Πώς να αποκτήσετε μια λειτουργία επισκόπησης “όπως Gnome” στο KDE Plasma με qOverview

Όσοι αγαπούν την εμφάνιση του Gnome Shell αλλά θέλουν μια καλύτερη ρύθμιση με περισσότερες δυνατότητες, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετάβασης στο KDE Plasma, ειδικά εφόσον υπάρχει λογισμικό όπως το qOverview. Το qOverview είναι ένα κομμάτι λογισμικού που επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν μια επισκόπηση “όπως Gnome” στο KDE Plasma 5.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς να ρυθμίσετε το qOverview, πώς να το χρησιμοποιήσετε και να δημιουργήσετε ξανά μια πλήρως λειτουργική επιφάνεια εργασίας Gnome στο KDE!

Σημείωση: κατανοήστε ότι το qOverview είναι εξαιρετικά πειραματικό λογισμικό. Μπορεί να μην τρέχει σωστά στο σύστημά σας! Χρησιμοποιήστε το με δική σας ευθύνη!

Εγκαταστήστε το qOverview

Ο προγραμματιστής έχει το qOverview στο GitLab και είναι ο μόνος τρόπος να το εγκαταστήσετε. Για να το αποκτήσετε, θα χρειαστεί να κλωνοποιήσετε τον πηγαίο κώδικα απευθείας από το Διαδίκτυο. Ωστόσο, πριν το κάνουμε αυτό, πρέπει να εγκατασταθούν ορισμένες εξαρτήσεις.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora ή OpenSUSE, θα πρέπει να εγκαταστήσετε τις εξαρτήσεις με μη αυτόματο τρόπο. Μεταβείτε σε αυτή τη σελίδα να μάθουν τι είναι.

  Καλύτερη φιλοξενία WordPress σε 2024 (Μάρτιος)

Ubuntu

sudo apt install python3-pyqt5 python3-pyqt5.qtquick python3-dbus python3-yaml wmctrl

Debian

sudo apt-get install python3-pyqt5 python3-pyqt5.qtquickwmctrl

Arch Linux

sudo pacman -S python-pyqt5 python-dbus python-yaml wmctrl

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install python3-PyQt5 python3-dbus wmctrl

OpenSUSE

sudo zypper install python3-qt5 python-dbus python3-PyYAML python3-PyYAML wmctrl

Έχοντας φροντίσει τις εξαρτήσεις, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη διαδικασία κατασκευής. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να δημιουργήσετε το λογισμικό.

Βήμα 1: Κλωνοποιήστε τον πηγαίο κώδικα στον υπολογιστή σας Linux χρησιμοποιώντας την εντολή git clone.

git clone https://gitlab.com/bharadwaj-raju/qOverview.git

Βήμα 2: Μετακινήστε τη συνεδρία τερματικού από τον τρέχοντα κατάλογο (ο οικιακός σας φάκελος) στον φάκελο κώδικα qOverview με την εντολή CD.

cd qOverview

Βήμα 3: Εγκαταστήστε το λογισμικό qOverview στον υπολογιστή σας Linux με το περιλαμβανόμενο αρχείο σεναρίου. Φροντίστε να το εκτελέσετε είτε με sudo είτε με su, διαφορετικά ο κωδικός μπορεί να μην λειτουργεί.

sudo ./install.sh

Αυτόματη εκκίνηση qOverview

qOverview πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να ξεκινά αυτόματα, διαφορετικά δεν θα λειτουργήσει σωστά. Για να το ξεκινήσετε αυτόματα, θα χρειαστεί να εργαστείτε με το σύστημα systemd init, δημιουργώντας ένα προσαρμοσμένο αρχείο υπηρεσίας. Σε ένα παράθυρο τερματικού, χρησιμοποιήστε την εντολή αφής για να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο και, στη συνέχεια, ανοίξτε το στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano.

sudo -s

touch /etc/systemd/system/qoverview.service

nano /etc/systemd/system/qoverview.service

Επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα για το νέο αρχείο υπηρεσίας qOverview στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano:

  20 χρόνια αργότερα: Πώς το Mac OS X Public Beta έσωσε το Mac

[Unit]
Description=Υπηρεσία Spark

[Service]
ExecStart=/usr/bin/qoverview.sh

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Αποθηκεύστε το αρχείο υπηρεσίας με το συνδυασμό πληκτρολογίου Ctrl + O. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το άγγιγμα και την ηχώ για να δημιουργήσετε το στοιχείο εκκίνησης της υπηρεσίας.

touch /usr/bin/qoverview.sh
echo '#!/bin/bash' >> /usr/bin/qoverview.sh

echo ' ' >> /usr/bin/qoverview.sh

echo 'qoverview-config-server' >> /usr/bin/qoverview.sh

Ενημερώστε τα δικαιώματα του αρχείου σεναρίου χρησιμοποιώντας την εντολή chmod.

sudo chmod u+x /usr/bin/qoverview.sh

Ενεργοποιήστε το νέο αρχείο καταχώρισης systemd χρησιμοποιώντας τις παρακάτω εντολές systemctl.

sudo systemctl enable qoverview.service
sudo systemctl start qoverview.service

Εάν η υπηρεσία ξεκινήσει με επιτυχία, το qOverview θα εκτελείται πάντα στο σύστημά σας.

Διαμόρφωση qOverview

Το λογισμικό qOverview εκτελείται στο παρασκήνιο, χάρη σε μια προσαρμοσμένη υπηρεσία systemd. Το επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσουμε το λογισμικό έτσι ώστε να μπορούμε να αναδημιουργήσουμε την επιφάνεια εργασίας του Gnome Shell. Σε ένα τερματικό, εκτελέστε την εντολή qoverview-config-server.

qoverview-config-server

Δώστε προσοχή στη γραμμή εντολών τερματικού όταν εκτελείται αυτή η εντολή, καθώς το qOverview θα σαρώσει το σύστημά σας και θα δημιουργήσει μια νέα επιφάνεια εργασίας που μοιάζει με Gnome για εσάς. Εάν αποτύχει, διαβάστε τα σφάλματα και εκτελέστε το ξανά. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η εντολή διαμόρφωσης, επιστρέψτε στο παράθυρο του τερματικού σας και εκτελέστε την παρακάτω εντολή.

qoverview-config-server >/dev/null 2>&1 & disown

Η εκτέλεση του qoverview-config-server με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν τον διακομιστή qOverview σε λειτουργία στο παρασκήνιο χωρίς να διατηρούν ανοιχτό ένα παράθυρο τερματικού.

  Ελέγξτε εάν η εικόνα προφίλ σας στο LinkedIn είναι καλή ή χρειάζεται βελτίωση

qΕπισκόπηση στο KDE Plasma

Τώρα που έχουν ληφθεί μέριμνα για όλα τα τεχνικά θέματα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λογισμικό qOverview και να αποκτήσουμε τη λειτουργία επισκόπησης που μοιάζει με Gnome στο KDE που θέλαμε. Αποκτήστε πρόσβαση στην qOverview για πρώτη φορά στο KDE Plasma πατώντας Alt + F2 στο πληκτρολόγιο. Πληκτρολογήστε την εντολή qoverview. Με την εκτέλεσή του θα ξεκινήσει αυτόματα μια νέα λειτουργία επισκόπησης “όπως Gnome” που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε!

Σημείωση: Το qOverview έχει πρόβλημα να εργαστεί με προσαρμοσμένα θέματα KDE Plasma 5. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να ρυθμίσετε αυτό το λογισμικό με το προεπιλεγμένο θέμα “Breeze”. Μεταβείτε εδώ για να μάθετε πώς να αλλάζετε θέματα KDE Plasma!

qoverview

Προσθέστε προσαρμοσμένα στοιχεία στο dock

Θέλετε να προσθέσετε προσαρμοσμένα στοιχεία στο dock qOverview; Ανοίξτε το αρχείο ρυθμίσεων στο Nano.

nano ~/.config/qoverview.yaml

Κάντε κύλιση προς τα κάτω στο “dock-items” και γράψτε το όνομα των εφαρμογών που θέλετε να προσθέσετε. Στη συνέχεια, πατήστε Ctrl + O για αποθήκευση και Ctrl + X για έξοδο.

Μάθετε περισσότερα για το qOverview

Το λογισμικό qOverview έχει πολλές επιλογές και δυνατότητες. Σε αυτό το άρθρο, εξετάσαμε τα βασικά. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό; Μεταβείτε στην επίσημη σελίδα ανάπτυξης. Έχει πολλές πληροφορίες, όπως δέσιμο άκρων οθόνης, προσθήκη προσαρμοσμένων στοιχείων στην επιφάνεια εργασίας και πολλά άλλα! Εναλλακτικά, διαβάστε το συμπεριλαμβανόμενο README που συνοδεύει τον κώδικα, πληκτρολογώντας τα εξής:

cat ~/qOverview/README.md