Πώς να αφαιρέσετε περιττά δεδομένα στο Linux με το Fdupes

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα διπλά αρχεία. Καταλαμβάνουν περιττό χώρο σε ένα σύστημα και εμποδίζουν. Ευτυχώς, στο Linux, υπάρχει ένας τρόπος για να αφαιρέσετε περιττά δεδομένα και να καθαρίσετε τα διπλά αρχεία, χρησιμοποιώντας το Fdupes.

Εγκαταστήστε το Fdupes

Το εργαλείο Fdupes είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία απεγγραφής της γραμμής εντολών στην πλατφόρμα Linux. Όταν εκτελείται, μπορεί να σαρώσει οποιονδήποτε κατάλογο για διπλότυπα αρχεία, να εντοπίσει την ακριβή θέση τους και να μετατρέψει τα αντίγραφα σε συμβολικούς συνδέσμους — τόσο σκληρούς όσο και μαλακούς συνδέσμους. Το καλύτερο από όλα, μετατρέποντας τα διπλότυπα σε συνδέσμους συστήματος, μειώνει τον χώρο, ενώ διατηρεί τα αρχεία ανέπαφα στην ίδια θέση.

Το Fdupes είναι εύκολο στην εγκατάσταση και έχει μεγάλη υποστήριξη στην πλειονότητα των διανομών Linux εκεί έξω. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το FreeBSD έχει διαθέσιμο το λογισμικό. Για να λειτουργήσει το λογισμικό, εκκινήστε ένα τερματικό και εισαγάγετε τις εντολές που αντιστοιχούν στο λειτουργικό σας σύστημα Linux.

Ubuntu

sudo apt install fdupes

Debian

sudo apt-get install fdupes

Arch Linux

Το Fdupes βρίσκεται στο Arch Linux, μέσω του αποθετηρίου “Community”. Δυστυχώς, το αποθετήριο “Community” δεν έχει ρυθμιστεί από προεπιλογή. Για να εγκαταστήσετε αυτό το πρόγραμμα, θα χρειαστεί πρώτα να επεξεργαστείτε το αρχείο Pacman.conf.

  6 καλύτερα γραφικά στοιχεία KDE Plasma 5 για την επιφάνεια εργασίας σας Linux

Για να επεξεργαστείτε το αρχείο διαμόρφωσης, ανοίξτε το στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano.

sudo nano /etc/pacman.conf

Στο αρχείο διαμόρφωσης, αφαιρέστε το “#” μπροστά από οτιδήποτε σχετίζεται με την “Κοινότητα”. Λάβετε υπόψη ότι κάθε “#” πρέπει να φύγει, διαφορετικά το repo δεν θα λειτουργήσει. Όταν ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες, αποθηκεύστε το με Ctrl + O και βγείτε με Ctrl + X.

Συγχρονίστε το νέο αποθετήριο κοινότητας με το Pacman.

sudo pacman -Syy

Τώρα που η πηγή λογισμικού “Community” συγχρονίστηκε με επιτυχία, το Arch Linux έχει πλήρη πρόσβαση σε αυτό. Ολοκληρώστε τη διαδικασία εγκαθιστώντας την εφαρμογή Fdupes μέσω του διαχειριστή πακέτων.

sudo pacman -S fdupes

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install fdupes

OpenSUSE

sudo zypper install fdupes

Σάρωση για διπλότυπα

Για να μπορέσει το Fdupes να αφαιρέσει περιττά αρχεία, πρέπει να γνωρίζει πού βρίσκονται. Για να βρείτε τα αρχεία, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διακόπτη r. Με το διακόπτη r, θα μπορείτε να κάνετε αναζήτηση σε κάθε φάκελο στον υπολογιστή σας Linux, μαζί με κάθε υποφάκελο, κάνοντας την εύρεση διπλότυπων πολύ, πολύ πιο γρήγορη.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να μάθετε πώς να βρίσκετε και να αφαιρείτε διπλότυπα αρχεία σε διάφορες τοποθεσίες στον υπολογιστή σας Linux.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή dig στο Linux

Διπλότυπα στον αρχικό φάκελο

Ένα από τα κύρια μέρη στα οποία οι χρήστες αποθηκεύουν αρχεία είναι το /home/. Ο λόγος που αυτός ο φάκελος περιέχει τόνους αρχείων είναι ότι όλα όσα κάνει ένας χρήστης στο Linux τοποθετούνται εδώ. Ως αποτέλεσμα, τα αρχεία δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου και συχνά δημιουργούνται διπλότυπα. Για να βρείτε αυτά τα διπλότυπα, ανοίξτε ένα τερματικό και τοποθετήστε τα fdupes στον αρχικό σας φάκελο.

fdupes -r ~/

ή, για να σαρώσετε έναν άλλο χρήστη στον υπολογιστή σας, ο οποίος δεν είναι συνδεδεμένος αυτήν τη στιγμή, κάντε:

fdupes -r /home/username/

Μετά την εκτέλεση της σάρωσης, το εργαλείο θα επιστρέψει μια ολόκληρη λίστα με διπλότυπα που βρίσκει στον αρχικό κατάλογο. Για να αποθηκεύσετε αυτές τις πληροφορίες, διοχετεύστε την έξοδο σε ένα αρχείο στο φάκελο Documents.

fdupes -r ~/ >> ~/Documents/fdupes-scan-home.txt

ή

fdupes -r /home/username/ >> ~/Documents/fdupes-scan-home-user.txt

Διπλότυπα στο ριζικό σύστημα αρχείων

Το Fdupes έχει τη δυνατότητα να σαρώνει οποιαδήποτε τοποθεσία, και όχι μόνο τον οικιακό φάκελο. Αν προσπαθείτε να βρείτε διπλότυπα αρχεία στο ριζικό σύστημα αρχείων του υπολογιστή σας Linux, δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Σε ένα τερματικό, αλλάξτε το κέλυφος από κανονικό χρήστη σε λογαριασμό root. Η αλλαγή από έναν παραδοσιακό λογαριασμό σε Root θα επιτρέψει στην εφαρμογή Fdupes να σαρώσει σε τοποθεσίες που είναι εκτός ορίων σε μια κανονική ρύθμιση.

sudo -s

ή

su -

Ως root, σαρώστε το ριζικό σύστημα αρχείων χρησιμοποιώντας το Fdupes.

fdupes -r /

Εναλλακτικά, σαρώστε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, αντί για ολόκληρο το Root σύστημα με:

fdupes -r /location/on/your/pc

Θέλετε να εξαγάγετε τα αποτελέσματα σάρωσης σε αρχείο για αργότερα; Εκτελέστε αυτήν την εντολή.

fdupes -r / >> /home/username/Documents/fdupes-scan.txt

ή

fdupes -r /location/on/your/pc >> /home/username/Documents/fdupes-scan.txt

Κατάργηση περιττών δεδομένων

Η σάρωση για διπλότυπα αρχεία είναι ένα κρίσιμο μέρος της αφαίρεσης των περιττών δεδομένων. Το επόμενο βήμα είναι να αντιμετωπίσετε τα αποτελέσματα και να αφαιρέσετε τις απολύσεις. Ευτυχώς, η απαλλαγή από περιττά δεδομένα είναι απίστευτα γρήγορη. Το καλύτερο από όλα είναι ότι τίποτα δεν χρειάζεται να διαγραφεί, καθώς το Fdupes υποστηρίζει την εναλλαγή πραγματικών αρχείων με συμβολικούς συνδέσμους.

  Πώς να εκτελέσετε εφαρμογές Windows σε Linux με Wine

Υπάρχουν δύο τύποι αντιγραφών που υποστηρίζει το Fdupes: σκληροί σύνδεσμοι και μαλακοί σύνδεσμοι. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε σκληρούς συνδέσμους, καθώς δεν διακρίνονται από τα πραγματικά αρχεία. Ωστόσο, λειτουργούν και οι μαλακοί συμβολικοί σύνδεσμοι. Για να καταργήσετε το αντίγραφο, κάντε τα εξής σε ένα τερματικό.

Σημείωση: Μην αντικαθιστάτε διπλότυπα δεδομένα σε όλο το σύστημα, εκτός εάν κατανοείτε τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν!

Αντικατάσταση σκληρού συνδέσμου

fdupes -rH /home/username/

ή, για διπλότυπα σε όλο το σύστημα:

sudo -s
fdupes -rH /root/file/location

Αντικατάσταση μαλακού συνδέσμου

fdupes -rS /home/username/

ή, για όλο το σύστημα:

fdupes -rS /root/file/location