Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα διοχέτευσης στο Excel

Τα γραφήματα διοχέτευσης του Excel εμφανίζουν τιμές είτε προοδευτικά είτε οπισθοδρομικά σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας.

Τι είναι το διάγραμμα διοχέτευσης στο μάρκετινγκ;

Στο Microsoft Excel, ένα γράφημα διοχέτευσης είναι μια γραφική αναπαράσταση δεδομένων που εμφανίζονται γενικά ως πυραμίδα. Συνήθως αναφέρεται στον αριθμό των επισκέψεων στον ιστότοπο, των υποψήφιων πελατών ή των αγοραστών που περνούν από μια διοχέτευση πωλήσεων.

Συνήθως, εμφανίζει τα στάδια διαδοχής των ράβδων σε σχήμα ορθογωνίου, με το πλάτος κάθε ράβδου να αντιστοιχεί στην τιμή της.

Το ύψος κάθε επόμενου επιπέδου αντιστοιχεί στο ποσοστό των πραγμάτων που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Το γράφημα διοχέτευσης εμφανίζει τις τιμές δεδομένων με προοδευτικά μειούμενο ή αυξανόμενο τρόπο, όπως απεικονίζεται παρακάτω.

Πίστωση εικόνας: Microsoft

Χρήσεις γραφημάτων διοχέτευσης

Τα στάδια μιας διαδικασίας πώλησης ή τα βήματα στις φάσεις μάρκετινγκ απεικονίζονται συχνά χρησιμοποιώντας γραφήματα διοχέτευσης. Ο συνολικός αριθμός των δυνητικών καταναλωτών αντιπροσωπεύεται στη βάση της πυραμίδας, ενώ ο αριθμός των πραγματικών πελατών αντιπροσωπεύεται στην κορυφή.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να εντοπίσουν πιο γρήγορα πιθανές περιοχές απώλειας πελατών και να αναλάβουν δράση για να βελτιώσουν τις στρατηγικές πωλήσεων ή μάρκετινγκ προβάλλοντας δεδομένα με αυτόν τον τρόπο.

Από την πρώτη αλληλεπίδραση με έναν πιθανό πελάτη μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας, υπάρχουν πολλά βήματα στην τυπική διαδικασία πωλήσεων. Ένα γράφημα διοχέτευσης μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδο ενός πωλητή σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και να προσδιορίζει ποιο στάδιο είναι πιο σημαντικό.

Συχνά χρησιμεύει ως αναπαράσταση ευκαιριών πωλήσεων καθώς κινούνται προς τα κάτω στη διοχέτευση πωλήσεων. Ένα γράφημα διοχέτευσης είναι πολύτιμο για την οπτικοποίηση δεδομένων για τον εντοπισμό πιθανών σημείων συμφόρησης ή κενών ροής εργασίας.

  Πώς να εξαγάγετε και να τροποποιήσετε εικονίδια σε Mac

Η πρόοδος ενός έργου σε κάθε στάδιο, από τον αρχικό σχεδιασμό έως την τελική υλοποίηση, μπορεί επίσης να παρακολουθηθεί χρησιμοποιώντας διαγράμματα διοχέτευσης.

Οφέλη από το διάγραμμα διοχέτευσης

Το κύριο όφελος από τη χρήση ενός γραφήματος διοχέτευσης είναι η ανάλυση των μεγάλων ή ακαθάριστων αριθμών σε συγκεκριμένους αριθμούς για να βοηθήσετε τους οργανισμούς ή τους ενδιαφερόμενους να λάβουν καλύτερες αποφάσεις.

Μερικά από τα σημαντικά οφέλη του περιλαμβάνουν:

  • Αναγνωρίζει τη γραμμική μετάβαση από σημαντικό αριθμό πιθανών πελατών σε μικρότερο αριθμό πραγματικών πελατών.
  • Βοηθά στον οπτικό εντοπισμό τυχόν σημείων συμφόρησης ή σημείων τριβής της διαδικασίας που μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των προοπτικών που περνούν στο επόμενο στάδιο.
  • Χρήσιμο για τον εντοπισμό τάσεων ή παραλλαγών στο ποσοστό μετατροπών που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν.
  • Παρακολουθεί τα ποσοστά μετατροπών σε κάθε στάδιο της διαδικασίας με την πάροδο του χρόνου.
  • Οι οργανισμοί βοηθειών οπτικοποιούν τη διοχέτευση πωλήσεών τους και παρακολουθούν την πρόοδό τους προς τους στόχους πωλήσεών τους.

Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα διοχέτευσης στο excel.

Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα διοχέτευσης;

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο σενάριο πωλήσεων για να κατανοήσουμε πώς δημιουργείται ένα γράφημα διοχέτευσης.

Το γράφημα διοχέτευσης αντιπροσωπεύει τη σταδιακή μείωση των δεδομένων καθώς περνούν από τη μια φάση στην άλλη και τα δεδομένα σε κάθε φάση παρουσιάζονται σε διαφορετικά τμήματα του συνόλου των δεδομένων.

Σε έναν αγωγό πωλήσεων, θα υπάρχουν στάδια όπως:

Προοπτικές → Πιστοποιημένες Προοπτικές → Προτάσεις → Διαπραγματεύσεις → Τελικές πωλήσεις.

Ας δημιουργήσουμε μια διοχέτευση πωλήσεων για να δείξουμε πώς μειώνονται οι αξίες πωλήσεων με την πάροδο του χρόνου όταν κλείνουν οι συμφωνίες.

Ένα γράφημα διοχέτευσης παρακάτω αποκαλύπτει τις πληροφορίες πωλήσεων στις Στήλες Β και Γ. Το διπλανό γράφημα διοχέτευσης σχεδιάζεται από τον τρόπο υπολογισμού του τελικού αριθμού πωλήσεων από τις συνολικές προοπτικές πωλήσεων.

  Πώς να αλλάξετε την ενέργεια με διπλό πάτημα στο Apple Pencil για iPad Pro

Ας δούμε πώς να σχεδιάσετε ένα γράφημα διοχέτευσης στο Excel 2013.

Σημείωση: Το Excel 2013 δεν έχει άμεση επιλογή για να εισάγετε τη δημιουργία διοχέτευσης. Ωστόσο, οι εκδόσεις Excel 2019 και νεότερες και οι συνδρομές Microsoft 365 έχουν.

Βήμα 1. Επιλέξτε το εύρος δεδομένων και μεταβείτε στην επιλογή Εισαγωγή > Στήλη και επιλέξτε την επιλογή 3-D 100% Stacked Column όπως φαίνεται παρακάτω:

Βήμα 2. Επιλέξτε Μορφοποίηση σειράς δεδομένων κάνοντας δεξί κλικ στο γράφημα στηλών όπως εμφανίζεται παρακάτω.

Όταν εμφανίζονται οι επιλογές της σειράς δεδομένων, επιλέξτε την επιλογή Πλήρης πυραμίδα, όπως φαίνεται παρακάτω.

Βήμα 3: Τα διαγράμματα επιλογής πυραμίδας θα εμφανιστούν όπως φαίνεται παρακάτω:

Βήμα 4: Στη συνέχεια, επιλέξτε το γράφημα και μεταβείτε στο Σχέδιο > Εναλλαγή σειράς/στήλης, όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα.

Το παραπάνω βήμα θα επεξεργαστεί το γράφημα και θα το μετατρέψει σε γράφημα πυραμίδας, όπως φαίνεται παρακάτω:

Ας δούμε πώς να το μορφοποιήσουμε για καλύτερη εικόνα του γραφήματος διοχέτευσης.

Βήμα 5: Όπως φαίνεται παρακάτω, κάντε δεξί κλικ στο γράφημα και επιλέξτε 3D-Rotation.

Όταν εμφανιστεί το πλαίσιο ιδιοτήτων, αλλάξτε τις τιμές περιστροφής X και Y σε 0 όπως φαίνεται παρακάτω:

Βήμα 6: Το γράφημα διοχέτευσης θα μοιάζει κάπως έτσι μετά την τροποποίηση των τιμών περιστροφής:

Βήμα 7: Ένα γράφημα διοχέτευσης μπορεί να προσαρμοστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, όπως φαίνεται παρακάτω, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο γράφημα και να επιλέξετε > Προσθήκη ετικετών δεδομένων εάν θέλετε να επισημάνετε τις τιμές δεδομένων στο γράφημα διοχέτευσης. Εάν θέλετε να εφαρμόσετε αυτήν τη διαδικασία σε κάθε τμήμα του γραφήματος διοχέτευσης, μπορείτε να την επαναλάβετε.


Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει λοιπόν πόσες προοπτικές πωλήσεων ανακαλύφθηκαν, αλλά μόνο μερικές επαληθεύονται και ακόμη λιγότερες πληρούν τις προϋποθέσεις για προτάσεις. Ακόμη λιγότεροι συμμετέχοντες εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις και μόνο ένας μικρός αριθμός συμφωνιών επιτυγχάνεται τελικά.

  Ποια είναι η συμφωνία με το Google Home και το Nest; Υπάρχει διαφορά;

Προσαρμογή γραφήματος διοχέτευσης

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές για να αλλάξετε τον τρόπο εμφάνισης του γραφήματος διοχέτευσης.

Ακολουθούν ορισμένες κρίσιμες επιλογές προσαρμογής που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα της διοχέτευσης, να εισαγάγετε συγκεκριμένο χρώμα που γεμίζει ένα συγκεκριμένο μπλοκ και άλλα στοιχεία σχεδίασης χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις σχεδίασης του επάνω μενού, όπως φαίνεται παρακάτω:

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο του γραφήματος διοχέτευσης είναι το στοιχείο του γραφήματος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει αριθμούς, ονόματα κ.λπ., όπως φαίνεται παρακάτω:

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την επιλογή Στυλ γραφήματος, που φαίνεται παρακάτω, για να τροποποιήσετε το χρώμα ή το στυλ του γραφήματος διοχέτευσης.

Όταν ολοκληρώσετε την προσαρμογή του γραφήματος σας, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του γραφήματος για να το τοποθετήσετε σε ένα συγκεκριμένο έγγραφο. Επιλέξτε την άκρη του πλαισίου γραφήματος διοχέτευσης και σύρετέ το (μέσα ή προς τα έξω) για να αλλάξετε το μέγεθός του.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι παραπάνω διαδικασίες σχετίζονται με το Excel 2013. Το 2019 και αργότερα και με μια συνδρομή στο Microsoft 365, υπάρχει μια ελαφρώς πιο απλή προσέγγιση για την εισαγωγή ενός γραφήματος διοχέτευσης, όπως φαίνεται παρακάτω:

Μεταβείτε στην καρτέλα Εισαγωγή, κάντε κλικ στο βέλος δίπλα στο κουμπί Καταρράκτης στην ενότητα Διαγράμματα και επιλέξτε Διοχέτευση, όπως φαίνεται παρακάτω. Οι υπόλοιπες μορφοποιητικές και στυλιστικές επιλογές είναι πανομοιότυπες.

Τελικές Λέξεις

Το γράφημα διοχέτευσης Microsoft Excel είναι ένα ευέλικτο εργαλείο που χρησιμοποιείται για την οπτικοποίηση σταδίων της διαδικασίας πωλήσεων και μάρκετινγκ και άλλων μορφών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (απεσταλμένα και ανοιχτά), συνδέσμων, εγγραφών δοκιμών και συνδρομών και διαφορετικών τύπων δεδομένων.

Οι πολυάριθμες επιλογές προσαρμογής του θα καθιστούσαν εύκολη την εκπλήρωση των κριτηρίων για τη σχεδίαση γραφημάτων και την παραγωγή ενός φιλικού προς τον χρήστη γραφήματος διοχέτευσης.

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε πώς να δημιουργήσετε μια αναπτυσσόμενη λίστα στο excel.