Πώς να αυξήσετε τη μνήμη RAM στα Windows 7 & 10

Η μνήμη RAM (Random Access Memory) είναι υλικό υπολογιστή όπου αποθηκεύονται δεδομένα βραχυπρόθεσμης μνήμης. Η μνήμη RAM χρησιμοποιείται για την αποθήκευση δεδομένων εργασίας και κώδικα μηχανής που μπορούν να διαβαστούν γρήγορα από το σύστημα και να τροποποιηθούν με οποιαδήποτε σειρά. Περισσότερη μνήμη RAM σάς επιτρέπει να εκτελείτε περισσότερα προγράμματα ταυτόχρονα χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η απόδοση του συστήματος. Εάν ο υπολογιστής σας έχει χαμηλή μνήμη RAM, μπορεί να επιβραδύνει την επεξεργασία των προγραμμάτων στο σύστημα εργασίας. Επομένως, για να διατηρήσετε τον καλό ρυθμό του υπολογιστή σας, πρέπει να αυξήσετε τη μνήμη του υπολογιστή Windows 10. Αναρωτιέστε πώς μπορώ να αυξήσω τη μνήμη RAM στον υπολογιστή μου; Τότε είστε στο σωστό μέρος. Αν δυσκολεύεστε να ενισχύσετε τη μνήμη του υπολογιστή και θέλετε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη μνήμη RAM, πώς να την ελέγξετε και το πιο σημαντικό, πώς να αυξήσετε τη μνήμη RAM στα Windows 7 & 10, τότε έχουμε έναν τέλειο οδηγό για εσάς. Ο οδηγός μας θα καλύψει όλες τις απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο αύξησης της μνήμης του υπολογιστή μου και θα σας παρουσιάσει διάφορες μεθόδους προσθήκης περισσότερης μνήμης RAM στον ηλεκτρονικό σας εγκέφαλο. Διαβάστε μέχρι το τέλος για να μάθετε πώς να αυξήσετε τη διαθέσιμη φυσική μνήμη Windows 10.

Πώς να αυξήσετε τη μνήμη RAM στα Windows 7 & 10

Πριν ξεκινήσετε με τρόπους για να αυξήσετε τη μνήμη του υπολογιστή Windows 10, πρέπει να γνωρίζετε πόση μνήμη RAM χρειάζεται πραγματικά ο υπολογιστής σας. Ας δούμε αυτές τις απαιτήσεις που δίνονται στην παρακάτω λίστα:

  • Για ελαφριά περιήγηση και επεξεργασία κειμένου, θα χρειαστείτε το πολύ 4 GB RAM για τον υπολογιστή σας.
  • Σε περίπτωση πολλαπλών εργασιών και διατήρησης της καλής συνολικής απόδοσης του υπολογιστή, χρειάζεστε 8 GB RAM.
  • Ενώ χρησιμοποιείτε προγράμματα και εφαρμογές υψηλής έντασης στον υπολογιστή ή βελτιστοποιείτε την απόδοση του παιχνιδιού, το σύστημά σας χρειάζεται τουλάχιστον 16 GB RAM.
  • Οι υπολογιστές που πρέπει να χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς μπορούν να χειριστούν έως και 128 GB μνήμης RAM.
  • Οι επαγγελματικοί υπολογιστές που χρειάζονται πολλαπλές εργασίες και βαριά προγράμματα για να τρέξουν χρειάζονται περίπου 192 GB μνήμης RAM.

Γιατί χρειάζεστε περισσότερη μνήμη RAM;

Μαζί με το να γνωρίζετε πώς να ενισχύσετε τη μνήμη του υπολογιστή, πρέπει επίσης να γνωρίζετε την ανάγκη αύξησης της μνήμης RAM. Συνήθως, η ανάγκη για περισσότερη μνήμη RAM προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον ελεύθερος χώρος RAM στον υπολογιστή σας, γεγονός που κάνει τον υπολογιστή να καθυστερεί. Εκτός από τον ανεπαρκή χώρο RAM που επιβραδύνει τον υπολογιστή, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του συστήματός σας:

  • Οι συχνές υπερτάσεις ισχύος υποβαθμίζουν τα εξαρτήματα του συστήματος
  • Διαρροή μνήμης από το λογισμικό συστήματος
  • Κατεστραμμένα τσιπ μνήμης ή κακοί τομείς σκληρού δίσκου
  • Πόροι συστήματος που υποβαθμίζουν ιούς και κακόβουλο λογισμικό
  • Υπερβολική εκκίνηση λογισμικού κατά την εκκίνηση

Αν και η γήρανση του συστήματος δεν είναι στα χέρια σας, μπορείτε ακόμα να ενισχύσετε τον υπολογιστή σας αυξάνοντας τη μνήμη RAM του και υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

  Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος 0x8009000f 0x90002 στα Windows 10

Η φυσική μνήμη σε ένα σύστημα μπορεί να αυξηθεί μειώνοντας την ποσότητα της μνήμης RAM που χρησιμοποιείται. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να γίνει αυτό, τις οποίες θα ξεδιπλώσουμε στις επόμενες παραγράφους. Εκτός από αυτό, εάν η μείωση του φόρτου εργασίας σε έναν υπολογιστή δεν λειτουργεί, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε τη μνήμη RAM χειροκίνητα στο σύστημά σας. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με την πρώτη μας μέθοδο για το πώς μπορώ να αυξήσω τη μνήμη RAM στον υπολογιστή μου.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν αυξήσετε τη μνήμη RAM

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα πριν αυξήσετε τη μνήμη RAM.

Βήμα I: Ελέγξτε την τρέχουσα μνήμη RAM

Η πρώτη μέθοδος που πρέπει να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο RAM στο σύστημά σας είναι να ελέγξετε αρχικά την τρέχουσα RAM σας. Πριν εφαρμόσετε μεθόδους που θα αυξήσουν τη φυσική μνήμη, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πόσος χώρος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από το σύστημά σας και αυτό μπορεί να γίνει με μερικά εύκολα βήματα που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

1. Πατήστε Ctrl + Shift + Esc ταυτόχρονα για να ανοίξετε τη Διαχείριση εργασιών.

2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Απόδοση στο επάνω μέρος και επιλέξτε Μνήμη.

3. Τώρα, ελέγξτε τον χώρο σε χρήση και τον διαθέσιμο χώρο RAM στο σύστημά σας.

Βήμα II: Ελέγξτε την απαιτούμενη ποσότητα μνήμης RAM

Μόλις ενημερωθείτε για την τρέχουσα μνήμη RAM, το επόμενο βήμα για να μάθετε πώς να αυξήσω τη μνήμη του υπολογιστή μου είναι να ελέγξετε την ποσότητα της απαιτούμενης μνήμης RAM. Αυτό μπορεί να γίνει με πρόσβαση στο Performance Monitor όπως γίνεται στα παρακάτω βήματα:

1. Πατήστε το πλήκτρο Windows, πληκτρολογήστε Performance Monitor και κάντε κλικ στο Open.

2. Κάντε κλικ στο Performance Monitor κάτω από το Monitoring Tools στο αριστερό πλαίσιο.

3. Κάντε κλικ στο πράσινο σύμβολο + στην κορυφή.

4. Επιλέξτε Paging File από τη λίστα και κάντε κλικ στο κουμπί Add >>.

5. Κάντε κλικ στο OK.

6. Αναλύστε πόση περισσότερη μνήμη RAM χρειάζεστε από το γράφημα. Όπως φαίνεται, το γράφημα για τον Χρόνο Διεργασίας βρίσκεται πάνω από το Usage Peak (που αντιπροσωπεύεται από μια πράσινη γραμμή), το οποίο υποδεικνύει την ανάγκη για περισσότερη μνήμη RAM.

Συνήθως, 4 GB επιπλέον μνήμη RAM είναι αρκετά για την εκτέλεση κανονικών διεργασιών, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε 8 GB RAM εάν πρέπει να κάνετε πολλαπλές εργασίες στο σύστημά σας.

Ακολουθούν οι μέθοδοι για να αυξήσετε τη διαθέσιμη φυσική μνήμη στα Windows 10.

Μέθοδος 1: Επανεκκινήστε τον υπολογιστή

Τώρα που έχετε ελέγξει την τρέχουσα διαθέσιμη μνήμη RAM και πόση μνήμη RAM χρειάζεστε, είναι καιρός να δοκιμάσετε μία από τις πρώτες επιδιορθώσεις αντιμετώπισης προβλημάτων για τον τρόπο αύξησης της μνήμης RAM στα Windows 7 & 10. Η επανεκκίνηση του υπολογιστή είναι πράγματι μια αρκετά απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδος προσπαθήστε σε αυτή την κατάσταση. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, η επανεκκίνηση του συστήματος διαγράφει το περιεχόμενο RAM και επανεκκινεί όλες τις διαδικασίες που είναι ενεργές στο παρασκήνιο. Αυτό βοηθά στην εκκαθάριση χώρου από τη μνήμη RAM και δημιουργεί περισσότερο χώρο σε αυτήν.

Επίσης, συνιστάται πάντα η τακτική επανεκκίνηση του υπολογιστή σας εάν χρησιμοποιείται συχνά και συνεχώς. Εκτός από τους συνήθεις τρόπους επανεκκίνησης του υπολογιστή, μπορείτε να διαβάσετε για ορισμένες διαφορετικές μεθόδους στον οδηγό μας σχετικά με τους 6 Τρόπους επανεκκίνησης ή επανεκκίνησης ενός υπολογιστή με Windows 10.

Μέθοδος 2: Διαγραφή διεργασιών Hogging RAM

Ακόμη και μετά από επανεκκίνηση, ορισμένες διεργασίες μπορεί να συνεχίσουν να καταναλώνουν τους πόρους του συστήματος και να σας κάνουν να αναρωτιέστε πώς να αυξήσετε τη διαθέσιμη φυσική μνήμη Windows 10. Σε ένα τέτοιο σενάριο, είναι καλύτερο να διαγράψετε αυτές τις διεργασίες στο παράθυρο της Διαχείρισης εργασιών με μη αυτόματο τρόπο.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δημιουργία χώρου στη μνήμη RAM, ακολουθήστε τον οδηγό μας σχετικά με το Πώς να τερματίσετε την εργασία στα Windows 10 και εφαρμόστε το ίδιο.

  Διορθώστε το MultiVersus Not Launching στα Windows 10

Μέθοδος 3: Διαγραφή προγραμμάτων εκκίνησης

Παρόλο που έχετε εκκαθαρίσει τις διεργασίες του Task Manager, μερικές φορές δεν επαρκούν για να αυξήσετε τη μνήμη του υπολογιστή Windows 10. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε να διαγράψετε τα προγράμματα εκκίνησης που συνήθως εκκινούν κάθε φορά που εκκινείτε τον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας και καταναλώνετε τη διαθέσιμη μνήμη RAM.

Διαβάστε τον οδηγό μας σχετικά με τους 4 τρόπους απενεργοποίησης των προγραμμάτων εκκίνησης στα Windows 10 και εφαρμόστε τον ίδιο σχετικά με τον τρόπο αύξησης της μνήμης RAM στα Windows 7 & 10.

Όταν τελειώσετε με την απενεργοποίηση των μη απαιτούμενων προγραμμάτων, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάποιο χώρο στη μνήμη RAM που έχει διαγραφεί.

Μέθοδος 4: Ενημέρωση εφαρμογών

Μαζί με τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος, η ενημέρωση των εφαρμογών είναι επίσης χρήσιμη για τη μείωση της σπατάλης RAM. Οι διαρροές μνήμης είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί με τις εφαρμογές, το οποίο συμβαίνει όταν ένα πρόγραμμα δεν επιστρέφει τη μνήμη RAM στο χώρο συγκέντρωσης αφού χρησιμοποιήσει τους πόρους. Η εγκατάσταση της πιο πρόσφατης ενημέρωσης για την εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος διαρροής μνήμης. Επιπλέον, με μια ενημέρωση έρχονται περισσότερες βελτιώσεις που καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο RAM. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ενημερώσετε εφαρμογές χρησιμοποιώντας το Microsoft Store:

1. Πατήστε το κλειδί των Windows, πληκτρολογήστε Microsoft Store και μετά κάντε κλικ στο Άνοιγμα.

2. Κάντε κλικ στην επιλογή Βιβλιοθήκη.

3. Κάντε κλικ στο Ενημέρωση όλων, εάν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις.

Μέθοδος 5: Εκτελέστε τη σάρωση κακόβουλου λογισμικού

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να αυξήσετε τη μνήμη του υπολογιστή μου, τότε ο έλεγχος για κακόβουλο λογισμικό μπορεί να σας βοηθήσει. Μερικές φορές οι πόροι που συγκεντρώνουν λογισμικό μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για τον οποίο η μνήμη RAM του συστήματός σας δεν έχει χώρο. Για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας δεν είναι κατεστραμμένο με κακόβουλο λογισμικό, μπορείτε να ελέγξετε τον οδηγό μας σχετικά με το Πώς μπορώ να εκτελέσω μια σάρωση για ιούς στον υπολογιστή μου.

Εάν θέλετε να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή σας, ακολουθήστε τον οδηγό μας σχετικά με το Πώς να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή σας στα Windows 10 και εφαρμόστε το ίδιο.

Μέθοδος 6: Ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης συσκευών

Η επόμενη λύση για τον τρόπο ενίσχυσης της μνήμης του υπολογιστή περιλαμβάνει τον έλεγχο των προγραμμάτων οδήγησης της συσκευής σας. Κατεστραμμένα αρχεία προγραμμάτων οδήγησης ή διενέξεις μπορεί να οδηγήσουν σε διαρροές μνήμης και υπερβολική κατανάλωση RAM. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα προγράμματα οδήγησης από καιρό σε καιρό για να εξοικονομείτε χώρο για τη μνήμη RAM. Μπορείτε να ελέγξετε κάθε πρόγραμμα οδήγησης ξεχωριστά στο παράθυρο Διαχείριση Συσκευών και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ειδοποίηση για κανένα από τα προγράμματα οδήγησης. Εάν υπάρχει ένα, τότε ενημερώστε τα προβληματικά προγράμματα οδήγησης ένα προς ένα.

Μπορείτε να μάθετε πολλά σχετικά με την ενημέρωσή τους με τη βοήθεια του οδηγού μας σχετικά με το Πώς να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης συσκευών στα Windows 10.

Μέθοδος 7: Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης

Η προσωρινή μνήμη είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η RAM γεμίζει γρήγορα. Κατά το κλείσιμο εφαρμογών, ορισμένα προγράμματα δεν κλείνουν σωστά και μπορούν να καταναλώσουν RAM. Αυτή η κρυφή μνήμη μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην απόδοση του συστήματός σας. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαγράψει την προσωρινή μνήμη από το σύστημά σας.

Λάβετε τη βοήθεια του οδηγού μας Γρήγορη εκκαθάριση όλης της προσωρινής μνήμης στα Windows 10 [The Ultimate Guide] για να διαγράψετε όλους τους τύπους προσωρινής μνήμης από τον υπολογιστή σας.

  Γιατί τα Video Doorbells είναι το καλύτερο Gadget Smarthome

Μέθοδος 8: Μειώστε τα οπτικά εφέ

Τα οπτικά εφέ μπορεί να είναι εξαιρετικά για ένα σύστημα με επαρκή μνήμη RAM, αλλά για Windows με χαμηλή μνήμη, μπορεί να είναι πολύ στη μνήμη RAM και η μόνη επιλογή που απομένει σε μια τέτοια περίπτωση για το πώς να αυξήσετε τη μνήμη RAM στα Windows 7 & 10 είναι η μείωση αυτά τα οπτικά εφέ.

1. Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων στον υπολογιστή σας πατώντας τα πλήκτρα Windows + E μαζί.

2. Κάντε δεξί κλικ στο This PC και επιλέξτε την επιλογή Properties.

3. Επιλέξτε Προηγμένες ρυθμίσεις συστήματος από το δεξιό πλαίσιο.

4. Κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις… στην ενότητα Για προχωρημένους.

5. Στην καρτέλα Visual Effects, επιλέξτε το πλαίσιο Adjust for best performance και κάντε κλικ στο OK.

Μέθοδος 9: Προσαρμογή εικονικής μνήμης

Για να αυξήσετε τη μνήμη υπολογιστή Windows 10, μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε την εικονική μνήμη στον υπολογιστή σας. Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος και συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης ενός υπολογιστή. Ακολουθήστε τον οδηγό μας για τη Διαχείριση εικονικής μνήμης (αρχείο σελίδας) στα Windows 10 και εφαρμόστε το ίδιο.

Μέθοδος 10: Εκκαθάριση αρχείου σελίδας κατά τον τερματισμό λειτουργίας

Ο τερματισμός του συστήματος και των εφαρμογών εκκαθαρίζει τη μνήμη RAM του συστήματος, αλλά δεν διαγράφει το αρχείο σελίδας που είναι αποθηκευμένο στον σκληρό δίσκο. Αυτό το αρχείο σελίδας είναι η προσποίηση RAM που χρησιμοποιεί το σύστημα όταν η μνήμη RAM γεμίζει και, επομένως, η εκκαθάριση αυτού του αρχείου σελίδας είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετός χώρος για την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το σύστημά σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα που δίνονται παρακάτω και να τα εκτελέσετε στον υπολογιστή σας:

Σημείωση: Δημιουργήστε αντίγραφο ασφαλείας των κλειδιών μητρώου για επαναφορά στις προηγούμενες ρυθμίσεις σε περίπτωση μη αυτόματων σφαλμάτων κατά την τροποποίηση.

1. Ανοίξτε το μενού αναζήτησης, πληκτρολογήστε regedit και κάντε κλικ στο Άνοιγμα για να εκκινήσετε τον Επεξεργαστή Μητρώου.

2. Μεταβείτε στην ακόλουθη διαδρομή φακέλου στον Επεξεργαστή Μητρώου.

ComputerHKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management

3. Τώρα, κάντε διπλό κλικ στο πλήκτρο ClearPageFileAtShutdown.

4. Ορίστε τα δεδομένα τιμής ως 1 και μετά κάντε κλικ στο OK.

Μέθοδος 11: Προσθέστε περισσότερη μνήμη RAM

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε μια λύση για τον τρόπο αύξησης της διαθέσιμης φυσικής μνήμης Windows 10 αφού δοκιμάσετε όλες τις παραπάνω μεθόδους, τότε είναι βέβαιο ότι το σύστημά σας έχει απόλυτη ανάγκη από περισσότερη μνήμη RAM. Η προσπάθεια μεθόδων εκκαθάρισης μέρους του χώρου RAM είναι ανεπαρκής σε αυτήν την περίπτωση, επομένως πρέπει να προσθέσετε περισσότερη μνήμη RAM στο σύστημά σας με μη αυτόματο τρόπο.

Η μη αυτόματη προσθήκη μνήμης RAM περιλαμβάνει φυσική προσθήκη ραβδιών μνήμης στη συσκευή σας. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός εγχειριδίου, λαμβάνοντας υποστήριξη από τον ιστότοπο του κατασκευαστή ή αφήνοντας την στον επαγγελματία. Εάν σκοπεύετε να προσθέσετε RAM μόνοι σας, ακολουθήστε τα βήματα που παρέχονται παρακάτω:

Σημείωση: Τα βήματα που δίνονται παρακάτω πρέπει να εκτελεστούν σε φορητό υπολογιστή.

1. Αφαιρέστε το πλαστικό κάλυμμα από τη θήκη RAM. Αυτό θα εκθέσει δύο υποδοχές μνήμης RAM, από τις οποίες μπορούν να γεμίσουν είτε η μία είτε και οι δύο.

Εικόνα από mphtech από Pixabay

2. Τώρα, για να βγάλετε τη μονάδα RAM, τραβήξτε τους σφιγκτήρες που υπάρχουν και στις δύο πλευρές.

3. Τοποθετήστε μια νέα μονάδα RAM στην υποδοχή υπό γωνία 45 μοιρών και σπρώξτε την προς τα κάτω.

4. Τέλος, συναρμολογήστε ξανά τον υπολογιστή σας και επανεκκινήστε τον στο BIOS για να ελέγξετε εάν η μνήμη RAM που έχει εισαχθεί έχει αναγνωριστεί από το σύστημα.

Ως εκ τούτου, αυτός είναι ο τρόπος αύξησης της μνήμης του υπολογιστή μου.

***

Ελπίζουμε ότι το έγγραφό μας για τη μνήμη RAM, η απαίτησή της και ο τρόπος αύξησης της μνήμης RAM στα Windows 7 & 10 θα μπορούσαν να σας καθοδηγήσουν καλά και ότι μπορέσατε να δημιουργήσετε επαρκή χώρο RAM στη συσκευή σας. Ενημερώστε μας ποια από τις μεθόδους ήταν η πιο χρήσιμη για την αύξηση της διαθέσιμης φυσικής μνήμης στα Windows 10. Εάν έχετε απορίες ή προτάσεις για εμάς, αφήστε τις στα σχόλια παρακάτω.