Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στον κρυφό φάκελο WindowsApps στα Windows 11/10

Πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στο φάκελο WindowsApps εάν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των εφαρμογών των Windows ή να καθαρίσετε λίγο χώρο από τη μονάδα σκληρού δίσκου του υπολογιστή (HDD).

Το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows συνοδεύεται από ορισμένους περιορισμένους και κρυφούς φακέλους που συνήθως περιέχουν αρχεία που βοηθούν στην ομαλή εκτέλεση των Windows 11 ή 10. Η ενόχληση αυτών των αρχείων μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα συστήματος ή σε πλήρη δυσλειτουργία του λειτουργικού συστήματος των Windows.

Μερικοί από αυτούς τους φακέλους είναι Program Data, System32, AppData, WindowsApps, κ.λπ. Μεταξύ αυτών των φακέλων, τα WindowsApps έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αυτή η μονάδα χρησιμοποιεί πολύ χώρο αποθήκευσης δίσκου όταν δεν περιορίζετε τις εγκαταστάσεις εφαρμογών από το Windows Store.

Ας μάθουμε περισσότερα σχετικά με το φάκελο WindowsApps, τον σκοπό του και τον τρόπο πρόσβασης στον φάκελο WindowsApps, εάν χρειαστεί να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ή να διαγράψετε χώρο στο δίσκο.

Τι είναι ο φάκελος WindowsApps;

Ο φάκελος WindowsApps είναι διαθέσιμος στα Program Files του καταλόγου εγκατάστασης του Windows 10 ή 11 OS και αποθηκεύει αρχεία εφαρμογών για Windows Apps. Από το λειτουργικό σύστημα Windows 8, η Microsoft παρουσίασε ένα σύνολο εφαρμογών που λειτουργούν διαφορετικά από το συμβατικό λογισμικό.

Στο παρελθόν, η Microsoft ονόμαζε αυτές τις εφαρμογές εφαρμογές τύπου Metro, εφαρμογές Windows Store, εφαρμογές Universal Windows Platform (UWP) και τώρα απλώς εφαρμογές Windows. Τα Windows 10 ή 11 OS αποθηκεύουν τις εφαρμογές των Windows και άλλες εφαρμογές UWP όπως το τηλέφωνό σας στο φάκελο WindowsApps.

Ο φάκελος είναι μια εξαιρετικά ασφαλής τοποθεσία στον κατάλογο εγκατάστασης του λειτουργικού σας συστήματος Windows και προστατεύεται από πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας. Πρώτα απ ‘όλα, δεν θα δείτε τον φάκελο εκτός και αν τον αποκρύψετε.

Δεύτερον, οι κανονικοί λογαριασμοί χρήστη χρήστη και διαχειριστή συστήματος δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιώματα πρόσβασης στα αρχεία για πρόσβαση στο φάκελο ή για έλεγχο του μεγέθους του, υποφακέλους, αρχεία κ.λπ. Η Microsoft διατηρεί τα απαραίτητα δικαιώματα για τον λογαριασμό χρήστη TrustedInstaller, ο οποίος είναι λογαριασμός συστήματος.

Το TrustedInstaller ελέγχει την πρόσβαση εγγραφής και ανάγνωσης του φακέλου WindowsApps, έτσι ώστε οι εφαρμογές των Windows να μπορούν να λειτουργούν ομαλά χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη.

Ποιος είναι ο σκοπός του φακέλου WindowsApps;

Ο φάκελος WindowsApps είναι ο ασφαλής χώρος για όλες τις εφαρμογές των Windows που εγκαθιστάτε ή συνοδεύονται από την εργοστασιακή έκδοση του αντιγράφου του λειτουργικού σας συστήματος Windows 10 ή 11. Ακολουθούν οι περιπτώσεις χρήσης αυτού του φακέλου:

Αποθηκεύει πακέτα UWP

Όπως τα Αρχεία προγράμματος και τα Αρχεία Προγράμματος (x86) για το συνηθισμένο λογισμικό υπολογιστή με Windows, τα WindowsApps είναι η προεπιλεγμένη θέση αρχείων για όλες τις εφαρμογές των Windows ή τα πακέτα UWP. Ωστόσο, η σύμβαση ονομασίας υποφακέλου είναι διαφορετική από τα Αρχεία προγράμματος.

Για παράδειγμα, οι εφαρμογές των Windows Το Netflix θα έχει πολλούς φακέλους με την ακόλουθη ονομασία: όνομα εφαρμογής, αριθμός έκδοσης, αρχιτεκτονική CPU (x64) και αναγνωριστικό του Microsoft Store. Υπάρχουν περισσότεροι από ένας φάκελοι για τη διαφοροποίηση της ίδιας εφαρμογής με διαφορετικές αρχιτεκτονικές CPU.

Λειτουργεί ως Windows Apps Sandbox

Το συμβατικό λογισμικό των Windows, όπως ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων ή εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων υπολογιστή, έχει τη δύναμη να παρακάμπτει τις τιμές του συστήματος και να κάνει ορατές αλλαγές στο οικοσύστημα του λειτουργικού συστήματος Windows. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν δυνατότητες των Windows όπως ο Έλεγχος λογαριασμού χρήστη (UAC), τα δικαιώματα λογαριασμού χρήστη και η Ασφάλεια των Windows για να τα διατηρεί υπό έλεγχο.

  Πώς να κάνετε το Dumb Window Air Conditioner σας Έξυπνο

Ωστόσο, οι εφαρμογές των Windows δεν μπορούν να κάνουν τεράστιες αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα. Η Microsoft το πέτυχε αυτό διατηρώντας αυτές τις εφαρμογές μέσα στο φάκελο WindowsApps. Αυτές οι εφαρμογές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο υλικό ή τα δεδομένα του υπολογιστή και χρειάζονται δικαιώματα σε όλα τα βήματα.

Ευκολία χρήστη

Οι περισσότερες εφαρμογές των Windows δεν συνοδεύονται από εκτελέσιμα αρχεία όπως το παραδοσιακό λογισμικό. Αντίθετα, είναι ένας συνδυασμός αυτόματων σεναρίων γραμμής εντολών και προγραμμάτων Java. Οι χρήστες μπορεί να θεωρούν ότι είναι δύσκολο να εκτελούν τέτοιες εφαρμογές.

Επίσης, οι χρήστες ενδέχεται να κάνουν μη αναστρέψιμες αλλαγές σε αυτά τα αρχεία συστήματος χωρίς να το γνωρίζουν, εάν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία εφαρμογών των Windows. Επομένως, τα Microsoft Windows εμφανίζουν εικονίδια εφαρμογών στο μενού Έναρξη και αποκρύπτουν όλα τα δεδομένα του back-end για ασφάλεια και ευκολία.

Τρόπος πρόσβασης στο φάκελο WindowsApps

Υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόσβασης στο φάκελο WindowsApps. Τα βήματα είναι πανομοιότυπα και για τα λειτουργικά συστήματα Windows 10 και Windows 11.

Χρήση του προγράμματος Task Manager

Η πρόσβαση στο φάκελο WindowsApps για μια συγκεκριμένη εφαρμογή από το πρόγραμμα Task Manager είναι ο απλούστερος τρόπος. Χρειάζεται επίσης λιγότερη προσπάθεια. Ωστόσο, πρέπει να εκτελέσετε την εφαρμογή προορισμού UWP (Universal Windows Platform) ή την εφαρμογή Windows στο παρασκήνιο για να αποκτήσετε πρόσβαση στον φάκελό της. Ακολουθούν τα γρήγορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε στους υπολογιστές σας με Windows 11 και 10:

Βήμα #1: Εκτελέστε την εφαρμογή UWP ή την εφαρμογή Windows για την οποία θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο φάκελο WindowsApps. Σε αυτό το σεμινάριο, είναι η εφαρμογή WhatsApp. Μπορείτε να το δοκιμάσετε ή να δοκιμάσετε άλλα όπως Netflix, Instagram, Skype κ.λπ.

Βήμα #2: Για να εκκινήσετε το πρόγραμμα Task Manager, μπορείτε να πατήσετε αυτό το πλήκτρο συντόμευσης: Ctrl+Shift+Esc. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε το φάκελο Task Manager κάνοντας αναζήτηση στη γραμμή αναζήτησης.

Βήμα #3: Αναζητήστε τη διαδικασία της εφαρμογής στη Διαχείριση εργασιών, κάνοντας κύλιση στη λίστα ή ταξινομώντας την σύμφωνα με τα ονόματά της.

Βήμα #4: Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο βέλος δίπλα στο όνομα της εφαρμογής για να επεκτείνετε τις διαδικασίες της. Εάν δεν υπάρχει αναπτυσσόμενο βέλος, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

Βήμα #5: Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής και επιλέξτε Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου από το μενού περιβάλλοντος που ακολουθεί.

Βήμα #6: Η Εξερεύνηση των Windows θα σας μεταφέρει στον υποφάκελο WindowsApps με περιβάλλον δοκιμών για την εφαρμογή προορισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, η εφαρμογή WhatsApp.

Η πρόσβαση στο φάκελο WindowsApps μέσω της Διαχείρισης εργασιών σάς δίνει άδεια προβολής. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάσετε όλα τα αρχεία και τους φακέλους της εφαρμογής UWP και να ελέγξετε το μέγεθός τους. Αυτό το βήμα είναι καλό εάν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων και των φακέλων της εφαρμογής.

Η διαδικασία δεν σας επιτρέπει να διαγράψετε ή να μετακινήσετε αρχεία από το φάκελο WindowsApps. Για να αποκτήσετε πρόσβαση εγγραφής και διαγραφής, πρέπει να ακολουθήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω βήματα.

Χρησιμοποιώντας την Εξερεύνηση αρχείων των Windows

Ο πιο πρακτικός και φιλικός προς το χρήστη τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση στο φάκελο WindowsApps είναι μέσω του προγράμματος Windows File Explorer. Αυτή η διαδικασία σάς παρέχει πλήρη πρόσβαση ανάγνωσης και εγγραφής σε αυτόν τον φάκελο. Έτσι, μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή θέλετε.

  (ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ) Η εντολή Apt-get δεν βρέθηκε σε Mac

Αυτή η διαδικασία είναι επίσης αναστρέψιμη, εάν χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσβαση στο φάκελο WindowsApps αφού κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεστε. Η μέθοδος που βασίζεται στην Εξερεύνηση αρχείων έχει δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση, πρέπει να αποκρύψετε το φάκελο WindowsApps.

Στη δεύτερη φάση, πρέπει να αποκτήσετε αποκλειστικά δικαιώματα ανάγνωσης και εγγραφής του φακέλου αλλάζοντας την ιδιοκτησία του φακέλου. Από προεπιλογή, η Microsoft εκχώρησε το δικαίωμα ανάγνωσης και εγγραφής στον λογαριασμό χρήστη TrustedInstaller του υπολογιστή σας με Windows 10/11. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ας αποκρύψουμε και ας πάρουμε τον έλεγχο του φακέλου που μας ενδιαφέρει:

Βήμα #1: Κάντε κλικ στην Εξερεύνηση αρχείων της γραμμής εργασιών για πρόσβαση σε Αυτό το παράθυρο υπολογιστή.

Βήμα #2: Στην επάνω κορδέλα, επιλέξτε Προβολή.

Βήμα #3: Θα δείτε Επιλογές στο μενού Προβολή. Κάντε κλικ σε αυτό.

Βήμα #4: Τώρα, κάντε κλικ στις επιλογές Αλλαγή φακέλου και αναζήτησης για να ανοίξετε το παράθυρο Επιλογές φακέλου.

Βήμα #5: Θα δείτε τρεις καρτέλες στο παράθυρο Επιλογές φακέλου. Επιλέξτε αυτό που βρίσκεται στη μέση, την καρτέλα Προβολή.

Βήμα #6: Η καρτέλα Προβολή έχει δύο ενότητες: Προβολές φακέλων και Ρυθμίσεις για προχωρημένους.

Βήμα #7: Στην ενότητα Ρυθμίσεις για προχωρημένους, επιλέξτε την επιλογή Εμφάνιση κρυφών αρχείων, φακέλων και μονάδων δίσκου.

Βήμα #8: Τώρα, κάντε κλικ στο κουμπί Εφαρμογή για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Βήμα #9: Εάν μεταβείτε στο φάκελο Program Files στον κατάλογο εγκατάστασης των Windows 11, θα πρέπει τώρα να βρείτε τον φάκελο WindowsApps σε κατάσταση μη απόκρυψης.

Ο φάκελος WindowsApps είναι πλέον ορατός. Ωστόσο, δεν μπορείτε ακόμη να έχετε πρόσβαση. Πρέπει να αποκτήσετε μη αυτόματα την κυριότητα του φακέλου για να αποκτήσετε πρόσβαση ανάγνωσης και εγγραφής.

Για σκοπούς αλλαγής ιδιοκτησίας, χρειάζεστε έναν λογαριασμό χρήστη με δικαιώματα διαχειριστή. Εάν δεν είστε χρήστης του υπολογιστή σας χωρίς διαχειριστή, πρέπει να αποσυνδεθείτε από αυτόν τον λογαριασμό. Στη συνέχεια, συνδεθείτε ξανά χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό διαχειριστή.

Μόλις ολοκληρώσετε την αλλαγή του λογαριασμού χρήστη των Windows, μπορείτε να προχωρήσετε με τα ακόλουθα βήματα για τη μεταφορά ιδιοκτησίας του φακέλου WindowsApps:

#1. Κάντε δεξί κλικ στο φάκελο WindowsApps και κάντε κλικ στο Properties.

#2. Ενώ βρίσκεστε στην οθόνη Ιδιότητες, κάντε κλικ στην καρτέλα Ασφάλεια για να εμφανιστούν οι επιλογές για προχωρημένους. Κάντε κλικ στο Advanced.

#3. Στην οθόνη Advanced Security Settings for WindowsApps, κάντε κλικ στο Change.

#4. Θα δείτε την οθόνη Επιλογή χρήστη ή ομάδας.

#5. Στο πεδίο Όνομα αντικειμένου, πληκτρολογήστε το όνομα του λογαριασμού χρήστη του υπολογιστή σας που έχει δικαιώματα διαχειριστή.

#6. Μπορείτε απλά να σημειώσετε το όνομα του λογαριασμού χρήστη με μικρά γράμματα. Το σύστημα θα το αναγνωρίσει αυτόματα. Ωστόσο, πρέπει να πληκτρολογήσετε το σωστό όνομα χρήστη.

#7. Τώρα, κάντε κλικ στο Έλεγχος ονομάτων για να συμπληρώσετε την πλήρη διεύθυνση λογαριασμού χρήστη.

#8. Κάντε κλικ στο Ok για να εφαρμόσετε τις αλλαγές.

#9. Θα δείτε τώρα το όνομα του λογαριασμού χρήστη σας στο παράθυρο Ρυθμίσεις ασφαλείας για προχωρημένους για WindowsApps.

#10. Κάτω από το όνομα του λογαριασμού χρήστη σας, θα δείτε ένα σημάδι επιλογής για Αντικατάσταση κατόχου σε υποδοχεία και αντικείμενα. Επιλέξτε αυτό το πλαίσιο.

#11. Τώρα κάντε κλικ στο κουμπί Εφαρμογή και πατήστε ΟΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησίας.

#12. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάντε κλικ στο Ok στην ειδοποίηση που ακολουθεί.

#13. Ανανεώστε τον υπολογιστή σας και προσπαθήστε να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στο φάκελο WindowsApps από το Program Files κάνοντας διπλό κλικ πάνω του.

#14. Θα έχετε πλήρη πρόσβαση στο φάκελο με δικαιώματα ανάγνωσης και εγγραφής.

Τώρα μπορείτε να μετακινήσετε ή να διαγράψετε αρχεία από το φάκελο WindowsApps εάν έχετε αναλάβει την κυριότητα του φακέλου WindowsApps χρησιμοποιώντας τη διαδικασία που αναφέρεται παραπάνω. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στους υποφακέλους. Επειδή εάν διαγράψετε ζωτικά αρχεία εφαρμογών, η αντίστοιχη εφαρμογή των Windows ενδέχεται να μην λειτουργεί πλέον.

  Τι είναι οι κρίσιμες ειδοποιήσεις σε iPhone και iPad και πώς μπορώ να τις ενεργοποιήσω;

Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χρειάζεται να καθαρίσετε χώρο στο δίσκο. Εάν έχετε σταματήσει να χρησιμοποιείτε ορισμένες εφαρμογές των Windows ή τις έχετε απεγκαταστήσει, μπορείτε να διαγράψετε τα αρχεία back-end τους από το φάκελο WindowsApps για να εξοικονομήσετε χώρο στο δίσκο.

Χρήση Windows Powershell

Η διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησίας που βασίζεται στην Εξερεύνηση αρχείων των Windows για το φάκελο WIndowsApps είναι κάπως δύσκολη. Πρέπει να ακολουθήσετε σωστά τα βήματα, διαφορετικά θα χάσετε πολύτιμο χρόνο.

Υπάρχει μια εύκολη και αυτοματοποιημένη διαδικασία που μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε χρησιμοποιώντας το Windows Powershell. Είναι ένα ισχυρό πρόγραμμα ρύθμισης παραμέτρων και αυτοματισμού εργασιών για Windows. Όλες οι εκδόσεις λειτουργικού συστήματος Windows από τα Windows 7 συνοδεύονται από αυτό το πρόγραμμα.

Επομένως, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτήν τη διαδικασία για να αποκτήσετε την κυριότητα του φακέλου προορισμού και στους υπολογιστές Windows 10 και Windows 11. Επίσης, δεν χρειάζεται να αποκρύψετε κρυφά αρχεία, φακέλους και μονάδες δίσκου.

Σε περιπτώσεις όπου δεν μπορείτε να αναλάβετε τον κίνδυνο να αποκρύψετε τα αρχεία συστήματος των Windows, η μέθοδος που βασίζεται στο Powershell είναι μια τέλεια επιλογή. Ακολουθούν τα βήματα για να εκτελέσετε μια εντολή Powershell που σας εκχωρεί τα απαραίτητα δικαιώματα για πρόσβαση και αλλαγή του φακέλου WindowsApps:

Βήμα #1: Κάντε κλικ στον μεγεθυντικό φακό της Αναζήτησης στα Windows 11.

Βήμα #2: Πληκτρολογήστε Powershell και περιμένετε να εμφανιστεί η εφαρμογή.

Βήμα #3: Θα δείτε την εφαρμογή Windows Powershell στη δεξιά πλευρά της κονσόλας αναζήτησης.

Βήμα #4: Η εφαρμογή θα εμφανίσει επιλογές όπως Άνοιγμα, Εκτέλεση ως διαχειριστής, Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου κ.λπ.

Βήμα #4: Κάντε κλικ στο Εκτέλεση ως διαχειριστής για να ανοίξετε το πρόγραμμα.

Βήμα #6: Μόλις το πρόγραμμα ξεκινήσει και εκτελείται, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή. Μπορείτε να αντιγράψετε την παρακάτω εντολή και να την επικολλήσετε όπως είναι στο Powershell και να πατήσετε Enter.

takeown /f “C:Program FilesWindowsApps” /r

Βήμα #7: Η εντολή Powershell takeown επαναφέρει την ιδιοκτησία αρχείου ή φακέλου στον διαχειριστή συστήματος. Οι προχωρημένοι χρήστες χρησιμοποιούν αυτήν την εντολή για να διευκολύνουν τη μεταφορά ιδιοκτησίας για ομαδικά αρχεία.

Βήμα #8: Μετά τη σύνταξη αφαίρεσης, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την παράμετρο /f για να καθορίσετε το όνομα του αρχείου, του φακέλου ή του καταλόγου.

Βήμα #9: Η παράμετρος κλεισίματος /r λέει στο Powershell να μεταβιβάσει την κυριότητα όλων των αρχείων και των υποκαταλόγων στον διαχειριστή.

Βήμα #10: Το Powershell θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να μεταφέρει την κυριότητα του φακέλου WindowsApps και του περιεχομένου του στον λογαριασμό χρήστη διαχειριστή σας.

Βήμα #11: Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα εμφανιστεί ένας δρομέας που αναβοσβήνει.

Η πρόσβαση που αποκτάτε με την εκτέλεση της παραπάνω διαδικασίας είναι παρόμοια με αυτή της μεθόδου που βασίζεται στην Εξερεύνηση αρχείων των Windows. Μόλις αυτοματοποιήσατε τη διαδικασία και καταργήσατε την απόκρυψη των αρχείων συστήματος. Τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, να καθαρίσετε λίγο χώρο ή να κάνετε αλλαγές στα αρχεία του back-end των εφαρμογών των Windows.

Τελικές Λέξεις

Τώρα που έχετε μια εις βάθος κατανόηση του φακέλου WindowsApps, μπορείτε να κάνετε αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα Windows 10 ή 11 με υπευθυνότητα. Πριν διαγράψετε οποιοδήποτε αρχείο από αυτόν τον φάκελο, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τον φάκελο από μέσα προς τα έξω, ώστε να μην κάνετε κανένα μοιραίο λάθος που θα μπορούσε να βλάψει ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα Windows 10 και χρειάζεστε κάποια αυτόματα εργαλεία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, μπορείτε να ελέγξετε αυτά τα 7 εργαλεία επιδιόρθωσης για την επίλυση προβλημάτων των Windows 10.