Πώς να βρείτε την ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής ενός SSD στα Windows 10

Πριν από λίγο καιρό σας δείξαμε πώς μπορείτε να ελέγξετε την υγεία ενός SSD στα Windows 10. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί ένας ενδεχόμενος θάνατος είναι κάτι που όλοι αποδεχόμαστε όταν αποφασίζουμε να πάρουμε έναν SSD για την ταχύτητά του. Όταν λέμε ότι οι SSD είναι πιο γρήγοροι, είναι επειδή έχουν καλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής σε σύγκριση με έναν σκληρό δίσκο. Όταν γράφετε δεδομένα σε έναν SSD ή όταν διαβάζετε δεδομένα (πρόσβαση σε ένα αρχείο), το λειτουργικό σύστημα σας μπορεί να τα βρει και να τα εμφανίσει πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με έναν σκληρό δίσκο. Εάν πρέπει να βρείτε την ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής ενός SSD, μπορείτε να το κάνετε με τη διαχείριση εργασιών ή με εφαρμογές τρίτων.

  Πώς να αγοράσετε και να διαβάσετε ηλεκτρονικά βιβλία στα Windows 10

Ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής του SSD

Στα Windows 10, η Διαχείριση εργασιών μπορεί να σας δώσει ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας ταχύτητας ανάγνωσης/εγγραφής για το δίσκο σας. Λειτουργεί ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε SSD ή HDD.

Για να χρησιμοποιήσετε τη Διαχείριση εργασιών για να βρείτε την ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής ενός SSD, πρέπει πρώτα να βρείτε ένα μεγάλο αρχείο, κατά προτίμηση 1 GB. Θα πρέπει να αντιγράψετε το αρχείο από τη μια θέση στην άλλη στον SSD σας. Προχωρήστε και ξεκινήστε το αντίγραφο.

Ενώ το αρχείο εξακολουθεί να αντιγράφεται, ανοίξτε τη Διαχείριση εργασιών και μεταβείτε στην καρτέλα Απόδοση. Επιλέξτε Disk από τη στήλη στα αριστερά και κοιτάξτε κάτω από τα γραφήματα απόδοσης για ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής.

Η ταχύτητα που αναφέρει το Task Manager είναι μια κατά προσέγγιση εκτίμηση. Είναι ένα στιγμιότυπο που σημαίνει ότι σας δίνει την ταχύτητα για μια δεδομένη χρονική στιγμή και οι ταχύτητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το τι κάνετε στο σύστημά σας, δηλαδή ποιες εφαρμογές έχετε ανοιχτές.

  Πώς να προσθέσετε ένα αξιόπιστο αποθετήριο στο PowerShell στα Windows 10

Για πιο ακριβή δοκιμή, χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή που ονομάζεται AS SSD Benchmark. Είναι μια δωρεάν εφαρμογή που μπορεί να σας δώσει μια πιο ακριβή ανάγνωση της ταχύτητας του SSD σας. Κατεβάστε το και εκτελέστε το. Η προεπιλεγμένη δοκιμή 1 GB θα κάνει το κόλπο. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη στο κάτω μέρος και αφήστε την εφαρμογή να ολοκληρώσει και τις τέσσερις δοκιμές που εκτελεί.

Η δοκιμή Seq είναι αυτό που θέλετε να εξετάσετε για τις ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής του SSD σας. Οι άλλες δοκιμές είναι τυχαίες δοκιμές μπλοκ 4K, δοκιμή ταχύτητας όταν η δραστηριότητα του δίσκου κατανέμεται σε 64 νήματα και για χρόνο πρόσβασης. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τέσσερις δοκιμές, η εφαρμογή σάς δίνει μια βαθμολογία για το πόσο γρήγορος είναι ο SSD σας. Δεδομένου ότι η εφαρμογή δεν παρέχει σημεία αναφοράς και επειδή η βαθμολογία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την επωνυμία και την ηλικία του SSD, θέλετε να το πάρετε με λίγη αλάτι.

  Ελέγξτε εάν ο υπολογιστής σας με Windows είναι ευάλωτος στο Spectre

Δεν λέμε ότι το σκορ δεν έχει νόημα, αλλά δεν καθορίζει τα πάντα για τον SSD σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο με άλλα εργαλεία που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του SSD σας.