Πώς να βρείτε τη διεύθυνση IP σας στο Linux

Κάθε συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο έχει μια διεύθυνση IP και συχνά απαιτείται όταν διαμορφώνετε συστήματα σε ένα δίκτυο ώστε να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο. Για να βρείτε τη διεύθυνση IP σας στο Linux, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στις συνδέσεις δικτύου σας. Οι συνδέσεις δικτύου είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω της διεπαφής τερματικού εκτελώντας την εντολή ip addr show.

ip addr show

Όταν εκτελείτε την παραπάνω εντολή, το τερματικό θα εκτυπώσει όλες τις συσκευές δικτύου στο τερματικό, μαζί με τις μεμονωμένες πληροφορίες διεύθυνσης IP τους. Από εδώ, πρέπει να πραγματοποιήσετε σάρωση μέσω αυτής της λίστας για τη συσκευή δικτύου σε αυτήν τη λίστα που έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό, θα μπορείτε να εντοπίσετε σωστά την εσωτερική διεύθυνση IP που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής ή ο διακομιστής σας Linux.

Φιλτράρετε την IP σας

Η χρήση της εντολής ip addr show είναι ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος για να βρείτε μια διεύθυνση IP στο Linux. Ωστόσο, η εκτέλεση αυτής της εντολής δεν σας δείχνει απλώς μια απλή διεύθυνση IP. Αντίθετα, πρέπει να ταξινομήσετε για να το βρείτε, κάτι που δεν είναι υπέροχο και μπορεί να σας αφαιρέσει πολύτιμο χρόνο. Εάν θέλετε να λάβετε μόνο μια διεύθυνση IP ως αντάλλαγμα όταν εκτελείτε την εντολή, θα πρέπει να τη συνδυάσετε με το grep. Ετσι δουλευει.

  Πώς να ρυθμίσετε το SparkleShare σε Linux

Βήμα 1: Θυμηθείτε ποιοι είναι οι τρεις πρώτοι αριθμοί της εσωτερικής σας διεύθυνσης IP. Για τους περισσότερους, θα είναι “192” ή “10.1”.

Βήμα 2: Πάρτε αυτούς τους τρεις πρώτους αριθμούς και συνδυάστε τους με την εντολή διεύθυνσης ip και grep. Η συναρμολόγηση τους θα σας επιτρέψει να φιλτράρετε μόνο την IP.

ip addr show | grep "inet 192"

ή

ip addr show | grep "inet 10.1"

Εάν εκτελέσετε τις εντολές μαζί με επιτυχία, η διεύθυνση IP θα αποκαλυφθεί και θα εμφανιστεί στη διεπαφή του τερματικού, αντί για μια τεράστια λίστα εργαλείων σύνδεσης δικτύου.

Αποθηκεύστε τη διεύθυνση IP σας σε ένα αρχείο

Μπορεί να σας φανεί πλεονεκτικό να αποθηκεύσετε τη διεύθυνση IP σας σε ένα αρχείο για αργότερα, οπότε όταν τη χρειάζεστε, μπορείτε απλώς να διαβάσετε το αρχείο αντί να χρειάζεται να εκτελέσετε ξανά τις εντολές τερματικού. Είναι επίσης καλό να αποθηκεύετε πληροφορίες IP σε ένα αρχείο εάν έχετε φίλους που χρειάζονται τη διεύθυνση κ.λπ. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να εκτελέσετε:

ip addr show | grep "inet 192" > ~/internal-ip-info.txt

ή

ip addr show | grep "inet 10.1" > ~/internal-ip-info.txt

Οι πληροφορίες IP θα αποθηκευτούν στο “internal-ip-info.txt” στον αρχικό σας φάκελο (~). Για πρόσβαση σε αυτό, εκτελέστε:

cat internal-ip-info.txt

Ή, για να ανοίξετε το αρχείο σε ένα επεξεργάσιμο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (μέσω του τερματικού), δοκιμάστε αυτήν την παρακάτω εντολή αντί για “cat”.

nano ~/internal-ip-info.txt

Βρείτε τη διεύθυνση IP στην επιφάνεια εργασίας Gnome

Οι χρήστες του Gnome μπορούν να ανακαλύψουν γρήγορα τη διεύθυνση IP του υπολογιστή τους απευθείας από τις ρυθμίσεις δικτύου του Gnome Shell. Το να μπορείτε να λαμβάνετε αυτές τις πληροφορίες είναι ωραίο, ειδικά αν είστε νέος στο Linux και δεν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε το τερματικό. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στις πληροφορίες IP σας, βρείτε το σύμβολο WiFi ή Ethernet στο επάνω αριστερό μέρος της οθόνης σας και κάντε κλικ σε αυτό με το ποντίκι. Στη συνέχεια, επιλέξτε “ενσύρματες ρυθμίσεις” (ή “Ρυθμίσεις Wi-Fi” εάν είστε σε WiFi).

  Πώς να κρυπτογραφήσετε και να αποκρυπτογραφήσετε αρχεία με GPG στο Linux

Όταν κάνετε κλικ στις “ενσύρματες ρυθμίσεις” ή “Ρυθμίσεις Wi-Fi”, το Gnome θα ανοίξει το κύριο παράθυρο ρυθμίσεων και θα σας μεταφέρει στις “Ρυθμίσεις δικτύου”. Από εδώ, πρέπει να εντοπίσετε τον κύριο τρόπο σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Εάν χρησιμοποιείτε Ethernet, θα είναι “Wired”. Το WiFi θα εμφανίσει μια λίστα δικτύων, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο οποίο είστε συνδεδεμένοι.

Στη συνέχεια, στη σύνδεση δικτύου σας κάντε κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι. Όταν κάνετε κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι, θα δείτε ένα νέο παράθυρο που συνοψίζει τις ρυθμίσεις για τη σύνδεση δικτύου σας. Έχει την τοπική σας διεύθυνση IPv4 και την τοπική σας διεύθυνση IPv6.

  7 υπέροχες εναλλακτικές εφαρμογές Linux για εφαρμογές Windows

Βρείτε τη διεύθυνση IP στην επιφάνεια εργασίας του KDE

Όπως οι χρήστες του Gnome, οι χρήστες του KDE Plasma μπορούν επίσης να εντοπίσουν τις πληροφορίες διεύθυνσης IP απευθείας από τις ρυθμίσεις δικτύου. Για να βρείτε τις πληροφορίες, μεταβείτε στον πίνακα KDE Plasma 5. Στη συνέχεια, εντοπίστε το εικονίδιο δικτύου και κάντε κλικ σε αυτό. Όταν επιλέγετε το εικονίδιο δικτύου, θα δείτε “ενεργές συνδέσεις” ακολουθούμενες από μια σύνδεση που είναι ενεργή.

Επιλέξτε την ενεργή σύνδεση με το ποντίκι σας και το KDE θα αποκαλύψει προηγμένες ρυθμίσεις για αυτήν. Μόλις εμφανιστούν οι επιλογές σύνθετων ρυθμίσεων, επιλέξτε την καρτέλα “Λεπτομέρειες”.

Στις “Λεπτομέρειες”, θα μπορείτε να δείτε τη διεύθυνσή σας IPv4. Θα μπορείτε επίσης να δείτε τις πληροφορίες διεύθυνσης IPv6.

Εύρεση διευθύνσεων IP σε περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας GTK+ (XFCE4, LXDE, κ.λπ.)

Αυτά που βρίσκονται σε περιβάλλοντα επιτραπέζιου υπολογιστή GTK+ (όχι αυτά που βασίζονται σε Gnome, Budgie ή Gnome Shell) μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εσωτερική τους διεύθυνση IP σε μερικά βήματα. Για να ξεκινήσετε, εντοπίστε το εικονίδιο σύνδεσης δικτύου στον πίνακα της επιφάνειας εργασίας σας και κάντε κλικ σε αυτό. Από εκεί, αναζητήστε την επιλογή “Στοιχεία σύνδεσης” στο μενού.

Επιλέγοντας το κουμπί “Πληροφορίες σύνδεσης” θα μπορείτε να δείτε μια πλήρη ανάγνωση των δεδομένων σύνδεσης δικτύου. Στην ανάγνωση σύνδεσης, θα δείτε τη διεύθυνση MAC του υπολογιστή σας, τη διεύθυνση IPv4, τη διεύθυνση IPv6 και πολλά άλλα!