Πώς να βελτιστοποιήσετε ένα SSD σε Linux

Οι SSD λαμβάνουν όλο και περισσότερη υποστήριξη για το Linux αυτές τις μέρες, και όλο και περισσότεροι χρήστες τα πιάνουν στα χέρια τους. Παρόλα αυτά, δεν γνωρίζουν πολλοί χρήστες Linux ποιο είναι το σωστό σύστημα αρχείων που πρέπει να χρησιμοποιούν, πώς λειτουργεί το σύστημα αρχείων TRIM ή ακόμα και γιατί πρέπει να προσέχουν την ανάγνωση/εγγραφή. Γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη βελτιστοποίηση ενός SSD σε Linux. Θα εξετάσουμε τα καλύτερα συστήματα αρχείων προς χρήση. Εκτός από αυτό, θα δούμε πώς να ενεργοποιήσετε το TRIM και πολλά άλλα!
SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Σύστημα αρχείων για SSD

Οι μονάδες δίσκου στερεάς κατάστασης είναι πολύ μοντέρνες. Εκμεταλλεύονται την τεχνολογία NAND για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα σας διαβάζονται και γράφονται με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Λόγω αυτής της ταχύτητας, οι μονάδες στερεάς κατάστασης τείνουν να είναι πολύ γρήγορες ανεξάρτητα από τον τύπο συστήματος αρχείων που τοποθετείτε σε αυτές. Τούτου λεχθέντος, εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον SSD σας στο Linux, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να επιλέξετε το καλύτερο σύστημα αρχείων για αυτό. Ας δούμε τα συστήματα αρχείων που είναι διαθέσιμα για Linux και ας συζητήσουμε ποια είναι τα καλύτερα για χρήση σε SSD.

  Πώς να εγκαταστήσετε το λογισμικό Bluecherry Surveillance σε Linux

Επέκταση 4

Το σύστημα αρχείων Extended 4 είναι το σύστημα αρχείων που επιλέγεται για τις περισσότερες διανομές Linux για κάποιο λόγο. Είναι αξιόπιστο και έχει αρκετά καλά χαρακτηριστικά για μια ποικιλία περιπτώσεων χρήσης. Το Ext4 είναι γενικά ένα σύστημα αρχείων «για όλες τις χρήσεις», που σημαίνει ότι αναμένεται να χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία διαφορετικών συσκευών αποθήκευσης. Δεν είναι ειδικά σχεδιασμένο μόνο για SSD, αλλά μην το αφήσετε να σας τρομάξει. Έχει πολλές βελτιώσεις ειδικά για κατόχους SSD, όπως η υποστήριξη TRIM, και δυνατότητες που επιτρέπουν τη μείωση της ανάγνωσης/εγγραφής για τη βελτίωση της μακροζωίας.

Εάν δεν είστε σίγουροι τι θέλετε από τον SSD σας, χρησιμοποιήστε αυτό το σύστημα αρχείων. Είναι καλά στρογγυλεμένο και θα ολοκληρώσει τη δουλειά.

XFS

Το σύστημα αρχείων XFS είναι ένα παλαιότερο σύστημα αρχείων με πολλές διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Όπως το Ext4, το σύστημα αρχείων XFS υποστηρίζει πράγματα όπως το TRIM, το οποίο θα διατηρήσει τον SSD σας υγιή στο Linux. Εκτός από αυτό, έχει μερικά πραγματικά εξαιρετικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαλείου ανασυγκρότησης συστήματος αρχείων και τη δυνατότητα απενεργοποίησης του ημερολογίου συστήματος αρχείων (το οποίο είναι κρίσιμο όταν προσπαθείτε να μεγιστοποιήσετε τη μακροζωία του SSD σας).

Συνολικά, το XFS είναι ένα εξαιρετικό σύστημα αρχείων για SSD, εάν θέλετε να έχετε την απόλυτη καλύτερη δυνατή απόδοση. Το σύστημα αρχείων XFS μπορεί να επιλεγεί από τα περισσότερα εργαλεία εγκατάστασης διανομής Linux.

Ενεργοποιήστε την υποστήριξη TRIM

Το FS-TRIM είναι ένα εργαλείο για συστήματα αρχείων που περνά και απορρίπτει αχρησιμοποίητα μπλοκ. Λόγω της φύσης της μνήμης flash και του NAND γενικά, όσο περισσότερα μπλοκ εμφανίζονται, τόσο πιο αργός μπορεί να γίνει ένας SSD με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μιας μονάδας στερεάς κατάστασης που ενεργοποιείτε αυτήν τη δυνατότητα.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Flat Remix Icon Theme σε Linux

Ως επί το πλείστον, οι διανομές Linux (όπως το Ubuntu, κ.λπ.) θα το ενεργοποιήσουν για εσάς. Ωστόσο, δεν δημιουργείται κάθε διανομή Linux ίση και ορισμένες δεν ενεργοποιούν αυτή τη δυνατότητα από προεπιλογή. Δείτε πώς να το κάνετε:

Ubuntu

sudo apt install util-linux

Debian

sudo apt-get install util-linux

Arch Linux

sudo pacman -S util-linux

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install util-linux

OpenSUSE

sudo zypper install util-linux

Με εγκατεστημένο το λογισμικό Util, ενεργοποιήστε τις υπηρεσίες systemd για να διασφαλίσετε την εκτέλεση του FS-TRIM.

sudo systemctl enable fstrim.service
sudo systemctl enable fstrim.timer

Στη συνέχεια, ξεκινήστε αμέσως τις δύο υπηρεσίες με το systemctl start.

sudo systemctl start fstrim.service
sudo systemctl start fstrim.timer

Μειώστε την ανάγνωση και τη γραφή σε SSD

Οι μονάδες στερεάς κατάστασης δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως ένας παραδοσιακός, περιστρεφόμενος σκληρός δίσκος. Σε αντίθεση με τις μονάδες RPM, οι SSD έχουν έναν πεπερασμένο αριθμό εγγραφών που μπορούν να εκτελέσουν. Μόλις ο χρήστης φτάσει στο μέγιστο δυνατό γράψιμο, η μονάδα δίσκου θα γίνει μόνο για ανάγνωση και θα αρχίσει να αποτυγχάνει (ή χειρότερα). Για να μετριαστείτε αυτό, κάντε τα εξής.

Πρώτον, μην δημιουργήσετε ένα διαμέρισμα ανταλλαγής στον SSD σας. Αν δώσουμε ένα ολόκληρο διαμέρισμα για εναλλαγή σε έναν SSD σημαίνει ότι η μονάδα SSD διαβάζει και γράφει συνεχώς δεδομένα. Αυτό μπορεί να υποβαθμίσει γρήγορα την υγεία και τη ζωή της μονάδας. Αντ ‘αυτού, σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο ανταλλαγής ή να εγκαταλείψετε εντελώς την ανταλλαγή.

  Πώς να εγκαταστήσετε το UKUI Desktop Environment σε Linux

Η χρήση ενός αρχείου swap αντί για ένα διαμέρισμα εξακολουθεί να είναι δύσκολη, αλλά τελικά θα είναι καλύτερα, επειδή ένα αρχείο ανταλλαγής εξακολουθεί να είναι απλώς ένα αρχείο και όχι ένα ολόκληρο διαμέρισμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα. Επιπλέον, τα αρχεία ανταλλαγής είναι εύκολο να απενεργοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν. Ένας χρήστης μπορεί εύκολα να ενεργοποιήσει το swap όταν χρειάζεται και να το απενεργοποιήσει αμέσως όταν τελειώσει, να αλλάξει το μέγεθός του κ.λπ. Τα διαμερίσματα Swap είναι λιγότερο ευέλικτα.

Μια άλλη καλή πρακτική για τον μετριασμό της ανάγνωσης/εγγραφής στο SSD σας είναι να απενεργοποιήσετε το ημερολόγιο με το σύστημα αρχείων σας. Δεν είναι κρίσιμο, αλλά αν το κάνετε θα διαβάζετε/γράφετε πολύ λιγότερο. Για να το κάνετε αυτό, αναζητήστε το εγχειρίδιο της διανομής σας Linux για οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορεί να έχουν σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο για το λειτουργικό σας σύστημα.

Τέλος, προσπαθείτε πάντα να ενημερώνετε το υλικολογισμικό του SSD σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αλλά οι SSD λαμβάνουν ενημερώσεις όπως κάθε άλλο στοιχείο στον υπολογιστή σας. Εάν δεν ενημερώσετε το υλικολογισμικό, χάνετε βελτιώσεις από τον κατασκευαστή που το καθιστούν πιο αποτελεσματικό, λιγότερη ανάγνωση/εγγραφή και καλύτερη διαχείριση των δεδομένων. Για να ενημερώσετε το υλικολογισμικό της μονάδας σας, είναι καλύτερο να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο που συνοδεύει τον SSD σας. Εναλλακτικά, αναζητήστε τον ιστότοπο του κατασκευαστή ή αναζητήστε οδηγίες στο Wiki της διανομής Linux σας.