Πώς να αποκτήσετε ένα Task Manager Inside PC Games στα Windows 10

Τα Windows 10 διαθέτουν πλέον μια Διαχείριση Εργασιών στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση από οποιοδήποτε παιχνίδι υπολογιστή με συντόμευση πληκτρολογίου. Μπορείτε ακόμη και να το κάνετε πάντα πάνω από το παιχνίδι σας. Δείτε τι προκαλεί σπατάλη πόρων και ολοκληρώστε εργασίες χωρίς το Alt+Tabbing εκτός παιχνιδιού.

Αυτό το άρθρο δείχνει το γραφικό στοιχείο “Πόροι” στην ενσωματωμένη γραμμή παιχνιδιών των Windows 10. Microsoft προστέθηκε αυτό το γραφικό στοιχείο στα τέλη Οκτωβρίου 2020. Όπως όλα τα εργαλεία στη λεγόμενη «Γραμμή παιχνιδιών Xbox», λειτουργεί παντού στα Windows—ακόμα και όταν δεν παίζετε παιχνίδι.

Ανοίξτε τη γραμμή παιχνιδιού και εκκινήστε το γραφικό στοιχείο Πόρων

Για να βρείτε αυτήν τη δυνατότητα, θα πρέπει να ανοίξετε τη γραμμή παιχνιδιών Xbox. Πατήστε Windows+G για να το ανοίξετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη συντόμευση ενώ παίζετε ένα παιχνίδι ή χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή των Windows.

  Πώς να σιωπήσετε έναν ήχο συστήματος στα Windows 10

Στο επάνω μέρος της διεπαφής της γραμμής παιχνιδιών πλήρους οθόνης, κάντε κλικ στο κουμπί μενού στα δεξιά του ρολογιού στη γραμμή.

Επιλέξτε “Πόροι” στο μενού για να εμφανίσετε το γραφικό στοιχείο Πόροι στην οθόνη.

Κάντε κλικ στο μενού και επιλέξτε

Εάν δεν βλέπετε τη διεπαφή της γραμμής παιχνιδιών πλήρους οθόνης, μπορεί να την έχετε απενεργοποιήσει ή να έχετε αλλάξει τη συντόμευση πληκτρολογίου της. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Παιχνίδια > Γραμμή παιχνιδιών Xbox για να ελέγξετε αυτές τις ρυθμίσεις. Βεβαιωθείτε ότι η γραμμή παιχνιδιού είναι ενεργοποιημένη στο επάνω μέρος αυτού του παραθύρου. Μπορείτε να επιλέξετε μια προσαρμοσμένη συντόμευση πληκτρολογίου για να ανοίξετε τη γραμμή παιχνιδιού κάτω από την κεφαλίδα Συντομεύσεις πληκτρολογίου.

Δείτε τι χρησιμοποιεί τους περισσότερους πόρους

Το εργαλείο Πόροι θα σας δείξει ακριβώς τι χρησιμοποιεί τους περισσότερους πόρους. Στην προεπιλεγμένη του μορφή, δεν σας δείχνει καν αριθμούς — απλώς ταξινομεί τις διαδικασίες με βάση τον αντίκτυπό τους. Μια διαδικασία μπορεί να έχει υψηλή, μεσαία ή χαμηλή επίδραση.

Εάν παίζετε ένα παιχνίδι και θέλετε να ελευθερώσετε πόρους, μπορείτε να κλείσετε μια διαδικασία που χρησιμοποιεί σημαντικό αριθμό πόρων. Για να το κάνετε αυτό, είτε Alt+Tab εκτός παιχνιδιού και κλείστε το κανονικά ή κάντε κλικ στο “X” στη διαδικασία στο γραφικό στοιχείο Πόροι. Αυτό θα τερματίσει τη διαδικασία σαν να την είχατε τερματίσει μέσα από τη Διαχείριση εργασιών των Windows 10.

  Πώς να διορθώσετε το "Ο επιλεγμένος δίσκος είναι στυλ διαμερίσματος GPT" κατά την εγκατάσταση των Windows 10

Σημειώστε ότι ορισμένες διεργασίες αποτελούν μέρος των Windows και δεν πρέπει να επιχειρήσετε να τις τερματίσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε κλικ στο “Εμφάνιση περισσότερων”. Θα λάβετε μια διεπαφή τύπου Task Manager που σας δείχνει τη λίστα των διαδικασιών που εκτελούνται στον υπολογιστή σας με τη χρήση της CPU, της GPU, της RAM και του δίσκου. Μπορείτε να κάνετε κλικ στην κεφαλίδα οποιασδήποτε στήλης για να την ταξινομήσετε—για παράδειγμα, για να δείτε τις διεργασίες που χρησιμοποιούν την περισσότερη CPU στην κορυφή, κάντε κλικ στην κεφαλίδα “CPU”.

Όπως και με την πιο συμπαγή διεπαφή, μπορείτε να κάνετε κλικ στο “X” στα δεξιά μιας διαδικασίας για να την κλείσετε αναγκαστικά. Είναι ακριβώς σαν να κάνετε δεξί κλικ σε μια διαδικασία και να επιλέξετε «Τερματισμός εργασίας» στη Διαχείριση εργασιών.

  Πόση ταχύτητα Διαδικτύου χρειάζεστε πραγματικά;

Καρφίτσωμα του γραφικού στοιχείου για να το διατηρήσετε πάντα στην κορυφή

Όπως και άλλες λειτουργίες της Γραμμής παιχνιδιών, αυτό το γραφικό στοιχείο μπορεί να “καρφιτσωθεί” έτσι ώστε να βρίσκεται πάντα στην οθόνη σας, ακόμα και όταν η επικάλυψη της Γραμμής παιχνιδιών είναι κλειστή. Θα μπορούσατε να έχετε ένα πλαίσιο που δείχνει τη χρήση πόρων πάντα στην οθόνη ενώ παίζετε ένα παιχνίδι ή χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή των Windows.

Για να καρφιτσώσετε το γραφικό στοιχείο Πόροι —ή οποιοδήποτε άλλο γραφικό στοιχείο — κάντε κλικ στο εικονίδιο «Καρφίτσωμα» στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του γραφικού στοιχείου. Θα εμφανίζεται τώρα στην οθόνη ακόμα και όταν κλείσετε τη γραμμή παιχνιδιού.

Θα βρείτε περισσότερες επιλογές για την εμφάνιση του γραφικού στοιχείου Πόρων στο παράθυρο επιλογών του. Κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογές στα αριστερά του κουμπιού Pin για πρόσβαση σε αυτό.

Εάν θέλετε πληροφορίες για τη συνολική απόδοση του συστήματος, χρησιμοποιήστε το γραφικό στοιχείο Performance στη γραμμή παιχνιδιού. Αυτό το γραφικό στοιχείο μπορεί επίσης να καρφιτσωθεί στην οθόνη σας, δίνοντάς σας πάντα στατιστικά στοιχεία χρήσης πόρων ενώ παίζετε ένα παιχνίδι ή κάνετε οτιδήποτε άλλο στον υπολογιστή σας.