Πώς να δημιουργήσετε ένα Linux NAS με το Amahi

Οι διακομιστές Linux είναι πολύπλοκοι και δύσκολο να ρυθμιστούν, ειδικά αν είστε νέος χρήστης. Ως αποτέλεσμα, πολλά έργα έχουν εμφανιστεί για να κάνουν τον δικό σας διακομιστή αρχείων Linux πολύ πιο εύκολο. Ένα τέτοιο έργο που επιχειρεί να αποκτήσει και να λειτουργήσει ένα Linux NAS είναι το Amahi. Το έργο Amahi υπερηφανεύεται ότι κάνει την εγκατάσταση εύκολη, τη διεπαφή χρήστη απλή και τις λειτουργίες ευκολονόητες. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς να εγκαταστήσετε το Amahi 10 και να δημιουργήσετε ένα πλήρες Linux NAS με αυτό.

Σημείωση: Για να εκτελέσετε το Amahi θα χρειαστείτε έναν παλιό υπολογιστή ή διακομιστή που μπορεί να είναι πάντα ενεργοποιημένος. Δεν έχετε τέτοιου είδους υλικό; Εξετάστε το ενδεχόμενο να το δοκιμάσετε σε ένα VPS, καθώς μπορεί να είναι δυνατό.

Εγκαταστήστε το Fedora Server 25

Το Amahi είναι τεχνολογία διακομιστή για Linux, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να κατεβάσει και να εγγράψει κάποιος σε μια μονάδα USB. Αντίθετα, θα χρειαστεί να πάρετε ένα υπάρχον λειτουργικό σύστημα διακομιστή, να εκτελέσετε το εργαλείο εγκατάστασης Amahi και να μετατρέψετε το σύστημά σας σε “HDA”. Συνήθως, το λειτουργικό σύστημα διακομιστή που χρησιμοποιείται είναι ο διακομιστής Fedora.

Το λογισμικό διακομιστή Amahi, στην τρέχουσα κυκλοφορία του, είναι 11 στον Fedora Server 27. Τούτου λεχθέντος, σε αυτό το σεμινάριο, θα επικεντρωθούμε στο Amahi 10 με Fedora Server 25, καθώς είναι πιο αξιόπιστο και το πρόγραμμα εγκατάστασης λειτουργεί καλύτερα. Σε γενικές γραμμές, είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε αυτές τις παλαιότερες εκδόσεις του Fedora Server, παρά τις νέες εκδόσεις, καθώς όλο το λογισμικό για τον διακομιστή σας ενημερώνεται μέσω ενός επίσημου αποθετηρίου λογισμικού Amahi.

  Πώς να εξάγετε αρχεία από ένα αρχείο .tar.gz ή .tar.bz2 στο Linux

Η απόκτηση παλαιότερων εκδόσεων του Fedora Server δεν είναι αδύνατη, αν και οι προγραμματιστές το αποθαρρύνουν, καθώς το έργο θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσετε την τελευταία τους έκδοση. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να αποκτήσετε το Fedora 25 είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο wget. Ανοίξτε ένα τερματικό και πάρτε το πιο πρόσφατο αρχείο ISO του διακομιστή F25.

wget https://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/25/Server/x86_64/iso/Fedora-Server-netinst-x86_64-25-1.3.iso

Η λήψη του ISO του δικτύου εγκατάστασης του δικτύου διακομιστή F25 δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς είναι πολύ μικρότερο από το πλήρες ISO του DVD. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, πιάστε Χαράκτης για Linux, συνδέστε ένα USB stick 1 GB και χρησιμοποιήστε το για να αναβοσβήσετε το αρχείο ISO.

Τώρα που το Fedora 25 βρίσκεται σε δίσκο USB, αφιερώστε χρόνο για να δημιουργήσετε ένα νέο Λογαριασμός Amahi. Κατά τη δημιουργία του λογαριασμού, θα σας γίνουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το δίκτυό σας, επομένως έχετε έτοιμες αυτές τις πληροφορίες. Επιπλέον, το εργαλείο δημιουργίας λογαριασμού θα δημιουργήσει έναν κωδικό εγκατάστασης. Αποθηκεύστε αυτές τις πληροφορίες καθώς θα τις χρειαστείτε αργότερα.

Διαμέριση

Η κατάτμηση του διακομιστή Fedora είναι πολύ σημαντική, λόγω του τρόπου λειτουργίας του Amahi. Μην επιλέξετε “ΑΥΤΟΜΑΤΟ”, καθώς θα δημιουργήσει μια διάταξη διαμερίσματος LVM και ενδεχομένως θα χαλάσει τη ρύθμιση του Amahi. Αντ ‘αυτού, μετά την εκκίνηση του αρχείου ISO F25, κάντε κλικ στο εικονίδιο του σκληρού δίσκου κάτω από το “SYSTEM”, επιλέξτε τον σκληρό δίσκο στον οποίο θέλετε να εγκαταστήσετε και επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο “Θα διαμορφώσω το διαμέρισμα”.

Κάντε κλικ στο κουμπί «ΤΕΛΟΣ» για να μεταφερθείτε στο εργαλείο διαμερισμάτων Anaconda. Σε αυτό το εργαλείο, κάντε κλικ στο κουμπί μείον για να καταργήσετε απολύτως όλα τα διαμερίσματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στον σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, βρείτε το αναπτυσσόμενο μενού, ανοίξτε το και αλλάξτε το από “LVM” σε “STANDARD”.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στη λειτουργία Gnome Classic στο Linux

Σημείωση: το πρόγραμμα διαμερίσματος θα θέλει να αλλάξει από “STANDARD” σε “AUTOMATIC”, επομένως μπορεί να χρειαστεί να το αλλάξετε ξανά περισσότερες από μία φορές.

Κάντε κλικ στο κουμπί + για να δημιουργήσετε ένα νέο διαμέρισμα. Αναζητήστε το “Σημείο προσάρτησης” και αλλάξτε το σε /.

Προσπαθήστε να δώσετε στο διαμέρισμα Root το μεγαλύτερο μέρος του χώρου του σκληρού δίσκου.

Σε αυτό το παράδειγμα εκμάθησης, η μονάδα διακομιστή Amahi είναι 18 GB. 14,9 GB του χώρου πηγαίνει στο διαμέρισμα Root και ο υπόλοιπος χώρος θα πάει στο διαμέρισμα SWAP.

Όταν ρυθμιστούν όλα τα διαμερίσματα, κάντε κλικ στο “Τέλος” για να επιστρέψετε στο προηγούμενο μενού.

Χρήστες UEFI

Σε γενικές γραμμές, το UEFI δεν είναι απαραίτητο για έναν οικιακό διακομιστή. Οι περισσότεροι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να ξεφύγουν χρησιμοποιώντας απλώς την εκκίνηση του BIOS. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το BIOS; Εάν ναι, αφού δημιουργήσετε ένα διαμέρισμα Root, δημιουργήστε ένα διαμέρισμα Fat32 μεγέθους 512 MB. Κάτω από το σημείο προσάρτησης, επιλέξτε /boot/efi.

Μόλις το διαμέρισμα EFI είναι έτοιμο, χρησιμοποιήστε τον υπόλοιπο χώρο στη μονάδα δίσκου για να δημιουργήσετε ένα διαμέρισμα SWAP.

Ξεκινήστε την εγκατάσταση

Η ρύθμιση των κατατμήσεων είναι το δύσκολο κομμάτι. Η υπόλοιπη εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη. Επιλέξτε «Επιλογή λογισμικού». Σε αυτήν την ενότητα, επιλέξτε «Ελάχιστη εγκατάσταση». Στα δεξιά, επιλέξτε «Τυπικό» και μετά κάντε κλικ στο «Τέλος» για να επιστρέψετε στο κύριο μενού. Κάντε κλικ στο «Έναρξη εγκατάστασης» για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.

Ενώ ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του διακομιστή Fedora, ορίστε ένα όνομα χρήστη. ΜΗΝ ΟΡΙΣΕΤΕ ROOT PASSWORD!

Εγκαταστήστε το Amahi

Τώρα που ο διακομιστής Fedora είναι σε λειτουργία και λειτουργεί, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε το Amahi 10. Πριν κάνετε οτιδήποτε, εκτελέστε μια εντολή ping για να βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση δικτύου σας στον διακομιστή λειτουργεί:

ping google.com -c3

Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Amahi RPM:

sudo -s

rpm -Uvh https://f25.amahi.org/noarch/hda-release-10.0.0-1.noarch.rpm

Τέλος, εγκαταστήστε τα εργαλεία Amahi. Φροντίστε να αντικαταστήσετε τον “ΚΩΔΙΚΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΑΣ” με τον κωδικό που σας δίνει η Amahi μετά τη δημιουργία νέου λογαριασμού.

dnf -y install hda-ctl

hda-install YOUR-INSTALL-CODE

Χρησιμοποιώντας το Amahi

Σε αντίθεση με πολλά άλλα εργαλεία λογισμικού Linux NAS, το Amahi δεν χρειάζεται πραγματικά να ρυθμιστεί. Η κοινή χρήση αρχείων θα πρέπει να είναι έτοιμο και έτοιμο για χρήση αμέσως. Για να χρησιμοποιήσετε τον διακομιστή σας, συνδεθείτε μέσω της διεπαφής Ιστού και προσαρμόστε τον διακομιστή σας (αν το επιλέξετε). Ανοίξτε μια νέα καρτέλα προγράμματος περιήγησης και αποκτήστε πρόσβαση μέσω:

https://server-local-ip-address

Δεν είστε σίγουροι ποια είναι η IP του διακομιστή; Δοκιμάστε αυτήν την εντολή:

ip addr show

Οι χρήστες μπορούν επίσης να προχωρήσουν και να εγκαταστήσουν διάφορες εφαρμογές από το κατάστημα Amahi. Μάθετε περισσότερα για τις εφαρμογές εδώ.

  Πώς να διαχειριστείτε το Encfs Stashes στο Linux

Αναβάθμιση σε Amahi 11

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα στο άρθρο, ο διακομιστής Amahi εκτελείται σε μια παλαιότερη έκδοση του διακομιστή Fedora. Οι προγραμματιστές αφιερώνουν το χρόνο τους στην κυκλοφορία νέων εκδόσεων του λογισμικού, έτσι ακριβώς γίνεται. Εάν χρησιμοποιείτε μόνο τον διακομιστή σας για την Amahi και δεν χρειάζεστε τα πιο πρόσφατα πακέτα, αυτό είναι εντάξει. Οι παλαιότερες εκδόσεις του Fedora δεν έχουν επίσημη υποστήριξη από τους προγραμματιστές, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι πρόβλημα.

Εάν αισθάνεστε άβολα με το Amahi 10, σκεφτείτε να κάνετε αναβάθμιση στην έκδοση 11, καθώς χρησιμοποιεί το Fedora 27, το οποίο εξακολουθεί να έχει κάποια υποστήριξη, παρόλο που το 28 είναι πλέον διαθέσιμο. Διαβάστε την καταχώρηση Amahi Wikiκαθώς περιγράφει πώς να αναβαθμίσετε την εγκατάστασή σας.