Πώς να δημιουργήσετε ηχητικά βιβλία στο Linux με το M4Baker

Το M4Baker είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για Linux που επιτρέπει στους χρήστες να παίρνουν ηχητικά κομμάτια οποιασδήποτε μορφής και να τα κωδικοποιούν σε ένα ωραίο αρχείο ηχητικού βιβλίου με κεφάλαιο για αναπαραγωγή σε συσκευές αναπαραγωγής ηχητικών βιβλίων στο Linux (και αλλού) που υποστηρίζουν τη μορφή M4B.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς να λαμβάνετε αρχεία ήχου βιβλίων, να τα κωδικοποιείτε στη μορφή ηχητικού βιβλίου M4B και να δημιουργείτε ηχητικά βιβλία στο Linux.

Σημείωση: δεν χρειάζεται να ηχογραφήσετε το ηχητικό βιβλίο σας για να χρησιμοποιήσετε το M4B. Είναι δυνατή η λήψη υπαρχόντων ηχητικών κομματιών και η μεταγλώττιση τους σε ένα ηχητικό βιβλίο. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν αρχεία ήχου δημόσιου τομέα Archive.org.

Εγκαταστήστε το M4Baker

Η εφαρμογή M4Baker κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό. Παρά την ηλικία του, πολλές διανομές δεν το φέρουν στις πηγές λογισμικού τους.

Για αυτόν τον λόγο, θα δημιουργήσουμε το πρόγραμμα από τον πηγαίο κώδικα του. Ωστόσο, πριν από τη μεταγλώττιση οτιδήποτε, πρέπει να εγκατασταθούν ορισμένες εξαρτήσεις. Αυτές οι εξαρτήσεις είναι κρίσιμες για τη διαδικασία και βοηθούν τον πηγαίο κώδικα του M4Baker να μεταγλωττιστεί στον υπολογιστή σας.

Εξαρτήσεις

Οι εξαρτήσεις για το M4Baker είναι Python 2.6+, PyQT 4.6, Qt 4.5+, FAAC 1.26+, Sox 14.3+ και Mp4v2 1.9. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και μάθετε πώς να κάνετε αυτές τις εξαρτήσεις να λειτουργούν στο λειτουργικό σύστημα Linux της επιλογής σας.

  Πώς να απεγκαταστήσετε λογισμικό στο Ubuntu Linux

Σημείωση: Οι χρήστες του Arch Linux μπορούν να δημιουργήσουν το M4Baker από την πηγή αυτόματα χάρη στο Arch Linux AUR. Κατευθύνετε τον αγαπημένο σας βοηθό AUR στο m4baker-git πακέτο για να λειτουργήσει.

Ubuntu

sudo apt install git python-qt4 libcanberra-gtk-module faac libmp4v2-2 mp4v2-utils sox libsox-fmt-mp3

Debian

sudo apt-get install git faaclibcanberra-gtk-module faac libmp4v2-2 mp4v2-utils sox libsox-fmt-mp3

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install git PyQT4 python2 faac libmp4v2-devel libmp4v2 libcanberra sox qt-devel 
sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/releases/26/Everything/x86_64/os/Packages/s/sox-plugins-freeworld-14.4.2-1.fc25.x86_64.rpm -y

OpenSUSE

sudo zypper install git python2-qt4 python libcanberra-gtk-module-common faac libmp4v2-devel libqt4-devel

Σημείωση: Το OpenSUSE δεν έχει την προσθήκη MP3 για το Sox στα αποθετήρια του. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να μεταγλωττίσετε και να εγκαταστήσετε το Sox με το χέρι για να το χρησιμοποιήσετε. Μεταβείτε στη σελίδα του Sox GitHub και κατεβάστε τον πηγαίο κώδικα εδώ. Οι οδηγίες για την κατασκευή του λογισμικού σε Linux βρίσκονται στο README.sh.

Λήψη πηγαίου κώδικα

Έχοντας φροντίσει τις βιβλιοθήκες M4Baker, ήρθε η ώρα να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα. Σε ένα τερματικό, χρησιμοποιήστε την εντολή git clone.

git clone https://github.com/crabmanX/m4baker

Μετακινήστε το παράθυρο του τερματικού σας στον νέο φάκελο κώδικα m4baker με την εντολή CD.

cd m4baker

Συλλογή

Η διαδικασία μεταγλώττισης και εγκατάστασης για το M4Baker είναι αναζωογονητικά απλή, σε σύγκριση με πολλά άλλα προγράμματα που δημιουργούν οι χρήστες Linux από την πηγή. Για να το εκτελέσετε, θα χρειαστεί μόνο να εκτελέσετε το αρχείο σεναρίου εγκατάστασης Python2. Λάβετε υπόψη ότι αυτό το σενάριο εγκατάστασης πρέπει να εκτελείται με δικαιώματα sudo ή σε ριζικό κέλυφος. Χωρίς σωστή πρόσβαση στο σύστημα, το M4Baker δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τους κατάλληλους καταλόγους και δυαδικά αρχεία στον υπολογιστή σας Linux.

  Πώς να εξάγετε πληροφορίες από MKV στο Linux

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία μεταγλώττισης για το εργαλείο M4Baker, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή στο κέλυφος του τερματικού:

python setup.py install --optimize=1

Το σενάριο εγκατάστασης του M4Baker είναι σχετικά γρήγορο. Όταν τελειώσει το σενάριο, μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως το πρόγραμμα με την εντολή m4baker στο παράθυρο του τερματικού. Είναι επίσης δυνατό να ξεκινήσετε το πρόγραμμα κάνοντας αναζήτηση στο μενού της εφαρμογής σας για “M4Baker”.

Προετοιμασία του ηχητικού βιβλίου σας στο M4Baker

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός νέου ηχητικού βιβλίου στο M4Baker είναι η εισαγωγή των αρχείων ήχου. Προσθέστε αρχεία ήχου στο νέο σας έργο κάνοντας κλικ στο μενού «Επεξεργασία» και, στη συνέχεια, «προσθήκη βιβλίου ήχου».

Πατήστε το πλήκτρο Ctrl προς τα κάτω στο πληκτρολόγιό σας και χρησιμοποιήστε το ποντίκι για να επιλέξετε κάθε αρχείο ήχου που θέλετε να προσθέσετε. Όταν όλα είναι επιλεγμένα, κάντε κλικ στο κουμπί “Άνοιγμα” για να εισαγάγετε τα κομμάτια στο M4Baker.

  Πώς να ακούσετε το Spotify χωρίς τον επίσημο πελάτη στο Linux

Σημείωση: φροντίστε να διατηρήσετε όλα τα κομμάτια ήχου που σχετίζονται με το έργο Audiobook στον ίδιο φάκελο για εύκολη πρόσβαση.

Το M4Baker ταξινομεί τα αρχεία ήχου σε μια ομάδα, ξεκινώντας από το φάκελο. Κάντε διπλό κλικ στο φάκελο με το ποντίκι και μετονομάστε τον στον τίτλο του νέου σας Audiobook. Όταν είστε ικανοποιημένοι με τον τίτλο του βιβλίου, δείτε τα αρχεία ήχου κάτω από αυτό στη λίστα. Ταξινομήστε τη λίστα, επιλέξτε κάθε αρχείο ξεχωριστά με το ποντίκι και συμπληρώστε τις πληροφορίες του στο πλαίσιο πληροφοριών στα δεξιά.

Εξαγωγή του ηχητικού βιβλίου σας με το M4Baker

Το κομμάτι του βιβλίου σας έχει τις σωστές πληροφορίες και όλα είναι έτοιμα. Το μόνο που μένει είναι να το εξαγάγετε ως αρχείο ήχου βιβλίου M4Baker. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εξαγωγής, κάντε κλικ στο φάκελο του βιβλίου και αναζητήστε την ενότητα αρχείου “output”.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο κάτω από το αρχείο “output” για να εμφανιστεί το πρόγραμμα περιήγησης αρχείων. Περιηγηθείτε στον κατάλογο όπου θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο ήχου του M4Baker και κάντε κλικ στην επιλογή “αποθήκευση”.

Τώρα που το αρχείο εξόδου έχει οριστεί στην εφαρμογή M4Baker, η εξαγωγή είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Κάντε κλικ στο μενού “Αρχείο” και αναζητήστε το κουμπί “Επεξεργασία όλων” και κάντε κλικ σε αυτό για να ξεκινήσει η διαδικασία κωδικοποίησης.

Αφήστε το M4Baker να κωδικοποιήσει το νέο σας ηχητικό βιβλίο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγωγής, θα μπορείτε να το βρείτε στο σημείο που αποθηκεύσατε το αρχείο εξόδου.