Πώς να δείτε (και να απενεργοποιήσετε) τα δεδομένα τηλεμετρίας που συλλέγει ο Firefox για εσάς

Για να διατηρήσει τη διαφάνεια, η Mozilla έχει διαθέσει όλα τα δεδομένα που συλλέγει ο Firefox για εσάς και τον υπολογιστή σας για προβολή. Χρησιμοποιώντας μια κρυφή σελίδα στο πρόγραμμα περιήγησής σας, δείτε πώς μπορείτε να δείτε τι αποστέλλεται στους διακομιστές της εταιρείας.

Οι μηχανικοί της Mozilla ξεκίνησαν πρόσφατα να αποστέλλουν σταθερές εκδόσεις του Firefox με μια κρυφή σελίδα που λεπτομερώς τις μετρήσεις της τηλεμετρίας χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό σφαλμάτων των δοκιμαστικών εγκαταστάσεων του Firefox. Αυτή η κίνηση συνδέεται με την ώθησή της για αύξηση των ελέγχων απορρήτου και της διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία χειρίζεται τα δεδομένα σας.

Μην ανησυχείς; όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από το Mozilla και τον Firefox είναι ανώνυμα και συγκεντρώνονται για να διασφαλιστεί το απόρρητο κάθε χρήστη.

Πώς να δείτε δεδομένα τηλεμετρίας Firefox

Για να προβάλετε την κρυφή σελίδα στον Firefox που σας δείχνει όλες τις λεπτομέρειες τηλεμετρίας που έχουν μεταφορτωθεί στους διακομιστές Mozilla, πληκτρολογήστε about:telemetry στη γραμμή διευθύνσεων και πατήστε το πλήκτρο Enter.

Όταν φορτώσει η σελίδα, θα δείτε μια σύνοψη του τρόπου χρήσης των πληροφοριών. Οι τύποι τηλεμετρίας που μπορείτε να δείτε παρατίθενται στην αριστερή πλευρά του παραθύρου. Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε από τις επιλογές για να δείτε αναλυτικά τα δεδομένα τηλεμετρίας.

  Βελτιώστε τις ταχύτητες περιήγησης, ροής και λήψης Firefox με το Fasterfox

Όλες οι πληροφορίες βυθίζονται βαθιά στην έκδοση του προγράμματος περιήγησης, την έκδοση, τα εγκατεστημένα πρόσθετα, τις περιόδους λειτουργίας, τις διαδικασίες που εκτελούνται και το λειτουργικό σύστημα και το υλικό του συστήματός σας.

Υπάρχουν πολλά δεδομένα εδώ και αν γνωρίζετε τι ψάχνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή αναζήτησης για να εντοπίσετε γρήγορα μια συγκεκριμένη μέτρηση.

Εάν βρίσκετε όμορφα δεδομένα ή θέλετε να δείτε πώς χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο Mozilla’s πύλη τηλεμετρίας ή εβδομαδιαία Αναφορά δημοσίων δεδομένων Firefox. Εδώ μπορείτε να δείτε γραφήματα και γραφήματα που σχετίζονται με τον τρόπο χρήσης του Firefox και να διαβάσετε την τεκμηρίωση σχετικά με τα διαθέσιμα δεδομένα και τον τρόπο χρήσης τους.

Πώς να απενεργοποιήσετε τη συλλογή τηλεμετρίας του Firefox

Γενικά, το να επιτρέπεται σε μια εφαρμογή να ανεβάζει δεδομένα σχετικά με την απόδοση και τη γενική χρήση στον πραγματικό κόσμο δεν είναι εγγενώς κακό. Στην πραγματικότητα, είναι γενικά καλό πράγμα. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν στους μηχανικούς και τους προγραμματιστές τις γνώσεις που χρειάζονται για να κάνουν τις εφαρμογές να αποδίδουν καλύτερα σε συσκευές παρόμοιες με τις δικές σας, καθώς και να αποφασίζουν ποιες αλλαγές θα κάνουν σε μελλοντικές εκδόσεις.

Προτού προχωρήσετε και απενεργοποιήσετε εντελώς την τηλεμετρία, μη διστάσετε να ανατρέξετε στο άρθρο μας σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία χρήσης, τις αναφορές σφαλμάτων και την τηλεμετρία.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ανάγνωσης στον Firefox

Εάν δεν σας αρέσει η ιδέα της συλλογής, αποθήκευσης και εμφάνισης των πληροφοριών σας από το Mozilla, μπορείτε πάντα να εξαιρεθείτε από τη συλλογή δεδομένων χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις απορρήτου στον Firefox.

Ανοίξτε τον Firefox και πληκτρολογήστε about:preferences#privacy στη γραμμή διευθύνσεων. Πατήστε το πλήκτρο Enter για να φορτώσετε την υποενότητα Απόρρητο των Ρυθμίσεων.

Από εδώ, κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε την επικεφαλίδα Συλλογή και Χρήση δεδομένων Firefox. Καταργήστε την επιλογή του πλαισίου δίπλα στο “Να επιτρέπεται στον Firefox να στέλνει τεχνικά δεδομένα και δεδομένα αλληλεπίδρασης στο Mozilla”.

Μαζί με την απενεργοποίηση της μελλοντικής συλλογής τηλεμετρίας, ο Firefox θα διαγράψει τα δεδομένα των τελευταίων 30 ημερών.

Εάν θέλετε να κάνετε το παραπάνω μίλι και να πάτε τα πράγματα λίγο πιο μακριά, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις επιλογές τηλεμετρίας από τη σελίδα Προηγμένες προτιμήσεις—όπως με την ενεργοποίηση σημαιών στο Chrome.

Προειδοποίηση: Ο Firefox αποθηκεύει όλες τις ρυθμίσεις σε αυτήν τη σελίδα, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν περιεργάζεστε εδώ. Η αλλαγή αυτών των ρυθμίσεων μπορεί να είναι επιβλαβής για τη σταθερότητα και την ασφάλεια του προγράμματος περιήγησης. Θα πρέπει να συνεχίσετε μόνο εάν είστε σίγουροι και σίγουροι για αυτό που κάνετε.

  Χρησιμοποιήστε το Vimium για περιήγηση με το πληκτρολόγιο σε Chrome και Firefox

Πληκτρολογήστε about:config στη γραμμή διευθύνσεων και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Enter. Η σελίδα φορτώνει με μια προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αλλαγής αυτών των προτιμήσεων και την επίδραση που μπορεί να έχει στον Firefox. Κάντε κλικ στο κουμπί «Αποδοχή του κινδύνου και συνεχίστε».

Συνεχίστε με προσοχή και κάντε κλικ

Στη γραμμή αναζήτησης, πληκτρολογήστε καθεμία από τις ακόλουθες προτιμήσεις και, στη συνέχεια, ορίστε τις στην τιμή που παρέχεται στα δεξιά:

devtools.onboarding.telemetry.logged = false
toolkit.telemetry.updatePing.enabled = false
browser.newtabpage.activity-stream.feeds.telemetry = false
browser.newtabpage.activity-stream.telemetry = false
browser.ping-centre.telemetry = false
toolkit.telemetry.bhrPing.enabled = false
toolkit.telemetry.enabled = false
toolkit.telemetry.firstShutdownPing.enabled = false
toolkit.telemetry.hybridContent.enabled = false
toolkit.telemetry.newProfilePing.enabled = false
toolkit.telemetry.reportingpolicy.firstRun = false
toolkit.telemetry.shutdownPingSender.enabled = false
toolkit.telemetry.unified = false
toolkit.telemetry.updatePing.enabled = false
toolkit.telemetry.reportingpolicy.firstRun = false
toolkit.telemetry.unified = false
toolkit.telemetry.archive.enabled = false
devtools.onboarding.telemetry.logged = false
toolkit.telemetry.bhrPing.enabled = false
datareporting.healthreport.uploadEnabled = false
datareporting.policy.dataSubmissionEnabled = false
datareporting.sessions.current.clean = true
datareporting.healthreport.uploadEnabled = false
datareporting.policy.dataSubmissionEnabled = false
datareporting.sessions.current.clean = true

Για να αλλάξετε μια τιμή boolean (true ή false), κάντε διπλό κλικ στη ρύθμιση ή κάντε κλικ στο αμφίδρομο βέλος στα δεξιά της ρύθμισης.

Τέλος, πληκτρολογήστε toolkit.telemetry.server στη γραμμή αναζήτησης. Κάντε διπλό κλικ στην πρώτη ρύθμιση, διαγράψτε τη διεύθυνση URL και, στη συνέχεια, επιλέξτε το σημάδι επιλογής για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Αφού ολοκληρώσετε, μπορείτε να κλείσετε την καρτέλα. Όλες οι αλλαγές αποθηκεύονται αμέσως και δεν απαιτούν περαιτέρω ενέργειες.

Αν και είναι λίγη επιπλέον προσπάθεια, αφού αλλάξετε τις τιμές των παραπάνω προτιμήσεων, δεν θα πρέπει πλέον να στέλνετε ακούσια τα δεδομένα τηλεμετρίας σας στους διακομιστές της Mozilla.