Πώς να βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε φορητούς υπολογιστές Linux

Ας το παραδεχτούμε: η διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο Linux είναι απύθμενη. Εάν πάρετε έναν σύγχρονο φορητό υπολογιστή με Windows 10, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα είναι πιθανώς κάπου γύρω στις 6 – 10 ώρες, εύκολη. Εγκαταστήστε το Linux στον ίδιο υπολογιστή και είστε τυχεροί που θα έχετε 4-5 ώρες. Γιατί είναι αυτό? Λοιπόν, πολλοί προγραμματιστές Linux δεν κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν τους χρήστες φορητών υπολογιστών. Σίγουρα, ορισμένοι προσθέτουν μερικές τροποποιήσεις και άλλοι χρησιμοποιούν ακόμη και κάποιο από το λογισμικό που καλύπτεται σε αυτό το άρθρο για να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο Linux, αλλά η πλειονότητα των βασικών λειτουργικών συστημάτων Linux έχουν μέτρια διάρκεια ζωής μπαταρίας στην καλύτερη περίπτωση.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης της διάρκειας ζωής της μπαταρίας σε φορητούς υπολογιστές Linux. Ας αρχίσουμε!

TLP

Το πρώτο λογισμικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους στην πλατφόρμα Linux είναι το TLP. Είναι ένα εργαλείο φόντου που, μόλις εγκατασταθεί, σαρώνει αυτόματα τον υπολογιστή στον οποίο βρίσκεται και προσαρμόζει αυτόματα τη χρήση της μπαταρίας. Ως επί το πλείστον, δεν χρειάζεται πραγματικά να γίνουν τροποποιήσεις με αυτό το εργαλείο, επειδή όλα είναι αυτόματα. Ωστόσο, είναι δυνατό να αλλάξετε ορισμένες ρυθμίσεις εάν το επιθυμείτε.

Το TLP χρησιμοποιείται ευρέως από τους λάτρεις του Linux σε φορητούς υπολογιστές. Οι προγραμματιστές που θέλουν να αξιοποιήσουν λίγο το λειτουργικό τους σύστημα Linux όταν εκτελείται σε φορητό υπολογιστή στρέφονται σε αυτό το λογισμικό ειδικά λόγω του γεγονότος ότι σχεδόν τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα. Δεν απαιτείται επεξεργασία για τον μέσο χρήστη.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή join στο Linux

Για να εγκαταστήσετε το TLP στον υπολογιστή σας Linux, ξεκινήστε ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε την εντολή που αντιστοιχεί στο λειτουργικό σας σύστημα.

Ubuntu

sudo apt-get install tlp

Arch Linux

sudo pacman -S tlp

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install tlp

OpenSUSE

Το Suse έχει TLP στη σελίδα λογισμικού OpenSUSE. Εγκαταστήστε το με τη “μέθοδο με ένα κλικ” εδώ.

Αλλα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το TLP είναι πολύ δημοφιλές. Ακόμα κι αν το λειτουργικό σας σύστημα δεν είναι αρκετά δημοφιλές ώστε να αναφέρεται στη λίστα εγκατάστασης, υπάρχει πιθανότατα τρόπος να το εγκαταστήσετε. Ανοίξτε τη διαχείριση πακέτων που χρησιμοποιείται συνήθως για την εγκατάσταση λογισμικού στο λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε Linux που χρησιμοποιείτε. Αναζήτηση με τον όρο «TLP».

Ενεργοποίηση TLP

Το λογισμικό TLP είναι πολύ εύκολο να ενεργοποιηθεί κατά την εκκίνηση. Όσοι εκτελούν Ubuntu, Fedora, Arch Linux, OpenSUSE ή οποιαδήποτε άλλη διανομή Linux που χρησιμοποιεί το σύγχρονο σύστημα εκκίνησης systemd μπορούν εύκολα να ενεργοποιήσουν το TLP. Αυτό γίνεται με μία μόνο εντολή για να φορτώσει κατά την εκκίνηση.

sudo systemctl enable tlp

Μια δεύτερη εντολή επιτρέπει στην υπηρεσία TLP να ξεκινήσει αμέσως. Διαφορετικά, απαιτείται επανεκκίνηση.

sudo system start tlp

Οι χρήστες του Debian (ειδικά εκείνοι που εκτελούν την έκδοση χωρίς systemd) πρέπει να ξεκινήσουν και να ενεργοποιήσουν το TLP με διαφορετικό τρόπο. Όταν εγκατασταθεί, το TLP θα ενεργοποιηθεί αυτόματα. Ωστόσο, δεν θα ξεκινήσει αμέσως χωρίς την ακόλουθη εντολή.

sudo tlp start

Όταν το TLP είναι πλήρως ενεργοποιημένο, θα διαχειρίζεται αυτόματα τη χρήση ενέργειας στο Linux. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε ρυθμίσεις. Εάν, ωστόσο, θέλετε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ούτως ή άλλως, ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε: tlp –help. Αυτό αποκαλύπτει τις πολλές επιλογές που έχει το πρόγραμμα για τη διαχείριση της χρήσης ενέργειας στο Linux.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Port Knocking στο Linux (και γιατί δεν πρέπει)

Powertop

Ενώ το TLP καταφέρνει να βελτιώσει αυτόματα τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο Linux, ποτέ δεν φτάνει στην ουσία του προβλήματος για το γιατί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι τόσο τρομερή. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, υπάρχει μια διαφορετική μέθοδος. Το πρόγραμμα που μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα ονομάζεται Powertop. Όπως το TLP, μπορεί να σαρώσει αυτόματα έναν φορητό υπολογιστή Linux και να προσπαθήσει να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με το TLP, έχει να κάνει περισσότερο με την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ορισμένων εργαλείων διαχείρισης ενέργειας στο Linux.

Επιπλέον, το Powertop διαθέτει ένα πρόγραμμα περιήγησης που μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν τι ακριβώς είναι το power hog, ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα. Δείτε πώς να το εγκαταστήσετε:

Ubuntu

sudo apt install powertop

Debian

sudo apt-install powertop

Arch Linux

Το Arch Linux μεταφέρει powertop. Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Linux σε αυτήν τη λίστα, υπάρχει ένα εκτενές άρθρο σχετικά με το πώς λειτουργεί το Powertop με το Arch Linux. Εάν είστε χρήστης του Arch που θέλει να εγκαταστήσει αυτό το λογισμικό, είναι καλή ιδέα να διαβάσετε αυτή τη σελίδα. Εγκαταστήστε το με:

pacman -S powertop

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install powertop

OpenSUSE

Όπως τα περισσότερα λογισμικά που είναι συσκευασμένα για το OpenSUSE, το Powertop έχει μια σελίδα εγκατάστασης με ένα κλικ. Εγκαταστήστε το εδώ.

  Πώς να μεταφέρετε ασύρματα αρχεία Android σε επιφάνεια εργασίας Linux

Αλλα

Ο πηγαίος κώδικας για το Powertop είναι διαθέσιμος στο Github. Μαζί με αυτό, λεπτομερείς οδηγίες καλύπτουν ακριβώς πώς να το κατεβάσετε και να το δημιουργήσετε με βάση τον πηγαίο κώδικα. Πηγαίνω εδώ εάν έχετε αναζητήσει τη διανομή Linux σας για Powertop και βγήκατε κενό.

Διαμόρφωση Powertop

Το Powertop είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Ένα καλό προφίλ εξοικονόμησης ενέργειας θα διαμορφωθεί αυτόματα, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία “αυτόματος συντονισμός”. Αυτή η λειτουργία θα περάσει αυτόματα και θα ενεργοποιήσει όλες τις ρυθμίσεις “ΚΑΛΗ”. Για παράδειγμα: εάν το τσιπ WiFi σας καταναλώνει υπερβολική ισχύ, η μπαταρία υποφέρει ως αποτέλεσμα. Η λειτουργία αυτόματου συντονισμού θα το διαγνώσει, θα σας ενημερώσει και θα ενεργοποιήσει την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πρώτα, βαθμονομήστε το Powertop. Αυτό είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει το πρόγραμμα.

sudo powertop --calibrate

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας βαθμονόμησης, το Powertop συλλέγει πολλά δεδομένα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του φορητού υπολογιστή σας. Η οθόνη σας μπορεί να είναι κενή και το WiFi μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό είναι απλώς το Powertop που ασχολείται με τα πράγματα. Αφήστε τα πάντα και αφήστε το Powertop να κάνει τη δουλειά του.

Όταν ολοκληρωθεί η βαθμονόμηση, ξεκινήστε τη διαδικασία αυτόματου συντονισμού.

sudo powertop --auto-tune

Τέλος, ενεργοποιήστε αυτές τις προσαρμογές αυτόματου συντονισμού κατά την εκκίνηση με το systemd. Επικολλήστε τα παρακάτω σε nano με: sudo nano /etc/systemd/system/powertop.service

[Unit]
Description=Powertop tunings

[Service]
ExecStart=/usr/bin/powertop --auto-tune
RemainAfterExit=true

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Πατήστε CTRL + O για να αποθηκεύσετε αυτό το αρχείο. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τους αυτόματους συντονισμούς κατά την εκκίνηση με:

sudo systemctl enable powertop.service

συμπέρασμα

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο Linux είναι πολύ τρομερή, ειδικά αν τη συγκρίνετε με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows και τα φύλλα macOS. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, πολλοί χρήστες Linux βρίσκονται απογοητευμένοι. Ευτυχώς, με τη βοήθεια εργαλείων όπως το TLP και το Powertop, δεν χάνονται όλα.