Πώς να αφαιρέσετε τον εαυτό σας από το Διαδίκτυο

Η απομάκρυνση του εαυτού σας από το Διαδίκτυο ακούγεται αδύνατη, και τελικά είναι. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να καθαρίσετε και κάθε τελευταίο απόκομμα προσωπικών δεδομένων για να απολαύσετε έναν πιο ιδιωτικό και ασφαλή τρόπο ζωής, με λιγότερους περισπασμούς και λιγότερη έκθεση σε κινδύνους, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός.

Γιατί θα θέλατε να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας δεδομένα από το διαδίκτυο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλετε να μειώσετε το διαδικτυακό σας αποτύπωμα. Οι πιθανότητες είναι ότι αυτές που γνωρίζετε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Μείωση των καθημερινών ενοχλήσεων

Σε μια πρόσφατη έρευνα σε 2.310 Αμερικανούς, η Incogni διαπίστωσε ότι ένα εκπληκτικό 97% έλαβε spam email, το 94% διέκοψε τις μέρες του με αυτοματοποιημένες κλήσεις, το 90% στοχοποιήθηκαν απατεώνες και το 80% γνώριζε παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.

Όλοι αυτοί οι έμποροι, οι απατεώνες και οι χάκερ χρειάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα για να κάνουν τη δουλειά τους. Παίρνουν σχεδόν όλα όσα χρειάζονται στο διαδίκτυο, συχνά προσυσκευασμένα και έτοιμα για κατάχρηση.

Διαχείριση μακροπρόθεσμων δαπανών

Οι δανειστές και οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μάθουν όσο περισσότερα για εσάς μπορούν. Δεν θέλετε να δείτε την αίτηση δανείου σας να απορρίπτεται ή τα ασφάλιστρα να αυξάνονται λόγω κάτι στο μακρινό παρελθόν σας, των προϊόντων που αγοράζετε ή των διαδικτυακών σας δραστηριοτήτων.

  Πώς να αντιγράψετε μια σελίδα στο Microsoft Word

Αποφυγή ορισμένων σοβαρών κινδύνων

Οι διακρίσεις είναι αρκετά σοβαρές, αλλά το διαδικτυακό σας αποτύπωμα μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας να πέσετε θύματα απάτης, παρενόχλησης, καταδίωξης, ακόμη και κλοπής ταυτότητας. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε το είδος των προσωπικών πληροφοριών εκεί έξω και κρίνετε μόνοι σας εάν πρόκειται για έναν κίνδυνο που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε.

Από πού παίρνουν τις πληροφορίες σας

Από πού παίρνουν τις πληροφορίες σας αυτοί οι έμποροι, οι απατεώνες, οι καταδιώκτες, οι κλέφτες και οι εταιρείες;

#1. Δημόσια Αρχεία

Τα δημόσια αρχεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σε μια ισχυρή δημοκρατία. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας, τα δικαστικά αρχεία και τα αρχεία εγγραφής ψηφοφόρων είναι μερικά μόνο παραδείγματα των ειδών πληροφοριών που θεωρούνται μέρος του δημόσιου αρχείου.

#2. Ο χειρότερος εχθρός σου;

Είστε μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερες πηγές των προσωπικών σας πληροφοριών στο διαδίκτυο. Σκεφτείτε όλα τα μέρη στο διαδίκτυο που έχετε εισαγάγει τη διεύθυνση email και τον αριθμό τηλεφώνου σας, πιθανώς να συσχετίζονται με το πραγματικό σας όνομα και τη διεύθυνση της οδού σας.

Μετά είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια γρήγορη σάρωση στα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα αποκαλύψει τους οικογενειακούς και φιλικούς κύκλους σας, το ιστορικό απασχόλησης, τις ψυχαγωγικές προτιμήσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό (είτε θέλετε να το μοιραστείτε είτε όχι), ενδιαφέροντα, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολλά άλλα.

#3. Μεσίτες δεδομένων—αυτό κάνουν

Οι μεσίτες δεδομένων είναι εταιρείες που παράγουν κέρδη συλλέγοντας, αναλύοντας και πουλώντας ή με άλλο τρόπο τη δημιουργία εσόδων από τα προσωπικά σας δεδομένα. Αυτές οι συχνά σκιώδεις εταιρείες λειτουργούν σε μια βιομηχανία 250+ δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συναγωνίζονται μεταξύ τους για να παρέχουν τα πιο ολοκληρωμένα προφίλ ανθρώπων όπως εσείς.

  Top 34 Best Web Testing Tool

Ακολουθεί μια γεύση από το είδος των πληροφοριών που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι μεσίτες δεδομένων:

  • Ονόματα και ψευδώνυμα
  • Ημερομηνια γεννησης
  • Φύλο
  • Φυλή ή εθνικότητα
  • Προηγούμενες και τρέχουσες διευθύνσεις
  • Τηλεφωνικοί αριθμοί
  • Διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Πολιτικές δεσμεύσεις
  • Σεξουαλικός προσανατολισμός
  • Οικονομικές πληροφορίες
  • Πληροφορίες για την υγεία
  • Αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης
  • Μητρώα ιδιοκτησίας
  • Ποινικό μητρώο
  • Mugshots
  • Αρχεία γάμου και διαζυγίου
  • Ιστορικό Απασχόλησης
  • Εκπαιδευτικό υπόβαθρο
  • Πληροφορίες για μέλη της οικογένειας, συνεργάτες, φίλους και γείτονες

Κόβοντάς τα στην πηγή

Ακολουθούν ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή:

Χειριστείτε τα social media σας

Μπορεί να μην θέλετε να το ακούσετε, αλλά η διαγραφή των λογαριασμών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε αυτές τις εταιρείες από το να εξορύξουν και να κάνουν κακή χρήση των δεδομένων σας. Εάν δεν είστε έτοιμοι να το κάνετε αυτό, τότε τουλάχιστον μεταβείτε στις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας των λογαριασμών που αποφασίζετε να διατηρήσετε.

Εφαρμογές smartphone — επιλέξτε με σύνεση.

Μια πρόσφατη μελέτη των 1.000 κορυφαίων πληρωμένων και μη αμειβόμενων εφαρμογών στο Google Play store διαπίστωσε ότι οι μη αμειβόμενες εφαρμογές μοιράζονται 7 φορές περισσότερα σημεία δεδομένων των χρηστών τους από ό,τι οι επί πληρωμή. Οι εφαρμογές με 500.000 ή περισσότερες λήψεις μοιράζονται 6,15 φορές περισσότερα δεδομένα από τις λιγότερο δημοφιλείς.

Πριν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή, αναρωτηθείτε αν τη χρειάζεστε πραγματικά—συχνά δεν κάνουν τίποτα που δεν μπορείτε να κάνετε σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Οι εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές τους λόγω όλων των δεδομένων που μπορούν να πάρουν. Αποφύγετε εφαρμογές που απαιτούν άδειες που δεν θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρειαστούν για νόμιμο σκοπό.

  Πώς να εμποδίσετε την NSA να έχει πρόσβαση στη διαδικτυακή σας δραστηριότητα

Εξαίρεση από τους μεσίτες δεδομένων

Εδώ μπορείτε να κάνετε το καλύτερο. Όλα αυτά τα δημόσια αρχεία που δεν μπορείτε να διαγράψετε, όλες οι πληροφορίες που δημοσιεύετε μόνοι σας και όλες αυτές οι ύπουλες εταιρείες δεδομένων που συγκεντρώνουν πάνω σας καθώς προχωράτε στην επιχείρησή σας—όλα αυτά περνούν από τους μεσίτες δεδομένων πριν φτάσουν στο χειρότερο κακούς ηθοποιούς.

Νόμοι όπως ο CCPA της Καλιφόρνια σημαίνουν ότι, ανάλογα με το πού ζείτε, ακόμη και ο πιο σκιερός μεσίτης δεδομένων πρέπει να αφαιρέσει τις πληροφορίες σας όταν του ζητηθεί αν θέλουν να παραμείνουν στην επιχείρηση. Αυτού του είδους οι νόμοι είναι ο λόγος για τον οποίο οι μεσίτες δεδομένων έχουν έτοιμες διαδικασίες εξαίρεσης για να επωφεληθείτε από εσάς.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν περίπου 4.000 μεσίτες δεδομένων παγκοσμίως. Δεκάδες από αυτούς πιθανότατα έχουν τα δεδομένα σας αυτήν τη στιγμή. Θα μπορούσατε να καταλάβετε ποιες είναι αυτές και να εξαιρεθείτε από αυτές μεμονωμένα, αλλά οι ερευνητές του Incogni εκτιμούν ότι αυτό θα χρειαζόταν 304 ώρες. Τεχνικά εφικτό, αλλά εξαιρετικά μη πρακτικό.

Εργαστείτε πιο έξυπνα χρησιμοποιώντας μια αυτοματοποιημένη υπηρεσία αφαίρεσης δεδομένων

Μια αυτοματοποιημένη υπηρεσία αφαίρεσης δεδομένων κάνει καλύτερη δουλειά στον εντοπισμό των μεσιτών δεδομένων από ό,τι θα μπορούσατε. Το Incogni, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να το κάνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Στη συνέχεια, θα στέλνει δεκάδες αιτήματα εξαίρεσης κάθε φορά, προσαρμόζοντας τη διαδικασία εξαίρεσης κάθε μεσίτη δεδομένων.

Ένα από τα πολλά προβλήματα με τους μεσίτες δεδομένων είναι ότι τείνουν να προσθέτουν ξανά τις πληροφορίες σας αφού εξαιρεθείτε. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό είναι να υποβάλλετε ξανά αιτήματα κατάργησης δεδομένων περιοδικά.

Η υπηρεσία αφαίρεσης δεδομένων της Incogni το κάνει αυτόματα, διατηρώντας τα δεδομένα σας ιδιωτικά για όσο διάστημα θέλετε. Όλα αυτά γίνονται χωρίς να χρειαστεί να σηκώσετε το δάχτυλό σας. Το Incogni θα ασχοληθεί ακόμη και με αιτήματα απόρριψης για λογαριασμό σας. Θα λαμβάνετε τακτικές αναφορές προόδου μέσω email και μπορείτε πάντα να συνδεθείτε σε έναν διαδραστικό πίνακα ελέγχου, αλλά θα μπορούσατε να μην κάνετε τίποτα απολύτως.