Πώς να απενεργοποιήσετε την εξομάλυνση κίνησης σε μια τηλεόραση Roku

Οι τηλεοράσεις Roku χρησιμοποιούν μερικές φορές μια τεχνολογία που ονομάζουν «Εξομάλυνση δράσης» για να επιταχύνουν τεχνητά τον ρυθμό καρέ του βίντεο, αλλά συχνά καταλήγει να φαίνεται ψεύτικη και καταστρέφει την κινηματογραφική εμφάνιση των ταινιών.

Τι είναι ούτως ή άλλως το “Action Smoothing”;

Το Action Smoothing είναι η εφαρμογή της Roku για την εξομάλυνση κίνησης, ένα κοινό χαρακτηριστικό σε τηλεοράσεις υψηλής τεχνολογίας. Η εξομάλυνση κίνησης λειτουργεί αυξάνοντας τον ρυθμό καρέ του βίντεο στην τηλεόραση. Τα περισσότερα καρέ κάνουν την κίνηση πιο ομαλή, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: καθώς δεν υπάρχει τρόπος να δημιουργηθούν νέα καρέ από το πουθενά, πρέπει να χρειαστούν δύο καρέ και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιο είναι το «ενδιάμεσο πλαίσιο». Αυτό οδηγεί σε πολλά θολά καρέ και έναν αρκετά μεγάλο αριθμό αντικειμένων.

Ο Roku λέει ότι η “Εξομάλυνση δράσης” μειώνει το “θάμπωμα κίνησης”, κάτι που ισχύει όσο πάει. Μπορεί να σας βοηθήσει να βλέπετε ευκολότερα αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, αλλά προσθέτει λίγη θόλωση κίνησης στις ενδιάμεσες εικόνες για να τις κάνει πιο ομαλές. Αυτό μπορεί να είναι καλό για ζωντανές εκδηλώσεις γρήγορης δράσης, όπως αθλητικά, αλλά μπορεί να κάνει τις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές να φαίνονται περίεργες

  Πώς να αποφύγετε τα Nags στο τέλος της υποστήριξης των Windows 7

Αυτή η δυνατότητα δεν περιλαμβάνεται σε όλες τις τηλεοράσεις Roku. Δεν μπορέσαμε να το βρούμε σε καμία από τις τηλεοράσεις μας TCL Roku, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές το περιλαμβάνουν.

Πώς να απενεργοποιήσετε το Action Smoothing

Ευτυχώς, μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα στην τηλεόρασή σας Roku. Το Roku αποκρύπτει την επιλογή στην ενότητα “Προηγμένες ρυθμίσεις εικόνας” στο μενού, την οποία μπορείτε να ανοίξετε πατώντας το κουμπί “*” κάτω από το πληκτρολόγιο κατεύθυνσης στο τηλεχειριστήριο. Σημειώστε ότι ο τρόπος λειτουργίας αυτού του κουμπιού αλλάζει ανάλογα με το τι εμφανίζεται στην οθόνη σας. Δεν λειτουργεί στην αρχική σελίδα του Roku ή στις αρχικές σελίδες των εφαρμογών ροής βίντεο, οι οποίες χρησιμοποιούν το κουμπί “*” για άλλα πράγματα. Πρέπει να κάνετε αναπαραγωγή βίντεο σε μια εφαρμογή ροής για να αποκτήσετε πρόσβαση στο μενού. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στο μενού πατώντας απλώς το «*» όταν έχετε επιλέξει μια συγκεκριμένη είσοδο HDMI ή άλλη είσοδο στην τηλεόρασή σας—δεν χρειάζεται τότε να αναπαράγεται βίντεο.

  Λάβετε ειδοποιήσεις όταν η μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας είναι χαμηλή ή γεμάτη [Windows]

Εάν το Roku σας έχει εξομάλυνση κίνησης, θα δείτε τις επιλογές “Ενέργεια εξομάλυνσης” στις Ρυθμίσεις εικόνας για προχωρημένους. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα εξομάλυνσης δράσης που μπορείτε να επιλέξετε: Υψηλό, Μεσαίο, Χαμηλό και Απενεργοποιημένο. Εάν θέλετε απλώς να απαλλαγείτε από το εφέ εξομάλυνσης της κίνησης, επιλέξτε “Απενεργοποίηση”. Τα άλλα επίπεδα θα χρησιμοποιούν λιγότερη εξομάλυνση κίνησης, αλλά θα συνεχίσουν να παρεμβάλλουν το περιεχόμενο. (Εάν δεν βλέπετε τις επιλογές Action Smoothing, η τηλεόρασή σας Roku δεν έχει εξομάλυνση κίνησης.)

Η τηλεόρασή σας Roku θα αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις σας, αλλά έχει διαφορετικές ρυθμίσεις για διαφορετικούς τύπους περιεχομένου. Να τι λέει ο Roku:

  Πώς να αδειάσετε τη μνήμη αναμονής και να διορθώσετε τον τραυλισμό του παιχνιδιού στα Windows 10

Οι ρυθμίσεις Action Smoothing είναι μοναδικές και επίμονες για κάθε είσοδο και για κάθε τύπο περιεχομένου (π.χ. 1080p, 4K, 4K HDR). Για παράδειγμα, εάν έχετε μια συσκευή αναπαραγωγής 4K Blu-ray™ συνδεδεμένη σε HDMI 1, μπορείτε να εκχωρήσετε μια διαφορετική ρύθμιση Action Smoothing για ταινίες 1080p, ταινίες 4K και ταινίες 4K HDR. Κάθε φορά που επιστρέφετε στο HDMI 1 για να παρακολουθήσετε μια ταινία, η ρύθμιση Action Smoothing επιστρέφει αυτόματα στην εκχωρημένη τιμή ανάλογα με τον τύπο του περιεχομένου που παρακολουθείτε.

Εάν αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το Εγχειρίδιο Roku TV για πρόσθετη βοήθεια.