Πώς να διαμορφώσετε ένα σύστημα ήχου HiFi Desktop

Ένα σύστημα HiFi είναι ένα σύνολο εξαρτημάτων που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη μουσική να ακούγεται όσο το δυνατόν καλύτερα. Το HiFi στοχεύει σε καθαρό, αθόρυβο ήχο, όχι μόνο υψηλή ένταση και ενισχυμένα μπάσα. Η μουσική σε ένα σύστημα HiFi θα ακούγεται ριζικά καλύτερα από τη μουσική στα ακουστικά που συνοδεύουν το τηλέφωνό σας, λόγω πολλών διαφορετικών παραγόντων όπως λιγότερες παρεμβολές σήματος (και επομένως λιγότερος θόρυβος), απόκριση υψηλότερης συχνότητας και ευκρίνεια στα ακουστικά και πολύ καλύτερη εμπειρία ακρόασης με ακουστικά πάνω από το αυτί.

Τα άτομα που απολαμβάνουν ήχο υψηλής τεχνολογίας ονομάζονται “audiophiles” και η σκηνή των ηχοφίλων είναι περίπλοκη και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να μπει κανείς. Εδώ, θα αναλύσουμε τι κάνει κάθε μέρος σε μια ρύθμιση HiFi και πώς συμβάλλει στον συνολικό ήχο.

Μετατροπείς ψηφιακού ήχου (DAC)

Το DAC είναι ουσιαστικά μια πραγματικά high-end υποδοχή ακουστικών. Είναι το σημείο εκκίνησης για όλο τον ήχο στο σύστημά σας. Λόγω του ηλεκτρικού θορύβου στον υπολογιστή σας, ο ήχος από την ενσωματωμένη υποδοχή ακουστικών ακούγεται πολύ θορυβώδης. Μπορεί να μην παρατηρήσετε αυτόν τον θόρυβο στα περισσότερα ακουστικά (καθώς τα περισσότερα ακουστικά είναι ούτως ή άλλως θορυβώδη), αλλά στα ακουστικά HiFi γίνεται εμφανής.

Η λύση είναι να απομονωθεί αυτή η ηλεκτρική παρεμβολή με ένα εξωτερικό DAC. Αυτά είναι κατασκευασμένα με εξαρτήματα πολύ υψηλότερης ποιότητας από το ενσωματωμένο DAC στον υπολογιστή σας. Είναι συχνά ικανά να τροφοδοτούν ακουστικά υψηλότερης αντίστασης και να παρέχουν φανταστική ισχύ σε μικρόφωνα που το χρειάζονται.

Ενισχυτές

Για τα περισσότερα ηχεία και ορισμένα ακουστικά, θα χρειαστείτε έναν ενισχυτή για να τροφοδοτεί τον ήχο σας πριν τον ακούσετε, καθώς μπορεί να είναι ήσυχος που βγαίνει κατευθείαν από το DAC. Εάν έχετε ακουστικά χαμηλότερης σύνθετης αντίστασης, ένα USB DAC θα πρέπει να τα τροφοδοτεί μια χαρά, αλλά οτιδήποτε απαιτεί 250 Ohm και άνω σημαίνει ότι πιθανότατα θα θέλετε έναν ενισχυτή, ώστε ο θόρυβος από το DAC να μην καταστρέφει τα πράγματα.

  Επεξήγηση απρόσκοπτης ενσωμάτωσης με τη συνέχεια και την παράλειψη [OS X]

Ο λόγος που οι ενισχυτές είναι απαραίτητοι είναι επειδή τα περισσότερα DAC δεν είναι κατασκευασμένα για να ενισχύουν τον ήχο πέρα ​​από ένα ορισμένο σημείο. Αν γυρίζατε το DAC στο 10, θα ακουγόταν απίστευτα θορυβώδες (το κακό είδος θορύβου). Ωστόσο, θα μπορούσατε να το γυρίσετε στο 5 και στη συνέχεια να ρυθμίσετε τον ενισχυτή να το ανεβάζει 200%, και ο ήχος θα είναι ακόμα καθαρός

Ακουστικά και ηχεία

Όλα τα παραπάνω μέρη βγάζουν τον ψηφιακό ήχο από τη συσκευή σας μέσω καλωδίου. Στην άλλη άκρη αυτού του καλωδίου, έχετε την επιλογή ακουστικών ή ηχείων.

Τα καλά ηχεία είναι πολύπλοκα στη ρύθμιση, συνήθως χρειάζονται έναν μεγάλο στερεοφωνικό δέκτη στον οποίο μπορείτε να συνδέσετε τα πάντα. Ο καλός ήχος εξαρτάται από τη σωστή τοποθέτηση των ηχείων και την ακουστική του δωματίου. Αυτό μπορεί να μετριαστεί κάπως με τα κατάλληλα πάνελ τοποθέτησης και ακύρωσης θορύβου.

Τα ακουστικά είναι απλούστερα, συνήθως απαιτούν απλώς ένα μόνο καλώδιο για να συνδεθούν. Αυτά τα ακουστικά θα έχουν μια αντίσταση, μετρημένη σε Ohms. Αυτή είναι η ηλεκτρική αντίσταση των ακουστικών και τα ακουστικά υψηλότερης σύνθετης αντίστασης απαιτούν περισσότερη ισχύ για να οδηγήσουν σωστά. Τα περισσότερα ακουστικά θα είναι πολύ χαμηλά, συνήθως κάτω από 32 Ohm, ενώ ορισμένα ακουστικά μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 600 Ohm. Γενικά, η υψηλότερη σύνθετη αντίσταση θα έχει καλύτερο ήχο, αλλά μόνο εάν η υπόλοιπη ρύθμιση ταιριάζει σε ποιότητα. Εάν το DAC και ο ενισχυτής σας δεν μπορούν να αντέξουν τον ήχο τόσο ψηλά, τότε μπορεί να μην δείτε κανένα όφελος—τα πράγματα θα μπορούσαν να ακούγονται χειρότερα από πριν.

  Πώς να επαναφέρετε το παλιό προεπιλεγμένο φόντο της επιφάνειας εργασίας των Windows 10

Το κύριο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε όταν ψάχνετε για ακουστικά είναι η απόκριση συχνότητας και η συνολική ευκρίνεια. Μερικά ακουστικά, όπως τα Beats, αυξάνουν τα μπάσα στα ακουστικά τους για να δώσουν την ψευδαίσθηση του καλύτερου ήχου. Για ένα μη εκπαιδευμένο αυτί, αυτό μπορεί να ακούγεται πραγματικά υπέροχο, αλλά μια ρύθμιση HiFi θα πρέπει ιδανικά να έχει μια αρκετά επίπεδη απόκριση συχνότητας, χωρίς τροποποίηση στον εισερχόμενο ήχο. Η συνολική ευκρίνεια είναι δύσκολο να μετρηθεί, αλλά επηρεάζει αρκετά τον ήχο. Αυτό θα οφείλεται στην ποιότητα κατασκευής και συνήθως στην τιμή των ακουστικών.

Μικρόφωνα

Ανάλογα με τη χρήση σας, μπορεί να μην χρειάζεστε μικρόφωνο, αλλά τα άτομα που θέλουν να εγγράψουν ήχο μπορούν εύκολα να τα προσθέσουν στη ρύθμισή τους. Τα περισσότερα μικρόφωνα υψηλής τεχνολογίας θα χρησιμοποιούν υποδοχές XLR, τις οποίες υποστηρίζουν τα περισσότερα DAC. Μερικά μικρόφωνα—ιδιαίτερα τα πυκνωτικά μικρόφωνα—απαιτούν φανταστική ισχύ 48 volt, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται εξωτερική πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει. Ωστόσο, τροφοδοτείται από το ίδιο το καλώδιο XLR, επομένως δεν χρειάζεται να συνδέσετε τίποτα επιπλέον, απλώς γυρίστε έναν διακόπτη στο DAC σας. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν παρέχετε phantom power σε μικρόφωνο που δεν το υποστηρίζει, καθώς θα μπορούσατε να καταστρέψετε το μικρόφωνο.

Επιπλέον αξεσουάρ

Προφανώς θα χρειαστείτε καλώδια για να τα συνδέσετε όλα αυτά μεταξύ τους, αλλά δεν θα τα κόψουν όλα τα καλώδια. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα εξαρτήματα παίρνουν ρεύμα από τον τοίχο, θα χρειαστείτε θωρακισμένα καλώδια. Τα κανονικά καλώδια aux που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αναπαραγωγή μουσικής στο αυτοκίνητό σας δεν είναι θωρακισμένα και θα λάβουν τόνους στατικού από τα κοντινά ηλεκτρικά σήματα. Τα θωρακισμένα καλώδια έχουν εξαιρετική τιμή, αλλά είναι απαραίτητα, γιατί εάν οποιοδήποτε στοιχείο σε αυτόν τον βρόχο είναι χαμηλής ποιότητας, θα καταστρέψει τον ήχο. Δεν χρειάζεστε φανταχτερούς, υψηλής ποιότητας, επίχρυσους συνδέσμους ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η θωράκιση είναι απαραίτητη.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης στο Chrome στα Windows 10

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Πώς ταιριάζουν λοιπόν όλα αυτά; Λοιπόν, όταν παίζετε ένα αρχείο στο iTunes για παράδειγμα, ο υπολογιστής σας το στέλνει μέσω USB στο DAC. Το DAC το αποκωδικοποιεί και στη συνέχεια στέλνει τον πραγματικό αναλογικό ήχο στον ενισχυτή (συνήθως μέσω ενός καλωδίου 1/4″ αλλά μερικές φορές μέσω ενός τυπικού καλωδίου ακουστικών). Αφού ενισχυθεί, το σήμα ταξιδεύει στα ακουστικά ή τα ηχεία σας, όπου μπορείτε τελικά να το ακούσετε.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά καθαρός ήχος.

Τι να αγοράσω λοιπόν;

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τρελά ακριβά εξαρτήματα για να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία. Το αντίστροφο ισχύει επίσης, μπορείτε να αγοράσετε υπερτιμημένα εξαρτήματα και να καταλήξετε με θορυβώδη, παραμορφωμένο ήχο. Έχει να κάνει με την ποιότητα και εξαρτάται από το κάθε μέρος.

Τα ακριβή στοιχεία της ρύθμισής σας θα διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες σας, τον προϋπολογισμό σας και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Η αγορά είναι πολύ ποικιλόμορφη και ως εκ τούτου δεν μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την αγορά κάθε ανταλλακτικού που μπορεί να χρειαστείτε. Σας ενθαρρύνουμε να κάνετε τη δική σας έρευνα και να διαβάσετε κριτικές από πιο καταρτισμένους επαγγελματίες ήχου προτού αποφασίσετε τι να αγοράσετε.

Πίστωση εικόνας: pelfophoto/Shutterstock