Πώς να δείτε ποιες εταιρείες ανεβάζουν δεδομένα σχετικά με εσάς στο Facebook

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Facebook αποθηκεύει τεράστιο όγκο δεδομένων για εσάς. Ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες προέρχονται απευθείας από άλλες εταιρείες με τις οποίες αλληλεπιδράτε στο διαδίκτυο. Δείτε πώς μπορείτε να δείτε ποιες εταιρείες ανεβάζουν τη δραστηριότητά σας εκτός Facebook στο κοινωνικό δίκτυο.

Τι είναι η Δραστηριότητα εκτός Facebook;

Η δραστηριότητα εκτός Facebook είναι πληροφορίες που μοιράζονται οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί στο Facebook σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις που έχετε με τις εφαρμογές και τους ιστότοπούς τους. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τα Εργαλεία Επιχειρήσεων του Facebook, όπως το Facebook Login ή το Facebook Pixel, μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με το κοινωνικό δίκτυο σχετικά με το πώς και πότε χρησιμοποιείτε τους ιστότοπούς του.

Παραδείγματα αλληλεπιδράσεων περιλαμβάνουν:
Άνοιξε μια εφαρμογή
Συνδεθήκατε σε μια εφαρμογή με το Facebook
Επισκέφτηκε έναν ιστότοπο
Αναζήτησε ένα αντικείμενο
Προστέθηκε ένα αντικείμενο σε μια λίστα επιθυμιών
Προστέθηκε ένα αντικείμενο σε ένα καλάθι
Έκανε μια αγορά
Έκανε μια δωρεά

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν για να προσαρμόσουν μια πιο προσωπική εμπειρία Facebook για εσάς. Η Δραστηριότητα χρησιμοποιείται για να σας δείχνει πιο σχετικές διαφημίσεις, να προτείνει ομάδες, συμβάντα ή στοιχεία Marketplace, να ανακαλύψει νέες επιχειρήσεις και επωνυμίες, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν την απόδοση του ιστότοπου, της εφαρμογής ή των διαφημίσεών τους και για τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας.

Μερικές φορές, μπορεί να δείτε δραστηριότητα στη δραστηριότητά σας εκτός Facebook που δεν αναγνωρίζετε. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να έχει σταλεί μέσω τρίτου παρόχου υπηρεσιών δεδομένων ή εταιρείας μάρκετινγκ που έχει προσληφθεί για να αναλύει τις αλληλεπιδράσεις μιας επιχείρησης στις εφαρμογές και τους ιστότοπούς της.

Επίσης, η δραστηριότητα εκτός Facebook δεν περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες. Το Facebook λαμβάνει πολύ περισσότερες πληροφορίες —αλλά για τεχνικούς λόγους και λόγους ακρίβειας—δεν δείχνει τα πάντα. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες που λαμβάνονται όταν δεν είστε συνδεδεμένοι στο Facebook ή όταν δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι χρησιμοποιήσατε το Facebook σε μια συγκεκριμένη συσκευή. Τα προϊόντα που προστίθενται στα καλάθια αγορών σας δεν θα εμφανίζονται στη δραστηριότητά σας.

  Πώς να καταλάβετε εάν κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τον λογαριασμό σας στο Facebook

Το Facebook απαγορεύει τη μεταφόρτωση ευαίσθητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών και οικονομικών δεδομένων, της ημερομηνίας γέννησης και των κωδικών πρόσβασης. Η εταιρεία δηλώνει επίσης ότι δεν πουλά καμία από αυτές τις πληροφορίες σε κανέναν.

Πώς να δείτε ποιες εταιρείες ανεβάζουν τα δεδομένα σας στο Facebook

Τώρα που γνωρίζουμε τι είδους πληροφορίες μεταφορτώνονται και αποθηκεύονται, ας δούμε πώς μπορείτε να δείτε ποιες εταιρείες στέλνουν δεδομένα σχετικά με εσάς και τις συνήθειές σας στο Facebook.

Ενεργοποιήστε το πρόγραμμα περιήγησής σας, πληκτρολογήστε https://www.facebook.com/off_facebook_activity/ στη γραμμή διευθύνσεων και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Enter.

Για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να εισαγάγετε ξανά τον κωδικό πρόσβασής σας όταν εμφανιστεί το μήνυμα.

Όταν φορτωθεί η σελίδα, θα δείτε την επικεφαλίδα “Δραστηριότητα εκτός Facebook” με μια προεπισκόπηση ορισμένων από τις εφαρμογές ή τους ιστότοπους που έχουν πρόσφατα ανεβάσει δεδομένα σχετικά με εσάς στο Facebook. Κάντε κλικ σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να ανοίξετε την πλήρη λίστα δραστηριοτήτων.

Στην επόμενη σελίδα, το Facebook θα εμφανίσει μια λίστα με κάθε εφαρμογή και ιστότοπο που έχουν μοιραστεί τις δραστηριότητές σας.

Κάντε κλικ σε ένα στοιχείο δραστηριότητας για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

Επειδή χρειάζονται μερικές ημέρες για να εμφανιστεί όλη η δραστηριότητα στη δραστηριότητά σας εκτός Facebook, ενδέχεται να μην βλέπετε όλα όσα έχουν μεταφορτωθεί. Οι ημερομηνίες που παρέχονται στην περίληψη δραστηριότητας αναφέρονται όταν έλαβαν τις πληροφορίες.

Από εδώ, μπορείτε να δείτε πώς η εφαρμογή ή ο ιστότοπος κοινοποίησε τις πληροφορίες σας και πόσες αλληλεπιδράσεις ελήφθησαν.

Κάνοντας κλικ σε οποιαδήποτε από τις λεπτομέρειες της δραστηριότητας σας δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την ίδια την υπηρεσία, αλλά δεν σας δείχνει ακριβώς τι έχει κοινοποιηθεί.

Πώς να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση μελλοντικής δραστηριότητας στο Facebook

Εάν δεν θέλετε πλέον μια εφαρμογή ή ένας ιστότοπος να συγχρονίζεται με τον λογαριασμό σας στο Facebook, μπορείτε να διαχειριστείτε τη μελλοντική δραστηριότητα από συγκεκριμένες εφαρμογές και ιστότοπους.

Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησής σας, κατευθυνθείτε στο δικό σας λίστα δραστηριοτήτων εκτός Facebook, συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ σε μια εφαρμογή ή ιστότοπο στον οποίο θέλετε να διαχειριστείτε τη μελλοντική δραστηριότητα.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω στο κάτω μέρος της καταχώρισης και κάντε κλικ στην επιλογή “Απενεργοποίηση μελλοντικής δραστηριότητας από”.

  Τι είναι ένα Facebook Messenger Bot;

Κάντε κλικ

Η απενεργοποίηση της μελλοντικής δραστηριότητας θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργικότητα μιας εφαρμογής ή ιστότοπου που χρησιμοποιείτε τακτικά, επομένως διαβάστε τις προειδοποιήσεις προτού επιλέξετε το κουμπί “Απενεργοποίηση”.

Διαβάστε τις προειδοποιήσεις και κάντε κλικ

Η απενεργοποίηση της μελλοντικής δραστηριότητας δεν διαγράφει καμία προηγούμενη δραστηριότητα. το κρύβει μόνο και αποτρέπει οτιδήποτε λαμβάνετε από εδώ και στο εξής να εμφανίζεται στη λίστα δραστηριοτήτων σας εκτός Facebook. Κάντε κλικ στο «Κλείσιμο» για να απορρίψετε το μήνυμα. Θα καλύψουμε τον τρόπο διαγραφής του ιστορικού σας αργότερα.

Η εφαρμογή ή ο ιστότοπος έχει πλέον γίνει απόκρυψη.  Κάντε κλικ

Πώς να κατεβάσετε τις πληροφορίες σας από το Facebook

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, δεν μπορείτε να δείτε κάθε αλληλεπίδραση στη λίστα δραστηριοτήτων κάθε εφαρμογής ή ιστότοπου που συνεπάγεται. Για αυτό, πρέπει να κάνετε λήψη των πληροφοριών σας και να περιηγηθείτε σε κάθε στοιχείο για να δείτε έναν ελαφρώς πιο λεπτομερή λογαριασμό όλων των αλληλεπιδράσεών σας.

Ενεργοποιήστε το πρόγραμμα περιήγησής σας και κατευθυνθείτε στο Η σελίδα πληροφοριών σας στο Facebook. Κάντε κλικ στο «Λήψη των στοιχείων σας» αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας.

Κάντε κλικ

Στη συνέχεια, εάν θέλετε μόνο τη λίστα δραστηριοτήτων εκτός Facebook, κάντε κλικ στο «Απεπιλογή όλων» για να καταργήσετε την επιλογή όλων των διαθέσιμων επιλογών.

Κάντε κλικ

Κάντε κύλιση προς τα κάτω κοντά στο κάτω μέρος και επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στην επιλογή “Διαφημίσεις και επιχειρήσεις”.

Επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα

Κάντε κύλιση προς τα επάνω στην κορυφή, επιλέξτε το εύρος ημερομηνιών, τη μορφή αρχείου και την ποιότητα των μέσων και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί «Δημιουργία αρχείου».

Κάντε κύλιση πίσω στην κορυφή και κάντε κλικ

Πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασής σας όταν εμφανιστεί το μήνυμα. Θα ενημερωθείτε ότι θα χρειαστούν λίγα λεπτά για να προετοιμάσει το Facebook τα δεδομένα σας. Χρειάστηκαν περίπου πέντε λεπτά για το δικό μας, το οποίο κατέληξε να είναι λιγότερο από 1MB. Το Facebook θα σας δώσει μια ειδοποίηση όταν το αρχείο είναι έτοιμο για λήψη.

Όταν το αρχείο είναι έτοιμο, κάντε κλικ στην καρτέλα «Διαθέσιμα αντίγραφα» και, στη συνέχεια, επιλέξτε το κουμπί «Λήψη» δίπλα στο αρχείο.

Όταν το αρχείο είναι έτοιμο για λήψη, κάντε κλικ

Το αρχείο μεταφορτώνεται σε οποιοδήποτε σημείο του προγράμματος περιήγησής σας αποθηκεύει αρχεία και θα είναι σε μορφή αρχείου ZIP.

Πώς να διαχειριστείτε τη δραστηριότητά σας εκτός Facebook

Εάν καταργήσατε κατά λάθος μια εφαρμογή ή ιστότοπο από τη λίστα δραστηριοτήτων σας ή εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε εντελώς τη λίστα δραστηριοτήτων εκτός Facebook, θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να κάνετε και τα δύο.

  Το κλείδωμα συνομιλίας εμποδίζει την πρόσβαση στο Facebook, το Messenger και το Whatsapp [Android]

Ενεργοποιήστε το πρόγραμμα περιήγησής σας και κατευθυνθείτε στο δικό σας Λίστα δραστηριοτήτων εκτός Facebook. Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Διαχείριση της δραστηριότητάς σας εκτός Facebook» που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της σελίδας.

Κάντε κλικ

Κάντε κλικ στο κουμπί «Διαχείριση μελλοντικής δραστηριότητας».

Διαβάστε το παράθυρο διαλόγου και κάντε κλικ

Για να απενεργοποιήσετε εντελώς αυτήν τη λειτουργία, αλλάξτε το διακόπτη δίπλα στη «Μελλοντική δραστηριότητα εκτός Facebook» στη θέση απενεργοποίησης.

Εναλλαγή του διακόπτη δίπλα

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου που περιέχει μια λίστα με ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την απενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας. Διαβάστε τη λίστα για να βεβαιωθείτε ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση για εσάς. Κάντε κλικ στο κουμπί “Απενεργοποίηση” για να επιβεβαιώσετε την ενέργειά σας. Επιλέξτε “Ακύρωση” για να επιστρέψετε στο Facebook.

Η απενεργοποίηση της μελλοντικής δραστηριότητας δεν εμποδίζει τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να στέλνουν πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές και τους ιστότοπους δραστηριότητάς σας στο Facebook. Τα δεδομένα θα αποσυνδεθούν από τον λογαριασμό σας, αλλά το Facebook θα συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί για τα συστήματα διαφημίσεών του.

Για να δείτε μια λίστα με όλες τις εφαρμογές και τους ιστότοπους για τους οποίους έχετε απενεργοποιήσει τη δραστηριότητα, κάντε κλικ στο πλακίδιο «Δραστηριότητα που έχετε απενεργοποιήσει».

Επιλέξτε την εφαρμογή ή τον ιστότοπο που θέλετε να διαχειριστείτε.

Κάντε κλικ στο “Να επιτρέπεται η δραστηριότητα από…να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό σας” για να ενεργοποιήσετε ξανά τη δραστηριότητα.

Κάντε κλικ

Αφού επιτρέψετε ξανά τη δραστηριότητα, θα αρχίσετε να βλέπετε τις ενέργειές σας σε αυτήν την εφαρμογή ή τον ιστότοπο να εμφανίζονται στη σελίδα της λίστας δραστηριοτήτων.

Πώς να διαγράψετε το ιστορικό δραστηριότητάς σας από το Facebook

Εάν θέλετε να διαγράψετε το ιστορικό δραστηριότητάς σας εκτός Facebook, είναι μια εύκολη διαδικασία που μπορείτε να ολοκληρώσετε με μερικά κλικ. Λάβετε υπόψη ότι εάν διαγράψετε το ιστορικό δραστηριότητάς σας, ορισμένες εφαρμογές και ιστότοποι θα σας αποσυνδεθούν εάν τις χρησιμοποιήσετε για “Σύνδεση μέσω Facebook”.

Ενεργοποιήστε το πρόγραμμα περιήγησής σας και κατευθυνθείτε στο δικό σας Λίστα δραστηριοτήτων εκτός Facebook. Κάντε κλικ στην επιλογή “Εκκαθάριση ιστορικού” που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της σελίδας αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας.

Κάντε κλικ

Από το αναδυόμενο παράθυρο που εμφανίζεται, διαβάστε τις λεπτομέρειες και, στη συνέχεια, επιλέξτε το κουμπί “Εκκαθάριση ιστορικού” όταν είστε σίγουροι ότι θέλετε να διαγράψετε τη δραστηριότητά σας εκτός Facebook.

Κάντε κλικ

Αν και οι δραστηριότητες εκτός Facebook είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για το Facebook να στοχεύει διαφημίσεις, να κάνει προτάσεις για ομάδες, εκδηλώσεις και Marketplace, δεν είναι για όλους. Ευτυχώς, αν δεν σας ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα, είναι εύκολο να διαχειριστείτε ή να απενεργοποιήσετε εντελώς αυτήν τη δυνατότητα.