Πώς να βρείτε ποια εφαρμογή ή διαδικασία χρησιμοποιεί USB στα Windows

Χρειάζονται μόνο δευτερόλεπτα για να αφαιρέσετε με ασφάλεια μια μονάδα USB ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Στα Windows, μπορείτε να εξαγάγετε μια μονάδα USB από το δίσκο συστήματος ή από την Εξερεύνηση αρχείων. Στην Εξερεύνηση αρχείων, επιλέξτε μια μονάδα USB και μεταβείτε στην καρτέλα “Διαχείριση”. Κάντε κλικ στο κουμπί “Εξαγωγή” για να αφαιρέσετε με ασφάλεια μια μονάδα δίσκου. Από το δίσκο συστήματος, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο της συσκευής USB και επιλέξτε την επιλογή Εξαγωγή για τη μονάδα δίσκου που θέλετε να αφαιρέσετε. Εάν όλα πάνε καλά, τα Windows θα σας πουν ότι είναι ασφαλές να αφαιρέσετε μια μονάδα USB μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό φυσικά. Μερικές φορές, τα Windows σάς λένε ότι δεν είναι ασφαλές να αφαιρέσετε μια μονάδα USB επειδή χρησιμοποιείται από μια εφαρμογή ή μια διαδικασία. Το μήνυμα προτροπής δεν σας λέει ποια εφαρμογή ή διαδικασία χρησιμοποιεί USB. Δείτε πώς μπορείτε να δείτε τι εμποδίζει τα Windows να εξάγουν με ασφάλεια μια μονάδα USB.

  Πώς να εγκαταστήσετε πρόσθετα στο Notepad++ στα Windows 10

Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές που μπορούν να εντοπίσουν ποια εφαρμογή ή διαδικασία χρησιμοποιεί USB, αλλά τα Windows διαθέτουν ένα ενσωματωμένο εργαλείο που μπορεί να το κάνει αυτό. Ονομάζεται Event Viewer.

Το Event Viewer είναι μια εφαρμογή που καταγράφει όλες τις δραστηριότητες, τόσο του χρήστη όσο και του συστήματος, όπως και όταν συμβαίνουν. Αυτή η εφαρμογή δεν είναι κάτι που θα έχει ποτέ πρόσβαση ο μέσος χρήστης των Windows, αλλά για τους διαχειριστές συστήματος, είναι πολύ χρήσιμη. Αυτό θα χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε ποια εφαρμογή ή διαδικασία χρησιμοποιεί USB.

Ανοίξτε το πρόγραμμα προβολής συμβάντων. Δεν χρειάζεστε δικαιώματα διαχειριστή για πρόσβαση σε αυτήν την εφαρμογή. Στην αριστερή στήλη, αναπτύξτε τα αρχεία καταγραφής των Windows και επιλέξτε «Σύστημα» κάτω από αυτήν. Στη δεξιά στήλη, επιλέξτε «Φιλτράρισμα τρέχοντος αρχείου καταγραφής…».

  12 τρόποι για να ανοίξετε την Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 10

Το φίλτρο σάς επιτρέπει να περιορίσετε ποια συμβάντα συστήματος παρατίθενται στο παράθυρο του προγράμματος προβολής συμβάντων. Η μη εξαγωγή USB είναι ένα συμβάν συστήματος και γι’ αυτό αναζητούμε στην ενότητα Αρχεία καταγραφής των Windows>Σύστημα. Για να βρούμε το αποτυχημένο συμβάν εξαγωγής για το USB, πρέπει να εφαρμόσουμε ένα φίλτρο.

Στο παράθυρο Φιλτράρισμα τρέχοντος αρχείου καταγραφής, κάντε κλικ στο πεδίο “Όλα τα αναγνωριστικά συμβάντων”. Αντικαταστήστε την προεπιλογή με τον αριθμό 225 και κάντε κλικ στο Ok.

Ένα συμβάν αποτυχημένης εξαγωγής USB έχει το αναγνωριστικό συμβάντος 225. Αυτό θα φιλτράρει όλα τα συμβάντα και θα εμφανίζει μόνο εκείνα που σχετίζονται με μια αποτυχημένη εξαγωγή USB. Κάντε διπλό κλικ στο πιο πρόσφατο συμβάν για να δείτε τις λεπτομέρειες του.

Οι λεπτομέρειες για το συμβάν δείχνουν ποια εφαρμογή ή διαδικασία ήταν που εμπόδισε την εξαγωγή του USB. Κοιτάξτε στην καρτέλα “Γενικά” και το συμβάν θα περιγράψει τι εμπόδισε τη διακοπή του USB. Δεν πρόκειται να επισημάνει την ακριβή εφαρμογή ή διαδικασία για εσάς.

  Πώς να αλλάξετε τον προσανατολισμό της σελίδας στα Έγγραφα Google

Το παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης δείχνει μια εφαρμογή “Video.UI.exe” που εμπόδισε τη διακοπή μιας μονάδας USB. Το Video.UI.exe είναι η προεπιλεγμένη εφαρμογή Ταινίες & TV στα Windows 10.

Εάν μια εφαρμογή εμποδίζει τη διακοπή του USB σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει όλες τις παρουσίες του. Εάν πρόκειται για μια διαδικασία που εμποδίζει τη διακοπή ενός USB, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να αναγκάσετε να εγκαταλείψετε μια διαδικασία εκτός και αν γνωρίζετε με βεβαιότητα τι κάνει. Προχωρήστε με προσοχή. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι θα τερματίσετε μια διαδικασία, εξετάστε το ενδεχόμενο να θέσετε το σύστημά σας σε κατάσταση αδράνειας ή να το επανεκκινήσετε και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τη μονάδα δίσκου.

Αυτό λειτουργεί στα Windows 7, 8/8.1 και 10.