Πώς να απολυμάνετε το smartphone σας

Μάλλον δεν καθαρίζετε το smartphone σας όσο θα έπρεπε. Είτε ανησυχείτε για τον κορωνοϊό είτε απλώς για τα κοινά μικρόβια της γρίπης και του κρυολογήματος, η τακτική απολύμανση του smartphone σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον συνολικό κίνδυνο να αρρωστήσετε. Δείτε πώς να το κάνετε.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού ή όχι;

Οι κατασκευαστές smartphone από τη Samsung έως την Apple έχουν οδηγίες για να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το smartphone σας με ασφάλεια. Αυτά γενικά περιλαμβάνουν το σκούπισμα με ένα υγρό πανί που δεν αφήνει χνούδι και την αποφυγή σκληρών χημικών, λειαντικών καθαριστικών και πεπιεσμένου αέρα.

Τα σκληρά προϊόντα καθαρισμού μπορούν να επιταχύνουν τον ρυθμό φθοράς της ελαιοφοβικής (ελαιοαπωθητικής) επίστρωσης στην οθόνη σας. Αυτή η επίστρωση θα υποβαθμιστεί σταδιακά καθώς χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας για αρκετά χρόνια. Η χρήση αλκοόλ και οικιακών σπρέι μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία. Η χρήση λευκαντικού και άλλων σκληρών χημικών καθαριστικών θα το αφαιρέσει εντελώς.

Η Apple ενημερώθηκε πρόσφατα τις επίσημες συμβουλές καθαρισμού του. Σύμφωνα με την Apple, είναι πλέον ασφαλές να καθαρίζετε το iPhone σας με απολυμαντικά μαντηλάκια. Και πάλι δεν πρέπει να ψεκάζετε τη συσκευή σας απευθείας με ένα σπρέι καθαρισμού. Να τι λέει η Apple:

«Χρησιμοποιώντας ένα μαντηλάκι 70 τοις εκατό ισοπροπυλικής αλκοόλης ή μαντηλάκια απολύμανσης Clorox, μπορείτε να σκουπίσετε απαλά τις σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες του προϊόντος Apple σας, όπως την οθόνη, το πληκτρολόγιο ή άλλες εξωτερικές επιφάνειες. Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Αποφύγετε την υγρασία σε οποιοδήποτε άνοιγμα και μην βυθίζετε το προϊόν Apple σας σε καθαριστικά. Μην το χρησιμοποιείτε σε υφασμάτινες ή δερμάτινες επιφάνειες.»

Το CDC συνιστά ότι όλοι «καθαρίζουν όλες τις επιφάνειες υψηλής αφής καθημερινά» για να προστατεύσουν από την εξάπλωση του COVID-19. Αυτές οι επιφάνειες περιλαμβάνουν smartphone, tablet, πληκτρολόγια και άλλα αντικείμενα τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται συχνά. Θα σας δείξουμε πώς να το κάνετε αυτό με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας τα CDC συστάσεις τη χρήση «αλκοολικών διαλυμάτων με τουλάχιστον 70% αλκοόλ» για να σκοτώσετε μικρόβια χωρίς να καταστρέψετε τη συσκευή σας.

Η άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή απολύμανσης smartphone που καθαρίζει χρησιμοποιώντας ακτίνες UV. Ωστόσο, αυτά δεν έχουν ελεγχθεί για αποτελεσματικότητα έναντι του SARS-CoV-2, που προκαλεί τον COVID-19.

  Πώς να μειώσετε το μέγεθος αρχείου μιας παρουσίασης PowerPoint

Πρώτα, καθαρίστε την θήκη σας

Μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά τη θήκη του smartphone σας βγάζοντας το smartphone σας από αυτό και πλένοντάς το με ζεστό σαπουνόνερο.

Δεδομένου ότι οι θήκες είναι σχετικά φθηνές και μπορούν να αντικατασταθούν, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα εντριβής 70% ή ένα σπρέι καθαρισμού ευρέος φάσματος για να τις απολυμάνετε καλά. Εάν ακολουθείτε αυτή τη διαδρομή, δοκιμάστε τα εξής:

Χρήση αλκοόλης 70%: Βουτήξτε ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι στο οινόπνευμα και εφαρμόστε το στη θήκη του smartphone σας. Μπείτε σε τυχόν γωνίες και σκουπίστε τη θήκη στο σύνολό της. Αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Δεν θα αφήσει μουτζούρες όπως το νερό.
Χρήση ενός σπρέι καθαρισμού με βάση το οινόπνευμα: Πάρτε ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι και ψεκάστε το με το σπρέι καθαρισμού της επιλογής σας. Εφαρμόστε το σπρέι καθαρισμού σε τυχόν γωνίες και σχισμές και, στη συνέχεια, σκουπίστε τις λείες επιφάνειες. Αφήστε το σπρέι να εξατμιστεί.

Με την θήκη σας καθαρή, μπορείτε τώρα να προχωρήσετε στον καθαρισμό του ίδιου του smartphone σας.

Απολύμανση του Smartphone σας

Τα περισσότερα σύγχρονα smartphone είναι αδιάβροχα, αλλά δεν είναι η καλύτερη ιδέα να τα κρατάτε κάτω από μια βρύση που τρέχει. Για παράδειγμα, όλα τα iPhone από το iPhone 7 είναι «ανθεκτικά στο νερό», αλλά η Apple εξακολουθεί να είναι μόνο συνιστά ότι καθαρίζετε το iPhone με ένα υγρό πανί αντί να το βυθίζετε εντελώς. Η αντοχή στο νερό υπάρχει για παν ενδεχόμενο. Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αντοχή της συσκευής σας στο νερό, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς από την πτώση της.

Το CDC έχει συστάσεις για άτομα με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο COVID-19 και τα μέλη των νοικοκυριών τους για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που διαβάζουν αυτό δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, οι συμβουλές παρέχουν καλά παραδείγματα που θα βοηθήσουν να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου, όπως:

«Για την απολύμανση, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά τα αραιωμένα διαλύματα οικιακής χλωρίνης, τα αλκοολούχα διαλύματα με τουλάχιστον 70% αλκοόλ και τα πιο κοινά οικιακά απολυμαντικά εγγεγραμμένα στο EPA».

Για το smartphone σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 70% οινόπνευμα εντριβής ή απολυμαντικό σπρέι με βάση το οινόπνευμα για να σκουπίσετε το πίσω μέρος και τα πλαϊνά της συσκευής σας. Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Πάρτε ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι και βουτήξτε το σε οινόπνευμα ή ψεκάστε το καλά με σπρέι καθαρισμού, στη συνέχεια σκουπίστε τη συσκευή σας και αφήστε τη να στεγνώσει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι που έχει προηγουμένως εμποτιστεί σε ένα διάλυμα καθαρισμού – όπως λέει η Apple, ένα μαντηλάκι ισοπροπυλικής αλκοόλης 70% ή μαντηλάκια απολύμανσης Clorox.

  Πώς να μεταδώσετε το "Sherlock" του BBC χωρίς καλώδιο

Όταν πρόκειται για την οθόνη σας, της Apple συμβουλή είναι η χρήση διαλύματος αλκοόλης 70% για να σκουπίσετε την οθόνη ενώ φροντίζετε να φτάσετε στις γωνίες. Το γέμισμα της οθόνης με ένα στεγνό πανί που δεν αφήνει χνούδι για να αφαιρέσετε την περίσσεια του διαλύματος καθαρισμού μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων στην ελαιοφοβική επίστρωση.

Τα προστατευτικά οθόνης γυαλιού χρησιμοποιούν επίσης ελαιοφοβική επίστρωση. Δεδομένου ότι μπορούν να αντικατασταθούν σχετικά φθηνά και εύκολα, μάλλον μπορείτε να είστε λίγο πιο ξέγνοιαστοι με το απολυμαντικό σας.

Μόλις καθαρίσετε το smartphone σας, πλύνετε καλά τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις συστάσεις του CDC.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα απολυμαντικό

Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) για να σκοτώσουν βακτήρια και ιούς κυκλοφορούν εδώ και καιρό. Τοποθετήστε το τηλέφωνό σας μέσα στο απολυμαντικό και οι ακτίνες UV θα το απολυμάνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Θα πρέπει να περιμένετε να πληρώσετε $60 έως $100 για ένα απολυμαντικό που μπορεί να σκοτώσει το 99% των βακτηρίων σε μόλις πέντε λεπτά.

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στα νοσοκομεία για να βοηθήσει στην αποστείρωση του εξοπλισμού, αλλά η αποτελεσματικότητά της δεν έχει ελεγχθεί έναντι μολύνσεων όπως ο SARS-CoV-2, ο ιός που ευθύνεται για το COVID-19. Στο θέμα της απολύμανσης UV, μόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πολιτείες: «Οι λαμπτήρες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος».

Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις απολύμανσης UV έχουν δει ένα ανοδική πορεία στις επιχειρήσεις στις αρχές του 2020, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ότι είναι αποτελεσματικά κατά της πρόσφατης επιδημίας του κοροναϊού. Μια τέτοια εταιρεία είναι με έδρα τη Γιούτα PhoneSoap, η οποία σημείωσε αύξηση χιλίων τοις εκατό από έτος σε έτος την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τέιλορ Μαν του CleanSlate UV, ένα ανταγωνιστικό απολυμαντικό UV, παραδέχτηκε: «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική έναντι προηγούμενων στελεχών του κορωνοϊού. Απλώς δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό είναι ενάντια σε αυτό το συγκεκριμένο [SARS-CoV-2] ένταση.”

  Πώς να κρύψετε Subreddits από r/all

Ακόμα κι αν τα απολυμαντικά UV αποδειχθούν αναποτελεσματικά έναντι της τρέχουσας επιδημίας του κορωνοϊού, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά εργαλεία για τη θανάτωση άλλων βακτηρίων και ιών. Είναι επίσης ικανά να απολυμάνουν χωρίς να καταστρέψουν την ελαιοφοβική επίστρωση της συσκευής σας.

Διατηρήστε το τηλέφωνό σας καθαρό

Ο ΠΟΥ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ότι η απολύμανση του smartphone σας είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης μιας επιδημίας όπως ο SARS-CoV-2, αλλά είναι κοινή γνώση ότι οι φορητές συσκευές μας είναι πιάτα Petri με βακτήρια και άλλες αόρατες απειλές.

Το Κολλέγιο Γεωργίας και Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατέληξε στο συμπέρασμα το 2012 ότι τα smartphones μεταφέρουν δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από «τα περισσότερα καθίσματα τουαλέτας». Αυτό οφείλεται στο πόσο συχνά αγγίζουμε τις συσκευές μας και στο πόσο λίγο χρόνο αφιερώνουμε στον καθαρισμό τους.

Η λήψη βασικών προφυλάξεων, όπως το πλύσιμο των χεριών σας και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου σας, θα σας βοηθήσει να μειώσετε την πιθανότητα να αρρωστήσετε από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Το να αποφύγετε να αγγίζετε το smartphone σας με βρώμικα χέρια θα σας βοηθήσει επίσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η λήψη μιας τηλεφωνικής κλήσης συνήθως απαιτεί να κάνετε επαφή μεταξύ της οθόνης αφής και του προσώπου σας.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να στέλνετε μηνύματα στην τουαλέτα. Δεδομένου ότι το πρόσφατο ξέσπασμα του κορωνοϊού (και πολλά άλλα δυσάρεστα) μπορεί να εξαπλωθεί από μετάδοση με κόπρανα, είναι καλή ιδέα να αποφύγετε τη χρήση του τηλεφώνου σας σε δημόσιες τουαλέτες.

Απολυμαίνετε το smartphone σας τακτικά

Εάν αγγίξετε το τηλέφωνό σας αφού αγγίξετε μια ακάθαρτη επιφάνεια, βακτήρια και άλλα μικρόβια θα μεταφερθούν σε αυτό. Ακόμα κι αν πάτε σπίτι και πλύνετε καλά τα χέρια σας, μέχρι να αγγίξετε το τηλέφωνό σας, αυτά τα μικρόβια έχουν μεταφερθεί ξανά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθαρίζετε με εμμονή το τηλέφωνό σας πολλές φορές την ημέρα, αλλά είναι καλή ιδέα να το κάνετε όταν επιστρέφετε στο σπίτι επειδή δεν βρίσκεστε σε κοινό.

Θα μπορούσατε να πάρετε όλες τις προφυλάξεις στον κόσμο και παρόλα αυτά να αρρωστήσετε. Το μόνο που μπορείτε πραγματικά να κάνετε είναι να περιορίσετε την έκθεσή σας λαμβάνοντας μερικές βασικές προφυλάξεις: Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και απολυμαίνετε προσωπικά αντικείμενα που μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια και άλλα μικρόβια.

Όσο είστε σε αυτό, σκεφτείτε να καθαρίσετε το φορητό υπολογιστή σας και τα AirPods σας επίσης.