Πώς να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε το Tap to click στην επιφάνεια αφής ενός υπολογιστή

Οι φορητοί υπολογιστές με Windows συχνά σάς επιτρέπουν να πατήσετε ένα ή περισσότερα δάχτυλα στην επιφάνεια αφής ή στην επιφάνεια αφής για να κάνετε κλικ. Εάν αυτό σας εμποδίσει, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε ή να το ενεργοποιήσετε εάν δεν λειτουργεί.

Διαφορετικοί φορητοί υπολογιστές έχουν την επιλογή σε διαφορετικά μέρη

Γενικά, μπορείτε να πατήσετε με ένα δάχτυλο για να κάνετε αριστερό κλικ και να πατήσετε με δύο δάχτυλα για δεξί κλικ. Αυτή η επιλογή είναι σχετικά εύκολο να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί, αν και είναι σε διαφορετικά σημεία, ανάλογα με το υλικό της επιφάνειας αφής που περιλαμβάνει ο κατασκευαστής του φορητού υπολογιστή σας και τον τρόπο με τον οποίο το διαμόρφωσε. Εάν απενεργοποιήσετε το πάτημα για κλικ, μπορείτε ακόμα να κάνετε κλικ πατώντας το trackpad ή πατώντας τα κουμπιά σε αυτό.

  Πώς να καταγράψετε τη συνάντηση Zoom στο iPhone

Πολλοί σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές με Windows διαθέτουν επιφάνειες αφής ακριβείας. Εάν το κάνει ο φορητός σας υπολογιστής, μπορείτε να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις Tap-to-Click και άλλες ρυθμίσεις επιφάνειας αφής απευθείας στην εφαρμογή Ρυθμίσεις των Windows 10.

Τρόπος απενεργοποίησης ή ενεργοποίησης Πατήστε για κλικ

Για να ελέγξετε εάν αυτές οι λειτουργίες είναι διαθέσιμες στον υπολογιστή σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Συσκευές > Touchpad. (Μπορείτε να ανοίξετε γρήγορα την εφαρμογή Ρυθμίσεις πατώντας Windows+i στο πληκτρολόγιό σας.)

Στην περιοχή “Πατήματα”, ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε τις επιλογές “Πατήστε με ένα μόνο δάχτυλο για ένα μόνο κλικ”, “Πατήστε με δύο δάχτυλα για δεξί κλικ” και “Πατήστε δύο φορές και σύρετε για πολλαπλή επιλογή”. Οι ακριβείς διαθέσιμες επιλογές θα εξαρτηθούν από τον υπολογιστή σας. Ωστόσο, εάν δεν τις βλέπετε, ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει επιφάνεια αφής ακριβείας και αυτές οι επιλογές πρέπει να ρυθμιστούν αλλού.

  Τρόπος ονομασίας φακέλων μενού "Έναρξη" στα Windows 10

Εάν δεν βλέπετε τις επιλογές εδώ, μπορείτε πιθανότατα να κάνετε κλικ στο “Πρόσθετες ρυθμίσεις” στην περιοχή Σχετικές ρυθμίσεις στο παράθυρο ρυθμίσεων της επιφάνειας αφής.

Αυτό γενικά θα ανοίξει τον πίνακα ρυθμίσεων της επιφάνειας αφής στο παλιό παράθυρο Ιδιότητες ποντικιού.

Σε φορητό υπολογιστή HP με επιφάνεια αφής Synaptics, μας πήγε στο παράθυρο “Ρυθμίσεις ClickPad”. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κλικ στο “ClickPad Settings” για πρόσβαση στις ρυθμίσεις του touchpad.

(Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτές τις επιλογές μεταβαίνοντας στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου > Υλικό και Ήχος > Ποντίκι και αναζητώντας τις επιλογές της επιφάνειας αφής που προστέθηκαν σε αυτό το παράθυρο τα προγράμματα οδήγησης της επιφάνειας αφής του φορητού υπολογιστή σας. Εδώ θα τις βρείτε σε υπολογιστές με Windows 7.)

  Πώς να ορίσετε όρια εφαρμογών και παιχνιδιών στα Windows 10

Στη συνέχεια, θα μπορούσαμε να απενεργοποιήσουμε πλήρως το “Πατώντας” ή να απενεργοποιήσουμε το “Πατώντας με δύο δάχτυλα”, “Πατήστε με τρία δάχτυλα” ή “Πατήστε με τέσσερα δάχτυλα”. Τέλος, θα μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε τις ρυθμίσεις κάνοντας δύο φορές κλικ στο “OK”.

Και πάλι, οι ακριβείς διαθέσιμες επιλογές, καθώς και το όνομα οποιωνδήποτε ρυθμίσεων εδώ, θα εξαρτηθούν από τον κατασκευαστή του φορητού υπολογιστή σας, τον τρόπο διαμόρφωσης της επιφάνειας αφής και τα προγράμματα οδήγησης που χρησιμοποιούσε. Ενώ πολλοί φορητοί υπολογιστές διαθέτουν επιφάνειες αφής Synaptics και θα μοιάζουν με αυτό, ορισμένοι έχουν επιφάνειες αφής ELAN.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένοι φορητοί υπολογιστές μπορεί να μην προσφέρουν καν μια επιλογή που σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε το πάτημα για κλικ. Ωστόσο, οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές προσφέρουν αυτήν την επιλογή.