Πώς να βρείτε και να διορθώσετε ορφανό περιεχόμενο ή σελίδες στο WordPress; + 7 Εργαλεία

Το ορφανό περιεχόμενο δεν επηρεάζει άμεσα την κατάταξή σας, αλλά εάν το περιεχόμενο δεν έχει εσωτερικούς συνδέσμους, απλά δεν θα καταταχθεί.

Η Google αναφέρει περίπου 2 τρισ παγκόσμιες αναζητήσεις κάθε χρόνο. Έτσι, η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης αποκτά σημασία χρόνο με το χρόνο. Ένα κρίσιμο μέρος του SEO είναι η απαλλαγή από το ορφανό περιεχόμενο.

Αυτό το άρθρο θα σας πει πώς να βρείτε και να διορθώσετε ορφανό περιεχόμενο με τα επτά καλύτερα εργαλεία που δοκιμάσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά πρώτα, ας μάθουμε τι είναι το ορφανό περιεχόμενο και γιατί πρέπει να το διορθώσετε.

Γνωρίστε καλύτερα το ορφανό περιεχόμενο

Τι είναι λοιπόν το ορφανό περιεχόμενο στο WordPress;

Το περιεχόμενο που δεν λαμβάνει σύνδεσμο για άλλες σελίδες στον ιστότοπό σας ονομάζεται ορφανό περιεχόμενο. Κάθε σελίδα για την οποία προσπαθείτε να κατατάξετε θα πρέπει να έχει κάποια συμφραζόμενη σύνδεση με αυτήν.

Εάν συνδέσετε την ανάρτηση με οποιαδήποτε κατηγορία ή αρχική σελίδα και πιστεύετε ότι δεν είναι πια ορφανή, κάνετε λάθος.

Για να αναγνωρίζουν, να κατηγοριοποιούν και να ταξινομούν περιεχόμενο από τα bot της Google, πρέπει να βλέπουν συνδέσμους που τους δείχνουν ότι το περιεχόμενο είναι παρόμοιο με άλλες σελίδες ιστολογίου στον ιστότοπό σας. Και αυτό είναι δυνατό μόνο όταν συνδέετε εσωτερικά σελίδες ιστολογίου.

Η διαδικασία βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να αναγνωρίζουν καλύτερα τα ιστολόγιά σας και δίνει στους αναγνώστες ένα καλύτερο πλαίσιο για το τι είναι ο ιστότοπός σας.

Ίσως αναρωτιέστε, αλλά πώς δημιουργείται το Orphaned περιεχόμενο; Είναι απλό – αν δημοσιεύσετε ένα ιστολόγιο και ξεχάσετε να το συνδέσετε εσωτερικά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το προσέχετε στο μέλλον.

Αυτή η ξεχασμένη εσωτερική σύνδεση οδηγεί σε ορφανό περιεχόμενο.

Γιατί είναι απαραίτητο να βρείτε και να διορθώσετε ορφανό περιεχόμενο;

Είναι απαραίτητο να διορθώσετε το ορφανό περιεχόμενο επειδή επηρεάζει το SEO του ιστότοπού σας.

Πως? Ας δούμε!

Ακόμα κι αν ο ιστότοπός σας έχει υψηλό DA αλλά δεν αξιοποιεί εσωτερικούς συνδέσμους, η σελίδα δεν θα κατατάσσεται αρκετά ψηλά για να σας εξασφαλίσει επισκεψιμότητα.

Ευτυχώς, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε την εσωτερική σύνδεση και να απαλλαγείτε οριστικά από τις ορφανές σελίδες. Εδώ είναι μερικά εργαλεία που μπορεί να σας βοηθήσουν με αυτό.

Yoast SEO

Yoast έχει ορφανό αναγνωριστικό περιεχομένου μόνο στο premium πρόγραμμά του. Μπορείτε απλώς να επισκεφτείτε την επιλογή αναρτήσεις και να δείτε την καρτέλα Ορφανά εκεί.

  Πώς να επεκτείνετε το πρόχειρο του προγράμματος περιήγησής σας σε 10 στοιχεία

Ας δούμε πώς να χρησιμοποιήσετε το Yoast SEO για να βρείτε ορφανό περιεχόμενο σε έναν ιστότοπο.

Βήμα 1: Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τις αναρτήσεις ή τις σελίδες και κάντε κλικ στο Όλες οι αναρτήσεις/σελίδες. Θα δείτε την επιλογή Ορφανό περιεχόμενο στο επάνω μενού.

Βήμα 2: Όταν κάνετε κλικ στο εικονίδιο του μενού Ορφανό περιεχόμενο, έχετε τη δυνατότητα να σαρώσετε τον ιστότοπό σας για περιεχόμενο που δεν διαθέτει εσωτερική σύνδεση. Το κουμπί ‘Κάντε κλικ εδώ’ είναι αυτό στο οποίο θέλετε να κάνετε κλικ.

Βήμα 3: Στη συνέχεια, το Yoast θα αρχίσει να σαρώνει όλες τις σελίδες στον ιστότοπό σας για ορφανό περιεχόμενο.

Βήμα 4: Τώρα μπορείτε να δείτε όλες τις σελίδες που είναι ορφανές.

Μόλις ολοκληρώσετε την εύρεση όλων των ορφανών σελίδων και αναρτήσεων στον ιστότοπό σας, μπορείτε απλώς να μάθετε ποια από αυτές πρέπει να βελτιστοποιηθεί.

Επαγγελματική συμβουλή: Δεν κατατάσσονται όλα όσα δημοσιεύετε στον ιστότοπό σας, σωστά; Γιατί λοιπόν να μην δώσετε προτεραιότητα σύμφωνα με τις δυνατότητες κατάταξης και να κερδίσετε χρόνο!

Σύνδεσμος Whisper

Εάν θέλετε ένα εργαλείο που προτείνει εσωτερικούς συνδέσμους καθώς γράφετε, βρίσκει παλιές αναρτήσεις που δεν έχουν συνδέσμους και διορθώνει κατεστραμμένους συνδέσμους, το Link Whisper είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για μόχλευση.

Δείτε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βρείτε και να διορθώσετε ορφανό περιεχόμενο:

Βήμα 1: Εγκαταστήστε την προσθήκη Link Whisper και ανοίξτε τον πίνακα εργαλείων.

Βήμα 2: Κάντε κλικ στις «Ορφανές αναρτήσεις» για να δείτε όλες τις σελίδες και τις αναρτήσεις που δεν διαθέτουν εσωτερική σύνδεση.

Βήμα 3: Θα δείτε μια λίστα με ορφανές σελίδες. επιλέξτε αυτό για το οποίο θέλετε να βελτιστοποιήσετε τη σύνδεση.

Βήμα 4: Το εργαλείο θα προτείνει μια δέσμη εσωτερικών συνδέσμων που πιστεύει ότι είναι σχετικοί και μπορούν να συνδεθούν με την ανάρτηση ή τη σελίδα του ιστολογίου.

Βήμα 5: Μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε την πρόταση που βλέπετε παρακάτω όπου θα γίνει η σύνδεση. Η πρόταση λαμβάνεται από την ανάρτηση ιστολογίου που συνδέετε με την ορφανή σελίδα. Για να το επεξεργαστείτε, απλώς κάντε κλικ στην επεξεργασία πρότασης.

Βήμα 6: Όταν κάνετε κλικ στο μικρό μπλε αναπτυσσόμενο βέλος, βλέπετε μια ολόκληρη δέσμη από προτεινόμενες προτάσεις που μπορείτε να προσθέσετε στην ανάρτησή σας και να τη συνδέσετε.

Βήμα 7: Όταν τελειώσετε με όλες τις τροποποιήσεις, απλώς επιλέξτε το αριστερό πλαίσιο και κάντε κλικ στο «Προσθήκη συνδέσμων». Αφήστε το εργαλείο να κάνει τα μαγικά του και θα έχετε μια σελίδα που δεν θα είναι πλέον ορφανή.

Semrush

Με το Semrush, μπορείτε να προσδιορίσετε ποιες σελίδες πρέπει να έχουν συνδέσμους διασύνδεσης ώστε να κατατάσσεστε καλύτερα. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Site Audit. Δείτε πώς να το κάνετε βήμα προς βήμα.

  8 καλύτερες λύσεις Cloud Access Security Broker (CASB).

Βήμα 1: Μετά την επιτυχή είσοδο, κάντε κλικ στο «Έλεγχος τοποθεσίας».

Βήμα 2: Εάν χρησιμοποιείτε το Semrush για πρώτη φορά, εισαγάγετε το όνομα τομέα που θέλετε να ανιχνεύσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Έναρξη ελέγχου». Εάν όχι, μπορείτε απλώς να δημιουργήσετε ένα νέο έργο.

Βήμα 3: Τροποποιήστε και κάντε όλες τις απαραίτητες αλλαγές στην ανίχνευση και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Έναρξη ελέγχου”.

Βήμα 4: Καθίστε αναπαυτικά και χαλαρώστε μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο έργο για να δείτε την πλήρη αναφορά.

Βήμα 5: Μεταβείτε στα “Ζητήματα” και αναζητήστε ορφανά στη γραμμή αναζήτησης.

Βήμα 6: Κάντε κλικ στο “Γιατί και πώς να το διορθώσετε”.

Βήμα 7: Αυτή είναι η λύση που θα σας δώσει το Semrush για ορφανές σελίδες.

Μόλις μάθετε τους ορφανούς συνδέσμους στον ιστότοπό σας, αποφασίστε ποιοι χρειάζονται επιδιόρθωση.

Αποκτήστε μια αποκλειστική δοκιμή 14 ημερών του Semrush σήμερα για να δοκιμάσετε πώς μπορεί να βοηθήσει το SEO του ιστότοπού σας.

Διαχειριστής Διασυνδέσεων

Ορισμένοι ιστότοποι χρειάζονται πολλαπλούς συνδέσμους για καλύτερη κατάταξη στα SERP. Διαχειριστής διασυνδέσεων από την DAEXT μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό.

Το εργαλείο είναι επί πληρωμή και μπορείτε να το αγοράσετε από την αγορά Envato για μόλις 39 $.

Ακολουθούν ορισμένες από τις δυνατότητες που προσφέρει το Interlinks Manager:

  • Διαθέτει πίνακα ελέγχου για να αναλύει εσωτερικούς συνδέσμους και να σας προτείνει ποιες αναρτήσεις/σελίδες να βελτιστοποιήσετε
  • Λάβετε πληροφορίες σχετικά με το link juice του ιστότοπού σας και δημιουργήστε συνδέσμους όπου χρειαστεί
  • Ανοίξτε μια ανάρτηση και λάβετε προτάσεις διασύνδεσης κατά την επεξεργασία
  • Μετατρέψτε μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί ή μια φράση αυτόματα σε σύνδεσμο με τη δυνατότητα AIL του εργαλείου
  • Παρακολουθήστε όλα τα κλικ που πραγματοποιούν οι επισκέπτες σας στον σύνδεσμο και βελτιστοποιήστε τη στρατηγική σύνδεσης ανάλογα
  • Εξαγωγή αναφορών CSV και παρακολούθηση όλων των συνδέσμων

Το Interlinks Manager είναι κατάλληλο για την επιχείρησή σας εάν διαχειρίζεστε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου όπου χρειάζεστε πολλές διασυνδέσεις ώστε οι επισκέπτες να επισκέπτονται πολλές σελίδες και να αγοράζουν ένα προϊόν.

Αποχυμωτής εσωτερικού συνδέσμου

Το επόμενο εργαλείο στη λίστα μας είναι το Internal Link Juice. Το δωρεάν πρόγραμμα του εργαλείου έχει ληφθεί από ~ 15.000 χρήστες μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί ένας οδηγός για το πώς να αξιοποιήσετε το Internal Link Juicer.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με το δωρεάν πρόγραμμα και, εάν χρειάζεται, να κάνετε αναβάθμιση στο πρόγραμμα επί πληρωμή με εφάπαξ πληρωμή 69,99 $/ιστότοπο.

  Πώς να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη έκδοση Ubuntu με το Ubuntu Minimal

Ακολουθούν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που έχει να προσφέρει το Internal Link Juicer:

  • Προσθέστε λέξεις-κλειδιά και κάντε τη διαδικασία σύνδεσης πλήρως αυτόματη
  • Διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που δεν επιτρέπει στους εσωτερικούς συνδέσμους να παρεμποδίζουν την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας
  • Η δυνατότητα κενού του εργαλείου σάς δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε συνδέσμους υψηλής σημασίας
  • Υποστηρίζει σχεδόν κάθε περίπτωση χρήσης για εσωτερική σύνδεση
  • Ο στατιστικός πίνακας εργαλείων σάς δίνει μια σαφή ιδέα για τις ορφανές σελίδες και πολλά άλλα

Διαχειριστής Εσωτερικών Συνδέσμων

Το αυτοματοποιημένο εργαλείο δημιουργίας συνδέσμων SEO, AKA Διαχειριστής εσωτερικών συνδέσμωνσας βοηθά αυτόματα να βρείτε και να συνδέσετε διευθύνσεις URL με τις αναρτήσεις και τις σελίδες σας.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε καλύτερα.

Έχετε γράψει μια ανάρτηση για θέματα WordPress. Θέλετε όπου κι αν εμφανίζεται ο όρος θέματα WordPress στον ιστότοπό σας, η ανάρτηση ιστολογίου που γράψατε θα πρέπει να συνδέεται εκεί.

Αυτό σημαίνει ότι θέλετε η διεύθυνση URL – yourdomain.com/wordpress-theme να συνδέεται σε όλο τον ιστότοπό σας όπου κι αν χρησιμοποιείται ο όρος θέμα WordPress.

Με τη διαχείριση εσωτερικών συνδέσμων, μπορείτε απλώς να μεταβείτε στην Προσθήκη συνδέσμων, να συμπληρώσετε την κύρια λέξη-κλειδί + τη διεύθυνση URL και να το κάνετε.

Βάτραχος που ουρλιάζει

Αναγνώριση ορφανών σελίδων με Βάτραχος που ουρλιάζει είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία. Αλλά η αναμονή αξίζει τον κόπο.

Ως εργαλείο ελέγχου, σας επιτρέπει να αναγνωρίζετε μόνο τις ορφανές σελίδες/αναρτήσεις και όχι να τις διορθώνετε αυτόματα. Αλλά το κάνει αυτό δωρεάν, οπότε δεν είναι κακό να το δοκιμάσετε.

Για αρχή, θα χρειαστείτε:

  • Το URL χάρτη ιστότοπου του ιστότοπού σας για το εργαλείο ανίχνευσης
  • Google analytics και ενσωμάτωση κονσόλας αναζήτησης με το εργαλείο για τον ακριβή εντοπισμό ορφανού περιεχομένου

Εδώ είναι ένα οδηγός από το Screaming Frog που εξηγεί κάθε βήμα προσεκτικά. Ακολουθήστε αυτό και θα μάθετε ποιες σελίδες δεν έχουν συνδέσμους.

Τελειώνοντας 👨‍💻

Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο εργαλείο που σας επιτρέπει να αναγνωρίζετε και να διορθώνετε ορφανό περιεχόμενο ή σελίδες στον ιστότοπό σας στο WordPress; Ίσως σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το Link Whisper.

Το εργαλείο είναι φιλικό για αρχάριους, γρήγορο και ακριβές. Ναι, πληρώνεται, αλλά μπορείτε να αυτοματοποιήσετε την εσωτερική διαδικασία σύνδεσης του ιστότοπού σας με το εργαλείο. Εάν θέλετε ένα δωρεάν εργαλείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Screaming Frog καθώς σας δίνει μια λεπτομερή αναφορά.

Αλλά υπάρχει ένας περιορισμός στον εντοπισμό του ορφανού περιεχομένου και όχι στη διόρθωσή του με τη δωρεάν έκδοση του Screaming Frog.

Θα σας προτείναμε να επενδύσετε στη διόρθωση των ορφανών αναρτήσεων και σελίδων και να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία για το μέλλον, καθώς σίγουρα θα σας βοηθήσει με το SEO.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να διορθώσετε κατεστραμμένους συνδέσμους στον ιστότοπό σας.