Πώς να βελτιώσετε την ακρίβεια παρακολούθησης GPS στις εφαρμογές προπόνησής σας

Η παρακολούθηση του τρεξίματος, των βόλτων με το ποδήλατο και άλλων προπονήσεων είναι διασκεδαστική γιατί μπορείτε να δείτε πόσο βελτιώνεστε (ή, στην περίπτωσή μου, αποτυγχάνετε να βελτιωθείτε τραγικά). Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να έχετε όσο το δυνατόν ακριβέστερα αποτελέσματα GPS. Ένα σφάλμα 4 ή 5 τοις εκατό μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ενός μέσου τρεξίματος και ενός προσωπικού καλύτερου.

Πώς λειτουργεί το GPS

Το Παγκόσμιο Σύστημα Θέσης (GPS) είναι μια πολύ περίπλοκη εγκατάσταση. Υπάρχουν 24 δορυφόροι (συν μερικοί ανταλλακτικοί, ανά πάσα στιγμή) σε τροχιά περίπου 12.550 μίλια πάνω από τη γη κάθε 11 ώρες και 58 λεπτά σε ένα από τα έξι διαφορετικά τροχιακά επίπεδα. Αυτό είναι τέσσερις δορυφόροι ανά τροχιά.

Είναι απλωμένα έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα τουλάχιστον τέσσερις δορυφόροι από πάνω, παντού στη Γη. Πιο συχνά, υπάρχουν έξι ή οκτώ γενικά έξοδα. Οι δορυφόροι GPS μεταδίδουν συνεχώς τον ακριβή χρόνο τους, την τροχιακή τους θέση και την κατάσταση του υπόλοιπου αστερισμού, που είναι η πληροφορία που κάνει το GPS να λειτουργεί.

Το δίκτυο ελέγχου εδάφους επανδρώνεται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, η οποία συντονίζει τα πάντα και διασφαλίζει ότι το δίκτυο GPS παραμένει ακριβές.

Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχει η συσκευή λήψης σας. Συλλέγει σήματα από όλους τους δορυφόρους στους οποίους μπορεί να συνδεθεί και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που εκπέμπουν για να υπολογίσει τη θέση σας όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Εάν όλα πάνε καλά, τα αποτελέσματα θα είναι ακριβή σε περίπου 30 πόδια.

Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλοι οι δέκτες GPS ίσοι. Τα δορυφορικά σήματα δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρά και μπορούν να μπλοκαριστούν από λόφους, ψηλά κτίρια ή ακόμα και από στέγες δέντρων και νεφοκάλυψη. Πιο ισχυροί δέκτες, ωστόσο, μπορούν να λάβουν πιο αμυδρά σήματα και πιθανώς ακόμη και να συνδεθούν με περισσότερους δορυφόρους.

  5 απλές συμβουλές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κάνετε τις φωτογραφίες σας λαμπερές

Είναι κάπως τρελό αυτό είναι το σύστημα που χρησιμοποιώ για να παρακολουθώ το άνετο πρωινό μου Σαββάτου 10k γύρω από το τοπικό μου πάρκο.

Αφήστε το GPS σας να κλειδώσει

Το GPS έχει σχεδιαστεί για ακρίβεια και όχι ταχύτητα. Μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά για να κλειδώσει ένας δέκτης στους τέσσερις (ή περισσότερους) δορυφόρους που είναι απαραίτητοι για να υπολογίσει μια ακριβή θέση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εφαρμογές όπως οι Χάρτες Google εξαπατούν λίγο.

Ενώ τα περισσότερα smartphone διαθέτουν πραγματικό δέκτη GPS, μεγάλο μέρος της θέσης τους γίνεται με Υποβοηθούμενο GPS (τουλάχιστον μέχρι να λάβουν κλείδωμα GPS). Τριγωνοποιεί τη θέση σας από αυτή των κοντινών πύργων κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο από τους εναέριους δορυφόρους, κάτι που είναι πολύ πιο γρήγορο.

Γι’ αυτό, όταν ανοίγετε τους Χάρτες Google, δεν χρειάζεται να περιμένετε λίγα λεπτά για να μάθετε πού βρίσκεστε. Φυσικά, είναι πολύ λιγότερο ακριβές — ειδικά αν θέλετε μια ακριβή διαδρομή GPS.

Πριν πάτε για τρέξιμο ή βόλτα, ενεργοποιήστε τη συσκευή ή ανοίξτε την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε και αφήστε της λίγα λεπτά για να συνδεθεί στον πλήρη αστερισμό GPS. Χρησιμοποιήστε αυτό ως ευκαιρία για να τέντωμα ή προθέρμανση.

Ορισμένες συσκευές, όπως αυτές που κατασκευάζει η Garmin, θα σας ενημερώσουν όταν έχουν μια καλή κλειδαριά. Άλλα, ωστόσο, όπως το Apple Watch, δεν θα το κάνουν—θα πρέπει απλώς να σταυρώσετε τα δάχτυλά σας και να τους δώσετε λίγο χρόνο.

Αυτό φαίνεται σαν μια απίθανη διαδρομή τρεξίματος.

Χρησιμοποιήστε μια αποκλειστική συσκευή GPS

Αντί να χρησιμοποιείτε το smartphone σας, ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να αποκτήσετε ένα ρολόι λειτουργίας GPS ή έναν υπολογιστή ποδηλασίας:

Διάρκεια ζωής μπαταρίας: Η λήψη σημάτων GPS απαιτεί αρκετή ισχύ. Εάν θέλετε επίσης να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας για να ακούτε μουσική (ή έχετε αρκετή φόρτιση για να καλέσετε κάποιον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης), είναι προτιμότερο να έχετε μια αποκλειστική συσκευή GPS.
Ευκολία: Οι μονάδες GPS που τοποθετούνται στον καρπό ή στο τιμόνι είναι πιο εύχρηστες από ένα smartphone που είναι κρυμμένο στην τσάντα, την τσέπη ή το περιβραχιόνιό σας. Σας δίνουν επίσης ζωντανές ενημερώσεις σχετικά με την ταχύτητα και την απόστασή σας.
Ακρίβεια: Αν και καμία συσκευή δεν είναι 100 τοις εκατό ακριβής, οι αποκλειστικές συσκευές GPS τείνουν να είναι περισσότερο ακριβείς. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αλγόριθμους πρόβλεψης με βάση την ταχύτητα του ποδηλάτου σας, το μήκος βήματος ή τον ρυθμό αν χάσουν ένα σήμα.
Καλύτερα τσιπ GPS: Οι αποκλειστικές συσκευές τείνουν να χρησιμοποιούν δέκτες GPS υψηλότερης τεχνολογίας που μπορούν να λαμβάνουν πιο αμυδρά σήματα.

  Ενημερώστε τη μαμά ότι η μπαταρία του iPhone σας είναι χαμηλή, ώστε να μην ανησυχεί

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια αποκλειστική συσκευή GPS (ή απλώς δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά αυτήν τη στιγμή), δοκιμάστε μερικές διαφορετικές εφαρμογές και δείτε ποια σας δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Είχα επιτυχία με iSmoothRun και δρομέας. Το Strava και η εφαρμογή Fitbit και οι δύο φαίνεται να υπερεκτιμούν την απόσταση λίγο υπερβολικά.

Παρακολουθήστε το Where You Train

Το ρολόι του που τρέχει μάλλον δεν έχει σύνδεση GPS.

Τα σήματα GPS μπορούν εύκολα να μπλοκαριστούν από προεξέχοντα δέντρα ή από τις απότομες πλευρές ενός φαραγγιού. Τα ψηλά κτίρια μπορούν επίσης να τα αντικατοπτρίζουν και να μπερδεύουν τους υπολογισμούς. Να θυμάστε ότι ο δέκτης σας πρέπει να βλέπει τουλάχιστον τέσσερις δορυφόρους για να σας τοποθετήσει με ακρίβεια. Εάν η θέα του στον ουρανό είναι μπλοκαρισμένη, πιθανότατα θα δυσκολευτεί.

Εάν χρειάζεστε ένα κομμάτι GPS που είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερο, ας πούμε για έναν εικονικό μαραθώνιο, ή για να ορίσετε ένα προσωπικό καλύτερο, τότε εξετάστε προσεκτικά τη διαδρομή σας. Βρείτε μια ωραία υπαίθρια πίστα ή πάρκο και τρέξτε εκεί αντί να αποφύγετε τα σοκάκια ή να κατεβείτε απότομους λόφους στο δάσος.

Ενεργοποιήστε τους δευτερεύοντες αστερισμούς δορυφόρων εάν είναι δυνατόν

Το GPS δεν είναι το μοναδικό Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS). Υπάρχει επίσης το GLONASS (ρωσικό), το Galileo (Ευρωπαϊκή Ένωση) και μερικά άλλα.

Ορισμένες συσκευές, όπως το Apple Watch, μπορούν να λαμβάνουν σήματα από αυτές και θα συνδέονται αυτόματα με την ισχυρότερη. Οι υπολοιποι, όπως μερικά ρολόγια Garmin, απαιτούν να ενεργοποιήσετε μη αυτόματα τους δευτερεύοντες αστερισμούς δορυφόρων. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σας θα πάρει ένα μικρό χτύπημα, αλλά μάλλον αξίζει τον κόπο.

  Πώς να επιλέξετε την καλύτερη υπηρεσία ελέγχου ιστορικού

Χρησιμοποιήστε την ίδια ρύθμιση κάθε φορά

Αυτό μοιάζει με ένα αρκετά αξιοπρεπές κομμάτι GPS.

Καμία ρύθμιση GPS δεν είναι απολύτως ακριβής, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι τουλάχιστον συνεπή στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούν τα πράγματα.

Το Apple Watch μου, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί πάντα τις ίδιες πληροφορίες ρυθμού και μήκους διασκελισμού για να καλύψει τυχόν κενά στο κομμάτι GPS. Ενώ το συνολικό κομμάτι μπορεί να βγει κατά ένα ή δύο ποσοστά, σχεδόν πάντα θα βγαίνει με τον ίδιο τρόπο.

Εάν άλλαζα ένα ρολόι Garmin, θα χρησιμοποιούσε διαφορετικό αλγόριθμο για να εξομαλύνει τη διαδρομή μου, επομένως θα ήταν δύσκολο να συγκριθώ με τα προηγούμενα αποτελέσματά μου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε την ίδια εφαρμογή για να καταγράφετε τις προπονήσεις σας. Διαφορετικά, δεν θα ξέρετε αν πραγματικά έτρεξες πιο γρήγορα ή αν η διαφορά οφείλεται απλώς στον τρόπο με τον οποίο οι συσκευές ή οι υπηρεσίες υπολόγισαν την απόσταση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να αναβαθμίσετε τη συσκευή σας. Αντίθετα, απλώς προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ρύθμισή σας όσο το δυνατόν πιο παρόμοια. Φορέστε το ρολόι σας στον ίδιο καρπό και παρακολουθήστε τα πράγματα στην ίδια εφαρμογή με τις ίδιες ρυθμίσεις. Θα διατηρήσει το ιστορικό της προπόνησής σας πολύ πιο ακριβές.

Αποδεχτείτε ότι δεν θα είναι τέλειο

Οι εφαρμογές GPS είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για την παρακολούθηση της προπόνησής σας, αλλά αυτό είναι το μόνο. Μην βάζετε πολύ απόθεμα στα αποτελέσματά τους—ειδικά τις ενημερώσεις ζωντανού ρυθμού, οι οποίες είναι απίστευτα επιρρεπείς σε σφάλματα.

Αν ήσουν 10 δευτερόλεπτα πιο αργός, ίσως ήσουν πιο αργός. Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σφάλμα παρακολούθησης. Εστιάστε στο να απολαύσετε τις προπονήσεις σας και αντιμετωπίστε το προπονητικό σας ρεκόρ ως μπόνους.

Φυσικά, αν θέλετε πραγματικά να μάθετε πόσο γρήγορος είναι ο χρόνος σας στα 5k, κατευθυνθείτε σε μια πίστα και τρέξτε 12,5 γύρους με ένα απλό χρονόμετρο—θα σας πει ακριβώς τι ρυθμό κρατήσατε.