Πώς να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη διανομή Ubuntu με το Distroshare Ubuntu Imager

Εάν πιστεύετε ότι η εγκατάσταση μιας νέας εγκατάστασης του Ubuntu είναι κουραστική και ενοχλητική, αυτή η εφαρμογή είναι το εργαλείο για εσάς. Το Distroshare Ubuntu Imager είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα καθώς μπορεί να λάβει μια υπάρχουσα εγκατάσταση Ubuntu Linux και να τη μετατρέψει σε μια προσαρμοσμένη διανομή Ubuntu με τη μορφή μιας εικόνας ISO με δυνατότητα εγκατάστασης.

Εγκαταστήστε το Git

Η απόκτηση αυτού του εργαλείου δεν είναι πολύ δύσκολη, αν και δεν είναι σε καμία από τις παραδοσιακές τοποθεσίες λογισμικού του Ubuntu. Αντίθετα, θα πρέπει να το κατεβάσετε απευθείας μέσω του Github. Για να αλληλεπιδράσετε με το Github, απαιτείται το πακέτο Git. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα ανοίγοντας ένα τερματικό στο Ubuntu και εισάγοντας την ακόλουθη εντολή:

sudo apt install git

Κατεβάστε το Distroshare Ubuntu Imager

Μόλις το εργαλείο Git είναι στο Ubuntu, είναι δυνατή η λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης του Distroshare Ubuntu Imager. Στο τερματικό, χρησιμοποιήστε την εντολή git clone για να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα.

git clone https://github.com/Distroshare/distroshare-ubuntu-imager.git

Το Running git clone κατεβάζει όλα τα απαραίτητα για την εκτέλεση του σεναρίου. Ωστόσο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύστημα έως ότου τα δικαιώματα είναι σωστά. Χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινηθείτε στον φάκελο distroshare-ubuntu-imager και, στη συνέχεια, ενημερώστε το αρχείο σεναρίου με την εντολή chmod.

cd distroshare-ubuntu-imager
sudo chmod +x distroshare-ubuntu-imager.sh

Διαμόρφωση προσαρμοσμένης διανομής Ubuntu

Το εργαλείο Distroshare Ubuntu Imager λειτουργεί σημειώνοντας τα εγκατεστημένα προγράμματα στο σύστημα και δημιουργώντας ένα χρησιμοποιήσιμο σενάριο. Πριν επιχειρήσετε να δημιουργήσετε το αρχείο ISO, απαιτείται κάποια ρύθμιση. Ανοίξτε το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu (ή, εναλλακτικά, το τερματικό) και εγκαταστήστε όλα τα προγράμματα, προγράμματα οδήγησης και εργαλεία που θέλετε να συμπεριλάβετε στο ISO.

  Πώς να δημιουργήσετε μια προκαθορισμένη απόκρυψη διαφανειών στο PowerPoint

Επιπλέον, μη διστάσετε να προσαρμόσετε το Ubuntu στο μέγιστο. Αλλάξτε την ταπετσαρία, μετακινήστε τυχόν φωτογραφίες, αρχεία βίντεο, μουσική, έγγραφα κ.λπ. στους αντίστοιχους φακέλους τους. Λάβετε υπόψη ότι η ζωντανή εικόνα ISO γίνεται μεγαλύτερη καθώς προστίθενται πράγματα στο Ubuntu.

Όταν το λειτουργικό σας σύστημα είναι πλήρως προσαρμοσμένο, ανοίξτε ένα τερματικό και εγκαταστήστε τυχόν διαθέσιμες ενημερώσεις λογισμικού. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ubuntu θα είναι πάντα ενημερωμένο κατά την εγκατάσταση της προσαρμοσμένης εικόνας ISO, αλλά θα είναι πολύ πιο πρόσφατο από τις εικόνες που είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Ubuntu.

Για να ενημερώσετε το Ubuntu, ανοίξτε την παύλα του Gnome και αναζητήστε “Λογισμικό και ενημερώσεις”. Εκκινήστε την εφαρμογή και εγκαταστήστε τυχόν ενημερώσεις. Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το εργαλείο apt.

sudo apt update

Αφού ολοκληρωθεί η ανανέωση των πηγών λογισμικού του Ubuntu, χρησιμοποιήστε την αναβάθμιση για να εγκαταστήσετε τυχόν εκκρεμείς ενημερώσεις.

sudo apt upgrade -y

Δημιουργήστε προσαρμοσμένη διανομή Ubuntu

Το Ubuntu είναι πλήρως προσαρμοσμένο και έτοιμο για χρήση. Το επόμενο βήμα είναι να εκτελέσετε το Distroshare Ubuntu Imager και να δημιουργήσετε μια νέα εικόνα ISO για ασφαλή φύλαξη. Ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε το σενάριο με την εντολή sudo.

  Πώς να διαγράψετε όλες τις αναρτήσεις στο Reddit

sudo ./distroshare-ubuntu-imager.sh

Η εκτέλεση του αρχείου distroshare-ubuntu-imager.sh είναι αυτόματη. Κατά την πρώτη εκκίνηση, το πρόγραμμα εγκαθιστά όλα τα απαραίτητα προγράμματα που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός ζωντανού δίσκου. Πράγματα όπως το εργαλείο εγκατάστασης Ubiquity, κεφαλίδες Linux και άλλα πράγματα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξαρτήσεων για την εγκατάσταση του ζωντανού δίσκου, το Distroshare Ubuntu Imager θα περάσει, θα δημιουργήσει ένα νέο αρχείο Intitramfs, θα καθαρίσει τον πυρήνα, θα επιδιορθώσει το πρόγραμμα εγκατάστασης του Ubiquity, θα εγκαταστήσει το μενού Grub του ζωντανού δίσκου και θα ολοκληρώσει τα πάντα.

Η οριστικοποίηση της ζωντανής εικόνας ISO διαρκεί πολύ. Γενικά, μια μέση εγκατάσταση Ubuntu μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα. Ο χρόνος αυξάνεται μόνο ανάλογα με το πόσα πράγματα υπάρχουν στο Ubuntu.

Όταν τελειώσει το σενάριο, βγάζει ένα αρχείο ISO μέσα στον ακόλουθο κατάλογο:

/home/distroshare/

Εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή για να μετακινήσετε το νέο αρχείο ISO που δημιουργήθηκε στον αρχικό κατάλογο του χρήστη σας.

mv /home/distroshare/live-cd.iso ~/

Εγγραφή προσαρμοσμένου Ubuntu Live CD

Τώρα που το Distroshare Ubuntu Imager ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας εικόνας ISO της τρέχουσας εγκατάστασής σας, είναι ασφαλές να εγγράψετε την εικόνα ISO. Υπάρχουν πολλοί τρόποι εγγραφής εικόνων ISO στο Linux, αλλά ο πιο εύκολος τρόπος είναι με το εργαλείο εγγραφής εικόνας Etcher.

  Πώς να διορθώσετε προβλήματα ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης Nvidia

Για να το εγκαταστήσετε, κατευθυνθείτε σε αυτόν τον ιστότοπο, επιλέξτε «Linux» και κάντε κλικ στη λήψη. Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη του Etcher, ανοίξτε τον διαχειριστή αρχείων και εξαγάγετε τον από το αρχείο ZIP. Μετά την εξαγωγή, ανοίξτε ένα τερματικό και κάντε τα εξής:

cd ~/Downloads/etcher-*

sudo chmod +x *

./etcher-electron-*-x86_64.AppImage

Εάν οι παραπάνω εντολές έχουν εισαχθεί σωστά, η εφαρμογή Etcher θα πρέπει να ανοίξει αμέσως. Σε αυτό το σημείο, συνδέστε τη μονάδα USB, κάντε κλικ στο “επιλογή εικόνας”, αναζητήστε live-cd.iso στο /home/username/ και κάντε κλικ στο “Flash!”

Σημείωση: το προσαρμοσμένο ISO του Ubuntu είναι μεγαλύτερο από 64 GB; Περικόψτε το, καθώς οι περισσότερες εικόνες USB δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες από 3 GB.

Το να αναβοσβήνει το ISO θα διαρκέσει πολύ, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το αρχείο. Αφήστε το Etcher να αναβοσβήσει την εικόνα σας και περιμένετε λίγο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας, εκκινήστε από τη μονάδα USB και εγκαταστήστε το Ubuntu κανονικά. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, όλα τα προγράμματα και οι ρυθμίσεις σας θα είναι εκεί.