Πώς να αφαιρέσετε ένα λειτουργικό σύστημα από το μενού εκκίνησης στα Windows 10

Μπορείτε να εγκαταστήσετε περισσότερα από ένα λειτουργικά συστήματα σε έναν υπολογιστή. Μπορείτε να εγκαταστήσετε Linux και Windows ή μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows δύο φορές. Μερικές φορές όμως, όταν κάνετε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 10 ή όταν αφαιρείτε ένα από τα άλλα λειτουργικά συστήματα που έχετε εγκαταστήσει, συνεχίζει να εμφανίζεται στο μενού εκκίνησης. Θα σας ζητηθεί να επιλέξετε σε ποιο λειτουργικό σύστημα θέλετε να εκκινήσετε όταν ενεργοποιείτε το σύστημά σας. Δείτε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε ένα λειτουργικό σύστημα από το μενού εκκίνησης στα Windows 10.

Αφαιρέστε το λειτουργικό σύστημα από το μενού εκκίνησης

Πριν αφαιρέσετε το λειτουργικό σύστημα από το μενού εκκίνησης, βεβαιωθείτε ότι το έχετε απεγκαταστήσει/καταργήσει σωστά. Συχνά, μόνο αυτό αρκεί για να το αφαιρέσετε από το μενού εκκίνησης. Εάν εξακολουθεί να εμφανίζεται στο μενού εκκίνησης, αναζητήστε και ανοίξτε την εφαρμογή Διαμόρφωση συστήματος.

  Επεξεργασία στοιχείων μενού Έναρξη στα Windows 10 [Guide]

Στο παράθυρο της εφαρμογής Διαμόρφωση συστήματος, μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση. Θα εμφανίσει όλα τα λειτουργικά συστήματα που εμφανίζονται στο μενού εκκίνησης. Επιλέξτε το και κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή. Το παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης δείχνει μόνο ένα λειτουργικό σύστημα, αλλά μπορείτε να δείτε το κουμπί Διαγραφή. Δεν μπορείτε να διαγράψετε το μόνο λειτουργικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο στο σύστημά σας.

Το επιπλέον λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να εξαφανιστεί όταν κάνετε επανεκκίνηση του συστήματός σας, ωστόσο, εάν δεν εξαφανιστεί, θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε σωστά και στη συνέχεια να το ενεργοποιήσετε ξανά.

Εάν δεν θέλετε να καταργήσετε ένα λειτουργικό σύστημα, αλλά θέλετε να αλλάξετε σε ποιο εκκινεί το σύστημα από προεπιλογή, μπορείτε να το κάνετε από την ίδια εφαρμογή. Επιλέξτε το λειτουργικό σύστημα που θέλετε να ορίσετε ως προεπιλογή και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί «Ορισμός ως προεπιλογής». Επανεκκινήστε το σύστημά σας και η αλλαγή θα εφαρμοστεί.

  Πώς να ενεργοποιήσετε την ανίχνευση πτώσης και να ρυθμίσετε τις επαφές έκτακτης ανάγκης στο Apple Watch

Αυτό δεν θα απαλλαγεί από την αντίστροφη μέτρηση που εμφανίζεται στην οθόνη εκκίνησης. Η αντίστροφη μέτρηση είναι εκεί, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα άλλα λειτουργικά συστήματα που έχετε εγκαταστήσει, ώστε να εξακολουθείτε να το έχετε. Αυτό που θα αλλάξει είναι ποιο λειτουργικό σύστημα θα εκκινηθεί όταν τελειώσει το χρονόμετρο.

Εάν η αντίστροφη μέτρηση είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή για εσάς, μπορείτε να το αλλάξετε επίσης. Υπάρχει ένα πεδίο Timeout όπου μπορείτε να καθορίσετε, σε δευτερόλεπτα, πόσο καιρό θα πρέπει να είναι το χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης. Εάν έχετε εγκατεστημένο μόνο ένα λειτουργικό σύστημα, το χρονόμετρο θα ρυθμιστεί στο 0, ωστόσο, μπορείτε να το αλλάξετε σε κάτι άλλο εάν θέλετε να δείτε το μενού εκκίνησης. Μπορείτε να εισαγάγετε μια τιμή χρόνου μεταξύ 0 – 999 δευτερολέπτων.

  Λήψη: Δοκιμάστε το νέο πρόγραμμα περιήγησης Edge της Microsoft που βασίζεται σε Chromium σήμερα