Πώς να δημιουργήσετε τον δικό σας ιστότοπο με τον εύκολο τρόπο

Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να δημιουργήσετε τον δικό σας ιστότοπο—και ποτέ δεν είχατε περισσότερες επιλογές. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για να θέσετε σε λειτουργία αυτόν τον ιστότοπο.

Αποφασίστε για τι χρειάζεστε έναν ιστότοπο

Πριν ξεκινήσετε, πρέπει να εξετάσετε τον τύπο του ιστότοπου που θέλετε. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές για να ξεκινήσετε με έναν ιστότοπο, αλλά όλες έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα. Αυτό που χρειάζεστε για μια ηλεκτρονική επαγγελματική κάρτα ή βιογραφικό είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που χρειάζεστε εάν σχεδιάζετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή μια δημοσίευση ειδήσεων.

Υπάρχουν τρία κατά προσέγγιση είδη ιστοσελίδων που πιθανώς σκέφτεστε να δημιουργήσετε.

Ένας απλός προσωπικός ιστότοπος: Εάν θέλετε απλώς μια απλή παρουσία στο διαδίκτυο που να έχει συνδέσμους προς τα στοιχεία επικοινωνίας σας και τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε πραγματικά δεν χρειάζεστε πολλές δυνατότητες ιστότοπου. Πολλά εργαλεία θα είναι πολύ πιο ισχυρά από όσο χρειάζεστε—και πιθανώς πιο ακριβά. Ένας ιστότοπος μιας σελίδας που έχει το βιογραφικό σας, μια φωτογραφία και συνδέσμους θα είναι πιθανώς αρκετός.
Ένας πλήρης, παραδοσιακός ιστότοπος ή ιστολόγιο: Το επόμενο επίπεδο είναι αυτό που πιθανότατα θεωρείτε ως παραδοσιακό ιστότοπο: Πολλαπλές σελίδες για διαφορετικά πράγματα ή ένα ιστολόγιο που ενημερώνεται τακτικά. Μικρές επιχειρήσεις ή άτομα που προσπαθούν να χτίσουν τη φήμη τους στο διαδίκτυο διαχειρίζονται τέτοιου είδους ιστότοπους.
Ένα Ηλεκτρονικό Κατάστημα: Αν θέλετε να πουλήσετε πράγματα μέσω ενός ιστότοπου, χρειάζεστε μια ολόκληρη σειρά πρόσθετων λειτουργιών που δεν έχουν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται έναν απλούστερο ιστότοπο. Αυτό περιλαμβάνει ένα καλάθι αγορών, τη δυνατότητα διαχείρισης αποθεμάτων, έναν τρόπο επεξεργασίας πληρωμών και κάτι για την παρακολούθηση παραγγελιών και τη διαχείριση ειδοποιήσεων. Υπάρχουν υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα πάντα, αλλά είναι πιο ακριβές και απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για τη ρύθμιση.

  Πώς να καταλάβετε εάν τα Windows 10 είναι μια νέα εγκατάσταση ή μια αναβάθμιση

Αφού αξιολογήσετε τις ανάγκες σας και αποφασίσετε τι πρόκειται να δημιουργήσετε, μπορείτε στη συνέχεια να προχωρήσετε στην εξέταση του τρόπου λειτουργίας του ιστότοπού σας.

Αποφασίστε πώς θα το εκτελέσετε

Οι μέρες της χειροκίνητης κωδικοποίησης του ιστοτόπου σας από την αρχή έχουν σχεδόν τελειώσει—εκτός αν χρειάζεστε κάποια απίστευτη προσαρμοσμένη λύση, η οποία είναι πολύ πέρα ​​από αυτό που αναφέρεται σε αυτό το άρθρο. Υπάρχουν εύχρηστες υπηρεσίες για όποιο είδος ιστότοπου χρειάζεστε.

Κάρτα: Απλοί ιστότοποι μιας σελίδας

Για απλούς, μονοσέλιδους ιστότοπους, το Carrd είναι απίστευτο. Είναι δωρεάν για να ξεκινήσετε, και τα όμορφα, αποκριτικά θέματα καλύπτουν σχεδόν κάθε περίπτωση χρήσης. Χρησιμοποιώ το Carrd όποτε χρειάζεται να δημιουργήσω γρήγορα έναν βασικό ιστότοπο.

Για 9 $/έτος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν προσαρμοσμένο τομέα, να προσθέσετε φόρμες επικοινωνίας ή εγγραφής, να λάβετε πληρωμές χρησιμοποιώντας PayPal ή Stripe και να αφαιρέσετε την επωνυμία “Made with Carrd”. Αν θέλετε κάτι επαγγελματικό, γρήγορο, είναι ο τρόπος.

Wix: Μεγάλοι ιστότοποι, χωρίς κωδικοποίηση

Το Wix είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δημιουργούς ιστοτόπων και για έναν καλό λόγο: είναι ένας απλός τρόπος για να δημιουργήσετε έναν πλήρως εξοπλισμένο ιστότοπο με πολλές σελίδες χωρίς κωδικοποίηση. Μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ μεγαλύτερους ιστότοπους με το Wix από το Carrd.

Το μειονέκτημα είναι ότι, ενώ είναι δωρεάν για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να πληρώνετε Wix 8,50 $ το μήνα για να χρησιμοποιήσετε τον δικό σας τομέα και να αφαιρέσετε τις διαφημίσεις Wix. Ωστόσο, αυτό περιλαμβάνει το κόστος του ονόματος τομέα σας. Άλλες δυνατότητες, όπως το πρόγραμμα δημιουργίας φορμών και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ξεκινούν από 12,50 $/μήνα.

Είναι μια καλή επιλογή για έναν επιχειρηματικό ιστότοπο, αλλά είναι λίγο ακριβό για έναν απλό προσωπικό ιστότοπο. Οι διαφημίσεις στους δωρεάν ιστότοπους της Wix είναι επίσης πολύ ενοχλητικές.

Τετράγωνο διάστημα: Ακριβές, ελκυστικές τοποθεσίες

Το Squarespace είναι βασικά μια premium έκδοση του Wix, αν και δεν υπάρχει δωρεάν πρόγραμμα. Ξεκινά από 14 $/μήνα για έναν προσωπικό ιστότοπο (συμπεριλαμβανομένου ονόματος τομέα) και φτάνει έως και 40 $/μήνα για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Αν και αυτό είναι αρκετά ακριβό, το πλεονέκτημα του Squarespace είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργήσετε έναν άσχημο ιστότοπο. Τα θέματα είναι όλα καλά επιμελημένα και οι επιλογές σας είναι λίγο πιο περιορισμένες. Το Wix είναι λίγο δωρεάν για όλους. Οι δυνατότητες του ηλεκτρονικού καταστήματος του Squarespace είναι επίσης ισχυρές, όπως και η μηχανή ιστολογίου.

  Τι είναι το SD Express και πόσο πιο γρήγορο είναι;

Εάν τα χρήματα δεν είναι αντικείμενο, το Squarespace είναι μια εξαιρετική επιλογή. Δεδομένου ότι είναι μόνο επί πληρωμή, υπάρχει εξαιρετική υποστήριξη πελατών. Ωστόσο, με περισσότερα από 150 $/έτος για έναν βασικό ιστότοπο, είναι δαπανηρή.

Αυτοφιλοξενούμενο WordPress: Απόλυτος έλεγχος αλλά πιο περίπλοκο

Τεράστιες ποσότητες Διαδικτύου τρέχουν σε αυτο-φιλοξενούμενες παρουσίες WordPress. Είναι αυτό που χρησιμοποιούμε για το How-To Geek, το Review Geek και το LifeSavvy. Ένας αυτο-φιλοξενούμενος ιστότοπος WordPress είναι ένα πλαίσιο από το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε σχεδόν οτιδήποτε, από έναν απλό ιστότοπο με ένα ιστολόγιο έως μια δημοσίευση με εκατομμύρια προβολές σελίδας το μήνα έως ένα ειδικό ηλεκτρονικό κατάστημα. Το μειονέκτημα σε αυτό είναι ότι, ενώ δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξέρετε πώς να κωδικοποιείτε, το WordPress απαιτεί τεχνικές γνώσεις —ή προθυμία να εργαστείτε μέσω σε βάθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων— για να το αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Σε αντίθεση με τις άλλες επιλογές σε αυτήν τη λίστα, το WordPress είναι περισσότερο μια πλατφόρμα παρά μια υπηρεσία. Είναι δωρεάν, αλλά θα χρειαστεί να πληρώσετε για όνομα τομέα, φιλοξενία και τυχόν premium θέματα ή πρόσθετα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία αφιερωμένη στην υποστήριξη και την ανάπτυξη υλικού για το WordPress. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μόλις 10 $/έτος ή να ξοδέψετε 10.000 $/μήνα σε κόστος διακομιστή.

Εάν θέλετε τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία για να δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας και να διατηρήσετε το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, είναι η επιλογή που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά είναι και αυτή που θα απαιτήσει την περισσότερη δουλειά για να λειτουργήσει σωστά. Αν θέλετε να ακολουθήσετε τη διαδρομή του WordPress, φροντίστε να δείτε τη σειρά τριών μερών για τη δημιουργία ενός ιστότοπου WordPress:

Πώς να αποκτήσετε τον δικό σας ιστότοπο (ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν) Μέρος 1.
Πώς να αποκτήσετε τον δικό σας ιστότοπο (ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν) Μέρος 2.
Πώς να αποκτήσετε τον δικό σας ιστότοπο (ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν) Μέρος 3.

  Πώς να αλλάξετε τα χρώματα των εικονιδίων φακέλων στα Windows 10

Shopify: Απλά ηλεκτρονικά καταστήματα, σε τιμή

Το Shopify έχει έναν σκοπό: να λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Από 29 $/μήνα (και 2% χρέωση συναλλαγής), προσφέρει όλες τις δυνατότητες που χρειάζεστε. Μπορείτε να καταχωρήσετε απεριόριστα προϊόντα σε ένα όμορφο κατάστημα που δημιουργήθηκε με τα υπέροχα θέματα του Shopify. Εάν δημιουργείτε μόνο έναν ιστότοπο για να πουλάτε πράγματα (και είστε σίγουροι ότι θα πουλάτε μερικά πράγματα το μήνα), το Shopify είναι η απλούστερη λύση. Όπως το Squarespace, είναι μια premium εμπορική λύση με υποστήριξη 24/7 και εξαιρετική τεκμηρίωση για να σας καθοδηγήσει σε όλα.

Το μεγάλο μειονέκτημα του Shopify είναι το κόστος: αν δεν πουλάτε πραγματικά προϊόντα, είναι πολύ ακριβό. Είναι ίσως καλύτερο για άτομα που έχουν ήδη ένα κατάστημα εκτός σύνδεσης ή έχουν πουλήσει μερικά πράγματα μέσω των social media και θέλουν να μετακινηθούν σε μια πιο επαγγελματική πλατφόρμα.

Αλλες επιλογές

Οι παραπάνω επιλογές είναι μόνο μερικές από τις καλύτερες επιλογές. Ίσως έχετε ακούσει ένα ή δύο από αυτά να διαφημίζονται σε δημοφιλή podcast. Απέχουν πολύ από τις μόνες διαθέσιμες επιλογές. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές υπηρεσίες δημιουργίας ιστοτόπων εκεί έξω σε κάθε σημείο τιμής και με κάθε χαρακτηριστικό, θα μπορούσατε να ονειρευτείτε. Επίσης, αν έχετε προϋπολογισμό, μπορείτε πάντα να πάτε με μια επαγγελματική επέμβαση.

Αγοράστε έναν τομέα και ξεκινήστε

Τώρα που αποφασίσατε για ποιον σκοπό προορίζεται ο ιστότοπός σας και σε ποια πλατφόρμα θα τον δημιουργήσετε, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καταχωρήσετε το όνομα τομέα σας. Εάν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία που περιλαμβάνει έναν τομέα, όπως κάνει το Squarespace, θα πρέπει να την αποκτήσετε μέσω αυτής της υπηρεσίας. Θα ρυθμιστεί αυτόματα ώστε να οδηγεί στον νέο σας ιστότοπο.

Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα όνομα τομέα ανεξάρτητα, ανατρέξτε στον οδηγό μας για το τι πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά ενός ονόματος τομέα. Σας συνιστούμε να αγοράσετε τον τομέα σας από Τομείς Google ή Φτερουγίζω.

Μόλις αποκτήσετε έναν τομέα, εγγραφείτε με την υπηρεσία που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και ξεκινήστε να δημιουργείτε τους νέους σας ιστότοπους. Όλες οι παραπάνω επιλογές, εκτός από το WordPress, έχουν εύκολη παρακολούθηση των διαδικασιών εγγραφής.