Πώς να βρείτε ποια γενιά είναι ο επεξεργαστής Intel στα Windows

Εάν διαθέτετε φορητό υπολογιστή ή επιτραπέζιο σύστημα με Windows 7 ή νεότερη έκδοση, μπορείτε να ελέγξετε ποιος επεξεργαστής είναι εγκατεστημένος στο σύστημά σας.

Απλώς κάντε δεξί κλικ στο My Computer και επιλέξτε Ιδιότητες και θα σας δοθεί μια συνοπτική προβολή του υλικού και του λειτουργικού συστήματος που έχει ρυθμιστεί αυτήν τη στιγμή. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ποιον επεξεργαστή εκτελείτε, αλλά ο επεξεργαστής αναφέρεται με το όνομα που πουλήθηκε/διατέθηκε στο εμπόριο.

Τι επεξεργαστή έχω;

Τα ονόματα υποδεικνύουν τη σειρά στην οποία αποτελούσε μέρος, αλλά οι μόνες αναγνωρίσιμες πληροφορίες είναι πιθανό να είναι το όνομα του επεξεργαστή.

  5 καλύτεροι δωρεάν αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων για Windows

Αυτό που θα είναι πιο δύσκολο να καταλάβουμε είναι ποια γενιά είναι ο επεξεργαστής και οι πληροφορίες είναι σημαντικές όταν θέλετε να αναβαθμίσετε έναν υπολογιστή ή απλώς προσπαθείτε να βεβαιωθείτε ότι αυτός που έχετε έχει το σωστό υλικό.

Η Intel καθιστά εξαιρετικά εύκολο να το καταλάβετε αυτό.

Γενιές CPU Intel

Καταρχάς; πρέπει να μάθετε ποιον επεξεργαστή έχετε εγκαταστήσει στο σύστημά σας. Κάντε δεξί κλικ στο My Computer ή εάν χρησιμοποιείτε Windows 8 ή 10, κάντε δεξί κλικ στο This PC και επιλέξτε Properties από το μενού περιβάλλοντος.

Θα ανοίξει το ακόλουθο παράθυρο του Πίνακα Ελέγχου. Στην ενότητα Σύστημα, αναζητήστε το όνομα του επεξεργαστή. Με μια ματιά μπορείς να καταλάβεις ότι είναι Core i5. Για να μάθετε ποια γενιά είναι, δείτε τον αριθμό μοντέλου του.

  Εισαγωγή λιστών αναπαραγωγής iTunes στη σύγχρονη εφαρμογή μουσικής διεπαφής χρήστη στα Windows 8

Στην παραπάνω εικόνα, είναι 2430M. Αυτός ο σειριακός κωδικός θα χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει ποια γενιά είναι ο επεξεργαστής σας.

Τι είναι ο επεξεργαστής μου (εναλλακτικός τρόπος)

Μια εναλλακτική μέθοδος για να λάβετε τον αριθμό μοντέλου είναι να ανοίξετε τη Διαχείριση εργασιών και να μεταβείτε στην καρτέλα Απόδοση. Επιλέξτε CPU στη στήλη στα αριστερά και επάνω δεξιά θα δείτε το μοντέλο της CPU.

Δημιουργία βασικού επεξεργαστή

Εάν έχετε έναν αρκετά νέο επεξεργαστή, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δείτε τον αριθμό μοντέλου. Το πρώτο ψηφίο θα σας πει ποια γενιά είναι.

Το μοντέλο 6700HQ είναι ένας επεξεργαστής Intel 6ης γενιάς. Αυτό ισχύει για μοντέλα που έχουν τετραψήφιο αριθμό μοντέλου.

Εάν έχετε πενταψήφιο αριθμό μοντέλου, τα δύο πρώτα ψηφία θα σας πουν ποια είναι η γενιά.

  Τρόπος αναδιάταξης στηλών στην Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 10

Για παράδειγμα, ο 10310Y είναι ένας επεξεργαστής δέκατης γενιάς.

Μια εναλλακτική μέθοδος είναι να πάτε στο Ο ιστότοπος της Intel και ψάξτε για τον κωδικό. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να το βρείτε είναι χρησιμοποιώντας τη λειτουργία εύρεσης στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Εάν ο επεξεργαστής σας είναι εξαιρετικά παλιός και έχει διακοπεί, δεν θα τον βρείτε σε αυτήν τη σελίδα. Για να μάθετε ποια γενιά ήταν ένας επεξεργαστής που δεν κυκλοφόρησε, απλώς αναζητήστε το όνομα με τον κωδικό του στον ιστότοπο της Intel.

Θα μπορείτε να δείτε μια πιο λεπτομερή λίστα επεξεργαστών, τόσο των υποστηριζόμενων όσο και των μη συνεχιζόμενων, με τους αντίστοιχους κωδικούς τους. Οι επεξεργαστές θα ταξινομηθούν ανά γενιά και μπορείτε να αναζητήσετε αυτόν που έχετε, χρησιμοποιώντας τον κωδικό του.