Πώς να ασφαλίσετε τον υπολογιστή σας με Windows 7 το 2020

Η Microsoft δεν υποστηρίζει πλέον τα Windows 7 με ενημερώσεις ασφαλείας. Με άλλα λόγια, τα Windows 7 είναι πλέον ακριβώς όπως τα Windows XP—ένα παλαιότερο λειτουργικό σύστημα που σταδιακά θα συσσωρεύει μη επιδιορθωμένες τρύπες ασφαλείας. Δείτε πώς να το διατηρήσετε όσο το δυνατόν ασφαλέστερο.

Συνιστούμε την αναβάθμιση σε Windows 10. Στην πραγματικότητα, μπορείτε ακόμα να κάνετε αναβάθμιση από Windows 7 σε Windows 10 δωρεάν. Ωστόσο, εάν επιμένετε στα Windows 7 προς το παρόν, έχουμε μερικές συμβουλές ασφαλείας.

Οι επιχειρησιακοί χρήστες μπορούν να πληρώσουν για ενημερώσεις ασφαλείας

Συνιστούμε στις επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς να πληρώνουν για εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας εάν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα Windows 7. Αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στους οικιακούς χρήστες και η ακριβής τιμή των ενημερώσεων εξαρτάται από το αν έχετε Windows 7 Enterprise ή Windows 7 Professional.

Αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας με Windows 7 από το δίκτυο

Ακόμα κι αν χρειάζεστε τα Windows 7 για κάποιο λόγο, δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιείτε για τα πάντα. Εάν χρειάζεστε τα Windows 7 για διασύνδεση με μια συγκεκριμένη συσκευή υλικού ή την εκτέλεση ενός προγράμματος λογισμικού που δεν εκτελείται στα Windows 10, συνιστούμε να διατηρήσετε αυτόν τον υπολογιστή Windows 7 εκτός δικτύου, εάν είναι δυνατόν.

Κακόβουλοι ιστότοποι και άλλες επιθέσεις που βασίζονται σε δίκτυο δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα. Το σύστημά σας Windows 7 δεν μπορεί να παραβιαστεί και να αντιστραφεί έναντι άλλων συσκευών στο δίκτυό σας. Δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για ζητήματα ασφαλείας εάν το σύστημα Windows 7 αποκοπεί από το επικίνδυνο Διαδίκτυο.

  Πώς να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη Webp στο Edge στα Windows 10

ο

Εάν πρέπει να εκτελέσετε ένα παλαιότερο πρόγραμμα λογισμικού που δεν εκτελείται στα Windows 10, ίσως αξίζει επίσης να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 10 και να εκτελέσετε αυτήν την παλαιότερη εφαρμογή σε μια εικονική μηχανή Windows 7 στην επιφάνεια εργασίας των Windows 10. Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες παλαιότερες εφαρμογές θα εκτελούνται μια χαρά στα Windows 10, επομένως αυτό δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητο για τις περισσότερες εφαρμογές.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να τρέχουν τα Windows 7 και να τα συνδέουν στο διαδίκτυο. Εάν ναι, έχουμε μερικές συμβουλές ασφαλείας για το κλείδωμα των πραγμάτων.

Εκτελέστε το υποστηριζόμενο λογισμικό ασφαλείας

Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ένα καλό εργαλείο προστασίας από κακόβουλο λογισμικό που εξακολουθεί να υποστηρίζει τα Windows 7. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει ενεργά ενημερώσεις.

Microsoft λέει δεν προσφέρει πλέον λήψεις το δικό της εργαλείο Microsoft Security Essentials, αν και το MSE εξακολουθεί να φαίνεται διαθέσιμο για λήψη στον ιστότοπο της Microsoft. Ίσως η Microsoft σχεδιάζει να τραβήξει τις λήψεις σύντομα. Ωστόσο, εάν έχετε εγκαταστήσει το Microsoft Security Essentials, θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις υπογραφής κακόβουλου λογισμικού μέχρι το 2023.

Άλλες εταιρείες λογισμικού ασφαλείας εξακολουθούν να προσφέρουν προγράμματα προστασίας από ιούς που υποστηρίζονται στα Windows 7. Για παράδειγμα, Lifehacker συνιστά Bitdefender Δωρεάν.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, προτείνουμε επίσης Malwarebytes. Η δωρεάν έκδοση του Malwarebytes θα σας επιτρέψει να εκτελέσετε μη αυτόματες σαρώσεις για να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό και άλλο ανεπιθύμητο λογισμικό από το σύστημά σας και εκτελείται επίσης σε Windows 7.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία sandbox για το Windows Defender στα Windows 10

Η Microsoft απέκλεισε το εργαλείο ασφαλείας EMET που συμβάλλει στην προστασία από επιθέσεις υπέρ της προστασίας εκμετάλλευσης που είναι ενσωματωμένη στα Windows 10. Ωστόσο, το λογισμικό κατά της εκμετάλλευσης είναι ενσωματωμένο την έκδοση Premium του Malwarebytes.

Χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης

Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε Windows 7, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε την εκτέλεση του Internet Explorer. Ακόμα και η Microsoft έχει συνιστάται η απομάκρυνση του Internet Explorer σε ένα πιο σύγχρονο, ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης.

Το Google Chrome εξακολουθεί να εκτελείται σε Windows 7 και θα το υποστηρίζει με ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι τουλάχιστον 15 Ιουλίου 2021.
Το νέο πρόγραμμα περιήγησης Edge της Microsoft, που βασίζεται στον ίδιο υποκείμενο κώδικα με το Chromium, υποστηρίζει επίσης τα Windows 7 και θα 15 Ιουλίου 2021.
Ο Mozilla Firefox εξακολουθεί να τρέχει και στα Windows 7. Η Mozilla δεν έχει πει πόσο καιρό θα υποστηρίζει τον Firefox στα Windows 7.

Καθώς το ίδιο το λειτουργικό σύστημα δεν λαμβάνει πλέον ενημερώσεις, το λογισμικό ασφαλείας και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού αποκτούν νέα σημασία για τον αποκλεισμό σας από απειλές στο διαδίκτυο.

Ασφαλίστε τις ρυθμίσεις του λειτουργικού σας συστήματος

Εάν χρησιμοποιείτε Windows 7, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Windows Update και να βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι με όλες τις ενημερώσεις που κυκλοφόρησε για αυτό η Microsoft. Συνιστούμε επίσης να κάνετε αυτόματο έλεγχο του Windows Update για ενημερώσεις. Η Microsoft ενδέχεται να κυκλοφορήσει ιδιαίτερα κρίσιμες ενημερώσεις για τα Windows 7 ακόμη και μετά το τέλος της υποστήριξης, όπως έκανε και για τα Windows XP.

Έχετε το νου σας για ενημερώσεις ειδήσεων, επίσης. Η Microsoft κυκλοφόρησε μια σημαντική ενημέρωση ασφαλείας για τα Windows XP την οποία έπρεπε να κατεβάσετε με μη αυτόματο τρόπο το 2019.

  Δημιουργία και διαχείριση λογαριασμών χρηστών ή δικαιωμάτων των Windows με ένα βασικό περιβάλλον εργασίας χρήστη

Οι συμβουλές για την ασφάλεια του υπολογιστή σας με Windows είναι οι ίδιες όπως ήταν ποτέ. Αφήστε ενεργοποιημένα σημαντικές λειτουργίες ασφαλείας όπως ο Έλεγχος λογαριασμού χρήστη και το Τείχος προστασίας των Windows.

Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε περίεργους συνδέσμους σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα περίεργα μηνύματα που σας αποστέλλονται—αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι θα γίνει ευκολότερη η εκμετάλλευση των Windows 7 στο μέλλον. Αποφύγετε τη λήψη και την εκτέλεση περίεργων αρχείων.

Κατάργηση (και ενημέρωση) εγκατεστημένων εφαρμογών

Τα Windows 7 κυκλοφόρησαν πριν από πολύ καιρό, επομένως μπορεί να έχετε εγκατεστημένες αρκετές εφαρμογές που δεν χρειάζεστε πραγματικά. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να είναι ξεπερασμένα.

Για παράδειγμα, οι παλιές εκδόσεις των προσθηκών προγράμματος περιήγησης όπως τα Java, Adobe Flash, Adobe Reader και QuickTime είναι όλες δυνητικά ευάλωτες σε επιθέσεις. Μεταβείτε στη λίστα των εγκατεστημένων προγραμμάτων στον Πίνακα Ελέγχου των Windows 7 και αφαιρέστε όποιες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε.

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε είναι επίσης ενημερωμένες στις πιο πρόσφατες διαθέσιμες εκδόσεις τους. Για παράδειγμα, εάν εξακολουθείτε να έχετε εγκατεστημένη μια παλιά έκδοση του WinRAR, θα πρέπει να την ενημερώσετε με μη αυτόματο τρόπο, διαφορετικά ο υπολογιστής σας μπορεί να είναι ευάλωτος σε κακόβουλα αρχεία ACE.

Δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα εδώ. Τα Windows 7 θα γίνονται πιο επικίνδυνα με την πάροδο του χρόνου καθώς διαπιστώνονται ελαττώματα. Ωστόσο, οι ακριβείς επιθέσεις στις οποίες είναι ευάλωτα τα Windows 7 εξαρτώνται από τα ελαττώματα ασφαλείας που εντοπίζονται, πόσο σοβαρά είναι και πόσο εύκολο είναι να εκμεταλλευτείτε.

Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows 7 και θα εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά—με μερικά ενοχλητικά μηνύματα. Απλώς έχετε κατά νου ότι η Microsoft έχει πλύνει τα χέρια της επιδιορθώνοντας τρύπες ασφαλείας στο μηχάνημά σας. Αγαπάμε τα Windows 7, αλλά η ώρα τους έχει περάσει.