Πώς να αποπροσαρτήσετε σκληρούς δίσκους στο Ubuntu

Εάν πρέπει να αποπροσαρτήσετε έναν σκληρό δίσκο στο Ubuntu, ο πιο γρήγορος και ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε είναι με τους δίσκους Gnome. Το Gnome Disks είναι ένα εργαλείο διαχείρισης δίσκων. Με αυτό, οι χρήστες μπορούν να διαχειρίζονται σκληρούς δίσκους, συσκευές USB και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την αποθήκευση.

αποπροσάρτηση σκληρών δίσκων στο Ubuntu

Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τους δίσκους Gnome στο Ubuntu, ανοίξτε το αναζητώντας το στο μενού της εφαρμογής. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τους δίσκους Gnome, θα πρέπει να τους εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας Ubuntu πριν επιχειρήσετε να το χρησιμοποιήσετε.

Εγκαταστήστε τους δίσκους Gnome

Για να εγκαταστήσετε τους δίσκους Gnome στο Ubuntu, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού αναζητώντας το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή εγκατάστασης apt για να λειτουργήσει η εφαρμογή.

Σημείωση: ότι παρόλο που αυτός ο οδηγός εστιάζει στο Ubuntu, οι οδηγίες ισχύουν για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα Linux που έχει πρόσβαση στους δίσκους Gnome, στη Διαχείριση αρχείων του Gnome ή στο τερματικό. Μη διστάσετε να ακολουθήσετε ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε το Ubuntu.

sudo apt install gnome-disk-utility

Αποσυνδέστε έναν σκληρό δίσκο

Για να αποσυνδέσετε έναν σκληρό δίσκο στους δίσκους Gnome, ξεκινήστε κοιτάζοντας την αριστερή πλαϊνή γραμμή. Αυτή η πλαϊνή γραμμή έχει κάθε δίσκο που έχει εντοπιστεί στον υπολογιστή σας Ubuntu. Τα πάντα, από σκληρούς δίσκους μέχρι USB, κάρτες SD, θα είναι εδώ.

  Κατάργηση διπλότυπων από την επιλογή "Άνοιγμα με" στο μενού περιβάλλοντος με δεξί κλικ [OS X]

Κοιτάξτε μέσα από την πλαϊνή γραμμή για τον σκληρό δίσκο που προσπαθείτε να αποσυνδέσετε. Εάν δεν μπορείτε να το βρείτε, κοιτάξτε το καθένα και έχετε κατά νου πόσο μεγάλη είναι η μονάδα δίσκου σας, καθώς και την επωνυμία, καθώς οι δίσκοι Gnome συχνά εμφανίζουν την επωνυμία στον τίτλο κάθε μονάδας δίσκου.

Όταν βρείτε τον σκληρό δίσκο που θέλετε να αποσυνδέσετε στους δίσκους Gnome, επιλέξτε τον με το ποντίκι. Επιλέγοντάς το, θα δείτε μια επισκόπηση της μονάδας δίσκου, με έναν χάρτη διαμερισμάτων.

Ανατρέξτε στον χάρτη διαμερισμάτων για το διαμέρισμα σκληρού δίσκου που θέλετε να αποσυνδέσετε. Όταν εντοπίσετε το διαμέρισμα που θέλετε να αποσυνδέσετε, επιλέξτε το κουμπί διακοπής με το ποντίκι.

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Διακοπή», οι Δίσκοι Gnome θα σας ζητήσουν να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό επειδή η αποπροσάρτηση των σκληρών δίσκων απαιτεί πρόσβαση σε επίπεδο συστήματος. Γράψτε τον κωδικό πρόσβασής σας στο μήνυμα.

Όταν εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας, το διαμέρισμα του σκληρού σας δίσκου θα αποσυνδεθεί επιτυχώς από το σύστημα Ubuntu. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να κλείσετε τους δίσκους Gnome.

  Πώς να αποκρύψετε αρχεία desktop.ini στα Windows 10

Επανατοποθετήστε έναν σκληρό δίσκο

Χρειάζεται να επανατοποθετήσετε έναν σκληρό δίσκο που δεν είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν; Δείτε πώς να το κάνετε στους δίσκους Gnome στο Ubuntu. Αρχικά, εκκινήστε την εφαρμογή Gnome Disks. Από εκεί, εντοπίστε τον σκληρό σας δίσκο στην πλαϊνή γραμμή.

Όταν βρείτε τον σκληρό σας δίσκο, εντοπίστε το διαμέρισμα μονάδας δίσκου που θέλετε να επανατοποθετήσετε. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί «Αναπαραγωγή» για επαναπροσάρτηση.

Πώς να αποπροσαρτήσετε σκληρούς δίσκους στο Ubuntu – Διαχείριση αρχείων

Ένας άλλος τρόπος για να αποπροσαρτήσετε έναν σκληρό δίσκο στο Ubuntu Linux είναι με τον συμπεριλαμβανόμενο διαχειριστή αρχείων GUI. Ο διαχειριστής αρχείων στο “Ubuntu” έχει μια περιοχή “Άλλες τοποθεσίες”, όπου παρατίθενται όλες οι μονάδες δίσκου που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας.

Για να αποπροσαρτήσετε τη μονάδα δίσκου σας, εκκινήστε τη διαχείριση αρχείων Ubuntu. Μπορείτε να ανοίξετε τη διαχείριση αρχείων Ubuntu πατώντας Win στο πληκτρολόγιο και πληκτρολογώντας “Files”. Μόλις ανοίξει η διαχείριση αρχείων, εντοπίστε το κουμπί “Άλλες τοποθεσίες” στην αριστερή πλαϊνή γραμμή και κάντε κλικ σε αυτό με το ποντίκι.

Αφού επιλέξετε το κουμπί “Άλλες τοποθεσίες”, θα δείτε μια ενότητα “Σε αυτόν τον υπολογιστή”. Αυτή η ενότητα παραθέτει κάθε σκληρό δίσκο, USB stick, κάρτα SD κ.λπ. που είναι συνδεδεμένα στο σύστημα.

Κοιτάξτε μέσα από την περιοχή “Σε αυτόν τον υπολογιστή” για τον σκληρό δίσκο που θέλετε να αποσυνδέσετε. Όταν το βρείτε, κάντε κλικ στο εικονίδιο αποπροσάρτησης δίπλα στη μονάδα δίσκου. Όταν επιλέγετε αυτό το κουμπί, ο διαχειριστής αρχείων Ubuntu θα το αποπροσαρτήσει, χωρίς ερωτήσεις.

  Πώς να χωρίσετε αρχεία MP3 στα Windows 10

Τρόπος επανατοποθέτησης

Εάν χρειάζεται να επανατοποθετήσετε έναν σκληρό δίσκο στο Ubuntu, μπορείτε να το κάνετε απευθείας στη διαχείριση αρχείων του Ubuntu. Για να το κάνετε, ξεκινήστε τη διαχείριση αρχείων Ubuntu. Μπορείτε να το ανοίξετε αναζητώντας το αφού πατήσετε Win στο πληκτρολόγιο.

Μόλις ανοίξει, εντοπίστε το κουμπί “Άλλες τοποθεσίες” και κάντε κλικ σε αυτό με το ποντίκι για πρόσβαση σε αυτό. Στη συνέχεια, βρείτε την ενότητα «Σε αυτόν τον υπολογιστή» και εντοπίστε τη μονάδα δίσκου που θέλετε να προσαρτήσετε και κάντε κλικ σε αυτήν. Όταν κάνετε κλικ στη μονάδα δίσκου σας, το Ubuntu θα προσπαθήσει να την προσαρτήσει. Εσείς Απρίλιος πρέπει όμως να εισαγάγετε κωδικό πρόσβασης.

Πώς να αποσυνδέσετε σκληρούς δίσκους στο Ubuntu – Terminal

Είναι δυνατή η αποπροσάρτηση του σκληρού σας δίσκου στο Ubuntu μέσω του τερματικού. Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας του Ubuntu πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο. Από εκεί, εκτελέστε την εντολή lsblk.

lsblk

Κοιτάξτε μέσα από την έξοδο της εντολής για να βρείτε την ετικέτα διαμερίσματος της τοποθετημένης μονάδας σκληρού δίσκου. Εάν δεν μπορείτε να το βρείτε, ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό σχετικά με τον τρόπο χρήσης του lsblk. Όταν το βρείτε, εκτελέστε την παρακάτω εντολή umount.

sudo umount /dev/MY-DRIVE-LABEL

Αφού εκτελεστεί η παραπάνω εντολή, η μονάδα δίσκου σας θα πρέπει να αποπροσαρτηθεί.