρτέλες σε ένα πρόγραμμα περιήγησης όπως το Chrome, μην εκπλαγείτε αν αντιμετωπίσετε προβλήματα μνήμης. Εάν μεταβείτε σε ένα πρόγραμμα περιήγησης βελτιστοποιημένο για Mac, όπως το Safari, θα σας βοηθήσει, αλλά ίσως χρειαστεί να περιορίσετε τον εθισμό σας στις καρτέλες.

Τα προγράμματα περιήγησης, γενικά, μπορεί να είναι πηγή κακής απόδοσης. Πάρα πολλές επεκτάσεις και προσθήκες επηρεάζουν αρνητικά την ανταπόκριση του προγράμματος περιήγησής σας. Και ορισμένες εφαρμογές ιστού μπορούν να φορολογήσουν το μηχάνημά σας εξίσου με τις εγγενείς. Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν αν χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο υπολογιστικών φύλλων που βασίζεται στον ιστό, όπως τα Φύλλα Google, για να συμπυκνώσετε πολλά δεδομένα.

Για να μάθετε πώς τα πάει το σύστημά σας σε οποιοδήποτε σημείο, ανοίξτε το Activity Monitor και ελέγξτε τα γραφήματα «CPU Load» και «Memory Pressure» στις καρτέλες CPU και Memory, αντίστοιχα.

Ζητήματα υλικού: Προβλήματα κάτω από την κουκούλα

Λίγοι υπολογιστές έχουν αξία μεταπώλησης όπως ένας Mac. Είναι κατασκευασμένα για να διαρκούν και μπορώ να το πω αυτό επειδή το πληκτρολογώ στο MacBook Pro του 2012. Αλλά μπορεί να προκύψουν προβλήματα—ιδιαίτερα εάν το μηχάνημά σας δείχνει την ηλικία του. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας.

  Πώς να διορθώσετε τις συσκευές δικτύου που δεν εμφανίζονται στην Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 10

Apple Diagnostics

Το Mac σας περιλαμβάνει ένα βασικό διαγνωστικό εργαλείο που μπορείτε να εκτελέσετε μόνοι σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να το κάνετε:

Κλείστε το Mac σας.
Πατήστε το κουμπί λειτουργίας για να ενεργοποιήσετε το Mac σας και, στη συνέχεια, πατήστε και κρατήστε πατημένο αμέσως το D στο πληκτρολόγιο.
Όταν δείτε την οθόνη που σας ζητά να επιλέξετε μια γλώσσα, αφήστε το πλήκτρο D.
Επιλέξτε μια γλώσσα και, στη συνέχεια, περιμένετε να εκτελεστεί το διαγνωστικό εργαλείο.

Σημείωση: Εάν το Apple Diagnostics δεν ξεκινά, δοκιμάστε να κρατήσετε πατημένο το Option+D. Χρειάζεστε σύνδεση στο Διαδίκτυο για να το κάνετε αυτό, επειδή το Mac σας κατεβάζει το Apple Diagnostics πριν το εκτελέσει.

Το Apple Diagnostics μπορεί να σας πει τόσα πολλά μόνο με τη μορφή ενός κωδικού αναφοράς. Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε τον κωδικό αναφοράς βάση δεδομένων της Apple, αλλά μην περιμένετε να μάθετε πάρα πολλά. Για παράδειγμα, μπορεί να ανακαλύψετε ότι υπάρχει πρόβλημα στη μνήμη του υπολογιστή, αλλά δεν θα ξέρετε ποιο μπλοκ μνήμης RAM είναι ελαττωματικό ή τι συμβαίνει με αυτό.

Αυτό το εργαλείο είναι χρήσιμο για τον αποκλεισμό προβλημάτων υλικού, αλλά είναι αρκετά άχρηστο για σκοπούς αντιμετώπισης προβλημάτων. Για μια πιο λεπτομερή αναφορά, καλύτερα να κλείσετε ένα δωρεάν ραντεβού στο μπαρ Genius. Φυσικά, δεν θα λάβετε λεπτομερή σχόλια σχετικά με το πώς να διορθώσετε το Mac σας εκεί.

Μνήμη

Μπορείτε να ελέγξετε ορισμένα εξαρτήματα χειροκίνητα με τα κατάλληλα εργαλεία. Για παράδειγμα, MemTest86 είναι ένα δωρεάν εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τη μνήμη του υπολογιστή σας. Εγκαταστήστε το σε ένα USB stick, ξεκινήστε το Mac σας και, στη συνέχεια, εκτελέστε το. Όταν χρησιμοποιείτε ένα USB stick ως μέσο αποθήκευσης, μπορείτε να δοκιμάσετε σωστά τη μνήμη RAM χωρίς την επιβάρυνση του macOS.

Αποθήκευση

Μια αποτυχημένη μονάδα δίσκου μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Οι περισσότεροι Mac διαθέτουν μονάδες δίσκου στερεάς κατάστασης. Αυτά δεν είναι επιρρεπή σε απότομη αποτυχία όπως είναι οι τυπικές μονάδες σκληρού δίσκου. Οι μονάδες στερεάς κατάστασης συνήθως αποτυγχάνουν μόνο μετά από κάποια προειδοποίηση. Και όταν τελικά πεθάνουν, η ανάκτηση δεδομένων είναι αδύνατη. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ελέγξετε την υγεία του SSD σας:

Κάντε κλικ στο λογότυπο της Apple στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, επιλέξτε Σχετικά με αυτό το Mac.
Κάντε κλικ στην Αναφορά συστήματος και, στη συνέχεια, επιλέξτε Αποθήκευση.
Επιλέξτε την κύρια μονάδα δίσκου (πιθανώς με την ένδειξη “Macintosh HD”).
Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην «Κατάσταση SMART» και δείτε τι είναι γραμμένο δίπλα της. Εάν λέει “Επαληθεύτηκε”, η μονάδα δίσκου σας λειτουργεί κανονικά, χωρίς προβλήματα. Εάν λέει “Αποτυχία”, αυτή μπορεί να είναι η πηγή των προβλημάτων σας. Τελικά, η μονάδα δίσκου θα γίνει “Μοιραία” και θα πρέπει να την αντικαταστήσετε ή το Mac σας.

Για μια πιο λεπτομερή ματιά στις μονάδες δίσκου σας, κάντε λήψη DriveDx (είναι δωρεάν να δοκιμάσετε). Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα θα πρέπει να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες από ό,τι ισχυρίζεται η Apple.

Για απόλυτη ηρεμία, φροντίστε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας με τακτικά Time Machine.

CPU & GPU

Η CPU είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή σας. Ωστόσο, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να το δοκιμάσετε. Εάν δεν λειτουργεί σωστά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε επιβραδύνσεις, παγώματα και ξαφνικές διακοπές λειτουργίας. Ένας τρόπος για να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες είναι να κάνετε τη συγκριτική αξιολόγηση με μια εφαρμογή όπως Geekbench. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Διαγράμματα αναφοράς Mac για να δούμε πώς συσσωρεύεται.

  Πώς να ακυρώσετε τις συνδρομές εφαρμογών σε iPhone ή iPad

Εάν το Mac σας διαθέτει αποκλειστική GPU, μπορείτε να το δοκιμάσετε με εργαλεία όπως Παράδεισος ή Cinebench. Εάν η GPU σας έχει προβλήματα, μπορεί να παρατηρήσετε μη ικανοποιητική απόδοση σε εφαρμογές 3D, τεχνουργήματα και δυσλειτουργίες στην οθόνη, παγώματα συστήματος ή ξαφνικούς τερματισμούς λειτουργίας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε προβλήματα με τη CPU ή την GPU. Οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν εκεί πιθανότατα θα απαιτήσουν την αντικατάσταση της πλακέτας λογικής του Mac σας. Συνήθως είναι πιο λογικό να αγοράσετε ένα νέο Mac αντί να πληρώσετε το ασφάλιστρο για να διορθώσετε το παλιό σας.

Παρακμή με την ηλικία: Είναι ο Mac σας μόλις παλιός;

Μερικές φορές, τα προβλήματα απόδοσης έχουν μια πολύ απλή αιτία: την ηλικία. Καθώς ο Mac σας γερνάει, περιμένετε να μειωθεί η απόδοσή του. Το νέο λογισμικό απαιτεί καλύτερο υλικό, ενώ το υλικό στο Mac σας παραμένει το ίδιο.

Οι περισσότεροι κάτοχοι Mac δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα απόδοσης τα πρώτα τρία περίπου χρόνια χρήσης. Μετά από αυτό, τα πράγματα αρχίζουν να πέφτουν στον κατήφορο. Μόλις περάσετε το όριο των πέντε ή έξι ετών, θα πρέπει να σκέφτεστε με συνέπεια εάν το λογισμικό που εκτελείτε αξιοποιεί στο έπακρο το μηχάνημά σας.

Εάν διαθέτετε ένα παλιό Mac και θέλετε να αποσπάσετε όσο το δυνατόν περισσότερη ζωή από αυτό, ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Μεταβείτε σε ένα ελαφρύ πρόγραμμα περιήγησης. Το Safari είναι βελτιστοποιημένο για Mac και τείνει να προσφέρει καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από τους ανταγωνιστές του.
Προτιμήστε τις εφαρμογές πρώτου κατασκευαστή της Apple. Όπως το Safari, πολλές εφαρμογές της Apple είναι βελτιστοποιημένες για macOS και υλικό Apple. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αυτού είναι το Final Cut Pro, το οποίο ξεπερνά δραστικά το Adobe Premiere σε παλαιότερα μηχανήματα. Θα μπορούσατε επίσης να αφαιρέσετε το Pages για το Word, το Lightroom για το Aperture ή το Evernote για τις Notes.
Προσέξτε το multitasking. Αποφύγετε την υπερβολική πίεση της CPU ή της GPU χωρίς λόγο. Αν αποδίδετε ένα βίντεο, πηγαίνετε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ μέχρι να τελειώσει. Εάν έχετε 100 ανοιχτές καρτέλες, κλείστε τις 50.
Προσοχή σε απαρχαιωμένο ή αργό λογισμικό. Οι ξεπερασμένες εφαρμογές ενδέχεται να έχουν χειρότερη απόδοση στα σύγχρονα συστήματα macOS επειδή δεν έχουν βελτιστοποίηση. Αποφύγετε τη χρήση εφαρμογών που βασίζονται σε Java που απαιτούν το Java Runtime Environment, καθώς μπορεί να φορολογήσει την απόδοση του υπολογιστή σας.
Διατηρήστε το macOS ενημερωμένο. Όποτε είναι δυνατόν, βεβαιωθείτε ότι το Mac σας εκτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση του macOS. Η Apple επικεντρώθηκε στη βελτίωση της απόδοσης του macOS κατά τις τελευταίες επαναλήψεις των λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές και κινητά. Εάν το σύστημά σας δεν είναι ενημερωμένο, ενδέχεται να λείπουν προσαρμογές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία σας.

Πότε πρέπει να αγοράσετε νέο Mac;

Η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή είναι όταν τον χρειάζεστε. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα απόδοσης που σας εμποδίζουν να κάνετε τη δουλειά σας ή να κάνετε τα πράγματα για τα οποία χρειάζεστε έναν υπολογιστή, ήρθε η ώρα να κάνετε αναβάθμιση.

Εάν το μηχάνημά σας κολλάει συνεχώς ή είναι υποτονικό λόγω βλάβης του στοιχείου υλικού, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε να αγοράσετε ένα νέο. Αν σας έχει βαρεθεί να κάνετε ταχυδακτυλουργίες με αρχεία και εφαρμογές επειδή ο δίσκος εκκίνησης είναι πολύ μικρός, ίσως θέλετε να πάτε από το Apple Store.

Θυμηθείτε, το παλιό σας Mac μπορεί να έχει ακόμα καλή αξία μεταπώλησης. Ακόμη και αρχαία μηχανήματα με προβλήματα φέρνουν περισσότερα χρήματα από όσα θα περίμενες. Εάν σκέφτεστε να πουλήσετε τον παλιό σας Mac, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Όταν προσπαθείτε να αποθηκεύσετε ένα αρχείο και εμφανίζεται ο περιστρεφόμενος τροχός του θανάτου. pic.twitter.com/RUThfobvLS

— Γάτα; (@_hellocatty) 1 Οκτωβρίου 2015