Πώς να δημιουργήσετε φόρμες PDF με υπολογισμούς στο Adobe Acrobat

Εκτός από τη δημιουργία καθαρών εκτυπώσιμων εγγράφων, τα αρχεία που δημιουργούνται με το Adobe Acrobat Pro μπορούν να περιέχουν τύπους που υπολογίζουν αυτόματα τις εισόδους σας. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε απλούς υπολογισμούς σε ένα αρχείο PDF.

Χρήση ενός PDF με Υπολογισμούς

Όταν πρόκειται για λογισμικό που μπορεί να δημιουργήσει αρχεία με τύπους και αυτόματους υπολογισμούς, πιθανότατα έχετε κατά νου ένα πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων όπως το Microsoft Excel ή τα Φύλλα Google. Ωστόσο, η φύση και η μορφοποίηση των υπολογιστικών φύλλων τα καθιστά δυσκίνητα και μη πρακτικά τη χρήση τους ως φόρμα που διανέμετε στους ανθρώπους.

Ευτυχώς, το Adobe Acrobat, η κορυφαία σουίτα δημιουργίας PDF, διαθέτει πολλά εργαλεία που σας επιτρέπουν να δημιουργείτε πεδία με αυτόματους υπολογισμούς σε αυτά.

Υπάρχουν πολλές πιθανές περιπτώσεις χρήσης για ένα PDF με υπολογισμένη φόρμα, όπως:

Φόρμες παραγγελίας: Εάν μοιράζετε μια φόρμα γεμάτη με πιθανά προϊόντα και τις τιμές τους σε έναν πελάτη, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πεδίο που εμφανίζει γρήγορα την τελική τιμή της παραγγελίας του χωρίς να χρειάζεται να βγάλετε αριθμομηχανή.
Αξιολογήσεις και Εξετάσεις: Μπορείτε να κάνετε ένα κουίζ ή αξιολόγηση που εμφανίζει αυτόματα τη βαθμολογία όταν ολοκληρώσετε τις απαντήσεις.
Τιμολόγια: Εάν δημιουργείτε ένα εκτυπωμένο τιμολόγιο, μπορείτε να το ρυθμίσετε ώστε να εμφανίζει αυτόματα το τελικό ποσό που χρεώνετε.

  Ο πλήρης οδηγός για το πώς λειτουργούν τα Torrents

Πέρα από τα παραπάνω, οι φόρμες PDF μπορούν να είναι χρήσιμες για τη διενέργεια αξιολογήσεων κινδύνου, τη δημιουργία φορμών ιδιότητας μέλους ή ακόμα και για την πραγματοποίηση ενός απλού τεστ προσωπικότητας εκτός σύνδεσης.

Δημιουργία Απλών Υπολογιζόμενων Πεδίων

Για να ξεκινήσετε, μεταβείτε στο Acrobat και δημιουργήστε μια φόρμα. Κάντε κλικ στο “Εργαλεία” στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης, κάντε κύλιση προς τα κάτω και επιλέξτε “Προετοιμασία φόρμας”. Από εδώ, μπορείτε να ξεκινήσετε μια νέα φόρμα από την αρχή ή να τη βασίσετε σε ένα υπάρχον αρχείο PDF ή εγγράφου που έχετε ήδη. Η εισαγωγή ενός αρχείου θα σας δώσει την επιλογή να συμπληρώσετε αυτόματα πλαίσια με πεδία με δυνατότητα συμπλήρωσης. Το αν το κάνετε ή όχι δεν έχει σημασία, καθώς μπορείτε πάντα να επεξεργαστείτε και να δημιουργήσετε αυτά τα πεδία αργότερα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς να φτιάξουμε μια υπολογισμένη φόρμα, ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα. Παραπάνω είναι μια απλή φόρμα παραγγελίας με επτά πεδία: Ποσότητα 1 έως Ποσότητα 5, όπου κάθε πεδίο αντιστοιχεί σε διαφορετικές ποσότητες αντικειμένων. Συνολική ποσότητα; και Συνολική Τιμή. Θέλουμε οι πέντε ποσότητες να είναι πεδία με δυνατότητα συμπλήρωσης που μπορούν να εισάγουν οι ίδιοι οι χρήστες, ενώ τα πεδία Συνολική Ποσότητα και Συνολική Τιμή υπολογίζονται αυτόματα.

Για να βεβαιωθείτε ότι ένα πεδίο μπορεί να συμπληρωθεί, κάντε διπλό κλικ σε αυτό ή κάντε δεξί κλικ και μεταβείτε στις Ιδιότητες πλαισίου κειμένου και αφήστε το πλαίσιο Μόνο για ανάγνωση μη επιλεγμένο.

  10 γρήγορα βήματα για να αυξήσετε την απόδοση του Mac

Επειδή όλα τα κουτιά ποσοτήτων μας μπορούν να συμπληρωθούν, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν υπολογισμό για το πεδίο Συνολική Ποσότητα. Επιλέξτε το πλαίσιο και, στη συνέχεια, μεταβείτε στις Ιδιότητες πλαισίου κειμένου > Υπολογισμός. Από εδώ, μπορούμε να κάνουμε ένα από δύο πράγματα: μπορείτε να επιλέξετε τη δεύτερη επιλογή για να επιλέξετε έναν από τους προκαθορισμένους υπολογισμούς, όπως άθροισμα, προϊόν ή μέσο όρο. ή μπορείτε να επιλέξετε την τρίτη επιλογή για να δημιουργήσετε έναν απλοποιημένο τύπο σημειογραφίας πεδίου. Για αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε τους προκαθορισμένους υπολογισμούς και θα επιλέξουμε “άθροισμα”.

Κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογή και θα μεταφερθείτε σε ένα μενού όπου μπορείτε να επιλέξετε όλα τα πεδία που θέλετε να αθροίσετε μαζί. Επιλέξτε όλα τα πεδία που θέλετε να συμπεριλάβετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο OK. Θα παρατηρήσετε ότι η τιμή του πεδίου σας άλλαξε σε 0.

Χρησιμοποιώντας την Απλοποιημένη Σημείωση

Στη συνέχεια, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν υπολογισμό για το πεδίο Συνολική τιμή. Σε αντίθεση με το Total Quantity, δεν μπορούμε απλά να συνοψίσουμε ένα σύνολο πεδίων. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σειρά από εξισώσεις.

Για να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μορφή Απλοποιημένης σημειογραφίας. Επιλέξτε το πλαίσιο Συνολική τιμή, μεταβείτε στις Ιδιότητες πλαισίου κειμένου > Υπολογισμός και επιλέξτε την τρίτη επιλογή. Θα μπορείτε να εισάγετε έναν τύπο σε ένα πλαίσιο κειμένου κάνοντας κλικ στο κουμπί Επεξεργασία.

  Πώς να συνδέσετε δεδομένα από πολλαπλά κελιά στα Φύλλα Google

Για απλούς αριθμητικούς υπολογισμούς, αυτό το πλαίσιο τύπου λειτουργεί πολύ παρόμοια με ένα πλαίσιο τύπου Excel. Απλώς πληκτρολογήστε τα ονόματα των πεδίων των πλαισίων ποσότητας και θα μπορείτε να τα προσθέσετε, να αφαιρέσετε, να τα πολλαπλασιάσετε ή να τα διαιρέσετε με άλλους αριθμούς. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε υπολογισμούς σε παρένθεση για να τους τμηματοποιήσετε. Για αναφορά, εδώ είναι οι τροποποιητές για βασικούς αριθμητικούς υπολογισμούς:

Προσθήκη: +
Αφαίρεση: –
Πολλαπλασιασμός: *
Διαιρέστε: /

Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε κάθε ποσότητα με την αντίστοιχη τιμή. Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές που αναφέρονται, θα καταλήξουμε στον ακόλουθο απλό τύπο:

(Qty1*5)+(Qty2*7)+(Qty3*7)+(Qty4*12)+(Qty5*20)

Η εισαγωγή του παραπάνω τύπου θα πολλαπλασιάσει κάθε ποσότητα με την αντίστοιχη τιμή και θα δημιουργήσει την τελική τιμή.

Αν, για παράδειγμα, θέλαμε να παραγγείλουμε 3 μονάδες USB, 2 καλώδια Apple Lightning και 1 τράπεζα μπαταριών 10000 mAh, θα είχαμε το ακόλουθο αποτέλεσμα:

Συμπλήρωση, αποθήκευση και σύνθετοι υπολογισμοί

Προτού αποθηκεύσετε το αρχείο σας, ορίστε τυχόν πλαίσια που δεν θέλετε να είναι επεξεργάσιμα σε Μόνο για ανάγνωση στις Ιδιότητες πλαισίου κειμένου. Όποιος ανοίγει τη φόρμα PDF δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί αυτά τα πεδία.

Αποθηκεύστε το έγγραφό σας ως τυπικό αρχείο PDF και θα πρέπει να είναι μια φόρμα με δυνατότητα συμπλήρωσης σε οποιοδήποτε λογισμικό προβολής εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων περιήγησης ιστού. Αφού συμπληρωθεί, μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευτεί ή να εκτυπωθεί όπως κάθε άλλο αρχείο PDF.

Επειδή το σύστημα υπολογισμού σε αρχεία PDF βασίζεται σε Javascript, μπορείτε να κάνετε πολλά προηγμένα πράγματα με αυτό. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να μεταβείτε στο Ο ιστότοπος της Adobe για να διαβάσετε για όλους τους διάφορους τροποποιητές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καθώς και να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα σενάρια υπολογισμού που σας επιτρέπουν να έχετε μορφοποίηση υπό όρους και τύπους που σας επιτρέπουν να τροποποιείτε κείμενο.