Πώς να απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή UWP στα Windows 10


Η Microsoft προσπαθεί να πετύχουν οι εφαρμογές UWP. Το Windows Store έχει μικρό αριθμό εφαρμογών και ορισμένες δημοφιλείς εταιρείες έχουν αναπτύξει εφαρμογές UWP. Τούτου λεχθέντος η Microsoft είναι αποδεδειγμένα αδέξια στην ενσωμάτωση αυτών των εφαρμογών UWP μαζί με τις εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή. Η αδεξιότητα οφείλεται εν μέρει σε δύο διαφορετικούς τύπους εφαρμογών που εκτελούνται σε επιφάνεια εργασίας. Ο Πίνακας Ελέγχου και η εφαρμογή Ρυθμίσεις είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του διαχωρισμού. Σημαντικές ρυθμίσεις συστήματος χωρίζονται μεταξύ αυτών των δύο εφαρμογών, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση στον μέσο χρήστη. Είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποια λειτουργία θα είναι στην εφαρμογή Ρυθμίσεις και ποια στην εφαρμογή Πίνακας Ελέγχου. Μια λειτουργία που εμφανίζεται τόσο στις Ρυθμίσεις όσο και στην εφαρμογή Πίνακας Ελέγχου είναι η λειτουργία απεγκατάστασης εφαρμογής. Ο Πίνακας Ελέγχου σάς επιτρέπει να απεγκαταστήσετε εφαρμογές επιφάνειας εργασίας ενώ η εφαρμογή Ρυθμίσεις σάς επιτρέπει να απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή UWP στα Windows 10.

  Πώς να απενεργοποιήσετε και να καταργήσετε τις ρυθμίσεις συγχρονισμού λογαριασμού Windows 10

Οι εφαρμογές UWP που είναι εγκατεστημένες στο σύστημά σας απλά δεν εμφανίζονται στον Πίνακα Ελέγχου. Εάν έχετε εγκαταστήσει μια εφαρμογή UWP από το Windows Store, ενδέχεται να μην ξέρετε πώς να την αφαιρέσετε. Μπορεί να μπερδευτείτε ακόμη περισσότερο αν έχετε ξεχάσει ότι ήταν μια εφαρμογή UWP στην αρχή. Ακολουθούν δύο τρόποι για να απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή UWP στα Windows 10.

Η εφαρμογή Ρυθμίσεις

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην ομάδα ρυθμίσεων συστήματος. Επιλέξτε την καρτέλα Εφαρμογές και δυνατότητες και περιμένετε να συμπληρωθεί η λίστα των εφαρμογών.

Κάντε κλικ στην εφαρμογή UWP που θέλετε να απεγκαταστήσετε. Θα επεκταθεί για να αποκαλύψει δύο επιλογές. Μετακίνηση και απεγκατάσταση. Κάντε κλικ στην Κατάργηση εγκατάστασης για να καταργήσετε την εφαρμογή.

  Πώς να αφαιρέσετε με ασφάλεια μια μονάδα δίσκου στα Windows 10

Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι ορισμένες εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή θα παρατίθενται στην εφαρμογή Ρυθμίσεις. Είναι καλύτερο να μην απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή για υπολογιστή από την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Κάντε το από τον Πίνακα Ελέγχου.

Το μενού Έναρξη

Ένας πιο γρήγορος τρόπος για να απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή UWP στα Windows 10 είναι από το μενού Έναρξη. Αναζητήστε την εφαρμογή που θέλετε να καταργήσετε στη λίστα εφαρμογών. Κάντε δεξί κλικ στην εφαρμογή στη λίστα εφαρμογών ή κάντε δεξί κλικ στο πλακίδιο της εφαρμογής στο μενού Έναρξη. Κάντε κλικ στην «Κατάργηση εγκατάστασης» από το μενού περιβάλλοντος για να καταργήσετε την εφαρμογή.

  Αυξήστε τη διαφάνεια του μενού Έναρξη και της γραμμής εργασιών στα Windows 10

Και πάλι, αυτή η ίδια μέθοδος λειτουργεί και για εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή. Το ερώτημα είναι εάν τα Windows 10 θα αφαιρέσουν σωστά μια εφαρμογή για υπολογιστές ή όχι.

Οι πιθανότητες είναι ότι τα Windows 10 μπορούν να απεγκαταστήσουν εφαρμογές επιφάνειας εργασίας τόσο από την εφαρμογή Ρυθμίσεις όσο και από το μενού Έναρξη, αλλά είναι καλύτερο να μην το ρισκάρετε. Χρησιμοποιήστε τον Πίνακα Ελέγχου για να απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή επιφάνειας εργασίας και παραμείνετε στην εφαρμογή Ρυθμίσεις για να καταργήσετε μια εφαρμογή UWP.