Πώς να βρείτε λογισμικό σε σκοτεινές διανομές Linux

Είναι μάλλον δύσκολο να βρείτε λογισμικό σε σκοτεινές διανομές Linux, αλλά υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Η πρώτη (και αναμφισβήτητα καλύτερη) λύση είναι να συμπληρώσετε τις εφαρμογές που λείπουν που χρειάζεστε με φορητές, εκτελέσιμες εφαρμογές. Αυτές οι εκτελέσιμες εφαρμογές είναι γνωστές ως AppImages.

AppImages

Οι AppImages δεν είναι κάτι νέο σε καμία περίπτωση, αλλά είναι μια από τις καλύτερες εφευρέσεις στην κοινότητα του Linux στην πρόσφατη μνήμη. Η βασική ιδέα είναι να φέρουμε ένα “EXE” που μοιάζει με windows στην πλατφόρμα Linux. Όταν ένας χρήστης πραγματοποιεί λήψη ενός προγράμματος που είναι συσκευασμένο μέσα σε ένα από αυτά τα αρχεία, θα εκτελεστεί αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό. Προφανώς, το AppImage δεν εφηύρε εκτελέσιμα δυαδικά αρχεία στο Linux. Υπάρχουν ήδη φορητά δυαδικά αρχεία. Τούτου λεχθέντος, το AppImage βρίσκει έναν τρόπο να βελτιώσει αυτά τα δυαδικά αρχεία.

Ένα κανονικό δυαδικό αρχείο που δεν είναι AppImage μπορεί να εκτελεστεί σε οποιαδήποτε διανομή Linux (εάν είναι εγκατεστημένες στο σύστημα οι σωστές βιβλιοθήκες κ.λπ.). Τα αρχεία AppImage έχουν κάθε βιβλιοθήκη και αρχείο συσκευασμένα σε ένα «περιβάλλον» έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να το αποκτήσουν και να το μεταφέρουν. Δείτε πώς μπορείτε να αποκτήσετε αυτά τα αρχεία στον υπολογιστή σας Linux.

  Πώς να παίξετε το Minecraft στο Linux

Εύρεση AppImages

Πρώτα, βρείτε μια AppImage στο Κατάλογος Probono AppImage. Από όλους τους πόρους στο διαδίκτυο, αυτός φαίνεται να είναι ο πιο αξιόπιστος και άφθονος. Σε αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε το Audacity.

Στη σελίδα BinTray, κάντε κλικ στο “αρχεία”. Αυτό που ακολουθεί είναι μια τεράστια λίστα εικόνων του Audacity. Βρείτε το πιο πρόσφατο, ώστε το πρόγραμμα AppImage να είναι όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένο. Μην κάνετε λήψη αυτού του αρχείου με το πρόγραμμα περιήγησης. Αντίθετα, κάντε δεξί κλικ στον σύνδεσμο και κάντε κλικ στο «αντιγραφή», για να αποθηκεύσετε την άμεση διεύθυνση URL. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού.

Κατεβάστε την εφαρμογή Audacity με το wget

Σημείωση: δεν έχετε wget; Αναζητήστε το με τον διαχειριστή πακέτων και εγκαταστήστε το πρώτα. Στη συνέχεια, ξεκινήστε τη λήψη.

cd ~/Downloads
wget https://bintray.com/probono/AppImages/download_file?file_path=Audacity-2.0.5.glibc2.15-x86_64.AppImage

Ο λόγος που κατεβάσαμε αυτήν την εφαρμογή με το wget, είναι επειδή πρέπει να αλλάξουν τα δικαιώματα AppImage. Είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνετε αυτό όταν βρίσκεστε ήδη στο τερματικό. Για να ενημερώσετε τα δικαιώματα, χρησιμοποιήστε την εντολή chmod:

sudo chmod +x Audacity*.AppImage

Οι άδειες ενημερώνονται. Τώρα, ανοίξτε τις Λήψεις στη διαχείριση αρχείων του υπολογιστή σας Linux και κάντε διπλό κλικ στο Audacity AppImage. Η εφαρμογή θα ανοίξει αμέσως, έτοιμη για χρήση.

Πακέτα FlatPaks και Snap

Μια άλλη λύση για την εύρεση λογισμικού για μη δημοφιλείς και λιγότερο υποστηριζόμενες διανομές Linux είναι η χρήση Flatpaks. Αυτή η τεχνολογία (όπως το AppImage) είναι «διστρο-αγνωστική», που σημαίνει: καμία διανομή Linux δεν ευνοείται έναντι της άλλης και η διανομή Linux σας πιθανώς να την υποστηρίζει. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα Snaps και τα Flatpaks έχουν σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε όλα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Keybase για την κρυπτογράφηση αρχείων στο Linux

Αυτές οι δύο λύσεις είναι η τελευταία προσπάθεια της κοινότητας Linux να δημιουργήσει μια «καθολική» μορφή πακέτου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας, οπουδήποτε. Με τη βοήθεια αυτών των δύο τεχνολογιών, το ιδιαίτερα περιζήτητο λογισμικό βρίσκει το δρόμο του σε όλες τις μεγάλες διανομές Linux καθώς και σε σκοτεινές.

Αν βρείτε ότι χρησιμοποιείτε μια λιγότερο γνωστή διανομή Linux που δεν απολαμβάνει την ίδια υποστήριξη λογισμικού που απολαμβάνει ένας χρήστης του Ubuntu ή του Fedora, δοκιμάστε τα.

Λογισμικό Linux στο GitHub

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βρείτε πρόσθετο λογισμικό για μια μη δημοφιλή διανομή Linux είναι να κατευθυνθείτε στο Github. Υπάρχουν τόνοι έργων που ωθούν κώδικα σε αυτό όλες τις ώρες της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα έργα Linux φιλοξενούν τον πηγαίο κώδικα τους εκεί. Αυτό σημαίνει ότι εάν χρειάζεστε ένα πρόγραμμα και δεν υπάρχει εγγενές πακέτο για την έκδοση του Linux, θα έχετε ακόμα τη δυνατότητα να μεταγλωττίσετε το λογισμικό από την πηγή και ακόμη και να δημιουργήσετε το δικό σας πακέτο με δυνατότητα εγκατάστασης με αυτό!

Κατανοήστε ότι δεν χρησιμοποιεί κάθε έργο Linux το Github. Ανεξάρτητα, αυτός ο ιστότοπος είναι (με διαφορά) η πιο δημοφιλής υπηρεσία διαχείρισης έργων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρείτε αυτό που χρειάζεστε εκεί.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή man του Linux: Κρυμμένα μυστικά και βασικά στοιχεία

Διαβάστε την Τεκμηρίωση

Σε λιγότερο γνωστές διανομές Linux, οι ίδιοι οι προγραμματιστές αντιλαμβάνονται συχνά ότι το λογισμικό θα είναι πιο δύσκολο να βρεθεί. Ως αποτέλεσμα, οι προγραμματιστές εργάζονται πολύ σκληρά για να καλύψουν αυτό το κενό. Το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι το έργο Solus. Αυτή η διανομή Linux είναι νέα και έχει μια εντελώς νέα μορφή πακέτου. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα προγράμματα απλώς δεν υπάρχουν (όπως θα ήταν στο Ubuntu). Εξαιτίας αυτού, το έργο Solus έχει μια ενότητα “Τρίτων” στην οποία οι χρήστες μπορούν να πάνε και να βρουν προγράμματα που μπορεί να χρειάζονται. Επιπλέον, το Solus επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη να ζητήσει ένα πρόγραμμα για την ενότητα τρίτων.

Η διανομή Linux μπορεί να είναι παρόμοια. Εξετάστε πώς κατασκευάζονται τα πακέτα και δείτε εάν υπάρχει ενότητα “τρίτου μέρους”. Μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε μια ενότητα χαρακτηριστικών «πακέτα αιτήματος» στον ιστότοπο. Αν και ορισμένοι προγραμματιστές μπορεί να αγνοήσουν τα αιτήματά σας, δεν είναι κακό να επικοινωνήσετε μαζί μας.

συμπέρασμα

Στο παρελθόν, το να είσαι σε διανομή Linux που δεν ήταν mainstream ήταν θανατική ποινή. Το λογισμικό ήταν δύσκολο να βρεθεί και αν καταφέρατε να βρείτε το λογισμικό που χρειάζεστε, τα πακέτα αργούσαν να ενημερωθούν. Αυτές τις μέρες, η κοινότητα του Linux προσπαθεί πολύ σκληρά να κάνει την εγκατάσταση προγραμμάτων στο Linux μια πιο αγνωστική διαδικασία. Όταν όλοι ενστερνίζονται λύσεις όπως το Flatpak, το Snaps και το AppImages, οι μέρες χωρίς συγκεκριμένες εφαρμογές θα ανήκουν στο παρελθόν.