Πώς να αποτιμήσετε το Crypto με τον σωστό τρόπο [2023]

Τα Tokenomics αποτελούνται από σημαντικούς παράγοντες που σας επιτρέπουν να προσδιορίσετε την αξία ενός κρυπτοκουπονιού.

Η ζήτηση για κρυπτονομίσματα αυξάνεται από τις αρχές του 2023. Τέλος, τα περισσότερα κρυπτονομίσματα άρχισαν να αυξάνονται μετά τα αρνητικά συναισθήματα της αγοράς το 2022. Επιπλέον, η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων αποτιμάται σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, κέρδισε περισσότερο από 40% τον Ιανουάριο του 2023. Ξέρετε πώς αποτιμάται η κρυπτογράφηση; Εάν η απάντηση είναι όχι, μην ανησυχείτε, θα το συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Για την κρυπτογράφηση, η Tokenomics προσθέτει αξία με βάση διάφορες παραμέτρους. Αλλά πριν μπούμε στο Tokenomics, πρέπει να κατανοήσουμε τα κρυπτογραφικά διακριτικά.

Τι είναι ένα Crypto Token;

Ένα crypto token είναι ένα ψηφιακό διακριτικό που αντιπροσωπεύει διάφορα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, τίτλους ή ακόμα και ψηφιακή τέχνη. Επιπλέον, ένα διακριτικό μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη χρήση σε ένα συγκεκριμένο blockchain.

Η αξία ενός διακριτικού καθορίζεται από την αξία του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου ή την περίπτωση χρήσης του. Ομοίως, η υψηλότερη ζήτηση της αγοράς για ένα διακριτικό μπορεί επίσης να αυξήσει την τιμή του.

Τώρα που ξέρετε για ένα διακριτικό, ας βουτήξουμε στο Tokenomics.

Τι είναι η Tokenomics;

Tokenomics είναι ένας συνδυασμός “token” και “economics”. Με απλά λόγια, το Tokenomics είναι τα οικονομικά στοιχεία ενός κρυπτογραφήματος.

Η αρχική ιδέα της Tokenomics προτάθηκε από τον BF Skinner, ψυχολόγο του Χάρβαρντ. Το 1972, ο Skinner πρότεινε την ανταλλαγή κουπονιών μεταξύ των συμμετεχόντων με καφέ ή καραμέλα.

Η Tokenomics βασίζεται στον μηχανισμό κινήτρων που ανταμείβει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν δίκτυα blockchain. Αυτό το σύστημα παρακινεί τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε έργα κρυπτογράφησης που έχουν περισσότερες δυνατότητες ανταμοιβής.

Στην περίπτωση των έργων κρυπτογράφησης, οι επενδυτές αγοράζουν και διατηρούν μάρκες που πιστεύουν ότι θα ανταμείψουν στο μέλλον. Όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για μάρκες, προσθέτει περισσότερη αξία στο έργο και στο επενδυμένο κεφάλαιο.

Μπορεί να έχετε μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, “Πώς μπορώ να ελέγξω τα tokenomics;” Ας μπούμε σε αυτό αμέσως!

Πώς να ελέγξετε την Tokenomics ενός έργου Crypto;

Η Tokenomics σας βοηθά πολύ στην κατανόηση της δομής και του σχεδιασμού ενός κρυπτοκουπόνι. Δείτε πώς μπορείτε να κατανοήσετε τα tokenomics των έργων κρυπτογράφησης:

#1. Μελετήστε τη Λευκή Βίβλο

Τα περισσότερα έργα κρυπτογράφησης δημοσιεύουν μια λευκή βίβλο που περιέχει τεχνικές προδιαγραφές και βασικούς στόχους. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και να έχετε μια βασική κατανόηση του πλήρους έργου.

  Πώς να δημιουργήσετε μια γραμμή χρόνου στο Microsoft PowerPoint

Πηγή: ethereum.org

Επίσης, ορισμένα έργα δημοσιεύουν ένα litepaper, μια απλοποιημένη έκδοση του whitepaper. Έτσι, μπορείτε να διαβάσετε μια ειρήνη για να καταλάβετε χωρίς ορολογία.

Το Tokenomics αποτελείται από ένα ουσιαστικό μέρος μιας λευκής βίβλου. Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με το διακριτικό και τις λειτουργίες του.

#2. Επισκεφτείτε ιστότοπους παρακολούθησης τιμών

Η κατάδυση σε ένα λευκό χαρτί και η εύρεση των σημαντικών tokenomics από αυτό μπορεί να είναι ταραχώδης και χρονοβόρα. Εάν βρίσκεστε σε παρόμοια κατάσταση, επισκεφθείτε αυθεντικούς ιστότοπους παρακολούθησης τιμών.

Μπορείτε να επισκεφτείτε απλές πλατφόρμες όπως το CoinMarketCap ή το CoinGecko για μια γρήγορη ανάλυση των tokenomics ενός έργου. Αυτές οι πλατφόρμες παρέχουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες με μία μόνο κίνηση.

Εδώ, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι να ορίσετε το αγαπημένο σας νόμισμα fiat για να αξιολογήσετε τα tokenomics ενός token. Επιπλέον, δεν χρειάζεται καν να συνδεθείτε για να βρείτε τα στοιχεία του διακριτικού. Εντυπωσιακό σωστά;

Ας υποθέσουμε ότι αναζητάτε τα tokenomics του MATIC token του έργου Polygon. Θα βρείτε τις αξίες της αγοράς σε πραγματικό χρόνο και την προσφορά που κυκλοφορεί.

Πηγή: coinmarketcap.com

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να βρείτε τα ιστορικά δεδομένα του token από την έναρξή του. Επίσης, τα στοιχεία αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICO) είναι διαθέσιμα με ένα μόνο κλικ.

Εν ολίγοις, είναι σημαντικό να ελέγξετε τα κύρια στοιχεία της tokenomics για να έχετε καλύτερη σαφήνεια σχετικά με ένα έργο.

Ας βουτήξουμε κατευθείαν σε αυτό!

Βασικά Στοιχεία Tokenomics

#1. Προμήθεια Token

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή ενός διακριτικού είναι η ζήτηση και η προσφορά του. Μπορείτε να βρείτε τρεις τύπους προμήθειας για ένα διακριτικό. κυκλοφορίας, συνολικής παροχής και μέγιστης παροχής.

  • Κυκλοφοριακή Προμήθεια: Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει τον συνολικό αριθμό των διακριτικών που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά κρυπτογράφησης.
  • Συνολική Προμήθεια: Η συνολική προσφορά ενός κουπόνι περιλαμβάνει την προσφορά που κυκλοφορεί και τον αριθμό των μαρκών που εξορύσσονται αλλά δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά. Επιπλέον, η συνολική προσφορά δεν περιλαμβάνει επίσης καμένα μάρκες.
  • Maximum Supply: Αυτή η προμήθεια αποτελείται από το μέγιστο διακριτικό που έχει κωδικοποιήσει το έργο για εξόρυξη ή έκδοση.

Επιπλέον, η προσφορά διακριτικών βοηθά στην εύρεση της κεφαλαιοποίησης ή της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτογράφησης ενός διακριτικού. Το ανώτατο όριο αγοράς υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την τρέχουσα τιμή του διακριτικού με την κυκλοφορούσα προσφορά του.

Ας υποθέσουμε ότι ένα κουπόνι διαπραγματεύεται στα $20 και η κυκλοφορία του είναι 10 εκατομμύρια. Το token έχει κεφαλαιοποίηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε αυτήν την περίπτωση.

Ορισμένα διακριτικά έχουν μέγιστη προσφορά, όπως το διακριτικό ADA του έργου Cardano. Η ADA έχει μέγιστη προσφορά 45 δισεκατομμυρίων μάρκες. Ωστόσο, μάρκες έργων όπως το Shiba Inu, το Polkadot και το Tether δεν έχουν μέγιστη προσφορά.

  Ελέγξτε εάν η λίστα είναι κενή στην Python με αυτές τις 3 εύκολες τεχνικές

#2. Μηχανισμός Συναίνεσης

Ο μηχανισμός συναίνεσης ενός έργου κρυπτογράφησης επιτρέπει στο δίκτυο blockchain να επικυρώνει και να ασφαλίζει κάθε συναλλαγή. Τα περισσότερα έργα χρησιμοποιούν μηχανισμούς proof-of-work (PoW) ή proof-of-stake (PoS).

Ο μηχανισμός PoW επιβραβεύει τους εξορύκτες του αφού ολοκληρώσουν την επικύρωση των συναλλαγών. Ωστόσο, οι εξορύκτες απαιτούν υπολογιστικές συσκευές υψηλού επιπέδου για την εκτέλεση της διαδικασίας επικύρωσης.

Σε αντίθεση με το PoW, οι μηχανισμοί απόδειξης στοιχήματος σάς επιτρέπουν να επαληθεύσετε τη συναλλαγή δικτύου ποντάροντας μάρκες κρυπτογράφησης. Επομένως, πρέπει να ποντάρετε μάρκες για περιορισμένο χρονικό διάστημα για να λάβετε ανταμοιβές.

Τα περισσότερα νέα έργα blockchain προτιμούν έναν φιλικό προς το περιβάλλον μηχανισμό, επομένως το PoW έχει αποκτήσει υψηλή δημοτικότητα πρόσφατα. Η στροφή του Ethereum σε μηχανισμό στοιχηματισμού είναι ένα από τα σημαντικά ορόσημα στη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

#3. Token Utility

Το βοηθητικό πρόγραμμα token είναι η πραγματική περίπτωση χρήσης ενός crypto token. Οι προγραμματιστές του έργου κρυπτογράφησης επιλέγουν τη χρησιμότητα του διακριτικού τους με βάση την αποστολή του έργου.

Ορισμένα διακριτικά επιτρέπουν στους χρήστες να πληρώνουν τέλη συναλλαγών, ενώ άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ή την πώληση NFT. Επιπλέον, εάν έχετε διακριτικά διακυβέρνησης, μπορείτε να ψηφίσετε για τη σημαντική διαδικασία λήψης αποφάσεων ενός έργου.

Τα έργα παιχνιδιών με παιχνίδι για κέρδη ανταμείβουν τους παίκτες τους με μάρκες. Οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα διακριτικά για να αγοράσουν αντικείμενα εντός του παιχνιδιού.

Για τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης, υπάρχουν έργα μετακίνησης προς κέρδος που ενθαρρύνουν τους χρήστες να ασκηθούν. Εδώ θα λάβετε μάρκες χρησιμότητας ως ανταμοιβή με βάση τις σωματικές σας δραστηριότητες.

Μερικά έργα επικεντρώνονται σε stablecoins. Σε αυτήν την περίπτωση, το διακριτικό θα είναι συνδεδεμένο με ένα νόμισμα fiat όπως το δολάριο ΗΠΑ. Επιπλέον, η αξία του διακριτικού παραμένει κοντά στην αξία του σχετικού νομίσματος.

#4. Διανομή Token

Ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς διακριτικών συνήθως κατανέμεται μεταξύ των ιδρυτών και των επενδυτών ενός έργου κρυπτογράφησης. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη συμπεριφορά των μεγάλων κατόχων.

Ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο ή ένας οργανισμός με υψηλές συμμετοχές πουλά όλα τα διακριτικά του. Η τιμή του διακριτικού μπορεί να πέσει ή ακόμα και να καταρρεύσει άσχημα σε αυτήν την περίπτωση.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε εάν οι επενδυτές ή οι ιδρυτές έχουν μια ελάχιστη περίοδο κλειδώματος για να πουλήσουν τα διακριτικά τους. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η περίοδος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος τεράστιων πωλήσεων.

Επιπλέον, η διανομή token περιλαμβάνει το ποσοστό του συνολικού token που διατίθεται για μάρκετινγκ. Επίσης, τα έργα κατανέμουν ένα μικρό ποσοστό στα μέλη της ομάδας. Για παράδειγμα, τα έργα κρυπτογράφησης Chiliz κατανέμουν το 5% της συνολικής προσφοράς διακριτικών τους στην ομάδα.

Πηγή: chiliz.com

Η αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) είναι ένας από τους πιο προτιμώμενους τρόπους από τα έργα κρυπτογράφησης για τη διανομή των διακριτικών τους στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Εάν ενδιαφέρεστε για το όραμα ενός έργου, μπορείτε να συμμετάσχετε στο ICO του.

  Πώς να αλλάξετε αυτόματα το Apple Watch Face με βάση την ώρα ή την τοποθεσία

#5. Token Burns

Η καύση ενός κουπόνι σημαίνει την αφαίρεση μεγάλου αριθμού μάρκες από την παροχή κυκλοφορίας του. Σε αυτήν την περίπτωση, τα διακριτικά μεταφέρονται σε ένα μη προσβάσιμο πορτοφόλι.

Token burn αφαιρεί οριστικά το token από την ύπαρξή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προγραμματιστές του έργου καίνε μάρκες για να μειώσουν την προσφορά του συγκεκριμένου κρυπτογραφικού διακριτικού.

Πηγή: bnbburn.info

Το Binance Coin (BNB) είναι διάσημο για τη διαδικασία του token burn. Τη στιγμή της σύνταξης, το έργο Binance έχει κάψει πάνω από 150.000 μάρκες BNB.

Η σημασία της Tokenomics στις επενδύσεις κρυπτογράφησης

Η Tokenomics είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που εξετάζουν οι επενδυτές πριν αγοράσουν μάρκες κρυπτογράφησης. Η Tokenomics επιτρέπει στους επενδυτές να:

#1. Κατανοήστε τον κίνδυνο

Τα tokenomics διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή αρκετών θεμελιωδών λεπτομερειών που σχετίζονται με ένα διακριτικό. Ένας επενδυτής μπορεί να έχει μια πρόχειρη αποτίμηση κινδύνου με βάση αυτά τα δεδομένα.

Εάν θεωρείτε ότι το διακριτικό ενός έργου κρυπτογράφησης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, μπορείτε να πάρετε μια επενδυτική απόφαση ανάλογα. Εδώ μπορείτε να αποφύγετε ένα επικίνδυνο έργο ή να διαθέσετε ένα ελάχιστο ποσό για να εξισορροπήσετε τη συνολική έκθεση στον κίνδυνο.

#2. Βρείτε κόκκινες σημαίες

Τα Crypto token παρατίθενται καθημερινά και είναι δύσκολο να εντοπίσετε κακά έργα. Εδώ, η tokenomics μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μάρκες με κακές βασικές αρχές.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι βρίσκετε ένα διακριτικό με το μεγαλύτερο μέρος της διανομής του με έναν μόνο ιδρυτή ή επενδυτή. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερα να μείνετε μακριά από την επένδυση σε αυτό το διακριτικό. Εδώ, ένας μεμονωμένος κάτοχος κουπονιού μπορεί να καταρρεύσει την τιμή του διακριτικού.

#3. Αξιολογήστε την αξία του Token

Όπως συζητήσαμε προηγουμένως, η tokenomics μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε το ανώτατο όριο αγοράς ενός κρυπτονομικού. Αυτή η τιμή βοηθά στη σύγκριση του διακριτικού με άλλα διακριτικά με παρόμοια κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ανώτατο όριο αγοράς των πιο απαιτημένων μάρκων συνεχίζει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, το Bitcoin βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με κεφαλαιοποίηση άνω των 442 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

#4. Προσδιορίστε το μελλοντικό δυναμικό

Ένα καλά δομημένο μοντέλο tokenomics επιτρέπει στους επενδυτές να προσδιορίσουν την ικανότητα ενός έργου κρυπτογράφησης για την επίτευξη του στόχου του. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον οδικό χάρτη στη λευκή βίβλο για να προβλέψετε την ανάπτυξη ενός έργου.

Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων της αξίας ενός διακριτικού σάς επιτρέπει να εξετάσετε την επενδυτική σας απόφαση. Με απλά λόγια, μπορείτε να μείνετε μακριά από ανάξια έργα κρυπτογράφησης.

Τελικές Λέξεις

Η Tokenomics ενός έργου κρυπτογράφησης συνοδεύεται από διαφορετικά πολύτιμα δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα βοηθούν στον υπολογισμό της αξίας ενός κρυπτοκουπονιού.

Δεν είναι απλό να προσδιοριστεί το δυναμικό ενός διακριτικού λαμβάνοντας υπόψη μία μόνο παράμετρο. Για αυτόν τον λόγο, ο συνδυασμός όλων των παραμέτρων που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι καλύτερος για μια καλύτερη συμβολική αποτίμηση.

Σε τελική ανάλυση, κάντε τη δική σας έρευνα (DYOR) πριν αγοράσετε οποιαδήποτε μάρκα κρυπτογράφησης.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα κεφάλαια ευρετηρίου κρυπτογράφησης και τα ETF.