Πώς να δείτε τι CPU είναι στον υπολογιστή σας (και πόσο γρήγορος είναι)

Κάθε υπολογιστής περιέχει τουλάχιστον έναν επεξεργαστή, γνωστό και ως CPU ή κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Η CPU του υπολογιστή σας είναι πιθανώς κατασκευασμένη από την Intel ή την AMD. Δείτε πώς μπορείτε να δείτε τι CPU έχετε και πόσο γρήγορο είναι.

Δεν χρειάζεστε ένα βοηθητικό πρόγραμμα πληροφοριών συστήματος για να βρείτε αυτές τις πληροφορίες. Τα Windows το εμφανίζουν σε πολλά διαφορετικά σημεία.

Για να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στην εφαρμογή Ρυθμίσεις των Windows 10, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Πληροφορίες. Ανατρέξτε στην ενότητα “Προδιαγραφές συσκευής”. Το όνομα του επεξεργαστή του υπολογιστή σας και η ταχύτητά του εμφανίζονται στα δεξιά του “Επεξεργαστής”.

  Βελτιώστε τα πρωινά σας με τις ρουτίνες Alexa

Μπορείτε να πατήσετε Windows+i για να ανοίξετε γρήγορα την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Μπορείτε επίσης να πατήσετε το πλήκτρο Windows, να πληκτρολογήσετε “About” για να αναζητήσετε το μενού “Έναρξη” για αυτήν την οθόνη ρυθμίσεων και να κάνετε κλικ στη συντόμευση “About This PC” που εμφανίζεται.

Το Task Manager των Windows 10 εμφανίζει επίσης λεπτομερείς πληροφορίες CPU. Κάντε δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών σας και επιλέξτε “Task Manager” ή πατήστε Ctrl+Shift+Esc για να την εκκινήσετε. Κάντε κλικ στην καρτέλα “Απόδοση” και επιλέξτε “CPU”. Το όνομα και η ταχύτητα της CPU του υπολογιστή σας εμφανίζονται εδώ. (Εάν δεν βλέπετε την καρτέλα Απόδοση, κάντε κλικ στο “Περισσότερες λεπτομέρειες.”)

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το PlayOnLinux για να παίξετε παιχνίδια των Windows σε Linux

Θα δείτε επίσης δεδομένα χρήσης CPU σε πραγματικό χρόνο και άλλες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των πυρήνων που διαθέτει η CPU του υπολογιστή σας.

Οι χρήστες των Windows 7 —ή των Windows 10— μπορούν να βρουν αυτές τις πληροφορίες στον Πίνακα Ελέγχου. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο παράθυρο συστήματος. Μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου > Σύστημα και Ασφάλεια > Σύστημα για να το ανοίξετε. Μπορείτε επίσης να πατήσετε Windows+Pause στο πληκτρολόγιό σας για να ανοίξετε αμέσως αυτό το παράθυρο.

Το μοντέλο της CPU και η ταχύτητα του υπολογιστή σας εμφανίζονται στα δεξιά του «Επεξεργαστή» κάτω από την επικεφαλίδα «Σύστημα».

  Πώς να διορθώσετε την παραμορφωμένη οθόνη στα Windows 10 After Fall Creators Update

Εάν τα Windows δεν εκκινούν στο σύστημά σας, μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες με πολλούς άλλους τρόπους. Η τεκμηρίωση του υπολογιστή σας πιθανότατα περιλαμβάνει λεπτομέρειες προδιαγραφών συστήματος όπως αυτή. Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτές τις πληροφορίες να εμφανίζονται στην οθόνη ρυθμίσεων υλικολογισμικού BIOS ή UEFI του υπολογιστή σας.