Πώς να αποκτήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση πυρήνα Linux στο Ubuntu

Το Ubuntu Linux είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε Linux σήμερα. Είναι ένα από τα πιο σταθερά και αξιόπιστα στην κοινότητα του Linux. Αυτό συμβαίνει επειδή το Ubuntu είναι μια διανομή «στιγμιότυπου». Κάθε έξι μήνες, κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος, με νέο λογισμικό. Σε κάθε έκδοση προστίθεται νέο λογισμικό και στη συνέχεια παγώνεται. Ως αποτέλεσμα, οι νέες σημαντικές ενημερώσεις αναβάλλονται για την επόμενη έκδοση του Ubuntu. Αυτό εμποδίζει τους χρήστες να λάβουν την πιο πρόσφατη έκδοση πυρήνα Linux στο Ubuntu.

Πολλοί ισχυροί χρήστες Linux θα βρεθούν να κάθονται για τις πιο πρόσφατες και καλύτερες εκδόσεις περιβαλλόντων επιτραπέζιων υπολογιστών, προγραμμάτων και ακόμη νεότερες εκδόσεις του Linux. Ως επί το πλείστον, η απόκτηση νέου λογισμικού στο Ubuntu απαιτεί την προσθήκη διακομιστών τρίτων, με νεότερες εκδόσεις των πραγμάτων που θέλουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατό με αυτό που επιθυμούν οι προχωρημένοι χρήστες: τον πυρήνα του Linux. Γι’ αυτό ορισμένοι προγραμματιστές ανέλαβαν να δημιουργήσουν το πρόγραμμα Ukuu (Ubuntu kernel Update Utility). Με αυτό, οι θαυμαστές του Ubuntu μπορούν να βιώσουν νεότερες εκδόσεις του πυρήνα Linux.

Εγκατάσταση Ukuu

Το εργαλείο ενημέρωσης πυρήνα του Ubuntu δεν συνοδεύεται από το λειτουργικό σύστημα. Είναι δυνατό να εγκαταστήσετε αυτό το λογισμικό στον υπολογιστή σας προσθέτοντας ένα PPA (προσωπικό αρχείο πακέτων). Ο PPA είναι ένας διακομιστής που παρέχει προσαρμοσμένα προγράμματα.

  Πώς να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένα θέματα και εικονίδια στο Linux

Για να εγκαταστήσετε το Ukuu, ανοίξτε πρώτα ένα τερματικό και μετά πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

sudo apt-add-repository ppa:teejee2008/ppa

Ο ΟΛΠ είναι στο σύστημα. Τώρα οι πηγές λογισμικού του Ubuntu πρέπει να ενημερωθούν για να αντικατοπτρίζουν αυτές τις αλλαγές.

sudo apt update

Τώρα, εγκαταστήστε το Ukuu.

sudo apt install ukuu

Αναβάθμιση του πυρήνα

Η αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη έκδοση του πυρήνα Linux στο Ubuntu επιτρέπει στους προχωρημένους χρήστες να έχουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: σταθερό λογισμικό με νεότερο πυρήνα Linux. Για να αναβαθμίσετε τον πυρήνα, ανοίξτε το Ukuu. Όταν ανοίξει το πρόγραμμα, θα παρατηρήσετε μια πολύ μεγάλη λίστα με διαφορετικές εκδόσεις του Linux.

Σημείωση: Μην αναβαθμίσετε τον πυρήνα σας εάν δεν ξέρετε τι κάνετε.

Η αναβάθμιση του λογισμικού Linux είναι μια απρόβλεπτη διαδικασία και όλα μπορούν να συμβούν.

Το εργαλείο Ukuu επιτρέπει στον χρήστη να γνωρίζει ακριβώς ποια έκδοση του Linux χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιήστε αυτό ως σημείο αναφοράς, καθώς είναι εύκολο να ξεχάσετε με ποια έκδοση ξεκινήσατε.

Για αναβάθμιση, επιλέξτε μια έκδοση του Linux πάνω από τον αριθμό έκδοσης του αρχικού σας πυρήνα στη λίστα. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης. Στη συνέχεια, το βοηθητικό πρόγραμμα ενημέρωσης πυρήνα του Ubuntu θα βγει και θα λάβει τον πυρήνα που θέλετε και θα τον εγκαταστήσει στο σύστημα.

  Πώς να εγκαταστήσετε το PulseAudio Equalizer σε Linux και να βελτιώσετε τον ήχο

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης, επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Κατά την εκκίνηση, θα εκτελείτε τον νέο πυρήνα!

Υποβάθμιση του πυρήνα

Η υποβάθμιση λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η αναβάθμιση. Για να ξεκινήσετε, αναζητήστε στη λίστα μια έκδοση του Linux κάτω από την αρχική έκδοση Linux. Στο Ubuntu 17.04, αυτός ο αριθμός είναι 4.10. Επιλέξτε μια παλαιότερη έκδοση στη λίστα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης.

Όπως και πριν, το Ukuu θα κατεβάσει τα απαραίτητα αρχεία και θα το εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάντε επανεκκίνηση.

Απεγκατάσταση πυρήνα

Μαζί με την εγκατάσταση μιας νεότερης (ή παλαιότερης) έκδοσης του Linux, το Ukuu έχει μια άλλη λειτουργία. Επιτρέπει στο χρήστη να απεγκαταστήσει την αρχική έκδοση του Linux που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε διαπιστώσει ότι είστε πολύ πιο χαρούμενοι με μια ενημερωμένη έκδοση του Linux, μπορείτε εύκολα να διαγράψετε αυτήν με την οποία το Ubuntu σας είχε.

Για να απεγκαταστήσετε τον αρχικό σας πυρήνα, απλώς αναζητήστε στο Ukuu την έκδοση του Linux που εκτελούσε πριν γίνει η αναβάθμιση. Είναι εύκολο να το βρείτε, καθώς θα υπάρχει ένα λογότυπο Ubuntu δίπλα του.

Για να το αφαιρέσετε, κάντε κλικ στο κουμπί “αφαίρεση”.

Είναι επίσης δυνατή η απεγκατάσταση οποιουδήποτε πυρήνα εγκατεστημένο από αυτήν τη λίστα με αυτήν τη διαδικασία. Απλώς αναζητήστε τη λίστα για έναν εγκατεστημένο πυρήνα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί αφαίρεσης.

  Πώς να κάνετε OCR από τη γραμμή εντολών Linux χρησιμοποιώντας το Tesseract

Εμφάνιση του μενού Grub

Σε αντίθεση με ορισμένες διανομές Linux, το Ubuntu αποκρύπτει ενεργά το μενού Grub. Στη θέση του, οι χρήστες βλέπουν ένα λογότυπο Ubuntu με μια γραμμή φόρτωσης. Αυτή είναι μια ωραία πινελιά, αλλά για όσους θέλουν να φορτώσουν διαφορετικούς πυρήνες, αυτό παρουσιάζει πρόβλημα.

Ευτυχώς, είναι δυνατό να αποτραπεί το Ubuntu από το να κρύψει τον bootloader μέσα στις ρυθμίσεις του Ukuu. Ενεργοποιήστε το κάνοντας κλικ στο κουμπί «Ρυθμίσεις».

Κάνοντας αυτό αποκαλύπτεται ένα παράθυρο με πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις. Επιλέξτε το πλαίσιο κάτω από την ενότητα “Επιλογές Grub””, με την ένδειξη “εμφάνιση μενού grub κατά την εκκίνηση” και κάντε κλικ στο “OK”.

Με αυτή την επιλογή ενεργοποιημένη, θα είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε το μενού Grub κατά την εκκίνηση για να επιλέξετε από τις πολλές διαφορετικές εκδόσεις του Linux που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας Ubuntu.

συμπέρασμα

Το Ubuntu είναι μια εξαιρετική διανομή Linux, αλλά είναι τρομερό το γεγονός ότι το νέο λογισμικό και οι δυνατότητες χρειάζονται για πάντα για να εμφανίζονται. Ο πυρήνας του Linux βελτιώνεται συνεχώς, με νέα προγράμματα οδήγησης, δυνατότητες και άλλα πράγματα. Είναι πραγματικά κρίμα που οι προχωρημένοι χρήστες πρέπει να εγκαταστήσουν εργαλεία τρίτων για να το ζήσουν.

Ας ελπίσουμε ότι, καθώς το Ubuntu μεγαλώνει, οι προγραμματιστές θα βρουν έναν καλύτερο τρόπο για να αποκτήσουν την πιο πρόσφατη έκδοση πυρήνα Linux στο Ubuntu χωρίς να θυσιάσουν αυτό που κάνει το λειτουργικό σύστημα εξαιρετικό στην αρχή. Μέχρι τότε, ο Ukuu θα πρέπει να κάνει.