Πώς να απενεργοποιήσετε το τείχος προστασίας UFW στο Linux

Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με το τείχος προστασίας UFW στον υπολογιστή σας Linux και θέλετε να το απεγκαταστήσετε, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, είναι κατανοητό. Όσο καλό κι αν είναι αυτό το τείχος προστασίας, κανένα βασικό λειτουργικό σύστημα Linux δεν εξετάζει τον τρόπο χρήσης του.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε και ακόμη και να απεγκαταστήσετε το τείχος προστασίας UFW. Για να ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση σε επίπεδο συστήματος στον υπολογιστή σας Linux, καθώς η απενεργοποίηση του τείχους προστασίας απαιτεί πρόσβαση root. Στη συνέχεια, ακολουθήστε παρακάτω!

απενεργοποιήστε το τείχος προστασίας UFW στο Linux

Απενεργοποιήστε το τερματικό UFW

Εάν πρέπει να απενεργοποιήσετε το τείχος προστασίας UFW στον υπολογιστή σας Linux, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι με τη γραμμή εντολών. Ο λόγος? Το UFW είναι μια εφαρμογή γραμμής εντολών και ενώ πολλά λειτουργικά συστήματα Linux χρησιμοποιούν το GUFW, ένα GUI για την εφαρμογή γραμμής εντολών, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό μέσω τερματικού.

Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας Linux. Για να το κάνετε αυτό, πατήστε Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητήστε το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής και ξεκινήστε το με αυτόν τον τρόπο.

Μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού και είναι έτοιμο για χρήση, εκτελέστε την εντολή ufw –help. Αυτή η εντολή θα σας δείξει όλα τα ορίσματα εντολών που είναι διαθέσιμα για το τείχος προστασίας UFW και θα σας βοηθήσει να το ενεργοποιήσετε και να το απενεργοποιήσετε κατά βούληση.

ufw --help

Ανατρέξτε στη σελίδα βοήθειας για την ενότητα “απενεργοποίηση” και διαβάστε τι κάνει. Φροντίστε επίσης να διαβάσετε την ενότητα “ενεργοποίηση” και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο. Όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωση, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να απενεργοποιήσετε το τείχος προστασίας.

sudo ufw disable

Αφού εισαγάγετε την παραπάνω εντολή, το σύστημα θα ζητήσει κωδικό πρόσβασης. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού χρήστη και πατήστε το πλήκτρο Enter. Το τείχος προστασίας UFW θα πρέπει να απενεργοποιηθεί αμέσως.

  Πώς να εγκαταστήσετε το JetBrains DataGrip σε Linux

Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση του τείχους προστασίας UFW για να δείτε εάν είναι πράγματι απενεργοποιημένο χρησιμοποιώντας την εντολή κατάστασης ufw. Εάν το UFW λέει “ανενεργό”, η εντολή λειτούργησε. Διαφορετικά, εκτελέστε ξανά την εντολή.

sudo ufw status

Θέλετε να ενεργοποιήσετε ξανά το τείχος προστασίας UFW; Εκτελέστε την εντολή ufw enable παρακάτω για να ενεργοποιήσετε αμέσως το Τείχος προστασίας.

sudo ufw enable

Απενεργοποιήστε το UFW – GUI

Εάν διαχειρίζεστε το τείχος προστασίας UFW με την εφαρμογή UFW UI (GUFW) και πρέπει να το απενεργοποιήσετε, κάντε τα εξής. Αρχικά, εκκινήστε το GUFW κάνοντας τα εξής. Αρχικά, αναζητήστε “Διαμόρφωση τείχους προστασίας” ή “GUFW” στο μενού της εφαρμογής και ξεκινήστε το.

Μόλις ανοίξει η εφαρμογή και είναι έτοιμη για χρήση, εντοπίστε το ρυθμιστικό «Κατάσταση» στη διεπαφή χρήστη. Εάν το τείχος προστασίας UFW είναι ενεργό, αυτό το ρυθμιστικό “Κατάσταση” θα ενεργοποιηθεί. Για να το απενεργοποιήσετε, κάντε κλικ στο ρυθμιστικό.

  Πώς να φιλτράρετε το μπλε φως στο Linux με το Redshift

Εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε ξανά το τείχος προστασίας, κάντε κλικ στο ρυθμιστικό.

Απεγκαταστήστε το UFW/GUFW

Εάν έχετε τελειώσει με το τείχος προστασίας UFW ή θέλετε να το αντικαταστήσετε με διαφορετικό τείχος προστασίας και η προσωρινή απενεργοποίησή του δεν αρκεί, Απρίλιος πρέπει να το απεγκαταστήσετε. Για να το απεγκαταστήσετε, ξεκινήστε ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού.

Για να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας Linux, πατήστε Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο. Εναλλακτικά, αναζητήστε το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής. Μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού και είναι έτοιμο για χρήση, ακολουθήστε τις εντολές απεγκατάστασης που αντιστοιχούν στο λειτουργικό σύστημα Linux που χρησιμοποιείτε.

Ubuntu

Για να αφαιρέσετε εντελώς το τείχος προστασίας UFW από το Ubuntu, εκτελέστε την εντολή apt remove δίπλα στο διακόπτη γραμμής εντολών –purge. Ο διακόπτης –purge θα διαγράψει όλα τα αρχεία διαμόρφωσης και τα πάντα από το σύστημα.

sudo apt remove ufw --purge

Για να απεγκαταστήσετε το Τείχος προστασίας GUI, εκτελέστε την παραπάνω εντολή αλλά στο πακέτο “gufw”.

sudo apt remove gufw --purge

Debian

Εάν πρέπει να απεγκαταστήσετε το τείχος προστασίας UFW από το Debian, χρησιμοποιήστε την εντολή apt-get remove μαζί με το διακόπτη γραμμής εντολών –purge. Όπως και στο Ubuntu, αυτός ο διακόπτης θα διαγράψει όλα τα αρχεία διαμόρφωσης και τα πάντα από το σύστημα.

sudo apt-get remove ufw --purge

Για να απαλλαγείτε από την εφαρμογή τείχους προστασίας GUI, εκτελέστε την παραπάνω εντολή αλλά με το πακέτο “gufw”.

  Πώς να αλλάξετε τη διαχείριση οθόνης στο Linux

Arch Linux

Εάν θέλετε να απεγκαταστήσετε το UFW από το Arch Linux, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το Pacman με τον διακόπτη εντολών -Rsc. Αυτός ο διακόπτης εντολών όχι μόνο θα απεγκαταστήσει το UFW αλλά θα αφαιρέσει επίσης όλες τις εξαρτήσεις που είναι εγκατεστημένες δίπλα του. Για να αφαιρέσετε το UFW από το σύστημα Arch Linux, εισαγάγετε την παρακάτω εντολή σε ένα παράθυρο τερματικού.

sudo pacman -Rsc ufw

Εάν θέλετε να αφαιρέσετε την εφαρμογή τείχους προστασίας GUI από το Arch Linux, εκτελέστε την παραπάνω εντολή αλλά με το πακέτο “gufw”.

sudo pacman -Rsc gufw

Μαλακό καπέλλο

Εάν χρησιμοποιείτε το Fedora Linux, μπορείτε να απαλλαγείτε από το τείχος προστασίας UFW από το σύστημά σας χρησιμοποιώντας την εντολή αφαίρεσης dnf. Αυτή η εντολή θα απεγκαταστήσει το πρόγραμμα και θα απαλλαγεί από αυτό, ώστε να μην το έχετε πια εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας Fedora.

sudo dnf remove ufw

Για να αφαιρέσετε το τείχος προστασίας του GUI, εκτελέστε την παραπάνω εντολή αλλά με το πακέτο “gufw”.

sudo dnf remove gufw

OpenSUSE

Εάν πρέπει να απαλλαγείτε από το UFW από το σύστημά σας OpenSUSE, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή αφαίρεσης zypper. Αυτή η εντολή θα διαγράψει το πακέτο από το σύστημα OpenSUSE ώστε να μην μπορείτε πλέον να το χρησιμοποιείτε.

sudo zypper remove ufw

Για να απαλλαγείτε από το τείχος προστασίας GUI από το OpenSUSE, εκτελέστε την ίδια εντολή αλλά με το πακέτο “gufw”.

sudo zypper remove gufw