Πώς να γράψετε ιστορίες χρηστών στο Jira

Η δημιουργία μιας εφαρμογής/λογισμικού Ιστού είναι κάτι περισσότερο από απλή κωδικοποίηση και έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής.

Περιλαμβάνονται διάφορα βήματα, όπως η κατανόηση της ανάγκης, ο σχεδιασμός, η δοκιμή, η τελειοποίηση και η τελική κυκλοφορία της εφαρμογής.

Ορισμένες από τις εφαρμογές ιστού που βλέπουμε ήταν κατά κάποιο τρόπο πολύπλοκες στην κατανόηση κατά τη διαδικασία ανάπτυξης. Ευτυχώς, όταν οραματίζονται περίπλοκες διαδικασίες, ιδέες ή έννοιες, είναι εύκολο να τις αφομοιώσουμε.

Οι Ιστορίες χρήστη είναι ένα ουσιαστικό συστατικό στο ταξίδι ανάπτυξης λογισμικού, καθώς βοηθούν στην οπτική περιγραφή των δυνατοτήτων του και στην ιεράρχηση στοιχείων ή ιστοριών που χρειάζονται ανάπτυξη. Συνεχίστε να διαβάζετε για να κατανοήσετε πώς να δημιουργείτε Ιστορίες χρηστών στο Jira.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι μια ιστορία χρήστη

Μια ιστορία χρήστη μπορεί να περιγραφεί ως μια γενική εξήγηση μιας δυνατότητας εφαρμογής ιστού/λογισμικού γραμμένη από την οπτική γωνία του τελικού χρήστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα User Stories δεν αποτελούν απαιτήσεις λογισμικού. Ωστόσο, τέτοιες ιστορίες είναι ανεπίσημες και έχουν γραφτεί για να δείξουν πώς αυτά τα χαρακτηριστικά θα προσφέρουν αξία στους τελικούς χρήστες.

Η βασική δομή μιας ιστορίας χρήστη

Οι Ιστορίες Χρήστη είναι οι λίστες «to-do» που βοηθούν στον καθορισμό των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε όταν εργάζεστε σε ένα έργο. Μια ιστορία χρήστη υποτίθεται ότι αποτυπώνει το «ποιος», «τι» και «γιατί» μιας απαίτησης προϊόντος. Τέτοιες ιστορίες είναι σύντομες, όπου κάθε στοιχείο περιέχει 10-15 λέξεις. Αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι το προϊόν και η διαδικασία πληρούν τις επιθυμητές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τον Ron Jeffries, κάθε User Story θα πρέπει να έχει τα 3C, που δηλώνουν «Κάρτα, Συνομιλία και Επιβεβαίωση». Ας περιγράψουμε τώρα τα 3C που πρέπει να παρατηρήσουμε όταν γράφουμε Ιστορίες χρήστη στο Jira.

  Τα καλύτερα 8 πρότυπα φύλλου χρόνου για την παρακολούθηση του χρόνου που ξοδεύουν οι εργαζόμενοι

Κάρτα

Οι Ιστορίες χρήστη γράφτηκαν αρχικά σε φυσικές κάρτες ή σημειώσεις Post-it. Τώρα έχουμε σύγχρονες κάρτες που μπορούμε εύκολα να προσαρμόσουμε όταν γράφουμε Ιστορίες χρήστη στο Jira. Ωστόσο, η κάρτα θα περιέχει μόνο ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την απαίτηση. Μια κάρτα θα έχει αρκετές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την ανάγκη.

Η κάρτα μπορεί επίσης να περιέχει σημαντικές λεπτομέρειες, όπως προτεραιότητα και κόστος που σχετίζεται με τη λειτουργία. Ο κάτοχος προϊόντος ή ο υπεύθυνος έργου θα παραδώσει την κάρτα ιστορίας στους προγραμματιστές μόλις καταγραφούν όλες οι λεπτομέρειες.

Συνομιλία

Αφού χρησιμοποιηθεί η κάρτα για τη διαμόρφωση της Ιστορίας Χρήστη, ακολουθεί μια συνομιλία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Η απαίτηση στο User Story πρέπει να συζητηθεί και να βελτιωθεί πριν κοινοποιηθεί στους προγραμματιστές.

Η συνεργασία ενισχύεται επίσης μέσω συνομιλιών μεταξύ των κατόχων προϊόντων, των Scrum Masters, των προγραμματιστών και των ενδιαφερόμενων μερών. Διάφοροι ενδιαφερόμενοι μοιράζονται τις σκέψεις και τις απόψεις τους μέσω αυτών των συνομιλιών από τη φάση του σχεδιασμού μέχρι το σημείο όπου επιλέγεται η Ιστορία χρήστη για εφαρμογή. Αυτές οι συνομιλίες μπορεί να είναι προφορικές και, μερικές φορές, να έχουν δικαιολογητικά.

Επιβεβαίωση

Οι συνομιλίες μπορούν να διαρκέσουν για μέρες ή και εβδομάδες. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένα στοιχείο αμφιβολίας, επομένως απαιτείται επιβεβαίωση. Μπορείτε να προσθέσετε κάποια κριτήρια που δίνουν ένα συγκεκριμένο μέτρο ως κριτήριο αποδοχής. Αυτά τα μέτρα μπορούν να γραφτούν ως κουκκίδες μέσα στην ιστορία.

Η επιβεβαίωση έρχεται με τη μορφή δοκιμών αποδοχής. Τέτοιες δοκιμές θα πρέπει να καλύπτουν τις βασικές απαιτήσεις και να σας βοηθήσουν να δοκιμάσετε το δημιουργημένο προϊόν για να διαπιστώσετε εάν πληροί τα πρότυπα. Ο Κάτοχος Προϊόντος ορίζει τα κριτήρια αποδοχής. Από την άλλη πλευρά, οι προγραμματιστές είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή των κριτηρίων αποδοχής.

Σκοπός της συγγραφής μιας ιστορίας χρήστη

  • Βοηθά τους σχεδιαστές, τους ιδιοκτήτες προϊόντων και τους προγραμματιστές να σκεφτούν έχοντας κατά νου τους τελικούς χρήστες. Τα σύγχρονα προϊόντα θα πρέπει πάντα να εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι τελικοί χρήστες θα αλληλεπιδράσουν με το προϊόν. Η ιστορία χρήστη είναι μια εξαιρετική προσέγγιση που υπογραμμίζει το ταξίδι των τελικών χρηστών κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός προϊόντος.
  • Έχει απλή και ευέλικτη μορφή. Οι ιστορίες χρηστών στο Jira δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκες. Η απλή μορφή διασφαλίζει ότι αποτυπώνετε όλες τις λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας τις λιγότερες δυνατές λέξεις. Οι ανάγκες αλλάζουν επίσης καθώς μεγαλώνει ένα σύστημα/εφαρμογή λογισμικού, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια Ιστορία χρήστη είναι ευέλικτη για να δέχεται τέτοιες αλλαγές.
  • Η ομάδα μιλάει την ίδια γλώσσα. Μια τυπική ομάδα ανάπτυξης μπορεί να έχει έναν ιδιοκτήτη προϊόντος, σχεδιαστές και προγραμματιστές. Η ιστορία χρήστη είναι ένα καλό εργαλείο που διασφαλίζει ότι όλοι στην ομάδα κατανοούν την ανάγκη και τους τελικούς στόχους.
  • Οι Ιστορίες χρήστη επιτρέπουν τη συνεργασία. Οι Ιστορίες χρήστη καθορίζουν τους τελικούς στόχους. Η ομάδα μπορεί έτσι να συνεργαστεί και να αποφασίσει πώς να εξυπηρετήσει καλύτερα τον τελικό χρήστη και να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.
  Πώς να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης iPhone χωρίς κουμπιά

Βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη σύνταξη Ιστοριών χρήστη

#1. Ο Χρήστης πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένος

Η εργασία θα πρέπει να γίνεται μόνο εάν εντοπιστεί ένας χρήστης. Ο χρήστης που ζητά αυτήν τη δυνατότητα μπορεί να είναι εξωτερικός χρήστης, πελάτης ή διαχειριστής προϊόντων. Ο χρήστης μπορεί μερικές φορές να είναι μέλος της ανάπτυξης αφού σημειώσει μια δυνατότητα που θα πρέπει να επεξεργαστεί.

Ο χρήστης παρουσιάζεται ως:

“Σαν [Username]……”

Για παράδειγμα, «Ως ενοικιαστής…….», ή «Ως ιδιοκτήτης…».

#2. Οι Ιστορίες χρήστη πρέπει να καλύπτουν την ανάγκη

Μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε είναι – θέλει ο Χρήστης να μοιραστεί μια εικόνα των προϊόντων με τους φίλους του ή θέλει να δει ένα ιστορικό όλων των αντικειμένων που έχει αγοράσει στο παρελθόν; Τέτοιες ερωτήσεις θα βοηθήσουν την ομάδα του προϊόντος να καταλάβει τι υποτίθεται ότι θα δημιουργήσει.

Ένα συνηθισμένο λάθος που εμφανίζεται σε αυτό το στάδιο είναι η παρουσίαση λύσης. Ωστόσο, μια Ιστορία χρήστη δεν πρέπει να συνοδεύεται από λύση. Ως προγραμματιστής προϊόντων, θα πρέπει να συνεργάζεστε με τους χρήστες όταν γράφετε Ιστορίες χρήστη στο Jira για να καλύπτετε τις απαιτήσεις τους, αλλά να αποφεύγετε να βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα.

Η ανάγκη αντιπροσωπεύεται ως, «Ως α [USER NAME]: Εγώ μπορώ [ACHIEVE SOMETHING]….”

Για παράδειγμα, “Ως ιδιοκτήτης: μπορώ να δω την ανάλυση της μηνιαίας είσπραξης ενοικίου…”

#3. Θα πρέπει να υπάρχει ειδική δήλωση

Μπορείτε απλώς να παρουσιάσετε την ειδική δήλωση με μια φράση όπως «έτσι ώστε». Ένα χαρακτηριστικό δεν προστίθεται απλώς σε μια εφαρμογή, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό θα πρέπει να προσθέτει αξία.

Μπορείτε να παρουσιάσετε τη δήλωση επιφύλαξης ως:

“Σαν [USERNAME] εγώ μπορώ [ACHIEVE SOMETHING]έτσι ώστε [VALUE STATEMENT]…”

Για παράδειγμα;

“Ως ιδιοκτήτης: μπορώ να δω την ανάλυση της μηνιαίας είσπραξης ενοικίων, ώστε να μπορώ να προγραμματίσω τα έξοδά μου.”

Η δήλωση καταλληλότητας αιτιολογεί γιατί η ομάδα προϊόντος πρέπει να εργαστεί για το προτεινόμενο χαρακτηριστικό.

#4. Μια ιστορία χρήστη πρέπει να είναι ανεξάρτητη

Κάθε Ιστορία χρήστη που δημιουργείται θα πρέπει να αντιπροσωπεύει ένα ανεξάρτητο και ξεχωριστό σύνολο επιχειρηματικών αξιών. Επομένως, θα πρέπει να υπάρχει αυξητική αξία όταν οι προγραμματιστές εφαρμόζουν την Ιστορία χρήστη.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Animoji ως αυτοκόλλητα στο iPhone X

#5. Κάντε το User Story διαπραγματεύσιμο

Ο τελικός στόχος μιας ιστορίας χρήστη μπορεί να περιγραφεί με σαφήνεια. Ωστόσο, η διαδικασία επίτευξης των στόχων θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμη. Η Ιστορία χρήστη θα πρέπει να επιτρέπει στον Κάτοχο προϊόντος και την ομάδα ανάπτυξης να διαπραγματεύονται για να αποτρέψουν μη ρεαλιστικούς περιορισμούς στη λειτουργικότητα ή τη δυνατότητα.

#6. Πρέπει να είναι απλό και μικρό

Θα πρέπει να κάνετε τις Ιστορίες χρηστών σας στο Jira μικρές εάν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους εντός του συγκεκριμένου κύκλου σπριντ. Εάν έχετε μια ιστορία που είναι πολύ περίπλοκη, αυτό είναι ένδειξη ότι πρέπει να την αναλύσετε περαιτέρω.

Βήμα προς βήμα διαδικασία δημιουργίας ιστορίας χρήστη στο Jira

Το Jira είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία Διαχείρισης Έργων στον σύγχρονο κόσμο. Το Jira χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την παρακολούθηση σφαλμάτων και προβλημάτων, αλλά τώρα έχει εξελιχθεί σε ένα ευέλικτο εργαλείο ανάπτυξης λογισμικού για ομάδες ανάπτυξης.

Η προσεγμένη λειτουργικότητα αυτής της εφαρμογής και η ευκολία ενσωμάτωσης με διάφορες εφαρμογές είναι λόγοι για τους οποίους πρέπει να γράφετε Ιστορίες χρήστη στο Jira. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσετε την πρώτη σας ιστορία χρήστη

#1. Συνδεθείτε/δημιουργήστε τον λογαριασμό σας Jira

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό Jira, συνδεθείτε και μεταβείτε στο βήμα 2. Ωστόσο, εάν δεν έχετε λογαριασμό Jira, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό Jira δωρεάν. Συμπληρώστε τις λεπτομέρειες και ακολουθήστε τους οδηγούς για να ρυθμίσετε το πρώτο σας έργο. Μόλις ο λογαριασμός σας είναι έτοιμος, μπορείτε τώρα να μεταβείτε στο βήμα 2.

#2. Δημιουργήστε ένα ζήτημα

Τα ζητήματα χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση μεμονωμένων τμημάτων εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάντε κλικ στο εικονίδιο «Δημιουργία» στην επάνω γραμμή πλοήγησης του πίνακα ελέγχου Jira.

#3. Δηλώστε την ιστορία χρήστη σας

Περιγράψτε το πρόβλημά σας στην ενότητα περιγραφής. Για αυτό το παράδειγμα, η περιγραφή μας είναι “Ως χρήστης, θα ήθελα να μοιραστώ σημαντικές προσφορές, ώστε οι φίλοι/η οικογένειά μου να επωφεληθούν”.

#4. Επισύναψη συσχετισμένων αρχείων

Ορισμένες εργασίες ενδέχεται να απαιτούν αρχεία. Ωστόσο, η Ιστορία χρήστη μας δεν έχει εικόνα, επομένως θα παραλείψουμε αυτό το βήμα.

#5. Προσθέστε μια περιγραφή

Αυτή η ενότητα περιγράφει λεπτομερώς τη λειτουργία. Στην περίπτωσή μας, μπορούμε να περιγράψουμε τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπου μπορούν να κοινοποιηθούν προϊόντα.

#6. Αναθέστε την εργασία

Η εργασία ανατίθεται αυτόματα στον δημιουργό της ιστορίας. Ωστόσο, μπορείτε να αναθέσετε το ζήτημα σε άλλο άτομο εάν εργάζεστε ως ομάδα.

#7. Ορίστε την προτεραιότητα εργασίας

Όταν γράφετε Ιστορίες χρήστη στο Jira, μπορείτε να ορίσετε την προτεραιότητα ως Υψηλότερη, Υψηλή, Χαμηλή ή Χαμηλότερη. Έχουμε επιλέξει “Υψηλό” για τη δυνατότητα κοινής χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

#8. Δημοσιεύστε την ιστορία χρήστη

Εφόσον δημιουργείτε το User Story για πρώτη φορά, δεν θα έχετε πολλές δυνατότητες. Μπορείτε να πατήσετε το κουμπί “Δημιουργία” και η Ιστορία χρήστη σας θα είναι έτοιμη για προβολή.

Τυλίγοντας

Η σύνταξη ιστοριών χρηστών στο Jira δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη όταν ακολουθείτε τα παραπάνω βήματα. Η Jira έχει επίσης οδηγούς και σεμινάρια στα οποία μπορείτε πάντα να ανατρέχετε όταν αισθάνεστε κολλημένοι.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει αυτός ο Οδηγός Agile Methodolgy.