Πώς να αποφύγετε τα Nags στο τέλος της υποστήριξης των Windows 7

Τα Windows 7 σύντομα θα αρχίσουν να σας ενοχλούν να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 10—ξανά. Συγκεκριμένα, θα δείτε ένα μήνυμα που θα σας ενημερώνει ότι η Microsoft θα σταματήσει επίσημα την υποστήριξη των Windows 7 στις 14 Ιανουαρίου 2020. Δείτε πώς μπορείτε να το αποφύγετε.

Ενημέρωση: Από τις 22 Απριλίου 2019, τα γκρίνια είναι αρχίζουν να εμφανίζονται σε συστήματα Windows 7. Μπορείτε απλώς να κάνετε κλικ στο «Να μην μου υπενθυμίσω ξανά» και να κλείσετε το παράθυρο για να σταματήσετε τις γκρίνιες.

Γιατί τα Windows 7 θα σας ενοχλήσουν

Η Microsoft θα υποστηρίζει μόνο τα Windows 7 με ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα ασφαλείας έως τις 14 Ιανουαρίου 2020. Αυτή είναι η ημερομηνία «λήξης υποστήριξης» ή «λήξης ζωής» (EOL). Μετά από αυτήν την ημερομηνία, τα Windows 7 θα αποχωρήσουν τεχνικά από την “εκτεταμένη υποστήριξη”. Οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώσουν για πρόσθετη υποστήριξη, αλλά οι υπολογιστές του μέσου καταναλωτή θα κολλήσουν χωρίς ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας.

Αυτό σημαίνει ότι τα μηχανήματα με Windows 7 θα είναι όλο και πιο ευάλωτα και οι προγραμματιστές λογισμικού θα αφήσουν τελικά πίσω τους παλιούς υπολογιστές και θα σταματήσουν να γράφουν λογισμικό που λειτουργεί στα Windows 7.

Το πλήρες μήνυμα έχει ως εξής:

Μετά από 10 χρόνια, η υποστήριξη για τα Windows 7 πλησιάζει στο τέλος.

Η 14 Ιανουαρίου 2020 είναι η τελευταία ημέρα που η Microsoft θα προσφέρει ενημερώσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη για υπολογιστές με Windows 7. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο, γι’ αυτό επικοινωνούμε νωρίς για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας και να προετοιμαστείτε για το επόμενο.

  Γειά σας και καλώς ήρθατε!

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα την αναβάθμιση σε ένα υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα έως τις 14 Ιανουαρίου 2020. Μέχρι τότε χρησιμοποιείτε ένα υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα—γι’ αυτό μη διστάσετε να κρύψετε τις γκρίνιες και να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας. Και ποιος θέλει να γκρινιάζει, τέλος πάντων;

Αυτή τη φορά η Microsoft θα σας επιτρέψει να σιωπήσετε τα Nags

Η Microsoft έχει μάθει το μάθημά της—κάπως. Ενώ τα αρχικά μηνύματα “Λήψη Windows 10” (GWX) επιστρέφουν ξανά και ξανά, αυτή η ειδοποίηση τέλους υποστήριξης φαίνεται πολύ λιγότερο ενοχλητική.

Αυτό το τελευταίο αναδυόμενο μήνυμα δεν προσπαθεί να εγκαταστήσει κανένα λογισμικό στο σύστημά σας. Στην πραγματικότητα, η δωρεάν προσφορά αναβάθμισης των Windows 10 έχει τελειώσει—αν και υπάρχει ακόμα ένας επίσημος αλλά κάπως μυστικός τρόπος για δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10.

Το μόνο που κάνει το μήνυμα είναι να σας ενημερώσει ότι τα Windows 7 δεν θα υποστηρίζονται πλέον στις 14 Ιανουαρίου 2020 και να παρέχουν έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπο της Microsoft με περισσότερες πληροφορίες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ένα πλαίσιο ελέγχου “Μη μου υπενθυμίζεις ξανά” στην κάτω αριστερή γωνία του παραθύρου. Ενεργοποιήστε αυτό το πλαίσιο ελέγχου και ελπίζουμε ότι η Microsoft θα σταματήσει να σας ενοχλεί. Ωστόσο, εάν δεν ενεργοποιήσετε αυτό το πλαίσιο ελέγχου και απλώς κλείσετε το παράθυρο, θα δείτε επανειλημμένα την ειδοποίηση λήξης ζωής.

Υπολογιστής Bleeping έχει τις πλήρεις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το μήνυμα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας εγκατάστασης της ενημέρωσης ( C:WindowsSystem32sipnotify.exe ) και των προγραμματισμένων εργασιών που δημιουργεί. Φαίνεται σαν μια μεγάλη βελτίωση από την επιθετική και παραπλανητική τακτική της Microsoft την τελευταία φορά.

  Πώς να κάνετε την οικογένειά σας να αγαπήσει το έξυπνο σπίτι σας

Πώς να αφαιρέσετε τα Nags από το σύστημά σας

Αυτό το μήνυμα nag φτάνει ως μέρος του KB4493132, μια ενημέρωση που θα εγκατασταθεί αυτόματα από το Windows Update εάν ο υπολογιστής σας έχει ενεργοποιημένες τις αυτόματες ενημερώσεις. Για να σταματήσετε να εμφανίζεται η γκρίνια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε την εγκατάσταση της ενημέρωσης—ή να την αφαιρέσετε εάν είναι ήδη εγκατεστημένη. Η ενημέρωση τιτλοφορείται “Windows 7 SP1 Support Notification”.

Το KB4493132 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 19 Μαρτίου 2019. Μπορεί να βρίσκεται ήδη στον υπολογιστή σας με Windows 7. Ωστόσο, θα παραμείνει αδρανής μέχρι τις 18 Απριλίου 2019, οπότε και θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα μηνύματα γκρίνιας. Δεν είδαμε την ενημέρωση σε μια εικονική μηχανή Windows 7, επομένως η Microsoft μπορεί να την κυκλοφορήσει αργά.

Για να αποφύγετε την εγκατάσταση της ενημέρωσης, απλώς επιλέξτε να μην εγκαταστήσετε την ενημέρωση από το Windows Update. Κρύψτε το αν το δείτε. Εάν τα Windows 7 έχουν ρυθμιστεί να εγκαθιστούν ενημερώσεις αυτόματα, μπορείτε να ρυθμίσετε να σας ειδοποιεί αλλά όχι να τις εγκαταστήσει αυτόματα—ή να απεγκαταστήσετε την ενημέρωση μετά.

Για να αποκρύψετε την ενημέρωση, μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου > Σύστημα και Ασφάλεια > Windows Update και κάντε κλικ στον αριθμό των διαθέσιμων ενημερώσεων. Κάντε δεξί κλικ στο KB4493132 εάν το βλέπετε στη λίστα και επιλέξτε “Απόκρυψη ενημέρωσης”.

Εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει αυτήν την ενημέρωση, μπορείτε να την απεγκαταστήσετε. Μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου > Προγράμματα > Προβολή εγκατεστημένων ενημερώσεων, εντοπίστε το KB4493132 στη λίστα (μπορείτε να το αναζητήσετε χρησιμοποιώντας το πλαίσιο αναζήτησης) και απεγκαταστήστε το.

  Τι είναι το Exposure Bracketing;

Ή, ακόμα καλύτερα, μπορείτε απλά να μην ανησυχείτε για αυτό. Το γκρίνια θα εμφανιστεί μία φορά στις 18 Απριλίου, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το πλαίσιο που λέει ότι δεν θέλετε να το δείτε ποτέ ξανά και να κλείσετε το παράθυρο. Τότε τελειώσατε και δεν χρειάζεται να τα δείτε ποτέ ξανά — ούτως ή άλλως στον συγκεκριμένο υπολογιστή. Αυτή είναι η θεωρία πάντως. Ας ελπίσουμε ότι η Microsoft δεν γίνεται όλο και πιο επιθετική με την πάροδο του χρόνου και υπακούει στις επιθυμίες των χρηστών που κάνουν κλικ στο πλαίσιο ελέγχου.

Θα πρέπει να κάνετε αναβάθμιση έως τις 14 Ιανουαρίου 2020

Δεν χρειάζεται να απορρίψετε αμέσως τα Windows 7. Εξάλλου, εξακολουθεί να υποστηρίζεται επίσημα από τη Microsoft με ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2020.

Συνιστούμε να βγείτε από τα Windows 7 μετά από αυτήν την ημερομηνία. Τα Windows 7 δεν θα υποστηρίζονται πλέον με ενημερώσεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο ευάλωτα σε επιθέσεις. Τα Windows 10 είναι ήδη ένα πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα, ακόμη και όταν τα Windows 7 εξακολουθούν να λαμβάνουν ενημερώσεις. (Και ναι, μπορείτε ακόμα να λάβετε τα Windows 10 δωρεάν, αν θέλετε.)

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 10. Εάν έχετε έναν αρκετά παλιό υπολογιστή, ίσως θέλετε απλώς να αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή με Windows 10.

Και, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα Windows 10, δεν πειράζει—θα πρέπει να σκεφτείτε ένα Chromebook, Mac, iPad ή απλώς εγκατάσταση Linux στον τρέχοντα υπολογιστή σας. Ό,τι κι αν κάνετε, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα ασφαλές λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζεται αυτήν τη στιγμή με ενημερώσεις. Ωστόσο, ενώ τα Windows 8.1 εξακολουθούν να υποστηρίζονται με ενημερώσεις για μερικά ακόμη χρόνια, προτείνουμε τα Windows 10 έναντι των Windows 8.1.