Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας μιας εικονικής μηχανής σε Linux με το VirtualBox

Το Linux χρησιμοποιείται συχνά για εικονικοποίηση και ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία εικονικοποίησης που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι είναι το VirtualBox της Oracle. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που καθιστά πολύ εύκολη την εικονικοποίηση όλων των διαφορετικών τύπων λειτουργικών συστημάτων. Σε αυτό το άρθρο σήμερα, θα καλύψουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας μιας εικονικής μηχανής.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που ορισμένες από τις οδηγίες αυτού του άρθρου επικεντρώνονται στο Linux, είναι δυνατό να επιτευχθεί περίπου το ίδιο πράγμα σε άλλες πλατφόρμες. Μάθετε περισσότερα για το VirtualBox για το λειτουργικό σας σύστημα εδώ.

Αντίγραφα ασφαλείας μέσα σε ένα VM

Ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας μιας εικονικής μηχανής με το VirtualBox, ειδικά στο Linux, είναι να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία στιγμιότυπου. Με αυτήν τη δυνατότητα, μπορείτε να αποθηκεύσετε άμεσα την κατάσταση του λειτουργικού συστήματος που εικονικοποιείτε και να το επαναφέρετε ανά πάσα στιγμή.

Για να δημιουργήσετε ένα στιγμιότυπο, θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσετε το VM. Μόλις ενεργοποιηθεί, πατήστε δεξί Ctrl + T στο πληκτρολόγιο για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου στιγμιότυπου. Εναλλακτικά, επιλέξτε «Machine» και μετά «Take a snapshot» για να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή cd στο Linux

Στην ενότητα “Όνομα στιγμιότυπου”, συμπληρώστε το όνομα του στιγμιότυπου. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά ονόματα, ειδικά αν σκοπεύετε να δημιουργήσετε πολλά διαφορετικά στιγμιότυπα. Η χρήση κακών τεχνικών ονομασίας μπορεί να δυσκολέψει τη διαφορά μεταξύ των αντιγράφων ασφαλείας και να σας μπερδέψει.

Όταν συμπληρώσετε το όνομα του στιγμιότυπου, μεταβείτε στην “Περιγραφή στιγμιότυπου”. Χρησιμοποιήστε αυτήν την ενότητα για να γράψετε μια σύντομη, λεπτομερή περιγραφή του σκοπού του αντιγράφου ασφαλείας. Η χρήση της δυνατότητας περιγραφής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα ξεχάσετε και δεν θα δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας. Με όλες τις πληροφορίες συμπληρωμένες, κάντε κλικ στο “OK” για να δημιουργήσετε το στιγμιότυπο.

Μπορείτε να κάνετε επαναφορά από διαφορετικά στιγμιότυπα ανά πάσα στιγμή. Για να το κάνετε αυτό, κλείστε το VM (δεξιά Ctrl + Q). Στη συνέχεια, στο κύριο παράθυρο του VirtualBox, αναζητήστε το βέλος δίπλα στο “Machine Tools” και κάντε κλικ σε αυτό. Στο εσωτερικό του διαχειριστή στιγμιότυπων, επιλέξτε οποιοδήποτε από τα αντίγραφα ασφαλείας που έχετε δημιουργήσει και κάντε κλικ στο κουμπί “επαναφορά” για να αλλάξετε την κατάσταση του VM. Εναλλακτικά, διαγράψτε οποιοδήποτε από αυτά επιλέγοντας ένα στιγμιότυπο και κάνοντας κλικ στο “διαγραφή”.

Εξαγωγή VM

Θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός VM για αποστολή σε φίλο, συνάδελφο ή απλώς για φύλαξη; Εάν ναι, εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε τη δυνατότητα “Εξαγωγή συσκευής” στο VirtualBox. Λάβετε υπόψη ότι το εργαλείο VirtualBox δεν θα σας επιτρέψει να εξάγετε καμία εικονική μηχανή ως συσκευή, εάν λειτουργεί. Αποθηκεύστε τυχόν δεδομένα και απενεργοποιήστε (δεξιά Ctrl + Q).

  Πώς να εγκαταστήσετε το Cisco Packet Tracer σε Linux

Σημείωση: η εξαγωγή ενός VM ως συσκευή δεν αποθηκεύει στιγμιότυπα του μηχανήματος. Εάν χρειάζεστε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, ακολουθήστε τη μέθοδο αρχειοθέτησης.

Δημιουργήστε ένα στιγμιότυπο του VM σας κάνοντας κλικ στο «Αρχείο» και μετά στο «Εξαγωγή συσκευής». Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ένα εργαλείο οδηγού που θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία εξαγωγής. Φροντίστε να το διατηρήσετε σε βασική λειτουργία και να μείνετε μακριά από τη “Λειτουργία ειδικών”, καθώς οι περισσότεροι χρήστες δεν θα το βρουν χρήσιμο.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο εξαγωγής, επιλέξτε το μηχάνημα που θέλετε να εξαγάγετε και κάντε κλικ στο κουμπί «επόμενο». Από εδώ, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τη θέση της εξαγόμενης συσκευής. Η προεπιλεγμένη τοποθεσία είναι ~/Documents και θα πρέπει να λειτουργεί καλά. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του φακέλου, εάν θέλετε να το εξαγάγετε αλλού.

Η προεπιλεγμένη μορφή στην οποία το VirtualBox εξάγει τα εικονικά μηχανήματα είναι “Open Virtualization Format 1.0”. Συνδυάζεται με αυτήν την επιλογή, καθώς το OVF 1.0 είναι το πιο συμβατό. Χρειάζεστε νεότερη έκδοση; Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού και επιλέξτε ένα διαφορετικό.

Όταν επιλέξετε τη σωστή μορφή, κάντε κλικ στο «Next», «Next» και μετά στο «Export» για να εξαγάγετε το VM.

Η διαδικασία εξαγωγής μπορεί να διαρκέσει λίγο, ανάλογα με την ταχύτητα του σκληρού σας δίσκου, το μέγεθος της εικονικής μηχανής κ.λπ. Κάντε υπομονή και αφήστε την να ολοκληρωθεί!

Για να εισαγάγετε ένα εξαγόμενο VM σε μια άλλη παρουσία του VirtualBox, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων Linux, κάντε δεξί κλικ στο αρχείο OVA και κάντε κλικ στο «άνοιγμα με το VirtualBox». Θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία εισαγωγής αμέσως.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας μιας εγκατάστασης NextCloud Snap σε Linux

Αρχειοθέτηση VM

Εάν η εξαγωγή της Εικονικής Μηχανής σας ως συσκευή δεν είναι αρκετή, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας σε ένα συμπιεσμένο αρχείο. Το μειονέκτημα αυτού είναι ότι το αρχείο είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα μεμονωμένο αρχείο OVA. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να πάτε χωρίς στιγμιότυπα και αρχεία διαμόρφωσης, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Για να αρχειοθετήσετε το VM σας, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να πλοηγηθείτε στο φάκελο Virtualbox.

cd ~/VirtualBox VMs/

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή LS για να προβάλετε τα ονόματα των φακέλων για τις διαφορετικές εικονικές μηχανές. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι από τους φακέλους ενδέχεται να έχουν κενό διάστημα στον τίτλο. Τα κενά δημιουργούν πρόβλημα στην εντολή CD, καθώς δεν μπορεί να τα διαβάσει χωρίς συγκεκριμένους χαρακτήρες. Για να το διορθώσετε, ακολουθήστε αυτό το παράδειγμα:

/folder name/

Συμπιέστε το φάκελο VM με την εντολή tar για να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

tar -jcvf virtual-machine-test

Μόλις συμπιεστεί το αρχείο, μετακινήστε το στον αρχικό σας φάκελο με:

mv virtual-machine-test.tar.bz2 ~/

Μη διστάσετε να πάρετε αυτό το αρχείο tar.bz2 και να το αποθηκεύσετε σε έναν διακομιστή, στο λογαριασμό σας στο Dropbox κ.λπ.

Επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας ανά πάσα στιγμή με:

tar -xvf virtual-machine-test.tar.bz2