Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα μιας σαρωμένης εικόνας

Ο μέσος σαρωτής γραφείου δεν έχει βελτιωθεί πολύ σε ποιότητα ή ταχύτητα. Τα περισσότερα μικρά γραφεία αρκούνται στον σαρωτή επίπεδης κλίνης που είναι μέρος του εκτυπωτή τους. Ένας καλός σαρωτής βιομηχανικής χρήσης κοστίζει αρκετά και αν δεν σκοπεύετε να τον χρησιμοποιείτε τακτικά, δεν αξίζει να τον αγοράσετε. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τις εικόνες που σαρώνει ο σαρωτής σας, μπορείτε τώρα να τις αντικαταστήσετε με ένα καλό smartphone. Τα περισσότερα τηλέφωνα μεσαίας έως υψηλής ποιότητας διαθέτουν εξαιρετικές κάμερες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως σαρωτές. Τούτου λεχθέντος, εάν σαρώνετε κάτι με κείμενο και αργότερα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή OCR, ίσως θέλετε να βελτιώσετε πρώτα την ποιότητα μιας σαρωμένης εικόνας. Δείτε πώς να το κάνετε ακριβώς αυτό.

  Πώς να αντιστοιχίσετε ξανά τη λειτουργία κλικ στο μεσαίο κουμπί του ποντικιού/τροχού κύλισης

Microsoft Lens

Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές εφαρμογές σάρωσης διαθέσιμες τόσο για iOS όσο και για Android, αλλά αν ψάχνετε για μια που είναι δωρεάν και μπορεί να σαρώσει έγγραφα, τότε το Microsoft Office είναι η καλύτερη επιλογή που υπάρχει. Η εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει μια σελίδα και να τη διαχωρίσει από την επιφάνεια στην οποία βρίσκεται και είναι εξαιρετική στον εντοπισμό άκρων και στην ευθυγράμμιση του εγγράφου, μετά τη σάρωση. Μπορεί να σαρώσει σε αρχείο εικόνας ή σε PDF. Εάν σαρώνετε λεπτό χαρτί, βοηθήστε την εφαρμογή της επιλογής σας ή τον σαρωτή σας τοποθετώντας μια μαύρη σελίδα πίσω από το χαρτί.

Επεξεργασία επιπέδων εικόνας

Αυτό απαιτεί μια προηγμένη εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε Photoshop είτε GIMP, ή οτιδήποτε παρόμοιο, αρκεί να σας επιτρέπει να αλλάξετε τα επίπεδα χρώματος στην εικόνα. Στο Photoshop, βρίσκεται στην περιοχή Image>Adjustments>Levels. Στο GIMP, βρίσκεται κάτω από το Color>Levels.

  Πώς να επεξεργαστείτε και να μορφοποιήσετε ένα έγγραφο Google με φωνητικές εντολές

Το να γνωρίζετε πού να βρείτε το εργαλείο είναι μόνο η αρχή. Θα χρειαστεί να χειριστείτε τα επίπεδα και μερικές φορές τον κορεσμό για να βελτιώσετε την ποιότητα μιας σαρωμένης εικόνας. Κατά γενικό κανόνα, δεν θέλετε να αλλάξετε τα επίπεδα των μεμονωμένων καναλιών χρώματος, επομένως βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει RGB. Το εργαλείο επιπέδων μπορεί να προσαρμόσει τη φωτεινότητα του ασπρόμαυρου στην εικόνα σας, καθώς και του μεσαίου εύρους, δηλαδή τον τόνο του γκρι στην εικόνα.

Παίξτε με τις ασπρόμαυρες διαφάνειες κάτω από τα Επίπεδα εισόδου και, εάν χρειάζεται, αλλάξτε και τα επίπεδα εξόδου. Μπορείτε να δείτε ότι η παραπάνω εικόνα έχει αρχικά μια κιτρινωπή απόχρωση από την περγαμηνή σαν χαρτί στο οποίο τυπώνονται τα βιβλία. Αυτό το χαρτί και η ποιότητα της σάρωσης δεν θα λειτουργούν καλά με τις εφαρμογές OCR.

  Πώς να στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα συγκεκριμένο κανάλι της Microsoft Teams

Ωστόσο, μερικές μικρές προσαρμογές στα επίπεδα δίνουν καλύτερη εικόνα με καθαρό μαύρο κείμενο σε λευκό χαρτί. Σημειώστε ότι ο μεσαίος τόνος έχει αλλάξει από 0 σε 1,40. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο κορεσμού και την αυτόματη αντίθεση για να κάνετε το κείμενο πιο ευκρινές.

Αυτό το ίδιο κόλπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φωτογραφίες, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να γίνει η εικόνα καλή και θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τα επίπεδα των μεμονωμένων καναλιών χρώματος για να έχετε καλύτερη εικόνα.