Πώς να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις μπαταρίας για φορητό υπολογιστή Linux

Το σύστημα μπαταρίας για τα περισσότερα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας στο Linux είναι αρκετά απλό. Θα σας στείλει ένα μήνυμα όταν ο φορητός υπολογιστής σας φορτίζεται, όταν η μπαταρία πρόκειται να τελειώσει και όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση της μπαταρίας. Για τους μέσους χρήστες, αυτό μάλλον φαίνεται ότι είναι αρκετά καλό. Ωστόσο, αν θέλετε να παρακολουθείτε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας και να παρακολουθείτε πόση ενέργεια καταναλώνετε, θα χρειαστείτε κάτι λίγο πιο στιβαρό. Παρουσιάζοντας το Battery Monitor: μια εφαρμογή βασισμένη στην Python 3 που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις μπαταρίας. Για να χρησιμοποιήσετε το Battery Monitor, πρέπει να εκτελείτε Ubuntu, Debian ή να έχετε τη δυνατότητα να μεταγλωττίσετε τον πηγαίο κώδικα και να τον εκτελέσετε.

Ubuntu

Ο προγραμματιστής πίσω από το εργαλείο Battery Monitor στοχεύει κυρίως το Ubuntu. Δεδομένου ότι το Ubuntu είναι το κύριο λειτουργικό σύστημα για αυτό το λογισμικό, οι χρήστες δεν θα έχουν πρόβλημα να το εγκαταστήσουν. Για να λειτουργήσει, πρώτα προσθέστε το αρχείο PPA.

Σημείωση: Το Ubuntu 18.04 δεν φαίνεται να υποστηρίζει ακόμα το Battery Monitory. Ωστόσο, οι προηγούμενες εκδόσεις λειτουργούν μια χαρά.

sudo add-apt-repository ppa:maateen/battery-monitor

Η προσθήκη του PPA στο σύστημα δεν σημαίνει ότι έχει εγκατασταθεί το Battery Monitor. Αρχικά, πρέπει να ανανεώσετε τις πηγές λογισμικού του Ubuntu.

sudo apt update

Η εκτέλεση του εργαλείου ενημέρωσης apt συνήθως εμφανίζει αναβαθμίσεις λογισμικού για το Ubuntu. Εγκαταστήστε αυτές τις νέες αναβαθμίσεις λογισμικού, καθώς το Battery Monitor μπορεί να τις χρειαστεί. Οι αναβαθμίσεις μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν εκτελώντας την εντολή apt upgrade.

sudo apt upgrade -y

Με το PPA να λειτουργεί και όλα ενημερωμένα, το Battery Monitor είναι έτοιμο για εγκατάσταση. Για εγκατάσταση, εκτελέστε αυτήν την εντολή:

sudo apt install battery-monitor

Εάν θέλετε να απεγκαταστήσετε το Battery Monitor, εκτελέστε:

sudo apt remove battery-monitor -y

Debian

Το Battery Monitor λειτουργεί στο Debian, αν και ο προγραμματιστής δεν το έχει πει ρητά. Συγκεκριμένα, το πακέτο Ubuntu 16.04 Xenial φαίνεται να λειτουργεί μια χαρά. Για να εγκαταστήσετε το Battery Monitor, χρησιμοποιήστε πρώτα το wget για να κάνετε λήψη του αρχείου πακέτου Debian.

  Πώς να ακούσετε podcast στην επιφάνεια εργασίας Linux με CPod

Σημείωση: Η οθόνη μπαταρίας λειτουργεί καλά στο Debian Stable. Χρησιμοποιήστε με δική σας ευθύνη στο Unstable and Testing.

wget https://launchpad.net/~maateen/+archive/ubuntu/battery-monitor/+files/battery-monitor_0.5.4-xenial_all.deb

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή dpkg για να εγκαταστήσετε το Battery Monitor.

sudo dpkg -i battery-monitor_0.5.4-xenial_all.deb

Η χρήση της εντολής dpkg για την εγκατάσταση ενός προγράμματος Ubuntu στο Debian είναι δύσκολη. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι επειδή οι εξαρτήσεις δεν επιλύονται αυτόματα. Ευτυχώς, είναι εύκολο να λυθεί αυτό το ζήτημα. Για να διορθώσετε τα σφάλματα εξάρτησης, εκτελέστε την εντολή apt install -f.

sudo apt install -f

Αφού η apt install -f ολοκληρώσει την επίλυση προβλημάτων εξάρτησης. Η παρακολούθηση μπαταρίας θα πρέπει να λειτουργεί μια χαρά.

Εγκατάσταση από την πηγή

Εάν δεν είστε χρήστης του Ubuntu ή του Debian αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Battery Monitor, θα πρέπει να καταφύγετε στη μεταγλώττιση των πάντων από την πηγή. Ξεκινήστε εγκαθιστώντας το πακέτο Git. Αυτό το πακέτο θα σας επιτρέψει να κάνετε λήψη και αλληλεπίδραση με κώδικα από ιστότοπους που βασίζονται στο Git.

  Πώς να εγκαταστήσετε θέματα Openbox σε Linux

Το λειτουργικό σύστημα δεν αναφέρεται; Απλώς αναζητήστε το εργαλείο διαχείρισης πακέτων για το “Git” και εγκαταστήστε το!

Σημείωση: για να εκτελέσετε αυτό το λογισμικό. θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τα σωστά αρχεία εξάρτησης.

Arch Linux

sudo pacman -S git

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install git

OpenSUSE

sudo zypper install git

Χρησιμοποιώντας το Git, πάρτε τον πιο πρόσφατο πηγαίο κώδικα του Battery Monitor.

git clone https://github.com/maateen/battery-monitor.git

CD στον πρόσφατα κλωνοποιημένο φάκελο προέλευσης.

cd battery-monitor

Στον κατάλογο προέλευσης, εκτελέστε το make για να μεταγλωττίσετε το Battery Monitor.

sudo make install

Όταν τελειώσει η μεταγλώττιση, το Battery Monitor θα πρέπει να είναι έτοιμο!

Χρήση της οθόνης μπαταρίας

Όταν εγκαθιστάτε το Battery Monitor, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν δύο επιλογές στο μενού της εφαρμογής. Συγκεκριμένα, θα δείτε ότι υπάρχει μια επιλογή εκκίνησης “Battery Monitor” και “Battery Monitor GUI”. Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το εργαλείο, ξεκινήστε το “Battery Monitor”. Αυτή η επιλογή εκκίνησης ανοίγει το εργαλείο οθόνης και το εκτελεί στο παρασκήνιο.

Μόλις εκτελεστεί το Battery Monitor, ξεκινήστε το εργαλείο GUI για να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις.

Το Battery Monitor έχει πολλές ρυθμίσεις που ο χρήστης μπορεί να επεξεργαστεί για τις χρήσεις του. Από προεπιλογή, το Battery Monitor έχει ρυθμίσει μόνο δύο προειδοποιητικές ειδοποιήσεις. Αυτές οι προειδοποιήσεις σβήνουν όταν το πρόγραμμα καθορίσει ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας είναι 10% και 30%.

  Πώς να βελτιώσετε το πρόχειρο του Linux με το CopyQ

Θέλετε πιο συχνές προειδοποιήσεις; Αναζητήστε “Πρώτη προσαρμοσμένη προειδοποίηση στο”, “Δεύτερη προσαρμοσμένη προειδοποίηση στο” και “Τρίτη προσαρμοσμένη προειδοποίηση στο”. Δίπλα σε καθένα από αυτά τα πλαίσια κειμένου, γράψτε έναν αριθμό που αντιστοιχεί στο ποσοστό της μπαταρίας.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να έχετε το Battery Monitor να σας ενημερώνει όταν ο φορητός σας υπολογιστής είναι σχεδόν στα μισά του δρόμου, γράψτε “50” σε μία από τις προσαρμοσμένες υποδοχές ειδοποιήσεων.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Battery Monitor, συνιστούμε να ακολουθήσετε αυτήν τη ρύθμιση για προσαρμοσμένες προειδοποιήσεις.

Πρώτα, αλλάξτε την “προειδοποίηση χαμηλής μπαταρίας” από 30 σε 20. Στη συνέχεια, προσθέστε 50 ως μία από τις προσαρμοσμένες προειδοποιήσεις (έτσι ώστε να βλέπετε μια προειδοποίηση όταν η μπαταρία σας έχει εξαντληθεί κατά 50%). Αφού ορίσετε τον αριθμό 50%, προσθέστε το 75 σε μια άλλη προσαρμοσμένη υποδοχή. Αυτή η αλλαγή θα επιτρέψει στο Battery Monitor να σας ενημερώνει πότε εξαντλείται το 25% από τον φορητό υπολογιστή σας.

Τέλος, αλλάξτε το “πολύ χαμηλή μπαταρία” από 10 σε 8. Με αυτές τις ρυθμίσεις, είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το Battery Monitor. Όταν είστε ικανοποιημένοι με τις ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο κουμπί “Αποθήκευση” για να εφαρμόσετε τις νέες αλλαγές αμέσως.

Εάν θέλετε προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις μπαταρίας στα Windows, ρίξτε μια ματιά σε αυτήν την ανάρτηση που σας δείχνει πώς μπορείτε να τις δημιουργήσετε εύκολα.