Πώς να βρείτε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας σε Windows, Linux, Android κ.λπ.

Θα χρειαστεί να βρείτε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας για ελέγχους διαχειριστή στην ευρυζωνική σύνδεσή σας. Ας δούμε πώς να το κάνουμε.

Η σελίδα πρόσβασης δρομολογητή σάς δίνει την ευελιξία να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεσή σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Προσωπικά το χρησιμοποιώ για την επιλογή μεταξύ των ζωνών WiFi 2,5 Ghz και 5 Ghz. Αλλά μπορείτε επίσης να περιορίσετε τους χρήστες WiFi, να δείτε τα δεδομένα που καταναλώνονται, να επιβάλλετε γονικό έλεγχο, να ελέγξετε τις διευθύνσεις IP των συνδεδεμένων συσκευών και να κάνετε πολλά περισσότερα με βάση τον δρομολογητή σας στο Διαδίκτυο.

Αλλά δεν θα τα κάνουμε όλα αυτά σε αυτό το άρθρο, επειδή αυτό είναι και πάλι συγκεκριμένο για τον δρομολογητή.

Βρείτε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας

Αντίθετα, αυτό το σεμινάριο αφορά την εύρεση της διεύθυνσης IP του δρομολογητή σας σε Windows, Linux, Android και Chrome OS flex.

Το Chrome OS flex είναι μια απογυμνωμένη έκδοση του Chrome OS που μπορείτε να εγκαταστήσετε στα παλιά σας Windows ή Macbook. Σκοπός του είναι να επαναφέρει στη ζωή το παλιό και υποτονικό υλικό. Ανατρέξτε στον οδηγό εγκατάστασης του Chrome OS flex για μια γρήγορη εισαγωγή για να το ρυθμίσετε σε υπολογιστή με Windows.

  Ενισχύστε την αρχική σελίδα του προγράμματος περιήγησής σας με αυτές τις 10 τυχαίες δημιουργίες ιστοτόπων

Η διαδικασία εύρεσης της διεύθυνσης IP του δρομολογητή είναι σχεδόν η ίδια και γενικά καταλήγει σε μερικά κλικ, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα.

Ας αρχίσουμε.

Windows

Τα Windows έχουν πολλούς τρόπους για να το κάνετε αυτό. Θα το δούμε με τη γραμμή εντολών και την περιοχή ρυθμίσεων δικτύου. Αναμφισβήτητα, η πιο γρήγορη μέθοδος είναι να βρείτε τη διεύθυνση IP χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών.

Και θα βοηθούσε να γνωρίζουμε ότι τα Windows ορίζουν τον δρομολογητή ως Προεπιλεγμένη πύλη.

Το πρώτο βήμα είναι να πατήσετε Windows+R (Εκτέλεση) και να πληκτρολογήσετε cmd στη γραμμή Open και πατήστε enter:

Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε ipconfig και πατήστε enter:

Η διεύθυνση IP που δίνεται στο Default Gateway είναι αυτή που προσπαθούσαμε να βρούμε. Για παράδειγμα, το δικό μου είναι 192.168.1.1., όπως φαίνεται στην εικόνα.

Τώρα ας προσπαθήσουμε να το βρούμε από την ενότητα δικτύου.

Αν και υπάρχουν πολλές επιλογές για να εισαγάγετε τις ρυθμίσεις δικτύου, θα παραμείνουμε στη συντομότερη.

Εισαγάγετε το ncpa.cpl στο Run για να μεταβείτε απευθείας στις Συνδέσεις δικτύου:

Κάντε διπλό κλικ στο όνομα της σύνδεσης (π.χ., Ethernet) για πρόσβαση στις σχετικές ρυθμίσεις. Τέλος, κάντε κλικ στο Details και εντοπίστε την Προεπιλεγμένη πύλη.

  20 Συμβουλές και κόλπα Apple Watch που πρέπει να γνωρίζετε

Linux

Μία από τις τεχνικές για τους ανθρώπους του Linux είναι να έχουν την IP του δρομολογητή από το τερματικό.

Ανοίξτε το τερματικό, πληκτρολογήστε ip r και πατήστε enter για να βρείτε την προεπιλεγμένη διεύθυνση IP:

Αν και χρησιμοποιώ την πιο πρόσφατη έκδοση του Peppermint Linux (βασισμένο στο Debian), αυτό θα πρέπει να λειτουργεί για τις περισσότερες διανομές Linux.

Android

Η αναζήτηση της διεύθυνσης IP του δρομολογητή σας στο Android είναι μια διαδικασία τριών βημάτων. Το πρώτο είναι να πλοηγηθείτε στις ρυθμίσεις WiFi. Μπορείτε να το κάνετε αυτό από τον πίνακα ειδοποιήσεων πατώντας παρατεταμένα το όνομα του δικτύου WiFi σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να εισέλθετε στις Ρυθμίσεις > Δίκτυο και διαδίκτυο > Wi-Fi.

Στη συνέχεια, πατήστε το εικονίδιο Gear (⚙️).

Στη συνέχεια, ανοίξτε τον πίνακα για προχωρημένους και μετακινηθείτε προς τα κάτω στην πύλη για να μάθετε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή.

Ωστόσο, αυτά τα βήματα εξαρτώνται από τον τύπο Android που μπορεί να έχετε. Για παράδειγμα, τα προηγούμενα βήματα ισχύουν για την έκδοση Android 10.0.

Αλλά ένας χρήστης Samsung Android 11.0 θα πρέπει να περάσει από αυτό για να βρει τη διεύθυνση IP του δρομολογητή WiFi:

  Πώς να αλλάξετε δεδομένα χρήστη με το chfn και το usermod στο Linux

Εδώ, η διεύθυνση IP βρίσκεται στη γραμμή URL και ανακατευθύνεται στη σελίδα εγκατάστασης του δρομολογητή. Συμπερασματικά, αυτό μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικό ανάλογα με τη συσκευή Android που έχετε.

Chrome OS Flex

Το Chrome OS και ο ξάδερφός του Flex έχουν πολλές ομοιότητες με το οικοσύστημα Android λόγω της ίδιας μητρικής εταιρείας, της Google.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία έγινε σε Chrome OS Flex, αλλά θα πρέπει να είναι η ίδια σε οποιοδήποτε Chromebook.

Ξεκινήστε με τον εντοπισμό του ρολογιού στην κάτω δεξιά γωνία της γραμμής εργασιών.

Εκτός από το ρολόι, θα δείτε επίσης το εικονίδιο δικτύου και το σύμβολο της μπαταρίας στο Chromebook σας ή με το Chrome OS Flex εγκατεστημένο στη συσκευή σας, ως εξής:

Στη συνέχεια, πατήστε σε αυτό για να ανοίξετε την περιοχή ρυθμίσεων επιφάνειας εργασίας. Εδώ κάντε κλικ στο συνδεδεμένο δίκτυο (π.χ., Ethernet). Πάλι, κάντε κλικ στο ίδιο στην επόμενη οθόνη.

Τέλος, προσγειώνεστε στις κύριες ρυθμίσεις. Κάντε κλικ στο Δίκτυο και η διεύθυνση IP του δρομολογητή θα εμφανιστεί κάτω από το Gateway.

συμπέρασμα

Αυτός ήταν ένας σύντομος οδηγός για την εύρεση της διεύθυνσης IP του δρομολογητή σας σε πολλές συσκευές.

Σε μια σχετική σημείωση, ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τους καλύτερους δρομολογητές WiFi για το σπίτι και το γραφείο σας.