Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων επιφάνειας εργασίας Mate στο Linux

Εάν είστε νέος στο Linux και στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Mate και θέλετε να δημιουργήσετε ένα γρήγορο αντίγραφο ασφαλείας των ρυθμίσεων και του επιτραπέζιου υπολογιστή σας, θα σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό και μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το Dconf και το τερματικό για να δημιουργήσετε σωστά αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων επιφάνειας εργασίας Mate.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εγκαταστήστε το Dconf

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των ρυθμίσεων επιφάνειας εργασίας Mate είναι δυνατή χάρη στο Dconf. Είναι ένα σύστημα βάσης δεδομένων στο οποίο βασίζονται πολλά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας παρόμοια με το Gnome για να ορίσουν πράγματα στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας για τον χρήστη.

Σε πολλές εγκαταστάσεις Linux, τα εργαλεία Dconf που χρειαζόμαστε είναι ήδη εκεί. Ωστόσο, εάν χάνετε τα εργαλεία Dconf (για οποιονδήποτε λόγο), είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες και να μάθετε πώς να τα εγκαταστήσετε ξανά.

Ubuntu

sudo apt install dconf* -y

Debian

sudo apt-get install dconf* -y

Arch Linux

sudo pacman -S dconf

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install dconf

OpenSUSE

sudo zypper install dconf

Γενικά Linux

Χρησιμοποιείτε μια σκοτεινή διανομή Linux και δεν είστε σίγουροι πώς να εγκαταστήσετε ξανά το Dconf; Ανοίξτε το τερματικό σας και αναζητήστε το εργαλείο διαχείρισης πακέτων για “dconf”.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Terminus σε Linux

Δεν μπορείτε να το βρείτε; Σκεφτείτε να στραφείτε σε κάτι τέτοιο Pkgs.orgή την επίσημη τεκμηρίωση της διανομής σας.

Απόρριψη της βάσης δεδομένων

Καθώς το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Mate έχει όλα τα δεδομένα του στο Dconf, θα χρειαστεί να εξαγάγετε τις πληροφορίες της βάσης δεδομένων για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της εγκατάστασης. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εξαγωγής με το Dconf, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού.

Στο παράθυρο του τερματικού, είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε την εντολή sudo ή να αποκτήσετε root με το su. Τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας δεν χρησιμοποιούν τον ριζικό χρήστη ή το σύστημα αρχείων ρίζας για τη ρύθμιση ενός περιβάλλοντος εργασίας, επομένως η απόπειρα αυτή δεν θα δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για οτιδήποτε. Αντίθετα, εκτελέστε όλες τις εντολές με τον κανονικό σας χρήστη.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όλων των Dconf

Ο πιο απλός τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων επιφάνειας εργασίας Mate είναι να ξεχάσετε να προσπαθήσετε να καταλάβετε ποια περιοχή του Dconf χρειάζεται δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ειδικά και αντί να δημιουργήσετε ένα μεγάλο αντίγραφο κάθε μεμονωμένου τμήματος δεδομένων που είναι διαθέσιμο σε αυτό.

Αυτός ο τρόπος είναι χρονοβόρος, καθώς η διαδικασία ντάμπινγκ αντιπροσωπεύει όλα όσα έχει να προσφέρει το Dconf, αλλά το πλεονέκτημα είναι ότι ανεξάρτητα από το τι είστε βέβαιοι ότι θα λάβετε ένα αξιόπιστο αντίγραφο ασφαλείας της εγκατάστασης επιφάνειας εργασίας Mate στο Linux.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το RealVNC σε Linux

dconf dump / > ~/Desktop/dconf-full-backup

Επαληθεύστε ότι το αντίγραφο ασφαλείας του Dconf λειτουργεί κοιτάζοντας το περιεχόμενο του αρχείου, χρησιμοποιώντας την εντολή cat. Συνδυάστε το με περισσότερα για να κάνετε την εξέταση γραμμή-γραμμή ευκολότερη.

cat ~/Desktop/dconf-full-backup | more

Εάν όλα στο αρχείο φαίνονται ικανοποιητικά, το αντίγραφο ασφαλείας του Dconf είναι επιτυχές. Μη διστάσετε να λάβετε αυτό το αντίγραφο ασφαλείας και να το τοποθετήσετε στο Dropbox, το Google Drive, το MEGA ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε για το Cloud Storage στο Linux.

Επιτραπέζιο υπολογιστή Mate Only Backup

Μια εναλλακτική λύση για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όλων είναι να πείτε στο Dconf να εξάγει μόνο στοιχεία στο /org/mate και όχι σε όλα. Η μετάβαση σε αυτήν τη διαδρομή είναι ασφαλής, καθώς καλύπτει όλες τις πληροφορίες επιφάνειας εργασίας Mate στον υπολογιστή σας Linux. Ωστόσο, δεν θα δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας άλλων περιοχών στον υπολογιστή σας Linux που χειρίζεται το Dconf, οπότε να το έχετε υπόψη σας.

Ξεκινήστε τη διαδικασία εξαγωγής εισάγοντας την ακόλουθη εντολή σε ένα τερματικό.

dconf dump /org/mate > ~/Desktop/dconf-mate-backup

Ρίξτε μια ματιά στο αντίγραφο ασφαλείας για να βεβαιωθείτε ότι η εξαγωγή πραγματοποιήθηκε εκτελώντας την εντολή cat.

cat ~/Desktop/dconf-mate-backup | more

Εάν το αρχείο αντιγράφου ασφαλείας φαίνεται καλό, ανεβάστε το αντίγραφο ασφαλείας κάπου για φύλαξη.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας θεμάτων και εικονιδίων

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των ρυθμίσεων της επιφάνειας εργασίας σας δεν πρόκειται να αποθηκεύσει τα προσαρμοσμένα εικονίδια και τα αρχεία θεμάτων σας. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αυτών, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα αρχείο Tar. Σε ένα τερματικό, συμπιέστε και τους φακέλους ~/.themes και ~/.icons.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας με το Openbox Window Manager στο Linux

Σημείωση: εάν τα προσαρμοσμένα θέματα και τα εικονίδια σας είναι εγκατεστημένα σε όλο το σύστημα, αντί για έναν μόνο χρήστη, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των /usr/share/icons και /usr/share/themes/.

tar -czvf icons-backup.tar.gz ~/.icons

tar -czvf themes-backup.tar.gz ~/.themes

Ή:

tar -czvf icons-backup.tar.gz  /usr/share/icons 

tar -czvf themes-backup.tar.gz /usr/share/themes/

Επαναφορά του Backup

Για να επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας του περιβάλλοντος υπολογιστή Mate, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και ένα CD στο φάκελο όπου διατηρείτε το αντίγραφο ασφαλείας. Στον οδηγό μας, το αντίγραφο ασφαλείας αποθηκεύεται στο φάκελο ~/Documents.

cd ~/Documents

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή Dconf και επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας σας. Για να επαναφέρετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, κάντε την ακόλουθη εντολή σε ένα τερματικό:

dconf load / < dconf-full-backup

Η επαναφορά του αντιγράφου ασφαλείας μόνο για επιφάνεια εργασίας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το πλήρες αντίγραφο ασφαλείας. Απλώς χρησιμοποιήστε την εντολή dconf load και τοποθετήστε την στο αρχείο αντιγράφου ασφαλείας.

dconf load /org/mate/ < dconf-mate-backup

Η φόρτωση του αρχείου αντιγράφου ασφαλείας στο Dconf θα φορτώσει όλες τις προτιμήσεις σας στην επιφάνεια εργασίας του Mate. Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται αυτόματα, αν και είναι καλή ιδέα να κάνετε επανεκκίνηση για κάθε ενδεχόμενο.

Επαναφορά εικονιδίων και θεμάτων

Οι ρυθμίσεις της επιφάνειας εργασίας του Mate επιστρέφουν στο κανονικό, χάρη στην επαναφορά του αντιγράφου ασφαλείας στο Dconf. Το τελευταίο βήμα είναι να επαναφέρετε τα εικονίδια και τα θέματά σας. Για να το κάνετε αυτό, μετακινήστε τα αρχεία themes-backup.tar.gz και icons-backup.tar.gz στο ~/Desktop και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή αποσυμπίεσης.

tar -xzvf icons-backup.tar.gz -C ~/
tar -xzvf themes-backup.tar.gz -C ~/

Ή:

sudo tar -xzvf icons-backup.tar.gz -C /usr/share/

sudo tar -xzvf themes-backup.tar.gz -C /usr/share/